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OPINION NO. 79-094 

Syllabus: 

1. 	 A person is a legal resident of this state for purposes of 
admission to the Ohio State University tuberculosis treatment 
facility under R.C. 3335.43 if the person possesses an intent to 
remain in Ohio indefinitely. In determining whether, as a matter 
of fact, the person possesses the requisite intent, it is 
appropriate to construe the facts as favorably as possible to a 
finding of residence because such a finding would further the 
statutory purpose to cure tuberculosis and prevent its spread. 

2. 	 An application for admission to the treatment service provided 
by the Ohio Sdite University pursuant to R.C. 3335.43 is not 
legally binding upon the county in which the applicant lives when 
it has not been approved by the proper county authorities under 
R.C. 3335.43. Without such approval, the county in which the 
applicant lives is not liable for the charges for care and 
treatment of the applicant pursuant to R.C. 3335.44, 
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To: Murph Knapke, Mercer County Pros. Atty., Cellna, Ohio 
By: Wllllam J. Brown, Attorney General, December 13, 1979 

I have before me your request for my opinion, which reads as follows: 

1. What is the definition of a "legal resident" under Ohio Revised 
Code Section 3335.43, and does a migrant worker who resides outside 
of the State of Ohio qualify as a legal resident as so defined? 

2. Is an application for admission to the Treatment Service provided 
by the Ohio State University under· Ohio Revised Code Chapter 3335 
legally effective when it has not been approved by the Health 
Commissioner of the health district in which the applicant lives and 
has not been approved by the Board of County Commissioners in the 
county in which the applicant lives? 

3. Whether a county of the State of Ohio is liable for a charge for 
care and treatment of patients of the Tuberculosis Service at the 
Ohio State University who have been cared for and treated without 
the recommendation of the County Health Commissioner and without 
the approval of the Board of Commissioners as required by Ohio 
Revised Code Section 3335.43? 

Turning to your first question, the first paragraph of R.C. 3335.43, in 
discussing admission for treatment for tuberculosis at the Ohio State University, 
provides as follows: 

The treatment service for tuberculosis shall be open to any legal 
resident of this state having or suspected of having tuberculosis and 
requiring care and treatment for tuberculosis. 

The definition of "legal resident," was discussed in State ex rel. Ka lan v. 
Kuhn, 11 Ohio Dec. 321, 329, 8 Ohio N.P. 197, 200 (C.P. Hamilton County 1901, 
where the Court noted: 

"Residence" is the favorite term employed by the American legislator 
to express the connection between person and place, its exact 
signification being left to construction to be determined from the 
context and the apparent object to be attained by the enactment. 

Hence, the definition of "residence" is flexible to accomodate the legislative 
purpose underlying the enactment in which the residence requirement appears. By 
application of this reasoning, it readily appears that definitions of residence in 
contexts other than that at issue are not determinative. For example, it would not 
be proper to look to R.C. 3503.02, which sets forth "residence" for election 
purposes, for a definitive analysis of "residence" for purposes of R.C. 3335.43, i.e., 
admission to a tuberculosis treatment facility. 

On the other hand, "residence" has been defined within the context of 
admission to a public tuberculosis treatment facility as "· ..the place in which a 
person has fixed his habitation without any present intention of removing 
therefrom." 1954 Op. Att'y Gen. No. 4389, p. 527, 529. 

I had occasion to elaborate upon that definition in 1973 Op. Att'y Gen. No. 
73-080, in which I concluded that resident status may extend to an indigent alien 
graduate student. Although that opinion was primarily concerned with R.C. 339.40, 
it is analogous to the present issue because both statutes are concerned with 
admission to tuberculosis treatment facilities. 

In that opinion, I stated in discussing the definition of legal residence: 

Because this definition of legal residence involves the intent of the 
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individual, it is equivalent to domicile, as distinguished from a simple 
"residence" which requires only bodily presence as an inhabitant in a 
place. Present intent to remain indefinitely is the factor which 
distinguishes domicile from simple residence. 

See also cases cited therein. 

Thus, it would appear unlikely that a migrant worker could be determined to 
be a "resident" because, by definition, a "migrant" "· ..moves from place to place 
to harvest seasonal crops." Webster's New World Dictionary 900 (2nd college ed. 
1976). Consequently, a true migrant would rarely possess the requisite intent to 
"remain indefinitely" or be found to have "fixed his habitation without any present 
intention of removing therefrom." 

The determination as to whether there is sufficient intent to remain is, 
however, one of fa.ct. Thus, the facts and circumstances of each individual case 
must be examined before a final determination can be made. An important 
legislative purpose underlies tuberculosis-related provisions-namely, a desire not 
only to provide treatment facilities for the residents of Ohio, but also to prevent 
the spread of this communicable disease across the state. See 1954 Opinion No. 
4389, supra; 1940 Op. Att'y Gen. No. 2928, p. 967; 1926 Op. Att'y Gen. No. 3827, p. 
492. In light of this purpose, it remains appropriate, as I noted in Opinion No. 73­
080, supra, that: 

.••in making their determination of. . .residence, the board of 
[county] commissioners should construe the facts as favorably as 
possible to a finding of residence, because such a finding would 
further the statutory purpose to cure tuberculosis and prevent its 
spread. 

Your second and third questions can be paraphrased as follows: Is an 
application for admission to the Ohio State University Tuberculosis Service legally 
binding upon the county of residence without approval of the board of county 
commissioners, and will such county be liable for the expense of treatment when 
the authorization of the proper county officials is not so obtained? 

These identical issues were considered by my predecessor in 1951 Op. Att'y 
Gen. No. 915, p. 734, under the law then in effect. The pertinent part of that 
opinion reads, at p. 739: 

I come now to your question as to the responsibility of a county 
for the maintenance of a resident patient in the Ohio Tuberculosis 
Hospital. Provisions relative to admission to such hospital and 
payment of expense are found in Se<!tions 1236-22 through 1236-26, 
General Code. Section 1236-25 provides in part: 

"* * *Application for admission to said hospital shall be made to 
the director of health. Such application shall be subject to the 
recommendations of the health commissioner of the health district in 
which the applicant lives and the medical superintendent of the 
approved district, county, or municipal tuberculosis hospital, if any, 
for the area in which the applicant lives, and the application for 
admission to said hospital, however, shall be a roved b the count 
commissioners of the count in which the a licant lives." Emphasis 
added. 

Section 1236-26, General Code, provides in part: 

"The charge for care and treatment of patients admitted to said 
tuberculosis hospital herein provided for shall be borne by the county 
in which such patient lives. Such charge shall be at the per diem rate 
as determined by the director of health. * * *" (Emphasis added.) 
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Accordi,1gly, it appears clearly that a patient can be admitted to 
the Ohio Tuberculosis Hospital only with the consent and approval of 
the county commissioners of the county of his residence, and that 
when so admitted such county will be liable for the cost of his 
maintenance. 

R.C. 3335.44 and the second paragraph of R.C. 3335.43 are substantially 
similar to the above General Code provisions. R.C. 3335.43 provides, in pertinent 
part: 

Application for admission to the treatment service shall be made to 
the Ohio state university hospital. If the patient is diagnosed as 
having active tuberculosis in need of hospital treatment after his 
hospital admission, the hospital shall submit an application for 
payment to the county in which the patient has residence within ten 
days of the diagnosis of tuberculosis. Such application shall be 
subject to the recommendation of the health commissioner of the 
health district in which the applicant lives and shall be approved b~ 
the board of count commissioners of the count in which the 
applicant lives. Emphasis added. 

R.C. 3335.44 reads: 

The charge for care and treatment of patients admitted to the 
tuberculosis service at the Ohio state university shall be paid to 
university hospital and shall be borne by the county in which such 
patient lives to the extent that such charge is not paid or payable by 
insurance or under other third party agreement. 

Had this statutory language been free of previous interpretation, a full 
discussion of the legislative intent behind the provisions would have been required. 
However, the fact that the interpretation of my predecessor has long been 
considered the rule is to be viewed as acceptance of that position. See generally 
Seeley v. Expert, Inc., 26 Ohio St. 2d 61, 72 (1971); State ex rel. Automobile Machine 
Company v. Brown, 121 Ohio St. 73, 75-76 (1929); 1979 Op. Att'y Gen. No. 79-025. 
The reasonableness of this rule is supported by the fact that R.C. 339.20 and 
succeeding sections authorize the treatment of the tuberculous in municipal, 
district, or county tuberculosis hospitals, clinics, out-patient departments, or other 
programs apart from the Ohio State University facility. 

Accordingly, I must conclude that admission to the Ohio State University 
facility remains subject to the authorization of the appropriate county officials, as 
designated in R.C. 3335.43 and R.C. 3335.44, and that only when an individual is so 
admitted will such county thereafter be liable for the cost of treatment. 

It is my opinion, and you are advised, that: 

1, 	 A person is a legal resident of this state for purposes of 
admission to the Ohio State University tuberculosis treatment 
facility under R.C. 3335.43 if the person possesses an intent to 
remain in Ohio indefinitely, In determining whether, as a matter 
of fact, the person possesses the requisite intent, it is 
appropriate to construe the facts as favorably as possible to a 
finding of residence because such a finding would further the 
statutory purpose to cure tuberculosis and prevent its spread. 

2. 	 An application for admission to the treatment service provided 
by the Ohio State University pursuant to R.C. 3335.43 is not 
legally binding upon the county in which the applicant lives when 
it has not been approved by the proper county authorities under 
R.C. 3335.43. Without such approval, the county in which 
applicant lives is not liable for the charges for care and 
treatment of the applicant pursuant to R.C. 3335.44. 




