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OPINION NO. 93-027
Syllabus:

In the absence of a contrary provision in an applicable collective bargaining
agreement adopted under R.C. Chapter 4117, a county veterans service
commission that has been created under R.C. 5901.02 and that receives more than
fifty percent of its funds from the county general revenue fund has no authority
to vary for its employees the sick leave payment policy adopted by the board of
county commissioners for county employees generally under R.C. 124.39(C).
(1990 Op. Att’'y Gen. No. 90-074, syllabus, paragraph two, approved and
followed; 1977 Op. Att’y Gen. No. 77-094, overruled.)

To: David E. Aldstadt, Director, Governor’s Office of Veterans’ Affairs,
Columbus, Ohio
By: Lee Fisher, Attorney General, October 27, 1993

You have requested an opinion on the following question: "Do the Veterans Service
Commissioners or the County Commissioners have the authority to set the policy [governing
payment for unused sick leave for employees of the veterans service commission]?” Information
submitted with your opinion request indicates that your concern arises from a situation involving
a particular employee of a county veterans service commission. This person became employed
as a county veterans service officer in 1989. He had previously been employed by the state until
some time in the mid-1980’s, at which time he received payment for his unused sick leave
accrued in his state employment. You question whether payment for this employee’s accrued,
unused sick leave at the time he leaves his employment with the county veterans service
commission is governed by the plan adopted by the board of county commissioners for county
employees generally, or whether the veterans service commission may adopt a sick leave
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payment policy different from that adopted by the county commissioners and pay the employee
according to its own plan.

Veterans Service Commission Employees

R.C. 5901.02 establishes in each county a veterans service commission. The authority
of the veterans service commission to employ veterans service officers is set forth in R.C.
5901.07, stating in part: "The veterans service commission shall employ one or more county
veterans service officers, who shall be veterans.... The commission shall employ each service
officer on a part- or full-time basis and fix his compensation." (Emphasis added.) Thus, R.C.
5901.07 empowers the veterans service commission to hire veterans service officers and to fix
their compensation.

County Appointing Authority’s Powers to Prescribe Compensation

It is well established that the power to fix an employee’s compensation includes the
power to prescribe fringe benefits, subject to any statutory restrictions on such power to
compensate. See Ebert v. Stark County Board of Mental Retardation, 63 Ohio St. 2d 31, 406
N.E.2d 1098 (1980). Since a veterans service commission is a commission of the county, see
1982 Op. Att’y Gen. No. 82-081 (finding a soldiers’ relief commission, predecessor of a
veterans service commission, to be an entity of county government for purposes of R.C.
121.22), persons employed by the veterans service commission are county employees. County
employees are entitled to receive sick leave benefits under R.C. 124.38, and are, therefore,
govemed by the sick leave payment provisions established by R.C. 124.39.2

Statutory Method for Payment for Accrued Unused Sick Leave
R.C. 124.39 states in pertinent part:

As used in this section, "retirement” means disability or service retirement
under any state or municipal retirement system in this state.

(B) Except as provided in division (C) of this section, an employee of a
political subdivision covered by [R.C. 124.38 (including counties) or R.C.
3319.141] may elect, at the time of retirement from active service with the

! For purposes of this opinion, it is assumed that there is no applicable collective
bargaining agreement which might arguably modify the county commissioners’ sick leave
payment policy. Further, the opinion addresses the permissibility of payment for unused sick
leave accumulated only during the individual’s county employment.

2 Your opinion request mentions 1977 Op. Att’y Gen. No. 77-094, as standing for the
proposition that a veterans service commission, as a county appointing authority, is authorized
by former R.C. 124.391 to adopt a sick leave payment policy for veterans service commission
employees. R.C. 124.391, however, was repealed in 1977-1978 Ohio Laws, Part I, 2013 (Am.
Sub. H.B. 179, eff. Sept. 25, 1978), and its provisions concerning payment for unused sick
leave for county employees were incorporated into R.C. 124.39, where they currently appear.
Further, since the issuance of Op. No. 77-094, R.C. 124.39 has been amended a number of
times, significantly altering the statutory scheme then in effect. The conclusions set forth in Op.
No. 77-094, therefore, no longer govern the situation about which you ask. Based upon the
repeal of former R.C. 124.391, 1977 Op. Att’y Gen. No. 77-094 is hereby overruled.
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political subdivision, and with ten or more years of service with the state, any
political subdivisions, or any combination thereof, to be paid in cash for one-
fourth the value of his accrued but unused sick leave credit. The payment shall
be based on the employee’s rate of pay at the time of retirement and eliminates
all sick leave credit accrued but unused by the employee at the time payment is
made. An employee may receive one or more payments under this division, but
the aggregate value of accrued but unused sick leave credit that is paid shall not
exceed, for all payments, the value of thirty days of accrued but unused sick
leave.

(C) A political subdivision may adopt a policy allowing an employee to
receive payment for more than one-fourth the value of his unused sick leave or
for more than the aggregate value of thirty days of his unused sick leave, or
allowing the number of years of service to be less than ten. The political
subdivision may also adopt a policy permitting an employee to receive payment
upon a termination of employment other than retirement or permitting more than
one payment to any employee.

Notwithstanding [R.C. 325.17] or any other section of the Revised Code
authorizing any appointing authority of a county office, department, commission,
or board to set compensation, any modification of the right provided by division
(B) of this section, and any policy adopted under division (C) of this section, shall
only apply to a county office, department, commission, or board if it is adopted
in one of the following ways:

(1) By resolution of the board of county commissioners for any office,
department, commission, or board that receives at least one-half of its funding
Sfrom the county general revenue fund,

(2) By order of any appointing authority of a county office, department,
commission, or board that receives less than one-half of its funding from the
county general revenue fund. Such office, department, commission, or board
shall provide written notice to the board of county commissioners of such order.

(3) As part of a collective bargaining agreement. (Emphasis added.)

R.C. 124.39 Limits Compensation Powers of County Appointing Authorities

The authority that an individual county appointing authority, such as the veterans service
commission, has under R.C. 124.39 was addressed in 1990 Op. Att’y Gen. No. 90-074
(syllabus, paragraph two), stating:

Only in the manner set forth in R.C. 124.39(C) may a county appointing
authority establish a policy concerning payment for unused sick leave for its
employees who are not covered by a collective bargaining agreement, where such
policy differs from R.C. 124.39(B) or from a policy established by the board of
county commissioners pursuant to R.C. 124.39(C).

This conclusion was a departure from prior opinions, which had concluded that the power of an
individual county appointing authority to fix its employees’ compensation included the authority
to adopt a sick leave payment policy for such employees that differed from the policy adopted
for county employees generally by the board of county commissioners. In reaching this result,
Op. No. 90-074 qualified a number of prior opinions that had read the powers of individual
appointing authorities under prior versions of R.C. 124.39 more liberally.

The conclusion reached in Op. No. 90-074 (syllabus, paragraph two) was based on the
amendment of R.C. 124.39 in 1989-1990 Ohio Laws, Part I, 449 (Sub. S.B. 58, eff. July 18,
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1990). That amendment added the above-quoted portion of R.C. 124.39(C) appearing after the
first paragraph of that division. Concerning this statutory amendment, Op. No. 90-074 stated:
"[T)he legislature amended R.C. 124.39 in such a manner as to expressly limit the ability of a
county appointing authority to adopt a policy different from that applicable to its employees
under R.C. 124.39(B) or pursuant to a policy adopted by the board of county commissioners
under R.C. 124.39(C)." Id. at 2-320 (emphasis added). A similar analysis concerning the
constricting effect of R.C. 124.39, as most recently amended, upon an individual county
appointing authority’s power to fix his employees’ compensation was adopted by the Portage
County Court of Appeals in State ex rel. Myers v. Portage County, 80 Ohio App. 3d 584, 609
N.E.2d 1333 (Portage County 1992).

In the situation you describe, the board of county commissioners, pursuant to R.C.
124.39, has adopted a sick leave payment policy for county employees. Further, information
accompanying your request indicates that the county veterans service commission receives more
than fifty percent of its funds from the county general revenue fund. Consequently, R.C.
325.19(C)(1) permits variation in the scheme prescribed by R.C. 325.19(B) for employees of
the county veterans service commission only "[bly resolution of the board of county
commissioners.” The county veterans service commission about which you ask may not,
therefore, adopt for its employees a sick leave payment policy that varies the provisions of such
a policy already adopted by the board of county commissioners.

Conclusion

Based on the foregoing, it is my opinion, and you are hereby advised that, in the absence
of a contrary provision in an applicable collective bargaining agreement adopted under R.C.
Chapter 4117, a county veterans service commission that has been created under R.C. 5901.02
and that receives more than fifty percent of its funds from the county general revenue fund has
no authority to vary for its employees the sick leave payment policy adopted by the board of
county commissioners for county employees generally under R.C. 124.39(C). (1990 Op. Att'y
Gen. No. 90-074, syllabus, paragraph two, approved and followed; 1977 Op. Att’y Gen. No.
77-094, overruled.)
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