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OPINION NO. 88-074 

Syllabus: 

Pursuant to R.C. 5311.02, 'condominium property is 
exempt from any platting requirements that may be 
imposed under R.C. Chapter 711, and, as a result, a 
regional planning commission has no authority to 
review condominium plats. 

To: John A. Pfefferle, Erle County Prosecuting Attorney, Sandusky, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, September 30, 1988 

I have before me your request for an opinion concerning the 
authority of a regional planning commission to review 
condominium plats. Your request relates to language appearing 
in Article VII, Section 2, C of the Erie County SuMi.rision 
Regulations promulgated by the Erie Regional Planning 
Commission, as follows: 

Any other land use which may either alter the existing 
street or road pattern or materially change or disrupt 
the existing street or road pattern or materially 
change or disrupt the existing flow of traffic shall 
be reviewed by .the Commission and a plat may be 
required if the Commission is of the opinion such a 
plat should be recorded. 

You have asked the following questions: 

1. Does a Regional Planning Commis~ion have the 
authority to review condominium plats under Article 
VII, Section 2, c of the Erie county Subdivision 
Regulations? 

2. If it is determined that the Erie Regional Planning 
Commission has the authority to review the above, is 
this authority discretionary or mandatory? 

It is my understanding that the county engineer has submitted 
these questions to you, fil!! R.C. 713.26 (providing that the 
county engineer shall give assistance to a regional planning 
commission), and I find, therefore, that you have an interest 
in this matter upon which I am authorized to render advice. 
~ R.C. 109.14: R.C. 309.09: cf. 1961 Op. Att•y Gen. No. 2383, 
p. 366 (finding that a regional planning commission is not a 
county board and is not eligible to receive the services of the 
prosecuting attorney as its legal adviser). See also 1972 Op. 
Att'y Gen. No. 72-020 (syllabus, paragraph two) ("[W]here court 
action is necessary to enforce the subdivision regulations of a 
regional planning commission, the county prosecutor shall 
institute the action for any violation occurring in the 
county ... "). 

R.C. 713.21 authorizes the creation of a regional planning 
com1nission, and R.C. 713.23 sets forth the general powers and 
duties of such a commission. With respect t.o the approval of 
plats, R.C. 711.10 states: 

Whenever ... a regional planning commission adopts 
a . plan for the major streets or highways of 
the ... region, then no plat of a· subdivision of land 
within the ..• region, other than land within a 
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municipal corporation or land within three miles of a 
city or one and o~u-half miles of a village as 
provided in section 711.09 of the Revised Code, shall 
be recorded until it is appr6ved by the ... regional 
planning commission and the approval is endorsed in 
writing on the plat .... 

Any such ... regional planning commission shall 
adopt general rules, of uniform application, governing 
plats and subdivisions of land falling within its 
jurisdiction, to secure and provide for the proper 
arrangement of streets or other highways in relation 
to existing or planned streets or highways or to the 
county or regional plan, for adequate and convenient 
open spaces for traffic, utilities, access of fire 
fighting apparatus, recreation, light, air, and for 
the avoidance of congestion of population.... 

. . . After a county or regional street or highway 
plan has been adopted as provided in this section, the 
approval of plats and subdivisions provided for in 
this section. shall be in lieu of any approvals 
provided for in other sections of the Revioed Code, so 
far as the territory within the approving jurisdiction 
of the county or regional planning commission, as 
provided in this section, is concerned ....Any 
such ... regional planning commission and a city or 
village planning commission, or platting commissioner 
or legislative authority of a village, with 
subdivision regulation jurisdiction over 
unincorporated territory within the county or region 
may cooperate and agree by written agreement that the 
approval of a plat by the city or village planning
commission, or platting commissioner or legislative 
authority of a village, as provided in section 711.09 
of the Revised Code, shall be conditioned upon
receiving advice from or approval by the ... regional 
planning commission. 

see also R.C. 711.101 {providing that, in certain 
circumstances, a regional planning commission may administer 
regulations relating to plat approval within a municipal
corporation); R.C. 711.132 (providing that regulations of a 
regional planning commission do not become effective until they 
have been approved, after public hearing, by the board of 
county commissioners). 

In the situation with which you are concerned, the Erie 
Regional Planning Commission has adopted regulations governing 
plat approval and has asked whether its authority to require 
and review plats includes the authority to review plats of 
condominium pr~jects. The language of Article VII, Section 2, 
c, quoted above, is broad, and appears to permit the imposition 
of a plat review requirement with respect to any land use which 
may alter the street or road pattern or materially change the 
street or road pattern or traffic flow. That regulation was 
promulgated pursuant to R.C. 711.10, which provides that, once 
a regional planning commission has adopted a plan for major 
streets or highways, "no plat of a subdivision of land" within 
the region shall be recorded without approval. R.C. 711.001 
contains the following definitions: 

As used in sections 711.001 to 711.38, inclusive, 
of the Revised Code: 

(A) "Plat" means a map of a tract or parcel of 
land. 
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(B} "Subdivision" means: 
(l} The division of any parcel of land shown as a 

unit or as contiguous units on the la~t preceding tax 
roll, into two or more parcels, sites, or lots, any 
one of which is less than five acres for the purpose, 
whether immediate or future, of transfer of ownership, 
provided, however, that the division or partition of 
land into parcels of more than five acres not 
involving any new streets or easements o,f access, and 
the sale or exchange of parcels between adjoining lot 
owners, where such sale or exchange does not create 
additional building sites, shall be exempted: or 

(2) The improvement of one or more parcels of 
land for residential, commercial or industrial 
structures or groups of structures involving the 
division or allocation of land for the opening, 
widening or extension of any street or streets, except 
private streets serving industrial structures: the 
division or allocation of land as open spaces for 
common use by owners, occupants or lease holders or as 
easements for the extension and maintenance of public 
sewer, water, storm drainage or other public 
facilities. (Emphasis added.} 

Again, the language is broad. The term "subdivision" includes 
the improvement of land for residential structures, where 
streets are opened or extended, and the division or allocation 
of land as open space for common use by owners. It appears 
that this definition might include the development of 
condominium property. see generally Op. No. 72-020 (concluding 
that, pursuant to R.C. 711.001 and related provisions, a 
regional planning commission may require plat approval for the 
development of a mobile home park, a planned dwelling group, or 
a planned shopping center, involving only private streets}. 

In order to answer your first question, it is, however, 
necessary to look also at the statutory provisions dealing 
directly with the development of condominium property. See 
R.C. Chapter 5311. R.C. 5311.02 states expressly: 

Chapter 5311. of the Revised Code applies only to 
property that is specifically submitted to its 
provisions by the execution and filing for record of a 
declaration by the owner, as provided in this 
chapter. In every instance, any property so submitted 
shall be either a fee simple estate or a ninety-nine 
year leasehold, renewable forever. Neither the 
submission of property to the prov1s1ons of this 
chapter I nor the conveyance or transfer of a 
r.ondominium ownership interest constitutes a 
subdivision within the meaning of, or is subject to, 
Chapter 711. of the Revised Code. (Emphasis added.} 

Pursuant to the P,lain language of R.C. 5311.02, neither the 
submission of property to the condominium provisions of R.C. 
Chapter 5311, nor the conveyance or transfer of a condominium 
ownership interest, constitutes a subdivision within the 
meaning of R.C. Chapter 711, or is subject to R.C. Chapter 
711. Based upon this language, I conclude that condominiu11 
property is not subject to platting requirements that may be 
imposed by any body authorized to review plats under R.C. 
Chapter 711, including a regional planning commission. See 
generally R.C. 1.42 c••[w]ords and phrases shall be read in 
context and construed according to the rules of grammar and 
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common usage"); Wachendorf v. Shaver, 149 Ohio St. 231, 78 
N.E.2d 370 (1948) (syllabus, paragraph five) (if legislative 
intent is clearly expressed in a statute, the statute may not 
be restricted or enlarged: if word a' used in a statute are not 
defined, they are to be given their ordinary meaning). I reach 
this. conclusion notwithstanding the fact that the language of 
R.C. Chapter 711 and of regulations promulgated thereunder 
might, in the absence of R.C. 5311.02, be broad enough to 
encompass condominium property. See generally R.C. 1.47; State 
ex rel. Pratt v. Weygandt, 164 Ohio St. 46::1, 132 N.E.2d 191 
(1956) (syllabus, paragraph two) ("[s]tatutes relating to the 
same matter or subject ••• should be read together to ascertain 
and effectuate if possible the legislative intent"). I find 
this conclusion to be consistent with the following language 
appearing in 1986 Op. Att•y Gen. No. 86-039 at 2-201: "R.C. 
5311.02 specifically exempts transactions made under R.C. 
Chapter 5311 from the provisions of R.C. Chapter 711 .... Thus, 
the conveyance or tr1nsfer of property which is properly 
subject to R.C. Chapter 5311 is not subject to the provioions 
of R.C. Chapter 711." See also 1971 Op. Att •y Gen. No. 71-031. 

I conclude, therefore, in response to your first question, 
that a regional planning commission has no authority to review 
condominium plats. In light of this conclusion, it is 
unnecessary to address your second question. 

It is. thus, my opinion. and you are hereby advised, that, 
pursuant to R.c. 5311.02, condominium property is exe11pt fro11 
any platting requirements that may be imposed under R.C. 
Chapter 711, and, as a result, a regional planning commission 
has no authority to review condominium plats. 

September 1986 




