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OPINION NO. 65-121 

Syllabus: 

1. A general health district as provided for in 
Chapter 3709, Revised Code,'is not a part of municipal 
or county government. 

2. The reimbursement of funds.expended for sal­
aries of certain employees of the general health dis­
trict under Section 3709.32, Revised Code, does not 
place these employees under the purview of Section 143.29, 
Revised Code. 

3. Employees of a general health district are not 
eligible for vacation benefits under Section 325.19, Re-
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vised Code, since the general health district is not a 
part of county service. 

To: Chester W. Goble, Auditor of State, Columbus, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, July 9, 1965 

I have before me your request for my opinion which 
states: 

"In the course of examinations 
by this office of the proceedings of 
various county health districts, it 
has come to my attention that some 
county boards of health do not follow 
the provisions of Section 143.29, Re­
vised Code, in granting sick leave 
benefits to their various employees,
Similarly, the schedule of vacation 
allowances set forth in Section 325.19, 
Revised Code, is not being followed 
in the granting of vacation pay to em­
ployees of a county general health 
district. 

"Your opinion is, therefore, 
respectfully requested as to whether 
a general health district is required 
to follow the provisions of Section 
143,29, Revised Code, in granting
sick leave, or the provisions of 
Section 325,19, Revised Code, in 
determining paid vacation allow­
ances." 

Section 143,29, Revised Code, states: 

"Each full-time employee, whose 
salary or wage is paid in whole or 
in part by the state, and each full­
time employee in the various offices 
of the county service and municipal
service, and each full-time employ­
ee of any board of education, shall 
be entitled for each completed month 
of service to sick leave of one and 
one-fourth work days with pay. Em­
ployees may use sick leave, upon ap­
proval of the responsible adminis­
trative officer of the employing unit, 
for absence due to illness, injury, 
exposure to contagious disease which 

·could be communicated to other employ­
ees, and to illness or death in the 
employee's immediate family. Unused 
sick leave shall be cumulative up to 
ninety work days, unless more than 
ninety days are approved by the respon-
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sible administrative officer of the 
employing unit. The previously accumu­
lated sick leave of an employee who has 
been separated from the public service 
may be placed to his credit upon his 
re-employment in the public service. 
An employee who transfers from one 
public agency to another shall be 
credited with the unused balance of 
his accumulated sick leave. Provisional 
appointees or those who render part­
time, seasonal, intermittent, per diem, 
or hourly service shall be entitled to 
sick leave for the time actually
worked at the same rate as that 
granted full-time employees. The 
responsible administrative officer 
of the employing unit may require
the employee to furnish a satis-
factory affidavit that his absence 
was caused by illness due to any
of the causes mentioned in this 
section. This section shall be 
uniformly administered as to em-
ployees in each agency of the state 
government. 

"This section does not interfere 
with existing unused sick leave credit 
in any agency of government where at­
tendance records are maintained and 
credit has been given employees for 
unused sick leave." 

This section requires an employee to be paid in whole 
or in part by the state, or be an employee of the county
service or municipal service, or be an employee of any
board of education in order to be eligible for sick 
leave benefits as set out therein. 

Chapter 3709, Revised Code, establishes the general
health districts, but I do not find any provision which 
would place these districts in any of the above categories.
Section 3709.01, Revised Code, states in applicable part: 

"The state shall be divided into 
health districts. Each city consti­
tutes a health district and shall be 
known as a 'city health district. 1 

"The townships and villages in 
each county shall be combined into a 
health district and shall be known 
as a 'general health district. 1 

"* ,::: * * ii' * *"* * 
In Opinion No. 4244, Opinions of the Attorney Gen-
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eral for 1932, page 549, at page 552, the then Attorney
General stated: 

"It is therefore apparent that 
a general health district is a sep­
arate and distinct department or 
branch of the state sovereignty and 
that the legislature has placed no 
authority, jurisdiction or control 
over it in the county commissioners." 

My predecessor in office stated in-Opinion No. 1302, 
Opinions of the Attorney General for 1960, page 298, at
301: . 

"In accordance with the above, 
I am of the opinion that a city
health district and a general health 
district are each separate and dis­
tinct agencies of government and not 
a part of municipal or county govern­
ment. 11 

I concur in the above and find that a general health 
district as set out in Chapter 3709, Revised Code, is not 
a part of municipal or county government. 

The question next to be resolved is whether the 
employees of the general health district are paid in 
whole or in part by the state. Section 3709.28, Revised 
Code, provides that expenses of the general health district 
are paid by semi-annual allocation by the county auditor. 
However, Section 3709. 32., Revised Code, states: 

"When any general or city health 
district has been organized and has 
employed for full or part time ser­
vice a health commissioner, the chair­
man of the board of health, or the 
principal executive officer of the 
health department as the case may be, 
shall, semiannually, on the first day
of January and July, certify such fact 
to the director of health, stating the 
salary paid to such commissioner, and 
to the public health nurse and clerk 
during the preceding six months. If 
such board of health or health depart­
ment has complied with the orders and 
regulations of the department of health 
and has truly and faithfully complied
with sections 2923.18, 3701.10, 3701.29, 
3707.08, 3707.14, 3707.16, 3707.47, and 
3709.01 to 3709.36, inclusive, of the 
Revised Code, the director shall in­
dorse such facts on the certificate and 
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shall transmit the certificate to the 
auditor of state, who shall thereupon
draw a voucher on the treasurer of 
state to the order of the custodian of 
the funds of such district, payable out 
of the general revenue fund, in an amount 
equal to one half of the amount paid by 
the board of health or health department 
to such commissioner, public health 
nurse, and clerk, during such semi­
annual period. If the amount paid 
by such board of health or health 
department during any six months is 
in excess of two thousand dollars, 
the amount to be paid by the auditor 
of state shall be one thousand dollars, 
and no payment shall be made unless 
the certificate of the board of health 
or health department has been indorsed 
by the director." 

In considering whether or not such amount is wages
paid by the state, my predecessor stated in Opinion No. 
1302, supra: 

"It is true that Section 3709.32, 
Revised Code, provides for the state 
to reimburse general and city health 
commissioner, a public health nurse, 
and a clerk. The total amount of this 
reimbursement is $1,000.00. This ap­
pears to me to be at most an indirect 
payment to these employees. The money
does not go directly to the employees 
but to the general funds of the health 
district after these employees have 
been paid. Thus, this seems to be a 
formula for state financial aid to 
health districts rather than payment 
of salary 'in whole or in part' to 
an employee, and could not be construed 
to put such employees within the pur­
view of Section 143.29, Revised Code." 

I concur with the above opinion. 

Your request also asks about vacation allowances 
as set out in Section 325.19, Revised Code. That section 
applies to employees "in the several offices and de­
partments of the county service". Since I concluded 
above that a general health district is not a part of 
county government, this section does not apply to employ­
ees of a general health district. 

Therefore, it is my opinion and you are hereby 
advised: 

1. A general health district as provided for in 
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Chapter 3709, Revised Code, is not a part of municipal 
or county government. 

2. The reimbursement of funds expended for sal­
aries of certain enployees of the general health dis­
trict under Section 3709.32, Revised Code, does not 
place these employees under the purview of Section 143,29, 
Revised Code. 

3. Employees of a general health district are not 
eligible for vacation benefits under Section 325.19, Re­
vised Code, since the general health district is not a 
part of county service. 




