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ATTORNEY GENERAL 

SYLLABUS: 

The State of Ohio may license an out-of-the state theatrical booking agency 
to do business in Ohio under Section 4143.02 of the Revised Code. No distinc­
tion is made, under this section of the code, between an out-of-the state and 
in-state agency. To the extent that Rule XV, 15.04 is inconsistent with Section 
4143.02, Revised Code, it is invalid. 

Columbus, Ohio, June 4, 1963 

Hon. Warren H. Chase 
Director, Department of Commerce 
Ohio Departments Building 
Columbus 15, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion which reads as 
follows: 

"The Private Employment Agency Laws, Sections 
4143.01 to 4143.30 and 4143.99, Revised Code of Ohio, pro­
vide that all agencies so defined be licensed to operate in 
Ohio. The law makes no distinction between domestic and 
foreign, or out of state, agencies. 

"The Rules and Regulations, duly effected in accord­
ance with Section 119.04, Revised Code of Ohio, provide 
that out of state theatrical booking agencies, or personal 
representatives of applicants, shall operate through an 
Ohio licensed theatrical booking agency on forms pre­
scribed, or establish an office within Ohio and obtain a 
license to do so. Rule XV, 15.04. 

"The Division of Private Employment Agencies, De­
partment of Commerce, requests your opinion with re­
spect to the following: 

"l. May the State of Ohio, under Rule XV, 15.04, 
license an out of state theatrical booking agency to do busi­
ness in Ohio, since the above rule does not state that such 
agency shall operate through an Ohio agency, licensed to 
do business here, but says that such agency shall operate 
through an Ohio licensed agency, making no distinction be­
tween an out of state agency and a local agency, and since 
nowhere in the laws or regulations is any distinction made 
between a local and foreign agency for purposes of defini­
tion, licensing or regulation? 
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"In order to assist you, we are enclosing a copy of the 
laws and regulations under discussion." 

Rules and regulations issued by the Division of Private Em­
ployment Agencies, Department of Commerce, pursuant to Section 
119.04, Revised Code, must conform to, and be in accordance with, 
the Private Employment Agency laws, Sections 4143.01 to 4143.30, 
inclusive, and 4143.99, Revised Code. Inconsistent, conflicting, and 
vague language in a given rule or regulation is subject to, and must 
be construed in light of, the statutes to be administered by a par­
ticular agency. 1 Ohio Jurisprudence 2d, page 478-479, Administra­
tive Law and Procedure, Section 78. 

As you indicate, nowhere in the laws or regulations govern­
ing Private Employment Agencies is a distinction made between an 
out-of-the state and in-state agency, for purposes of definition, 
licensing, or regulation. 

Rule XV, 15.04; issued by the Division of Private Employment 
Agencies, Department of Commerce, provides as follows: 

"Out-of-the state theatrical booking agencies, or per­
sonal representatives of applicants, shall operate in Ohio 
through an Ohio licensed theatrical booking agency, on 
forms prescribed or establish an office within Ohio and 
obtain a license to do so." 

However, Section 4143.02, Revised Code, provides the follow­
ing: 

"No person, firm, association, or corporation shall en­
gage in the business of an employment agency, for hire, 
within this state, without first obtaining a license from the 
department of commerce, paying to said department, the 
annual license fee of one hundred dollars, and excecuting 
and filing with the division a bond as provided in section 
4143.04 of the Revised Code." 

The pertinent language of the statute governs and controls 
the substance of the rule. Before one may engage in the business of 
an employment agency, for hire, within the state, a license must 
be obtained from the Department of Commerce. The language in 
the statute leads to the conclusion that the legislature was not con­
cerned with whether the office of the agency was within or without 
the state, but whether the agency was engaged in the business of 
an employment agency, for hire, within this state. This is the ac-
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tivity sought to be regulated, in order to protect the interests of 
those who might be exposed to misfortune, and for which the 
license is required. 

Rule XV, 15.04, in so far as it attempts to impose additional 
burdens on out-of-the state agencies, beyond that required in Sec­
tion 4143.02, Revised Code, is invalid. Said rule would seem to re­
quire, as one alternative, in order to legally engage in the business 
of a theatrical booking agency within this state, that an out-of-the 
state agency establish an office within this state and then obtain a 
license. Section 4103.02, Revised Code, does not require an out-of­
the state agency to establish an office within this state. 

I find difficulty in interpreting the further language in Rule 
XV, 15.04, "that out-of-the state theatrical booking agencies, * * * 
shall operate through an Ohio licensed theatrical booking agency 
* * *." If "Ohio licensed agency" is interpreted to mean an Ohio 
agency, licensed to do business in Ohio, such requirement is an in­
valid imposition on out-of-the state agencies in light of the absence 
of such requirement in Section 4103.02, Revised Code. 

To construe Rule XV, 15.04, in any other manner would be to 
place additional burdens on out-of-the state theatrical booking 
agencies, apparently never intended by the legislature in light of 
the clear language of Section 4103.02, Revised Code. 

A similar question of interpretation was before my prede­
cessor in regard to out-of-state wholesalers. In Opinion No. 1025, 
Opinions of the Attorney General for 1959 at page 706, it was 
stated as follows: 

* * * * * * 

"The statutes mentioned above make no distinction 
between wholesale seed dealers located within the state and 
those located in other states. Neither do they make any 
distinction as to purchasers. The latter may be whole­
salers, retailers or consumers. The line of demarcation 
under Section 901.06 (A) is the place where the sales are 
made. This section provides that no person shall sell any 
agricultural or vegetable seed within this state without 
first obtaining a license. Therefore, in answer to your 
second question, I must conclude that an out-of-state 
wholesaler must obtain an Ohio license before making 
any sales of seed within this state·. 

"* * * 
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"* * * * * * * * *" 
The additional fact that a penalty is imposed by law on those 

who engage in the business of a theatrical booking agency within 
this state without a license, substantiates the conclusion I have 
reached. Section 4143.99 (A), Revised Code. 

Therefore, it is my opinion and you are hereby advised that the 
State of Ohio may license an out-of-the state theatrical booking 
agency to do business in Ohio under Section 4143.02 of the Revised 
Code. No distinction is made, under this section of the code, be­
tween an out-of-the state and in-state agency. To the extent that 
Rule XV, 15.04 is inconsistent with Section 4143.02, Revised Code. 
it is invalid. 

Respectfully, 
WILLIAM B. SAXBE: 

Attorney General 




