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GIFT - BY HOSPITAL SERVICE CORPORATION TO HOSPITAL 

FOR BUILDING FUND OR TO COMMUNITY CHEST, Al\IERICA.i.~ 

RED CROSS OR SIMILAR ORGANIZATIOl',; - SUPERINTEX­

DEXT OF INSURANCE - XO LEGAL GROCXD. TO OBJECT­

PROVISO, UNLESS SCCH GIFT IS IN SO LARGE AN AMOUNT 

AS TO ENDANGER FINANCIAL STABILITY OF SUCH HOSPITAL 

SERVICE CORPORATION. 

SYLLABUS: 

The Superintendent of Insurance has no legal ground to object to a 
gift by a hospital service corporation to a hospital for its building fund or 
to a Community Chest, American Red Cross or similar organization, unless 
such gift is in so large an amount as to endanger the financial stability of 
such hospital service corporation. 

Columbus, Ohio, August 25, 1944 

Hon. J. Roth Crabbe, Superintendent of Insurance 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

You have requested my opinion as follows: 

"We have received an inquiry from an Ohio non-profit 
hospital service association as to whether it may make a donation 
to a hospital for the building fund of said hospital and, also, 
whether it is proper for it to make contributions to Community 
Chests, American Red Cross, or similar organizations. 

The hospital service organization referred to is organized 
and licensed by this office under Sections 669, et seq., of the 
General Code of Ohio. 

We would appreciate receiving an opinion from you on 
these questions." 

Hospital service corporations are required by the provisions of 

Section 669, General Code, to be corporations organized not for profit 

under the General Corporation Act of this state. Ordinarily a corporation 

has no power to give away its property, unless, of course, it is created 

for such purpose. However, subject to the rights of creditors and con-
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tractual obligations, nobody could object to a gift by a corporation except 

a member thereof. Thus, in 19 C.J.S., 656, Section 1096, it is said: 

"As a general rule, unless a corporation is created for· the 
purpose, as in the case of charitable corporations, it is not within 
its power to make a gift of its property, however worthy of 
encouragement or aid the object of the gift may be. This would 
generally be in violation of the rights of stockholders or members 
not consenting. The general rule does not apply; however, where 
no objection is made by stockholders or creditors, and a corpor­
ation may make a gift of its property with the consent of its 
stockholders good as against an· except existing creditors at the 
time the gift is made. Moreover, a corporation may dispose of 
its property without receiving any direct consideration therefor, 
when such disposition tends to promote a corporate end in a 
substantial, not in a remote and fanciful, sense; and a gift is also 
a proper exercise of the power to alienate its property when the 
direct and proximate tendency of the gift is to benefit the 
remaining property or enhance its value." 

The state and its officers therefore generally have no legal standing to 

object to a gift by a corporation. This rule is well stated in State v. 

Milwaukee Electric Railway & Light Company, 136 Wis., 179, 186, 

116 N.W., 900; 903, 18 L.R.A.(•N.S.), 672,677,678, as follows: 

"But, except in the case of charitable or eleemosynary, and 
perhaps municipal, corporations ( though the latter exception is 
denied by some authority, People v. Booth and People v. Inger­
soll, supra), where the general public are interested in the appli­
cation of the funds, obviously the state has no legal interest 
in the management or disposal of the funds of the corporation. 
Private corporations are organized for private profit, and, except 
as to their members and creditors, are as free to exercise their 
judgment over expenditures, nay even the donation, of their 
funds, as an individual. Figge v. Bergenthal, 130 Wis. 616, 109 
N.W. 581, 110 N.W. 798. The state, which is but another name 
for the general public, has no interest therein, save possibly in 
the case where a corporation charged with a duty to the public, 
as is this, might, by dissipation of its assets or property, disable 
itself from performing that public duty, * * *" 

However, a hospital service corporation, although not technically an in­

surance company, in maintaining and operating a nonprofit hospital service 

plan as provided by law, is engaged in a business substantially amounting 

to insurance. See Cleveland Hospital Service Association v. Ebright, 142 

O.S., 51. Hospital service corporations are subject to licensing and 

examination by the Superintendent of Insurance and he also has powers 
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over such corporations with respect to their rehabilitation and liquidation. 

In general, he is by law given the same powers with respect to the super­

vision of hospital service corporations as he is given with respect to insur­

ance companies generally. 

I therefore believe that the principles of law announced in State, 

ex rel. Kational Mutual Insurance Company, v. Conn, 115 O.S., 607, 

and State, ex rel. Woodman Accident Company, v. Conn, 116 O.S., 127, 

are applicable to hospital service corporations. In the first of these cases 

it was declared that the Superintendent of Insurance could refuse to 

license an insurance company where he found that exhorbitant salaries 

were paid to an officer of such company, and in the second it was held 

that the Superintendent of Insurance could refuse or revoke the license 

of an insurance company when its expense of management was incom­

mensurate with its income. It would therefore seem that if a hospital 

service corporation made a gift or gifts of such lavish nature that the 

financial stability thereof was thereby endangered, the Superintendent of 

Insurance could properly and legally object thereto. On the other hand, if 

such gift were moderate in amount and did not affect or endanger the 

financial stability of the hospital service corporation, the Superintendent 

of Insurance could legally have no concern therewith and could nol 

properly make any objection thereto. 

There is another aspect of the situati.on raised by your question which 

merits comment, although I have concluded not to discuss it in detail. 

Section 669-13, General Code, provides: 

"Every corporation subject to the prov1s10ns of this act 
is hereby declared to be a charitable and benevolent institution, 
and its funds and property shall be exempt from taxation." 

Ordinarily, if a charitable or eleemosynary institution fails to carry out 

its functions or digresses therefrom, it is subject to suit, generally by 

the Attorney General, to compel it properly_ to perform its trust. This 

is almost invariably correct in the case of true public charities, that is, 

a charity where the beneficiaries thereof are indefinite. In the case of 

a hospital service corporation, the beneficiaries of any charity which it 

may extend are obviously the members of such corporation, that is, the 

subscribers to its contracts, and since such persons have the right ·to sue, 

it is doubtful if the Attorney General could bring any action to prevent 
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the hospital service corporation from making the gift. In 2 Perry, Trusts 

(7th Ed.), 1254, Section 732, it is said: 

"But where a gift is not a public charity, but is to a school 
that is not free and open to the general public, the attorney 
general cannot maintain an information or bill. So if there is 
a gift or dedication of land for a church or meeting house, to 
be owned by the church, parish, society, or by pewholders who 
have vested rights and can sue, the attorney general cannot sue 
in his official capacity, unless the gift is so public and indefinite 
that no individuals or corporations have the right to come into 
court fo~ redress. Suits to regulate such trusts must be brought 
by the persons interested." (Emphasis mine.) 

I therefore believe that the Attorney General would have no right 

to bring a suit to restrain a hospital service corporation from making 

gifts of its property. 

In view of the foregoing, you are advised that the Superintendent 

o·f Insurance has no legal ground to object to a gift by a hospital service 

corporation to a hospital for its building fund or to a Community Chest, 

American Red Cross or similar organization, unless such gift is in so 

large an amount as to endanger the financial stability of such hospital 

service corporation: 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT 

Attorney General 


