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1. EDUCATION, BOARD OF-HAS RIGHT TO EXCLUDE 
FROM SCHOOLS A FEEBLE-MINDED CHILD INCAPABLE 
OF PROFITING BY ATTENDANCE AT SCHOOL-PRES­
ENCE A DETRIMENT TO OTHER PUPILS-SECTION 

4838-4 G. C. 

2. SUPERINTENDENT OF STATE INSTITUTION FOR CARE 
OF FEEBLE - MINDED CHILDREN - HAS EXCLUSIVE 
RIGHT OF CUSTODY ANDCONTROL OF FEEBLE-MINDED 

PERSON COMMITTED TO SUCH INSTITUTION-PERSON 

IN INSTITUTION-OUT ON TRIAL VISIT-SECTIONS 

1890-7, 189<>-98 G. C. 

SYLLABUS: 

1. A board of education has the right to exclude from the school under its charge 
a child who is feeble-minded and incapable of profiting by attendance at the school 
and whose presence is a detriment to the other pupils. The proceedings leading to 
such exclusion are governed by Section 4838-4, General Code. 

2. The superintendent of a state institution for the care of the feeble-minded has 
under the provisions of Sections 1890-7 and 1890-98 of the General Code, the exclusive 
right of custody and control of a feeble-minded person who has been committed to 
such institution, both while such person is in the institution and while out on a trial 
visit. 

Columbus, Ohio, June 13, 1947 

Hon. Carl Abaecherli, Prosecuting Attorney, Warren County 

Lebanon, Ohio 

Dear Sir: 

I have your request for my opinion, reading as follows: 

"The superintendent of the Lebanon Exempted Village 
School District has asked me to consult you for an opinion re­
garding the following situation, since it is a novel one: 

A few weeks ago a nine year old child began attending 
the first grade at the local school, said child having for a 
period of about two years been an inmate of the Orient 
Ohio School for Feeble-Minded Children. The child was 
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committed to the institution by the Probate Court of this 
county upon the request of his stepmother, which was as­
sente.d to by the child's father. 

From their observation of the child's mental condition, 
responsiveness, attitude and lack of physical and mental co­
ordination, he being unable to walk well and being of very 
low mental capacity, it is the opinion of the local superin­
tendent, as well as the principal and teachers, that the child 
not only cannot be helped in any way by attendance in the 
local school but that his attendance will continue to be a 
detriment and handicap to the other, pupils in his class, as 
well as to the teachers. 

The local superintendent informs me that he has a letter 
from the superintendent of the Orient school that the latter 
is willing to receive this child back at any time for further 
care and treatment in that institution; however, I am in­
formed that the child's father wishes to keep him in the 
local school and is unwilling to send him back to the insti­
tution. The auhorities of the local school are not certain as 
to his reason for this, but they have some reason to belieye 
that the father wishes to keep the child in school while he 
and the child's stepmother are working and possibly avoid 
paying board for him at the state institution. 

Therefore, based on the foregoing set of facts, our questions 
are as follows : 

( r) Would the local school board have the right, under the 
circumstances, to exclude the child in question from attendance 
in the local school system, while the child is on a trial visit from 
the state institution and still under its jurisdiction? 

(2) If so, what is the proper procedure for returning the 
child to the institution? In other words, would it be up to the 
local school authorities, or should the procedure be initiated by 
the superintendent of the institution? * * * * 

(3) In the event your opinion is to the effect that it is 
legally possible for the local school authorities to exclude the 
child from attendance, what, if any steps is it necessary for them 
to take to legally effect such exclusion should the father still con­
tinue to insist upon their receiving the child at the school?" 

I note that the child, who is the subject of your inquiry has been for 

two years an inmate of the Orient School for Feeble-Minded Children, 

having been committed to that institution by the Probate Court of Warren 
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Couu.ty, on the request of his parents. I note ·further that he was allowed 

to enter the public school in question while on a trial visit from the state 

institution and while still under its jurisdiction. 

Section 1890-98, General Code, relating to feeble-minded persons, 
makes reference to the statutes relative to the commitment and care of 
insane or mentally ill persons and adopts their provisions as applicable to 

the commitment and care of the feeble-minded. Accordingly, we may 

note the provisions of Section 1890-7, General Code, which gives the 
superintendent of the institution exclusive custody and control of the per- . 

son of the patient. This section provides in part as follows: 

"The superintendent or person in charge of a state hospital, 
receiving hospital or any hospital operated by the state shall be 
the guardian of the person of the patients committed to such hos­
pitals for the purpose of retaining them therein. The superin­
tendent of the hospital shall have exclusive custody and control 
of the person of the patient during the period of tinze he is de­
tained for observation or treatment or both, whether a guardian 
of the person of said patient has been appointed or is appointed 
by any probate court. Such superintendent shall also be guardian 
of the person of the patient for the purpose of release on trial 
visit and shall retain the right of custody during the period of 
such trial visit. Such superintendent shall have the right to de­
termine the place of abode of such patient while on trial visit 
irrespective of the existence of a guardian of the person appointed 
by the probate court. * * *" (Emphasis added.) 

Section 18s)o-62, General Code, authorizes the superintendent of a 

~tate hospital, when he deems it for the best interests of a patient, to 
permit him to leave the institution on a trial visit, which is to be for such 

period of time as the superintendent may determine, and subject to such 

requirements and conditions as he deems proper in the interest of the 
patient and of the public welfare. 

Plainly, therefore, it is within the authority of the superintendent of 

the institution for the feeble-minded to which the child in question has 
been committed, to recall him from the trial visit, and I see no reason why 
the board of education should not communicate the facts to the superin­

tendent and request him to recall the child, both in its interest and in the 
interest of the other pupils. 

In case, for any reason, the superintendent of the institution does not 
see fit to act in response to such request, resort may be had by the board 
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of education to the statute relati,ve to the suspension and expulsion of a 

child from school. Section 4834-5 of the General Code, contains the fol­

lowing general provision as to the right 0£ a board to make rules and 

regulations for the government of the school: 

"The board of education shall make such rules and regula­
tions as it deems necessary for its government and the govern­
ment of its employees and the pupils of the schools." 

In an opinion of my immediate predecessor, found in 1942 Opinions 

oi the Attorney General, page 332, it was held: 

"Rules and regulations made by school authorities and health 
authorities respecting the health, general welfare and discipline 
of pupils in the public schools within their respective jurisdic­
tions if lawful, reasonable, and made in good faith are not re­
viewable by the courts." 

The situation that called for that opinion was one where certain chil­

dren who were wards of a juvenile court, were afflicted with head lice. 
The opinion called attention to the fact that broad powers were extended 

to boards of education by law to make such regulations as may be deemed 
necessary for the pupils in the schools. The only provision found in the 

statutes which provides a method for removing a child from school is 

Section 4838-4, General Code, relating to suspension or expulsion. This 

section provides as follows : 

"No pupil shall be suspended from school by a superintendent 
or teacher except for such time as is necessary to convene the 
board of education, nor shall one be expelled except by a ma­
jority vote of the full membership of such board, and after the 
parent or guardian of the offending pupil has been notified of the 
proposed expulsion, and permitted to be heard against it. No 
pupil shall be suspended or expelled from any school beyond the 
current term thereof." 

It will be observed that this statute lays down no specifications or 

limitations as to the causes for which a child might be suspended or 
expelled from school. The general policy of the state is unquestionably 

to afford free education to all its children within certain ages, and to 

compel them to attend school within those age limits. It appears to me, 

therefore, that the purpose of the General Assembly in providing for 

expulsion is not merely for discipline of the child in case he is unruly or 
incorrigible, but equally for the protection of the other pupils in case for 
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c1ny reason the presence of a child in a school is considered harmful. 

Accordingly, the board of education is given a broad discretion to remove 

such child from the school. It seems to be quite clear that in the case 

c:f a child who can not in any way benefit by attendance in school and 

whose presence is detrimental to the other pupils and annoying to the 
teacher a situation is created that will justify the board of education in 

resorting to the statute authorizing expulsion of the child. 

In the opinion to which I have referred, the case of Carr v. Town 

of Dighton, 229 Mass., 304, is cited, in which it appeared that a child had 
been excluded from school because it was afflicted with head lice, and the 

court held : 

"In the exercise of their broad powers g1vmg the school 
committee general superintendence of all public schools, the de­
cision of the committee involving the exercise of judgment and 
discretion, as to excluding from school a child because afflicted 
with head lice, is not reviewable by the courts when they act in 
good faith in determining the fact on which the decision is 
based." 

It will be observed that Section 4838-4 supra, requires notice to be 

given to the parent or guardian of the pupil, of the proposed action, before 

r:n order of expulsion can be made. In the case which you present it would 
be eminently proper to give such notice to the parents of the child and 

also to the superintendent of the instiution, who is by law made the 
guardian of the person of the patient. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS, 

Attorney General. 


