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OPINION NO. 68-110 

Syllabus: 

A judge who is currently holding office and who otherwise 
would be eligible for re-election is not disqualified from running 
for re-election in November, 1968, for the reason tl,at he will 
have attained the age of seventy years by the time he would as­
sume the office for the term to which he was re-elected. 

To: Ted W. Brown, Secretary of State, Columbus, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, July 5, 1968 
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I have before me your request for my opinion wherein you 
inquire whether a judge who is currently holding office and who 
would be otherwise eligible for re-election, is di~qualified 
from running for re-election in November, 1968, by the passage 
of Amended Substitute House Joint Resolution No. 42 at the spe­
cial election held May 7, 1968, if he will hav~ attained the age 
of seventy years by the time he would assume the office for such 
term to which he was re-elected. 

There was submitted to the electors of Ohio on May 7, 1968, 
Amended Substitute House Joint Resolution No. 42 which included 
a proposal to enact Section 6 of Article IV of the Ohio Consti­
tution and a "Schedule" which contained a limited exception from 
the operation of Section 6 of Article IV, supra, for certain 
judges. 

Section 6 (C) of Article IV of the Ohio Constitution pro­
posed by Amended Substitute House Joint Resolution No. 42 pro­
vides, in part: 

"(C) No person shall be elected or ap­
pointed to any judicial office if on or before 
the day when he shall assume the office and 
enter upon the discharge of its duties he 
shall have attained the age of seventy years. 
* * *" 

The amendment proposed by Amended Substitute House Joint 
Resolution No. 42 received a majority of the votes of the elec­
tors voting on the question. 

Section 1 of Article XVI of the Ohio Constitution provides, 
in part: 

"***Such proposed amendments shall be 
published once a week for five consecutive 
weeks preceding such election, in at least 
one newspaper in each county of the state, 
where a newspaper is published. If the ma­
jority of the electors voting on the same 
shall adopt such amendments the same shall 
become a part of'tl:e constitution. * * *" 

The Ohio Supreme Court, in Euclid v. Heaton, Case No. 41178, 
15 Ohio St. (2d), 65, decided June 19, 1968, held that Section 1 
of Article XVI, supra, and its earlier case St.ate, ex rel. 
McNamara v. Campbell, 94 Ohio St., 403, required that an amend­
ment of Section 2, Article II to the Constitution proposed by 
the General Assembly pursuant to the authority of Section 1 of 
Article XVI, supra, became effective on May 7, 1968, the date 
upon which it received the votes of a majority of the electors 
voting on the question in the special election in which it was 
submitted. 

The first paragraph of the syllabus in the case of State. 
ex rel. McNamara v. Campbell, 94 Ohio St., 403, reads: 

"A provision in a joint resolution of the 
General Assembly of Ohio, submitting to the 
electors of the state a proposed amendment to 
the Constitution, that the same shall not go 
into effect until a time later than that fixed 
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by Section 1 of Article XVI of the Constitu­
tion, ~s inoperative and void, unless the pro­
position to postpone the taking effect of such 
proposed amendment beyond the time named in 
the Constitution is also submitted to the 
electors of the state and adopted by a major­
ity of those voting on the proposition." 

The proposal to amend Section 2 of Article IV, supra, was sub­
mitted in the same proposed constitutional amendment as the pro­
posal to enact Section 6 of Article IV. 

I can determine no difference in the method of submitting 
the amendment of Section 2 of Article IV and the enactment of 
Section 6 of Article IV to the electors. Consequently, I am 
constrained to conclude that Section 6 (C) of Article IV became 
effective upon its passage on May 7, 1968. 

Section (E) of the "Schedule" of Amended Substitute House 
Joint Resolution No. 42 provides: 

"(E) Any judge who is holding office on 
December 31, 1969, and who would be eligible 
for re-election in 1970 for a term beginning 
in 1971 except for his age and the provisions 
of division (C) of Section 6, Article IV, 
shall be eligible nevertheless to be re-elected 
in 1970 for one additional term as judge of 
the same court." 

This language was included in the text of the amendment pub­
lished as required by Section 1 of Article XVI of the Ohio Con­
stitution "once a week for five consecutive weeks preceding 
such election, in at least one newspaper in each county of the 
state, where a newspaper is published." 

Although Section 1 of Article XVI as interpreted in State, 
ex rel. McNamara v. Campbell, supra, required the Co11rt to con­
clude in Euclid v. Heaton, supra, that the establishment of an 
effective date at a date la.ter than that fixed by Section 1 of 
Article XVI, was "inoperative and void, unless the proposition 
to postpone the taking effect**• is also submitted to the 
electors of the state and adopted by a majority of those voting 
en the proposition," I find nothing in the laws or Constitution 
of Ohio nor in the McNamara case, supra, which would require that 
all language of a proposed amendment appear on the ballot that is 
submitted to the electors, in order to be operative and valid. 
To the contrary, Section 3505.06, Revised Code, provides, in 
part: 

"The questions and issues ballot need not 
contain the full text of the proposal to be 
voted upon. A condensed text that will prop­
erly describe the question, issue, or amend­
ment shall be used as prepared and certified 
by the secretary of state for state-wide 
questions or issues or by the board for local 
questions or issues. If such condensed text 
is used, the full text cf the proposed ques­
tion, issue, or amendment together with the 
percentage of affirmative votes necessary for 
passage as required by law shall be posted in 
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each polling place in some spot that is easily 
accessible to the voters." 

Pursuant to the foregoing authority, the Secretary of State 
condensed the text of Amended Substitute House Joint Resolution 
No. 42. The pertinent language of the condensed text of the 
ballot submitted to the electors was: 

"***to prohibit the election or ap­
pointment to any judicial office of a person 
who shall have passed the age of 70 years 
* * *" 

Pursuant to the requirement of Section 3505.06, supra, the 
full text of the proposed amendment was posted in each polling 
place. This requirement of Section 3505.06, supra, and the re­
quirement that the full text be published for five consecutive 
weeks, was considered by the Ohio Supreme Court in State, ex rel. 
Foreman v. Brown, 10 Ohio St. (2d), 139 (1967). In the Court's 
opinion by Mr. Chief Justice Taft, there is quoted at page 149 
from an earlier case the following language: 

"'***the possibility of misunderstand­
ing seems remote especially when it is remem­
bered that the full text of the amendment was 
published in at least one newspaper in each 
county once a week for five consecutive weeks 
preceding the election, and that the full 
text was duly posted in every polling place. 
Of course a greater degree of accuracy of ex­
pression would have resulted if the ballot had 
contained the lengthy involved technical terms 
of the entire amendment, but this is the very 
difficulty sought to be avoided by the statute 
which expressly states that the "ballot need 
not contain the full text of the proposal" and 
that a "condensed text" may be substituted 
therefor. * * *'" 

The foregoing language is equally applicable to the condensation 
of Amended Substitute House Joint Resolution No. 42 prepared by 
the Secretary of State. 

Recognizing that the full text of the amendment proposed by 
Amended Substitute House Joint Resolution No. 42, including the 
Schedule, was published for five consecutive weeks preceding the 
election as required by the Constitution and the full text was 
posted at each polling place as required by Section 3505.06, 
supra, I conclude that the condensation "properly described" and 
included the "Schedule" and that the "Schedule" became effective 
im.~ediately upon passage. 

Accordingly, an anomalous situation exists: A constitutional 
provision is effective, which specifically makes ineligible for 
re-election at the election in November, 1968, a judge currently 
holding office who will have attained the age of seventy years by 
the time he will assume office for such term, while exempting 
from its provisions judges who are holding office on December 31, 
1969, and who would be otherwise eligible for re-election in 1970 
for a term beginning in 1971, by permitting such judges to be 
re-elected for one additional term. I recognize that the reason 
for this anomaly was the intention of the General Assembly that 
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the constitutional amendment proposed by Amended Substitute House 
Joint Resolution No. 42 was not to be effective until January 10, 
1970, and the necessarily incidental intention that it was not to 
apply to judges running for re-election in 1968. 

You do not ask about the eligibility of a candidate for elec­
tion to judicial office at the election in November, 1968, who 
will attain the age of seventy years who is not running for 
re-election either because he was appointed to the judicial of­
fice or because he is not an incumbent and, therefore, I express 
no opinion on the validity of such candidacy. 

The "Equal Protection" clause, Section l of Article XIV of 
the United States Constitution provides, in part, that: 

"***nor shall any State*** deny to 
any person within its jurisdiction the equal 
protection of the laws." 

The United States Supreme Court has interpreted this require­
ment to guarantee that "all persons shall be treated alike under 
like circumstances and conditions." Yick Wo v. Hopkins, 118 U.S., 
356. The Equal Protection clause prohibits the Ohio Constitution 
from disqualifying some judges from running for re-election who 
have attained the age of seventy years while permitting others 
of the same age to run for re-election without some reasonable 
basis for making the distinction. 

There is nothing inherent in holding judicial office on 
December 31, 1969, which would reasonably justify allowing such 
judge who would be seventy before he assumed office to run for 
re-election for one additional term while denying to a judge who 
holds judicial office after May 4, 1968, but before December 31, 
1969, the same right to run for re-election if he would be sev­
enty before he assumed office for the term to which he was 
re-elected. 

Consequently, either Division (E) of the Schedule is invalid 
because it is an unreasonable preference of some judges or Sec­
tion 6 (C) of Article IV is invalid because it works an unrea­
sonable disqualification of similarly situated judges. It is 
clear that the people of Ohio could provide in the Ohio Constitu­
tion that no one who has attained the age of seventy years is 
eligible to run for judicial office. It is equally clear that 
there is no requirement that the Ohio Constitution have any limi­
tation as to age of judicial candidates for re-election. 

Given this choice of inherently permissible alternatives, I 
must be guided by the intention of the General Assembly of Ohio 
in proposing to the electors of Ohio, Amended Substitute House 
Joint Resolution No. 42 and the intention of the majority of the 
electors of Ohio in adopting it. It is clear from a reading of 
the exception contained in Division (E) of the "Schedule," :1upra, 
and the effective date of January 10, 1970, of the Resolution 
that the General Assembly intended that any person holding judi­
cial office who attained the age of seventy years on or before 
December 31, 1969, would be eligible for re-election to one term. 
In consideration of the fact that the full text was published once 
a week for five consecutive weeks prior to the election and a copy 
of the full text was posted at each polling place I conclude 
that those electors voting for the proposal intended tha.t the in­
cumbent judges on or before December 31, 1969, would be eligible 
for re-election. 
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The "Effective Date and Repeal" division of Amended Substi­
tute House Joint Resolution No. 42 provides, in part: 

"If adopted by a majority of the electors 
voting on this amendment, the amendment except 
paragraph (B) of the Schedule shall take ef­
fect January 10, 1970, * * *" 

Inasmuch as it is not constitutionally permissible to con­
clude that a judge who holds judicial office on or after May 4, 
1968, but prior to December 31, 1969, may not run for re-election 
if he would attain the age of seventy years before he would as­
sume office for the term to which he was re-elected while con­
cluding that a judge who holds office on December 31, 1969, is 
eligible to run for re-election even though he would attain the 
age of seventy years before assuming office, I do conclude that 
the disqualification of judges running for re-election contained 
in Section 6 (C) of Article IV is not effective until January 1, 
1970. 

Accordingly, it is my opinion and you are advised that a 
judge who is currently holding office and who otherwise would be 
eligible for re-election is not disqualified from running for 
re-election in November, 1968, for the reason that he will have 
attained the age of seventy years by the time he would assume 
the office for the term to which he was re-elected. 




