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OPINION NO. 88-032 

Syllabus: 

Racing permit holders may not deduct the tax imposed on them by 
R.C. 3769.081 from daily racing revenue before allocating purse money 
under R.C. 3769.08(B). 

To: Clifford Nelson, Executive Director, Ohio State Racing Comml11lon, Columbus, 
Oh!o 

By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, April 21, 1988 

I have before me the Racing Commission's request for my opinion concerning 
the tax Imposed on racing permit holders by R.C. 3769.081 and the calculation of 
commissions arid purse money under R.C. 3769.08(B). The Commission has asked 
whether permit holders may deduct the tax imposed by R.C. 3769.081 from racing 
proceeds before allocating purse money. The effect of such a deduction would be 
that racing permit holders and recipients of purse money would each bear half of 
that tax. 

R.C. Chapter 3769 regulates horse racing in Ohio. R.C. 3769.01 requires 
anyone who wishes to conduct a horse race meeting for a stake, purse, or award to 
first secure a permit. R.C. 3769.08(A) allows permit holders to "conduct and 
supervise the parl-mutuel system of wagering" at horse races conducted by the 
permit holder, and to retain a maximum of eighteen per cent of all moneys wagered 
as a commission. The Racing Commission's question concerns R.C. 3769.08(8). That 
section imposes a tax on permit holders who conduct thoroughbred races, and it 
provides, in pertinent part: 

At the close of each racing day, each permit holder authorized 
to conduct thoroughbred racing, out of the amount retained on that day 
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by the permit holder, shall pay by check, draft, or money order to the 
tax commissioner, as a tax, a sum equal to the following percentages 
of the total of all moneys so wagered on that day: 

(1) One per cent of the first two hundred thousand dollars 
wagered, or any part thereof; 

(2) Two per cent of the next one hundred thousand dollars 
wagered, or any part thereof; 

(3) Three per cent of the next one hundred thousand dollars 
wagered, or any part thereof; 

(4) Four per cent of all sums over four hundred thousand dollars 
wagered. 

Each permit holder authorized to conduct thoroughbred racing 
shall use for purse money a sum equal to fifty per cent of the 
pari-mutuel revenues retained by the permit holder as a commission 
after payment of the state tax. (Emphasis added.) 

Thus, R.C. 3769.08(B) requires that permit holders conducting thoroughbred races 
pay a specified percentage of all moneys wagered on any race day to the tax 
commissioner, as a graduated tax, and also requires the permit holder to pay fifty 
percent of the moneys retained "after payment of the state tax" a·s purse money. 
The permit holder retains the remaining fifty percent. 

R.C. 3769.081, which levies a separate tax, provides: 

The tax commissioner shall collect from each permit holder who 
conducts a pari-mutuel system of wagering where the wagering is less 
than five million dollars a sum of money equal to one-tenth of one per 
cent of the total amount wagered and where the wagering is five 
million dollars or more a sum of money equal to fifteeen hundredths of 
one per cent of the total amount wagered during any horse-racing 
meeting for the purpose of providing operating revenue for the 
political subdivisions wherein such meetings are held. Such moneys 
shall be collected by the commissioner within ten days after the close 
of such meeting and shall be sent back to the permit holder who paid 
the tax. Such permit holder shall then immediately forward the 
moneys to the chief fiscal officers of the municipal corporations or 
townships in which such horse-racing meeting took place and in which 
any such facilities or accessory uses therefor were located. Such 
moneys shall be divided equally between the municipal corporations or 
townships in which such horse-racing meeting took place and in which 
any facilities or accessory uses therefor were located .... 

The amount collected under this section from any one permit 
holder shall not exceed fifteen thousand dollars from any one 
horse-racing meeting in any calendar year. (Emphasis added.) 

The tax imposed by R.C. 3769.081 is a percentage of all moneys wagered during any 
horse-racing meeting, but the amount of the tax is not to exceed fifteen thousand 
dollars for any one meeting. The purpose of the tax Is to provide operating revenue 
for the political subdivisions where the horse-racing meetings are held by dividing 
the proceeds of the tax between the designated municipalities or townships. 

The Commission's letter Indicates that at least one permit holder has been 
deducting the R.C. 3769.081 tax from racing revenues before allocating purse money 
as prescribed in R.C. 3769.08(B). As a result of this practice, the amount of the tax 
imposed by R.C. 3769.081 remains the same, and the local subdivisions receive the 
same amount as they would otherwise receive. However, this practice results in 
decreasing the amount allocated to purse money and increasing the amount retained 
by the permit holder. As a result, the permit holder and purse money recipients each 
bear fifty percent of the R.C. 3769.081 tax. 

I note that R.C. 3769.08(8) states that "[e]ach permit holder ... shall use for 
purse money a sum equal to fifty per cent of the pari-mutuel revenues retained by 
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the permit holder as a comm1ss1on after payment of the state tax." Thus, this 
provision requires that permit holders, after paying "the state tax," use fifty percent 
of the remaining revenue as purse money. The term "state tax" 11s used in R.C. 
3769.08(B) is not defined by statute. While it could be argued that any tax imposed 
by state statute is a "state tax," the following four reasons lead me to conclude that 
"the state tax" refers only to the graduated tax imposed by R.C. 3769.08(B), and not 
the tax imposed by R.C. 3769.081. First, "the state tax" is a definite term which 
refers to one specific tax. It is logical to assume that the General Assembly was 
referring to the tax imposed in the immediately preceding sentence in R.C. 
3769.08(B). Second, the tax imposed by R.C. 3769.08(B) provides revenue for the 
state, while the tax imposed by R.C. 3769.081 provides revenue for local political 
subdivisions and is not likely to be termed "the state tax." Third, R.C. 3769.081 
provides that the tax is to be collected "from each permit holder," which indicates 
that the permit holder should bear the tax entirely, rather than splitting the burden 
with purse recipients. See also 1953-1954 Ohio Laws 539 (Am. H.B. 566, eff. July 
21, 1953) (the purpose of R.C. 3769.081 is to assess a tax "against horse-racing 
permit holders for the benefit of the political subdivisions"). Fourth, R.C. 3769.08(B) 
requires the permit holder to pay the tax imposed by this section "[a]t the close of 
each racing day," and calculations of the tax are based on "the total of all moneys so 
wagered on that day." R.C. 3769.081, on the other hand, requires the permit holder 
to pay the tax imposed by R.C. 3769.081 within ten days after the close of each 
horse-racing meeting, and calculations of this tax are based on "the total amount 
wagered during any horse-racing meeting." Horse-racing meetings generally last for 
a period of time much longer than one day. See 5 Ohio Admin. Code 3769-1-02 
(defining "race meeting" as "the period of time for which permission to conduct 
horse racing has been granted to a permit holder by the [racing] commission"); 5 Ohio 
Admin. Code 3769-4-05 (referring to the first six days of a meeting); 5 Ohio. Admin. 
Code 3769-4-23 (referring to wagering which "is permitted for ten or more days in 
any meeting"). Because the R.C. 3769.08(B) tax must be calculated and paid on a 
daily basis, the formula set forth in R.C. 3769.08(B) for calculating purse money 
appears to be independent of the R.C. 3769.081 tax. In light of the foregoing, I 
conclude that R.C. 3769.08(B) requires that permit holders deduct only the tax 
imposed by R.C. 3769.08(B) before allocating an amount as purse money. To do 
otherwise impermissibly decreases the amount allocated as purse money and 
increases the amount retained by the permit holder. 

Therefore, it is my opinion and you are advised that racing permit holders 
may not deduct the tax imposed on them by R.C. 3769.081 from daily racing revenue 
before allocating purse money under R.C. 3769.08(B). 
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