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1. BIDDERS, INFORMATION TO-PROVISION FOR PRICE 
ADJUSTMENT-NOT REQUIRED TO BE STATED IN NO­
TICE TO BIDDERS-PROVISO, INFORMATION AVAIL­

ABLE" TO ALL BIDDERS WHEN THEY SECURE COPIES 
OF INFORMATION TO BIDDERS-PRICE ADJUSTMENT 
THEREIN PROVIDED. 

2. WHERE CONTRACT AWARDED PURSUANT TO DULY 
PUBLISHED LEGAL NOTICE-CONTRACT DOCUMENTS 
PLACE ALL BIDDERS ON EQUAL BASIS-PAYMENT OF 
PUBLIC FUNDS PURSUANT TO CONTRACT ON PRICE 
ADJUSTMENT BASIS NOT ILLEGAL BECAUSE LEGAL 
ADVERTISEMENT CONTAINED NO SPECIFIC REFER­

ENCE TO IT. 

SYLLABUS: 

1. The provision for price adjustment is not required to be stated in the notice 
to bidders if such information is available to all bidders upon securing copies of Infor­
mation to ,ffi<lders in which price adjustment is so provided. 

2. Where a contract has been awarded pursuant to duly published legal notice, 
and where the contract documents place all bidders on an equal basis, the payment of 
public funds pursuant to such contract on a price adjustment basis will not be rendered 
illegal because the legal advertisement· contained no specific reference thereto. 



OPINIONS 

Columbus, Ohio, March Ir, 1949 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices 

Columbus, Ohio 

Gentlemen: 

This will acknowledge receipt of your request for my opinion, which 

reads as follows : 

"It has been disclosed in the examination of municipal con­
tracts that the contract documents include what is designated as 
'Information to Bidders', which in certain instances contains a 
provision authorizing the bidder to submit a proposal subject to 
price adjustment, to be determined in accordance with a fixed or 
agreed formula. 

"Our attention was recently directed to a contract of this 
kind, by the officials of the City of Shelby, Ohio, in which case 
the 'Notice to Bidders' inserted in the local newspaper made no 
reference to the fact that bidders would be permitted to submit 
bids containing price adjustment provisions. Bids were requested 
in this case pursuant to authority of Section 4328, General Code. 

"We are familiar with Attorney General's Opinions No. 
879, 923, and I 169, all of the year 1946, and pertaining to price 
adjustment provisions, in public contracts. Opinion No. u6g of 
1946 has reference to municipal contracts in particular and would 
seem to prohibit the inclusion of an 'escalator clause' or price 
adjustment provisions in any contract unless such provision was 
stated in the 'Notice to Bidders' published in the local news­
paper as provided in Section 4328, General Code. 

''We are enclosing herewith a copy of the letter received from 
Mr. G. W. D., Director of Law, City of Shelby, and one copy 
of the 'Contract Documents' involved in the current discussion as 
to the legality of a contract awarded in accordance therewith. 
Since the questions involved in the aforesaid case will occur fre­
quently in many Ohio cities, and the answer thereto will be of 
state-wide interest, we respectfully request that you consider the 
enclosures and give us your formal opinion in answer to the 
following questions : 

"r. When city council, in compliance with the provisions of 
Section 4328, General Code, has authorized the Director of Public 
Service to purchase equipment for the municipal light plant, and 
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the notice to bidders published in a local newspaper does not state 
that the bids to be submitted may include a provision for price 
adjustment but the 'Information for Bidders' made a part of the 
bid forms prescribed for use in submitting bids does contain in­
structions permitting the bidders to submit a bid containing price 
adjustment provisions, would a contract, awarded on the basis of 
a bid submitted in conformity therewith and containing such price 
adjustment provisions, be valid? 

"2. Where a contract has been awarded in the manner de­
scribed in question I, and the work performed thereunder in the 
manner therein provided, may public funds legally be expended 
in payment of such contract in compliance with the price adjust­
ment provisions made a part thereof?" 

The questions, as I understand them, are : ( 1) vVould the statement 

"Information to Bidders may be obtained at the Office of the Director of 

Service" in the "Notice to Bidders" be sufficient notice that a provision 

for price adjustment may be considered in submitting a bid? and (2) If 

a contract were awarded pursuant to the notice and work performed on 

the basis of a price adjustment provision, would this constitute a legal 

expenditure of public funds? 

Municipal contracts for improvements and supplies, in the instant 

questions, fall within the jurisdiction of the Director of Public Service and, 

as such, he is required to exercise his power of contract in the manner 

prescribed by Section 4328, General Code, which section reads: 

"The director of public service may make any contract or 
purchase supplies or material or provide labor for any work under 
the supervision of that department not involving more than five 
hundred dollars. \Vhen an expenditure within the department, 
other than the compensation of persons employed therein, exceeds 
five hundred dollars, such expenditure shall first be authorized 
and directed by ordinance of council. When so authorized and 
directed, the director of public service shall make a written con­
tract with the lowest and best bidder after advertisement for not 
less than two nor more than four consecutive weeks m a news­
paper of general circulation within the city." 

In the case of Auto Car Company, et al. v. Zanesville, et al., 15 0. 0. 
104, the court was called upon to interpret Sections 4328 and 4371 of the 

General Code. In that case, after the opening of bids, certain of the 

bidders offered additional equipment "on condition that such offering com-
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pany would be awarded the contract." The court held that all of the 

bidders, by such action, "forfeited all right to a consideration of their 

bids" and that all said bids were void. The court cites with approval the 

following language from the case of Fairbanks Morse & Co. v. City of 

North Bend, 94 N. W. 537 (Neb.): 

"The object of that subdivision is to invite competition and 
to prevent favoritism and fraud; to attain that object it is essential 
that the bidders, so far as possible, be placed on equal footing, 
and be permitted to bid on substantially the same proposition and 
on the same terms." 

It is an underlying principle, in the letting of public contracts where 

advertisement and bids are required, the identical information be available 

to all bidders as to the nature, quality and quantity of articles or labor 

required. In 44 C. J. 103, under the heading of "Information to Bidders", 

it is said: 

"Bidders must be duly informed by the officer soliciting bids 
as to the nature, quality, and quantity of the article to be pur­
chased or the work to be clone for the municipality to the encl that 
they may bid intelligently, and binding contracts may result 
therefrom. In order that there may be fair competition, the 
same information should be given to all. * * *" 

Section 4328 of the General Code, quoted above, requiring advertising 

and receiving of bids, should be construed in light of Section 4329 of the 

General Code, which provides as follows : 

"The bids shall be opened at twelve o'clock noon, on the last 
day for filing them by the director of public service and publicly 
read by him. Each bid shall contain the full names of every per­
son or company interested in it, and shall be accompanied by a 
sufficient bond or certified check on a solvent bank, that if the bid 
is accepted a contract will be entered into and the performance 
of it properly secured. If the work bid for embraces both labor 
and material, they shall be separately stated with the price thereof. 
The director may reject any and all bids. Where there is reason 
to believe there is collusion or combination among bidders, the 
bids oi those concerned therein shall be rejected." 

With your letter you have submitted a volume entitled "Contract 

Documents for Improvement of Municipal Light Plant, City of Shelby, 

Ohio, December, 1948", etc., containing some 138 pages. In this docu-
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ment, on pages one to three, inclusive, are set forth what is entitled 

"Advertisement for Bids for Improvement of Municipal Light Plant, City 

of Shelby, Ohio." I assume that this is the "Notice to Bidders" to which 

you refer and, in my opinion, this notice, together with the contract docu­

ments referred to therein, seeks to place all bidders on an equal footing 

and that so far as the "Advertisement of Bids" is concerned, it appears to 

be legally sufficient. It is further my opinion that there is no statutory 

requirement that such advertisement contain a specific reference to the 

method or basis by which the bid price will be computed. 

Concerning your second question, I find that on May 16, 1946, the 

then Attorney General, in Opinion No. 923, 1946 0. A. G. 294, suggested 

a procedure whereby difficulties in getting a firm bid now prevalent and 

clue to fluctuating costs might, to a certain extent, be met and overcome. 

In that opinion it was held as disclosed by the syllabus : 

"A contract may be awarded by the department of public 
works under Section 2319 of the General Code pursuant to bids 
received on forms prescribed which contain a stated price with 
provisions for price adjustment based on changes in costs of labor 
and materials, up to a fixed maximum percentage." 

The holding in the above opinion was further considered m Opinion 

No. 1169, 1946 0. A.G. 631, in which, at page 637, it was said: 

"The idea underlying that opinion was inspired by the acl­
j ustment provisions proposed to be used in a contract for installa­
tion of a generator which contemplated a resort to the labor and 
material indexes of the United States Department of Labor and 
an agreement between the bidder and the public authority that in 
addition to the amount named by the bidder there might be added 
the actual increases found to have been caused by a rise in cost of 
material or labor as determined by the statistical reports of the 
United States Department of Labor above referred to, with a 
certain ceiling by way of a fixed maximum percentage above the 
base bid. The base bid plus such fixed percentage would there­
fore become the actual amount upon which comparison of bids 
would be made. 

''I recognize that in some types of public contract this stand­
ard for determining an allowable increase in the contract price 
may be difficult of application, but it appears to me that in making 
a public contract such as the one which is the subject of your 
inquiry some definite basis might be arrived at in advance of 
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bidding whereby certain increases would be allowed over the base 
bid up to a fixed maximum. Such increase should be based upon 
standards beyond the control or manipulation either of the public 
officer or the contractor and should offer an equal opportunity 
and advantage to every bidder who desired to enter a bid for the 
work." 

Let me point out that whether the bid be a fixed total price or, as 

stated above, where "certain increases would be allowed over the base bid 

up to a fixed maximum", in either event it is contemplated that the basis 

be arrived at "in advance of bidding." 

The documents which you submitted with your letter are all of them 

in blank form; that is, they are not executed by any bidder and it is not 

required, in answering the questions that you propound, that we go further 

than to say that if the contract documents referred to in the public adver­

tisement meet the requirements of law, a contract let on a valid bid will 

not be invalidated because the published legal advertisement does not 

contain a specific reference to the price adjustment provisions. 

Respectfully, 

HERBERT s. DUFFY, 

Attorney General. 




