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PAYMENT OF MONEY TO SURVIVORS OR PERSONAL REP­
RESENTATIVES OF THE ESTATE OF A DECEASED EM­
PLOYEE OF A SCHOOL DISTRICT FOR UNUSED VACATION 

TIME ACCUMULATED BY EMPLOYEE BEFORE HIS DEATH 
IS NOT AUTHORIZED-§§121.161, R.C.; 2113.04, R.C. 

SYLLABUS: 

Neither Section 121.161, nor Section 2113.04, Revised Code, authorizes the pay­
ment of any amount of money to survivors or personal representatives of the estate 
of a deceased employee of a school district for unused vacation time accumulated 
by the employee before his death. 
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Columbus, Ohio, October 20, 1961 

Hon. James A. Rhodes, Auditor of State 

State House, Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion, which request reads 

as follows: 

"This office is in receipt of an inquiry with regard to the 
last paragraph of Section 121.161 of the Revised Code covering 
payment of the monetary value of tmusecl accumulated vacation 
leave in the case of death of a state employee and whether the 
provisions of said section are applicable to the death of an em­
ployee of a city, exempted village, local or county school district. 

"Section 121.161, Revised Code, specifies state employees 
only. It has been held that school boards are creations of the 
state and possess only such powers as are specifically delegated 
to the boards by statute or which may be necessarily implied 
from those powers specifically delegated. 

"Also, as stated in 37 Ohio Jurisprudence, Section 295, page 
555:-

" 'It is a general principle of interpretation that the mention 
of one thing implies the exclusion of the other thing; * * *' 

"In view of the fact that Section 121.161, Revised Code, 
makes specific reference to state employees only and as the 
statutory authority specifically fails to give such benefit to an 
employee of a board of education, it would follow that a board 
of education was without authority, under the provisions of Sec­
tion 3313.20, Revised Code, to grant an allowance for such un­
used accumulated vacation leave to an employee of the board 
of education. 

"Considering the number of inquiries relative to this question 
and the state-wide interest therein, will you please give con­
sideration to the foregoing and give your formal opinion to the 
following question. 

"l. In case of the death of an employee of a city, exempted 
village, local or county school district, may unused ac­
cumulated vacation leave standing to the credit of such 
employee at the elate of his demise be paid in accord­
ance with the provisions of Section 2113.04 of the Re­
vised Code or to his estate?" 
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The question you have presented is similar to one considered by my 

predecessor in Opinion No. 2374, Opinions of the Attorney General for 

1958, page 436. In this opinion Section 121.161, Revised Code, was 

analyzed. This section reads in part as follows: 

* * * * * * 

'In the case of the death of a state employee, the unused 
vacation leave to the credit of any such employee shall be paid 
in accordance with Section 2113.04 of the Revised Code, or to his 
estate.' " 

As to the scope of this statute, Opinion No. 2374 contains the following 

language: 

"This section plainly limits the authorization for payment 
for unused vacation leave in case of death to state employees and 
the reference to Section 2113.04, Revised Code, merely authorizes 
payment of all wages to certain named survivors without re­
quiring appointment of an executor or administrator of an 
estate where the earnings due do not exceed $300.00. This section 
cannot by inference be extended to authorize any payment not 
due to such deceased employee. It is a well-known principle of 
law that salary statutes must be strictly construed against the 
claimants. See 14 Ohio Jurisprudence, 2d, p. 230." 

This opinion then concluded as follows: 

"The survivors or personal representatives of the estate of 
an employee of a county after his death have no right to receive 
pay for unused vacation time accumulated by the employee before 
his death." 

Section 2113.04, Revised Code, cited 111 your request, reads 111 part 

as follows: 

"Any employer, including the state or a political subdivision, 
at any time not less than thirty clays after the death of his or its 
employee, may pay all wages or personal earnings clue to such 
deceased employee * ~' *" 

If there were statutory authorization for the payment for unused 

vacation time accumulated by the deceased employee it could properly be 

properly be paid under this section. Chapter 3319., Revised Code, cover­

ing conditions of employment of all employees of school district boards of 

education authorizes vacations for employees but does not authorize pay-
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ment for unused vacation time of a deceased employee. For this reason, I 

must conclude that no such payment may be permitted. 

It is, therefore, my opinion and you are accordingly advised that 

neither Section 121.161, nor Section 2113.04, Revised Code, authorizes the 

payment of any amount of money to survivors or personal representatives 

of the estate of a deceased employee of a school district for unused vacation 

time accumulated by the employee before his death. 

Respectfully, 

MARK MCELROY 

Attorney General 




