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HOSPITAL SERVICE CORPORATION-SUBSCRIBER TO SERVICE 

PLAN CONTRACT-ELECTED TO ENTER NON-PARTICIPAT­

ING, NON-PROFIT HOSPITAL IN OHIO - ENTITLED TO RE­
CEIVE SAME BENEFITS UNDER SERVICE CONTRACT AS 

THOSE GIVEN BY PARTICIPATING HOSPITAL-PROVISION 

IN CONTRACT FOR DIFFERENT BENEFITS FOR SUBSCRIBER 

WHO ELECTS TO ENTER NON-PARTICIPATING HOSPITAL 

THAN FOR THOSE WHO ENTER PARTICIPATING HOSPITALS 

IS INVALID AND IN CONFLICT WITH SECTION 669-4 G. C. 

SYLLABUS: 

Where a subscriber to a service plan contract issued by a hospital 
service corporation elects to enter a non-participating non-profit hospital 
in the State of Ohio, he is entitled to receive the same benetfits under his 
service contract as if he had chosen a participating hospital, and a pro­
vision in the service plan: contract providing different benefits for a 
subscriber who so elects to enter a non-participating hospital than for 
those who enter participating hospitals is invalid as being in conflict with 
Section 669-4, General Code. 
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Columbus, Ohio December 21, 1944 

Hon. J. Roth Crabbe, Superintendent of Insurance 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

You have requested my opinion as follows: 

"I desire your opinion upon a question ansmg under the 
statute for the regulation of non-profit hospital service corpora­
tions. 

Section 669-4, General Code, second paragraph reads: 

'All service ploo contracts issued by such corpora­
tions under the provisions of this act, shall provide that 
the subscriber, under such contract, may select for hos­
pital care, any· non-profit hospital in the state of Ohio 
and thereupon shall be entitled to and accorded all 
benefits contained in the service plan contract.' 

The contracts of certain hospital service corporations pres­
ently licensed to do business in this state provide hospital service 
for the subscribers in participating hospitals for a specified period 
including bed and board in either a semi-private room or ward, 
general nursing service, x-ray, operating room, routine laboratory 
service and ordinary drugs and dressings. The payments made 
to participating hospitals for such services furnished subscribers 
are fixed by contract and vary according to the costs of the vari­
ous hospitals. 

The contracts with subscribers contain a provision substan­
tially in the above quoted language of Section 669-4 but limit 
payments to non-participating non-profit hospitals in Ohio to a 
specified daily rate which is generally less than that paid to par­
ticipating hospitals rendering similar services. Thus in the usual 
case a subscriber makes some financial sacrifice if he selects a 
non-participating non-profit hospital in' Ohio. 

For your information I enclose a specimen copy of such a 
subscribers' contract calling to your attention particularly para­
graphs 2 and 14. I desire your opinion upon the question whether 
such contract violates the second paragraph of Section 669-4, 
General Code, in that it does not accord to the subscriber enter­
ing a non-participating non-profit hospital in Ohio all the bene­
fits which he would have received had he elected to enter a par­
ticipating hospital." 

Non-profit hospital service plans can be maintained and operated 
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only by corporations not for profit, which corporations have a contract 

with a non-profit hospitcµ or a group of such hospitals to supply hospital 

care to the subscribers to such plan. The first unnumbered paragraph of 

the contract form which you have submitted reads: 

"This contract entitles the Subscriber, and, if so 
provided in his contract, his spouse or the members of 
his family, upon payment of the charges, as provided in 
paragraph 1 below, to receive hospital service, as this 
term is defined in paragraph 2 below, from any of the 
Participating Hospitals, upon and subject to the terms, 
conditions and limitations hereinafter set forth," 

The term "hospital service" is defined in paragraph numbered 2 of 

the contract form as follows: 

"The term 'hospital service', as used herein, is de­
fined to mean receiving a Subscriber into a. Partic­
ipating Hospital or any other hospital as provided here­
in (upon the recommendation of a physician or surgeon, 
as provided in paragraph 3 below), and furnishing to 
such Subscriber, as needed, for not to exceed twenty­
one ( 21) days within a period of one year next follow­
ing the date of execution of this contract, (a) bed and 
board in the class of service provided for in his con­
tract, ( b) general nursing service, ( c) technical x-ray 
service ( excluding professional interpretation), ( d) 
operating room service, including anaesthesia when ad­
ministered by a salaried employee of the hospital, ( e) 
routine laboratory service, and (f) ordinary drugs and 
dressings. * * *" 

It will be noted that said paragraph numbered 2 requires the recommenda­

tion of "a physician or surgeon, as provided in paragraph 3", in order to 

make the service corporation liable to furnish hospital service under the 

contract. Said paragraph 3 reads: 

"Hospital service will be rendered to the Subscri­
ber only upon the recommendation of a physician or 
surgeon who is licensed to practice medicine by the 
State of Ohio and who is acceptable for practice in the 
participating Hospital to which such recommendation 
is directed, and only during such time as the Subscriber 
is under the treatment and care of such a physician or 
surgeon." 

Apparently the contract does not entitle the subscriber to hospital 
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service in a participating hospital unless such service is recommended 

by a physician or surgeon licensed to practice medicine by the State of 

Ohio and who is acceptable for practice in such participating hospital. 

However, the contract also contains a provision authorizing the sub­

scriber to select for hospital care a non-pro~it hospital in the State of 

Ohio which 1s not a participating hospital. This provision is contained in 

paragraph numbered 14 of the contract and reads: 

"Subscribers may select for hospital care, in addi­
tion to the Participating Hospitals, any non-profit 
hospital in the State of Ohio, provided that the hospital 
selected will accept the Subscriber for the desired 
hospitalization under the terms of this agreement, and 
thereupon the Subscriber will be entitled to and ac­
corded all the benefits and obligations contained in this 
agreement. The Service Association will pay to the 
hospital so selected the sum of $6.00 per day for semi­
private contract holders and $4.50 per day for ward 
contract holders for each day of service rendered not 
exceeding a total of 21 days; such payment, however, 
in no event shall exceed the rate paid Participating 
Hospitals for a corresponding service at the time or 
such hospitalization, and, in the event that reductions 
in payments to the Participating Hospitals are made 
at any time under the provisions of Article IV, Para­
graph 4 of the Cleveland Inter-Hospital Agency Con­
tract referred to in Paragraph 12 hereof, payments to 
other than Participating Hospitals under the provi­
sions of this paragraph shall be subject to a propor­
tionate reduction; provided, however, that if the last 
sentence of Section 669-4 of the Ohio General Code 
should at any time, as a separate provision of the Act 
relating to Hospital Service Associations, be declared 
invalid, this ·paragraph shall be considered to be can­
celled and of no effect without invalidating any other 
parts of this contract. This paragraph is inserted here­
in without prejudice to the right to maintain the un­
constitutionality or invalidity of said part of Section 
669-4 of the General Code." 

The above paragraph of the contract provides that the service 

corporation will pay to a non-participating hospital selected by a sub­

scriber the sum of six dollars per day for semi-private contract holders 

and four dollars and fifty cents per day for ward contract holders for 

each day of service rendered not exceeding a total of twenty-one days. 

In the case of participating hospitals, it is provided by the contract 

that the subscriber sh~ll be furnished the services enumerated in sub­

divisions (a) to (f), inclusive, of paragraph numbered 2. It is there-
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fore obvious that if the non-participating hospital charges more than 

six dollars in the case of semi-private room patients and four dollars 

and fifty cents in the case of ward patients for the furnishing of such 

service enumerated in paragraph numbered 2, the subscriber does not 

get the same benefits when he elects to enter a non-participating hos­

pital as when he chooses a participating hospital. 

Section 669-4, General Code, provides: 

"All contracts issued by such corporation to the sub­
scribers to the plan shall constitute direct obligations of the 
hospital or hospitals with which such corporation has con­
tracted for hospital care, and such contracts may contain pro­
visions rendering the corporation liable only for its own acts 
and omissions. Such contracts may provide for furnishing hos­
pital service to subscribers in cases of emergency in hospitals 
which are not parties thereto. 

All service plan contracts issued by such corporation 
under the provisions of this act, shall provide that the sub­
scriber, under such contract, may select for hospital care, any 
non-profit hospital in the state of Ohio and thereupon shall be en­
titled to and accorded all benefits contained in the service plan 
contract." 

You will note that the last paragraph of this section requires that the 

service plan contract. must provide that the subscriber may select for 

hospital care any non-profit hospital in the State of Ohio. The section 

further provides that upon such selection of a non-profit hospital the 

subscriber shall be entitled to and accorded all benefits contained 

in the service plan contract. This statute does not, in my opinion, re­

quire the contract to contain any provision other than that the sub­

scriber may select any non-profit hospital in the State of Ohio. The 

section provides that, when such selection is made, the subscriber shall 

be entitled to and accorded all benefits contained in the service plan 

contract, and it follows therefore that a subscriber who selects a non­

participating non-profit hospital in the State of Ohio must be given 

the same benefits and service as if he had selected a participating hospi­

tal. The benefits contained in the service plan contract under considera­

tion are enumerated in paragraph numbered 2 thereof and the right of 

the subscriber thereto may not be limited to lesser benefits in the event 

he selects a non-participating non-profit hospital in this state. 

It is also worthy of note that in case a subscriber elects to have 
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more expensive accommodations in a participating hospital than those 

provided for in the contract, he receives a -credit upon such charge of 

six dollars and seventy-five cents per day in case he is a semi-private 

contract holder and five dollars and forty cents per day in case he is a 

ward contract holder. See paragraph numbered 7 of the contract. Pre­

sumably, paragraph numbered 14, if valid, would prevent his receiving 

such sums as a credit in the event he entered a non-participating hospi­

tal. Here again the subscriber would not get so much benefit when he 

elects to enter a non-participating hospital. 

Since Section 669-4, General Code, provides that a subscriber who 

selects a non-participating non-profit hospital in this state shall be en­

titled to and accorded all benefits contained in the service plan contract, 

which benefits are fixed by paragraphs numbered 2 and 7 of such con­

tract, the provision attempting to limit the benefits in paragraph num­

bered 14 when a non-participating hospital is selected is void by reason 

of the conflict with the statutes. Section 669-2, General Code, provides, 

among other things, that the Superintendent of Insurance shall issue a 

certificate of authority or a license to a hospital service plan corporation 

upon being satisfied that the proposed contract between the corporation 

and the subscriber is fair and reasonable. A contract which is pro­

hibited by law is certainly neither fair nor reasonable within the mean­

ing of such words as used in this section. 

It therefore follows and you are accordingly advised that paragraph 

numbered 14 of the contract, in so far as it attempts to limit the bene­

fits to be accorded the subscriber who elects to enter a non-participating 

non-profit hospital in Ohio, is invalid because it conflicts with Section 

669-4, General Code. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT 

Attorney General 




