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2806. 

TOWNSHIP TRUSTEES- PER DIEM COMPENSATION, SEC­

TION 3294 G. C.-NECESSARY EXPENSES-CANNOT BE AL­

LOWED FOR TIME IN ATTENDANCE AT OHIO STATE FAIR 

-"GOOD ROADS DAY"-INVITATION OF STATE HIGHWAY 

DEPARTMENT OR OTHER STATE DEPARTMENT OR OFFI­

CIAL-PURPOSE: HEAR LECTURES ON CONSTRUCTION, 

MAINTENANCE AND REPAIR OF ROADS-INTERPRETA­

TION, PAY "FOR EACH DAY OF SERVICE IN THE BUSINESS 

OF THE TOWNSHIP." 

SYLLABUS: 

The per diem compe,nsation fixed for township trustees by Section 3294, 

General Code, can not lawfully be allowed to such township trustees for 

time expended in attending upon invitation of the State Highway Department 

or other state department or official, what is designated as "Good Roads 

Day" at the Ohio State Fair, for the purpose of hearing lectures relating to 

the methods of construction, maintenance and repair of roads, nor can such 

trustees be paid their necessary expenses for attending such a meeting. 

Columbus, Ohio, September 23, 1940. 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices, 
Columbus, Ohio. 

Gentlemen: 

I am in receipt of your request for my opinion, which reads as follows: 

"The State Highway Department is sponsoring what is 
known as a 'Good Roads Day' at the Ohio State Fair. 

We are informed that lectures are to be given relating to the 
methods of construction, maintenance and repair of roads, and that 
invitations have been extended to all township trustees in the state 
to attend such meeting; that each trustee will be required to reg­
ister, and will be given a certificate of attendance by the High­
way Department. 

May we respectfully request your opinion on the question of 
whether or not township trustees would be entitled to their per 
diem compensation and their expenses for attending such meeting." 
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By "per diem compensation" as mentioned by you, you no doubt have 

reference to the compensation fixed by law for tcwnship trustees which by 

the terms of' Section 3294 of the General Code of Ohio, is fixrrl at a stated 

amount to be paid to the trustees "for each day of service in the business of 

the township." 

If it should be determined that the township trustees would be "in the 

business of the township" if they accept the invitation extended and attend 

the State Fair and the lectures to be given on road construction, mainte­

nance and repair, they clearly would be entitled to per diem compensation 

fixed by law for them, and it would follow in the light of opinions of former 

Attorneys General that they would also be entitled to their expenses while 

so attending the Fair and the lectures. 

Your inquiry therefore narrows down to a determination of the one 

question, that is, whether or not township trustees, in attendance at the Fair, 

in response to the invitation extended as stated in your letter, are "in the 

business of the township." I am not unmindful of the fact that there is con­

siderable conflict of authority on the question of payment of expenses of 

public- officials, and in almost every case the right of public officials to be 

reimbursed for expenses incurred is dependent to a great extent upon cir­

cumstances in the absence of son1;e controlling statute, and each case presents 

a problem of its own. There is, however, a general principle of law applicable 

to the question to which former Attorneys General have quite consistently 

adhered, and I am not disposed to disregard that principle and fail to apply 

it in proper cases. In Opinions of the Attorney General for 1930, page 1447, 

the then A'ttorney General stated : 

"It has been generally held that public officers may be reim­
bursed for actual expenses incurred in the performance of the du­
ties imposed by law, even though no statute specifically authorizes 
such payments. McQuillin on Municipal Corporations, Section 
697; Throop on Public Officers, Section 495; Opinion No. 2082, 
issued under date of July 11, 1930 (page 1091 of Opinions of' 
the Attorney General for 1930); and Opinion No. 2170 issued 
July 29, 1930 (p. 1241 Opinions of the Attorney General for 
1930). 

The controlling principle running through the observations 
of text writers and Opinions of former Attorneys General, is that 
an officer may be reimbursed for expenses when in the actual per­
formance of duties imposed by law, but that those expenses may 
not be allowed when such public employe or officer is on a mis-
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sion simply to acquire general information with respect to the du­
ties of his office or position and not in furtherance of some spe­
cific project or undertaking then under way: See Annual Report 
of the Attorney General for 1910-1911, page 242; Annual Report 
of the Attorney General for 1912, page 432; Opinions of the At­
torney General for 1919, at pages 143 and 343; Opinions Nos. 
2082 and 2170, referred to above; and State vs. Wright, 17 C. C. 
N. S.), 396." 

See also, Opinions of the Attorney General for 1924, page 652; for 1929, 

page 1975; for 1936, page 1377; for 1937, page 407; for 1939, page 113; 

and Opinion No. 2615, addressed to your-Bureau, rendered August 3, 1940. 

An examination of the several statutes setting forth the duties and 

powers of township trustees discloses no statutory authority which expressly 

or impliedly authorizes or directs the township trustees to attend confer­

ences, conventions or meetings where road bu~Iding or the administration of 

poor relief or management of cemeteries or any other of the statutory duties 

of the township trustees are to be considered, or where lectures are to be de­

livered pertaining to those duties, nor will any statutory authority be found 

for any state officer or department to call together the township trustees 

throughout the state for such a conference. The question of liberalizing the 

statutes to permit such conferences and authorizing compensation for at­

tendance is of course a legislative problem and not one for this office to 

consider. 

I am aware that an opinion published in the Opinions of the Attorney 

General for 1936, page 89 held as follows: 

"In the absence of an apparent abuse of' discretion or the evi­
dence of bad faith in a particular case, it cannot be said as a matter 
of law that it is unlawful for township trustees after determining 
the need and propriety of attending the annual meeting of the 
State Association of Township Trustees and Clerks held in Co­
lumbus, for the purpose of discussing matters pertaining to the 
duties of township trustees in carrying out their powers with re­
spect to the performing of their official duties as trustees, to credit 
themselves with the time expended in attending such a meeting 
as being 'service in the business of the township' for which they 
are entitled to per diem compensation in accordance with Section 
3294, General Code." 

The conclusion reached by the Attorney General in that opinion, as 

stated in the syllabus quoted above, was predicated to a great extent upon an 
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ear.lier opinion found in the Opinions of the Attorney General for 1930, 

page 27.4, where it was hdd: 

"In the absence of an apparent abuse of discretion or evidence 
of bad faith in a particular case, it cannot be said as a matter of 
law, that it is unlawful for township trustees, after determining the 
need and propriety of a conference with the trustees of other town­
ships for the purpose of• discussing matters pertaining to the duties 
of township trustees in carrying out their powers with respect to 
highways, cemeteries and poor relief, to credit themselves with 
the time expended in attending such a meeting as being 'service 
in the business of the township' for which they are entitled to 
per diem compensation, in accordance with Section 3294, General 
Code." 

It will be observed that in each of the above opinions the conclusion of 

the Attorney General was predicated on a situation where the trustees them­

selves had recognized the necessity and propriety of holding a conference 

presumably for some purpose then pertaining to their immediate duties and 

there was involved in each instance the matter of discretion on the part of 

the trustees in calling the meeting and participating therein. The Attorneys 

General in neither of the above opinions said as a matter of law that the 

trustees could be paid their per diem compensation for attendance on these 

meetings under all circumstances, but left the door wide open for a showing 

that they had abused their discretion in the matter, if such was the case. 

Under circumstances involved in the present inquiry the proposed at­

tendance of the trustees at the State Fair is not upon the call of the trustees 

themselves, and the element of discretion on the part of the trustees is en­

tirely absent. I think the circumstances upon which the two opinions referred 

to were predicated and those involved in the present inquiry are clearly dis­

tinguishable. 

The situation here involved is, in my opm10n, more nearly parallel to 

that under discussion in an opinion of a former Attorney General published 

in the Opinions of the Attorney General for 1930, page 1445. At the time 

that opinion was rendered, as now, members of a county soldiers' relief com­

mission were compensated for services and for expenses by an allowance 

made by the county commissioners in pursuance of Section 2932, General 

Code. The question before the Attorney General was whether or not an al­

lowance could lawfully be made by county commissioners to members of 

county soldiers' relief commissions for services and expenses where they had 
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attended a meeting of the various members of' the soldiers' relief commission 

throughout the state, which meeting was called by the Governor. It was 

held as stated in the syllabus: 

"County commissioners are not authorized by law to allow 
to the persons composing the several soldiers' relief' commissions 
throughout the State their actual expenses incurred and a fair com­
pensation for their services for attendance upon the meeting of 
the members of the said several soldiers' relief commissions held 
at Columbus, Ohio, on July 19 and 20, 1930." 

It was pointed out in that opinion that upon examination of the law 

relating to the duties of the members of county soldiers' relief commissions 

it was found that their duties were confined strictly to the county for which 

they had been appointed. Nothing in the law required c·ounty soldiers' re­

lief commissions to cooperate in any respect with the commissioners of other 

counties. The extension of relief which they were authorized to make is 

confined strictly to their own county and does not require the cooperation 

of other counties, nor does it require the members of the commission to 

leave their own county for any purpose whatever, unless perhaps it might 

be for the investigation of some exceptional specific case. It was further said 

m that opinion : 

"Nor do I find that the Adjutant General or the Governor 
has any control over the administration of the law providing for 
the extension of relief in counties to indigent soldiers, sailors or 
marines or their families, or any control over the members of the 
county soldiers' relief commissions in their administration of this 
law, or any authority to call together the members of the several 
county soldiers' relief commissions so as to impose a duty upon the 
members to attend. * * . * 

The purpose of the attendance of the members of the several 
county soldiers' relief commissions at the meeting referred to was 
not in furtherance of any specific duty enjoined by law or of any 
specific immediate project or undertaking then under way, but 
merely for a discussion of the general principles underlying the 
law for the extension of soldiers' relief and of comparing notes as 
to the actual administration of the law." 

The conclusion that township trustees are not on official business when 

responding to an invitation of the Highway Director or other state official, 

to attend a meeting where general matters pertaining to their duties as pub­

lic officials are to be discussed, is fortified by the fact that the Legislature 

has definitely provided in Section 1183-1, General Code, that the Director 
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of Highways is authorized to call the resident district deputy directors and 

assistants together once a year in their respective divisions for the purpose 

of conducting a conference or school, in which the best methods of road 

building or other matters of interest shall be discussed, and at which in­

structions may be given to said resident district deputy directors and as­

sistants pertaining to their work. This statute also provides that the Di­

rector of Highways be authorized to call resident district deputy directors 

and assistants or county commissioners into a conference at any time for any 

purpose connected with their official duties, and that such county officers 

shall in addition to their salary, receive from their respective counties their 

actual and necessary expenses incurred in such attendance. No mention is 

made in this statute of township trustees nor is there any similar statute 

applicable to township trustees. The fact that the Legislature made these 

provisions with respect to the county commissioners and resident district 

deputy directors and assistants and made no similar provision with respect to 

township trustees would certainly tend to the conclusion that it was not the 

intention of the Legislature that the Highway Director should have the au­

thority to call township trustees for a conference at the expense of their re­

spective townships. 

A similar question relating to a conference of engineers and operators 

of water purification plants called by the State Department of Health for 

the purpose of giving instruction to these engineers and operators regarding 

the operation of water purification plants was considered in an opinion of 

my immediate predecessor, and it was held that these engineers and operators 

of water purification plants could not lawfully be paid their expenses in at­

tendance at such a meeting for the reason that no authority existed for the 

State Department of Health to call such a meeting. See Opinions of the At­

torney General for 1938, page 1783. In another opinion of a former Attor­

ney General rendered by the then Attorney General in 1920, at which time 

there was in force Section 1185-1, General Code, as enacted in 1919 ( 108 

0. L., Part I, page 481), authorizing the State Highway Commissioner to 

call the county sun,eyors together once each year for the purpose of con­

ducting a conference or school in which the best methods of road building 

and other matters of interest might be discussed, and at which conference 

instructions were to be given to the county surveyors pertaining, to their work 

by the State Highway Commissioner or by other persons designated by him 

for that purpose, the question arose whether or not deputy county surveyors, 
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if they should be included in the call, might be paid their expenses upon at­

tendance at such a meeting. It was held that deputy county surveyors could 

not be paid their expenses for attending these meetings for the reason that 

the statute did not authorize the State Highway Commissioner to include 

them in his call. Opinions of the Attorney General for 1920, page 411. 

In the light of what has been said, I am of the opinion that the per 

diem compensation fixed for township trustees by Section 3294, General 

Code, can not lawfully be allowed to such township trustees for time ex­

pended in attending upon invitation of the State Highway Department or 

other state department or official, what is designated as "Good Roads Day" 

at the Ohio State Fair, for the purpose of hearing lectures relating to the 

methods of construction, maintenance and repair of roads, nor can such 

trustees be paid their necessary expenses for attending such a meeting. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 




