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1. TEACHERS IX PUBLIC SCHOOLS-EXEMPTED VILLAGE 
SCHOOL DISTRICT-THREE YEAR LIMITED CONTRACTS 
MADE IN 1941-CONTRACTS AUTHORIZED AND LEGAL-­
PROVISO-CERTIFICATION AND LEGAL REQUIREMENTS 
AS TO ·REC0:\1MENDATION OF SUPERINTENDENT OF 
SCHOOLS WERE MET. 

2. TEACHER-THREE YEARS' TEACHIXG RECORD IN PUR­
SUANCE OF CONTRACT OR FROM· YEAR TO YEAR-CON­
TINUING CONTRACT - WHERE SUPERINTENDENT OF 
SCHOOLS RECOMMENDS CONTINUING _CONTRACT, 
DUTY OF DISTRICT BOARD OF EDUCATION TO TENDER 
CONTRACT-BOARD MAY BY THREE-FOURTHS VOTE 
OF FULL MEMBERSHIP REJECT SUCH RECOM:;\•IENDA­
TIO~. 

SYLLABUS: 

1. Three year limited contracts with teachers in the public schools of an ex­
empted village school district which were entered into in 19-H, were authorized and 
were legal provided the teachers were qualified as to certification and the require­
ments of the law as to the recommendation of the superintendent of schools were 
met. 

2. A teacher in an exempted village school district qualified as to certification, 
who has taught for at least three years in his district, whether such years of sen-­
ice were ih pursuance of a three year contract or from year to year, is eligible for 
the tender of a continuing contract and if under such circumstances the superin­
tendent of schools recommends the granting of a continuing contract to the teacher. 
it is the duty of the board of education of the district to tender such a contract 
to the teacher unless the board by a three-fourths vote of its full membership 
rejects the superintendent's recommendation. 

Columbus, Ohio, April 30, 1943. 

Hon. Louis F. Sheridan, Prosecuting Attorney, 
Ironton, Ohio. 

Dear Sir: 

1 am 111 receipt of your request for my op11110n which reads as 
follows: 

"An exempted Yillage school board has requested an opinion 
upon the following situations. As I have been unable to find 
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authorities determining these issues, I will appreciate your 
opinions. 

1. Is a three year limited contract given in 1941 to teachers, at 
that time working under a one year local contract, legal? 

2. Is a teacher who has been employed for three years by de­
fault ( that is by the Board of Education not serving any 
notice by :March 31st of any school year) automatically to 
receive a continuing contract provided all educational require­
ments are met?" 

In Section 7690-1, General Code, which was enacted in 1941 as a 
part of the so-called Teachers' Tenure Law (Sections 7690-1 to 7690-8, 
inclusive, of the General Code) it is provided that each board of educa­
tion shall enter into contracts for the employment of all teachers in the 
public schools. Further provision is made therein to the effect that con­
tracts for the employment of teachers shall be of two types-limited 
contracts and continuing contracts. A limited contract is defined as a 
contract for such term as is authorized by Section 7691, General Code; 
a continuing contract is defined as a contract ,vhich shall remain in full 
force and effect until the teacher resigns, retires or is retired or until 
the contract is terminated or suspended as provided by Jaw. 

Prior to the enactment of the Teachers' Tenure Law, there had been 
m force for several years Section 7691, General Code. This section as 1t 

was amended in 1939 and as it has been in force since that time, provides 
infere:1tially that teachers in the public schools may lawfully be employed 
for limited periods of one, two, three or four years, in the discretion of 
the employing board. The authority extended to a board of education iE 
the 1941 enactment contained no limitation as to such employment of 
teachers so far as their previously having been employed for any fixed 
length of time was concerned. Such employment might have been con­
summated if properly done, whether the teacher previously had been 
employed under local contract for one or more years or whether he en:>r 
had been employed as a teacher locally or elsewhere. Prior to the enact­
ment of the Teachers' Tenure Law, suci1 contracts were not expressly 
designated "limited" contracts although as a matter of fact, they were 
necessarily limited as to time because that was the only class of such 
contracts then known to the iaw. Continuing contracts were not ·recog­
nized until the so-called Teachers' Tenure Law became effective. Septem­
ber 1, 1941. 

You do not state in your first question whether the contract men­
tioned was entered into prior to Septemher 1st of 19-1-1 or later in tlw 
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year. It is immaterial, however, as there seems to be no doubt but that 
three year limited contracts with teachers might have been entered into 
in exempted village school districts at any time in the year 1941, whether 
before or after September 1st provided, of course, the teachers were 
qualified as to certification and had been properly recommended for such 
positions by the superintendent of schools. 

It is pro•,ided in Section 7690-1, General Code, that continuing con­
tracts shall be granted only to teachers holding professional, permanent 
or Ii fe certificates. "Continuing service status" for a teacher i~ defined 
therein as ·'employment under a continuing contract." ,vith these defini­
tions in mind, it may be noted, speaking generally, that the eligibility of 
a teacher for a continuing contract is fixed by the first paragraph of Sec­
tion 7690-2, General Code, wherein it is provided: 

"Teachers eligible for continuing sen·ice status in any school 
district shall be those teachers qualified as to certification who 
have taught for at least three years in the district, and those 
teachers who, having attained continuing contract status elsewhere, 
have served two years in the district, but the board of education, 
,upon the superintendent's recommendation, may at the time of 
employment or at any time within such two-year period declare 
any of the latter teachers eligible." 

However, it should be pointed out that the tender of such a contract 
does not alone cause the contract to come into existence. The making of 
any contract involves the elements of offer and acceptance, and the offer 
or tender of the contract does not create a contract or cause it to become 
existent without acceptance. 

YVhere re-employment of a teacher who is eligible for employment 
on a continuing contract is involved, the provisions of the second paragraph 
of Section 7690-2, General Code, are controlling. It is there provided: 

·'Upon the recommendation of the superintendent of schools 
that a teacher eligible for continuing service status be reemployed, 
a continuing contract shall be entered into between a board of 
education and such teacher unless the board by a three-fourths 
vote of its full membership rejects the superintendent's recom­
mendation. However, the superintendent may recommend re­
employment of such teacher, if continuing service status has 
not previously been attained elsewhere, under a limited contract 
for not to exceed two' years but upon subsequent re-employment 
only a continuing contract may be entered into." 

In order to determine the eligibility of a teacher for a continuing 
contract under the first raragraph of Section 7690-1, General 'Code. it 1s 
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immaterial whether he was employed from year to year in pursuance 
of the notice of ::\larch 21st of each year mentioned by you or under a 
three year contract. Service under such circumstances for three year,; 
would clearly bring the teacher within the terms of the first paragraph of 
~ection 7690-2 quoted above, and accord him the eligibility thereby 
afforded . 

. ·\( the close of your second question, with respect to the right of a 
teacher under certain circumstances automatically to ·receive a continuin~ 
contract. you make use of the expression, "providing all educational re-­
quirements are met." Of course, educational requirements such as proper 
certification for a teacher must be met in any and all cases before a teacher 
may be employed under any circumsta!lces either upon a limited or con­
tinuing contract. The only place in the law where the specific provision 
"providing the teacher's educational qualifications have been fulfilled" 
appears is in paragraph (c) of the second prO\·iso of Section 7690-2, 
General Code, and has reference to a contract system as set up in the 
said prO\·iso for school districts of under eight hundred pupils. As such 
a system does not prevail in any exempted village school district upon 
which your entire inquiry is predicated, I assume that for our present 
purpose the expression may be considered as being outside the mquir:,r 
and may be disregarded. 

In the light of what has been said, I am of the opinion: 

1. Three year limited contracts with teachers in the public school:; 
of an exempted village school district which were entered into in 19-1-1, 
were authorized and were legal. provided the teachers were qualified as to 
certification and the requirements of the law as to the recommendation 
of the superintendent of schools were met. 

2. :\ teacher in an exempted village school district qualified as to 
certification, who has taught for at least three years in his district, whether 
such years of service were in pursuance of a three year contract or from 
year to year, is eligible for the tender of a continuing contract and if under 
such circumstances the superintendent of schools recommends the granting 
of a continuing contract to the teacher, it is the duty of the board of 
education of the district to tender such a contract to the teacher unless the 
board by a three-fourths vote of its full membership rejects the superin­
tendent's recommendation. 

Respectfully, 

THO'.l[AS J. HERBERT, 

Attorney General. 


