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935. 

OFFICES INCOMPATIBLE-JUSTICE OF THE PEACE AND COU~TY AT­
TENDANCE OFFICER. 

SYLLABUS: 
The offices of justice of the peace and county attendance officer are incompatible. 

CoLUMBUS, OHIO, September 28, 1929. 

Bureau of Inspection and Supervision of Public 0 ffices, Columbus, Ohio. 
GENTLEMEN :-1 am in receipt of your communication, as follows: 

"You are respectful!y requested to render this department your written 
opinion upon the following inquiry: 

Question : Are the offices of justice of the peace and county attendance 
officer compatible?" 

Public offices and public employments are said to be incompatible when they are 
made so by statute, or when by reason of the common law rule of incompatibility 
they are rendered imcompatible. The common law rule of incompatibility is stated by 
the court in the case of State e.'r rel. vs. Gebert, 12 0. C. C. (N. S.) 274, as follows: 

"Offices are considered incompatible when one is subordinate to, or in 
any way a check upon, the other; or, when it is physically impossible for one 
person to discharge the duties of both." 

Section 7769-1, General Code, providing for the employment of county attendance 
officers by the county boards of education, reads as follows: 

"Every county board of education shall employ a county attendance of­
ficer, and may employ or appoint such assistants as the board may deem ad­
visable. The compensation and necessary traveling expenses of such attend­
ance officer and assistants shall be paid out of the county board of education 
fund. With the consent and aPProval of the jt~dge of the Juvenile Court, a 
probation officer of the court may be designated as the county attendance officer 
or as an assistant. The compensation of the probation officers of the juvenile 
court so designated shall be fixed and paid in the same manner as salaries 
of other probation officers of the Juvenile Court; t_heir traveling expenses as 
attendance officers which would not be incurred as probation officers shaH be 
paid out of the county board of education fund. In addition to the compen­
sation herein provided the county board of education may pay such additional 
compensation as it may deem advisable, to any probation officer designated as 
attendance officer and such additional amount shal! be paid from the county 
board of education fund. The county attendance officer and assistants shall 
work under the direction of the county superintendent of schools. The author­
ity of such attendance officer and assistants shall extend to all the village and 
rural school districts which form the county school district. But this section 
shall not be interpreted to confine their authority to investigate employment 
to that within the county school district." (Italics the writer's.) 

It is apparent that a probation officer of the Juvenile Court may serve as county 
attendance officer when the judge of a Juvenile Court consents. Section 1662 of the 
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General Code, provides for the appointment of probation officers of a Juvenile Court. 
Several opinions of this department have held that such officers are within the classi­
fied civil service except perhaps particular probation officers who, by designation of 
the judge, under Sub-section 8 of Section 486-8, General Code, or by determination 
of the State Civil Service Commission under Sub-section 10 of said section, were 
placed in the unclassified service. See Opinions of the Attorney General for 1917, 
Volume I, page 209, Opinions of the Attorney General for 1927, Volume I, page 462, 
and Opinion 1\'o. 25, rendered on January 25, 1929. 

In view of the fact that such probation officers are civil service employes. it 
would follow that they could not hold at the same time any public office, since this 
department has held that under the provisions of Section 486-23, General Code, holding 
public office is taking part in politics, within the inhibition of said section. See 
Opinions of the Attorney General for 1928, Volume 2, r.age 1119, and Opinions Nos. 
544 and 575, issued by this office under dates of June 19, 1929, and June 29, 1929, re­
spectively. Hence it may be said that a situation might arise where the county at­
tendance officer would be the probation officer who could not become a justice of the 
peace without giving up his employment as probation officer. 

Section 12982-1, General Code, provides as follows: 

"The attendance officer or any inspector of the Industrial Commission of 
Ohio shall when a violation of Sections 12976, 12977, 12978, 12979 or 12980, 
General Code, comes to his attention make complaint against the person or 
employer violating it in any court having jurisdiction." 

Section 12981, General Code, reads as follows: 

"Mayors, justices of the peace, police judges and judges of Juvenile 
Courts shall have final jurisdiction to try the offenses described in the seven 
next preceding sections. When complaint is made against a corporation for 
violating any provision of such· sections, summons shall be served, appearance 
made, or plea entered as provided by law in cases when an indictment is 
presented against a corporation, except in complaints before magistrates, 
when service may be made by the constable. In other cases process shall 
be served and proceedings had as in cases of misdemeanor." 

Obviously, a justice of the peace can entertain jurisdiction of the various offenses 
designated in Sections 12974 to 12980 of the General Code. Thus, the occasion might 
arise where the attendance officer would make a complaint which he would be required 
to consider as justice of the peace. This possibility would clearly cause a conflict 
of interest which would render the two offices incompatible. 

In an opinion of the Attorney General, found in Opinions of the Attorney General 
for 1927, Volume 3, at pages 2325 and 2326, the following pertinent language was 
used: 

"The question might arise whether or not, when the incompatibility be­
tween offices or public employments would not exist except upon the happening 
of certain contingencies, the positions would be said to be incompatible before 
the contingencies arise or only after the happening of the occurrences upon 
which the contingency hinges. I do not find that this question has even been 
considered by the courts or text writers. 

It would seem apparent to me, however, that when an officer was elected 
or appointed for a definite term or an employe was employed by contract for 
a definite time, as are teachers, principals and superintendents of the schools 
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in local districts, if there be a possibility of the contingency arising during the 
term of office or during the time which the contract of employment covers, 
which would make a position incompatible, the rule of incompatibility would 
apply. 

In an early English case, Rex vs. Tizzard, 9 B & C 418, Judge Bailey in 
speaking of incompatibility of offices uses this language: 

'I think that the two offices are incompatible when the holder cannot in 
every instance discharge the duty of each.' " 

In view of the foregoing, and in specific answer to your question, I am of the 
opinion that the offices of justice of the peace and county attendance officer are 
incompatible. 

936. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

COUNTY COMMISSIONERS-CO-OPERATING WITH HIGHWAY DIREC­
TOR ON STATE ROAD IMPROVEMENT-MAY PAY PORTION OR 
ALL OF COST OF RIGHT OF WAY. 

SYLLABUS: 
County commissioners, in co-oPeration with the Director of Highwa)•s, may wwfully 

acquire the right of way required in connection with the improvement or repa.ir of any 
state highway, a11d may lawfully agree to and pay any agreed partial!, or all, of the 
cost of such right of way. 

CoLUMBUS, OHIO, September 30, 1929. 

HoN. HARRY K. FoRSYTH, Prosecuti11g Attorney, Sidney, Ohio. 
DEAR SIR :-This will acknowledge receipt of your letter of recent date, which 

reads as follows : 

"There is a bad right angle turn on State Highway No. 119 where it 
crosses the line between Auglaize and Shelby Counties. It is desired to pur­
chase additional right of way at this point from abutting property own€>rs 
in order to widen and straighten this turn. 

The commissioners of this county have submitted to me the question 
whether or not they are permitted to spend county funds to make this pur­
chase. 

Section 1191 (House Bill 195) passed April 5, 1929, provides in part as 
follows: 

'County commissioners of any county shall be authorized to co-operate 
with the Department of Highways in the cost of obtaining right of way re­
quired for or in connection with any state highway improvement or repair 
contemplated by the director.' 

I am informed that the Director of Highways wishes this change made, 
but wishes the county to pay for the right of way. 

The earlier part of this section in referring to county co-operation on a 


