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OPINION NO. 84-030 

Syllabus: 

A board of education may contract with a person or organization, 
whether or not an insurance company or hospital service association, 
to process all claims and perform other administrative services 
associated with a health insurance program for the board's employees, 
even though such entity is not providing the insurance coverage. 

To: 
By: 

Anthony G. Pizza, Lucas County Prosecuting Attorney, Toledo, Ohio 
Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, May 31, 1984 

~ have before me your request for my opinion on the following question: 

[Does] a board of education [have] the authority to enter into a 
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contract with a person or a private organization, whether or not an 
"insurance company or hospital service association," to perform 
administrative services including the processing of claims up to the 
predetermined maximum amount of claims for which the board of 
education would be directly responsible for health and medical 
benefits under a plan similar to that described in Ohio Attorney 
General's Opinion No. 81-045. 

At the start, I note that boards of education, as creatures of statute,: have 
only those powers which are expressly granted by statute or necessar.ily implied 
therefrom. See Schwing v. McClure, 120 Ohio St. 335, 166 N.E. 230 (1929). 

Pursuant to R.C. 3313.202, a board of education has the authority to purchase 
health insurance issued by an insurance company or hospital association for board 
employees and their spouses and dependents. R.C. 3313.202 reads in part: 

The board of education of a school district may procure and pay 
all or part of the cost of group term life, hospitalization, surgical, or 
major medical insurance, or a combination of any of the foregoing 
types of insurance or coverage, whether issued by an insurance 
company or a hospital service association duly licensed by this state, 
covering the teachi"lg or nonteaching employees of the school 
district, or a combination of both, or in the case of hospitalization, 
surgical, or major medical insurance, the dependent children and 
spouses of such employees. . . . 

R.C., 9.90(A)(l) also states that a board of education may: 

Contract for, purchase, or otherwise procure from an insurer or 
insurers licensed to do business by the state of Ohio for or on behalf 
of such of its employees as it may determine, life insurance, or 
sickness, accident, annuity, endowment, health, medical, hospital, 
dental, or surgical coverage and benefits, or any combination thereof, 
by means of insurance plans or other types of coverage, family, group 
or otherwise, and may pay from funds under its control and available 
for such purpose all or any portion of the cost, premium, or charge 
therefor. 

In 1981 Op. Att'y Gen. No. 81-045, my predecessor construed R.C. 9.90 and 
R.C. 3313.202 with regard to the type of insurance plan to which you refer in your 
letter of request. Op. No. 81-045 described this type of pkn as follows: 

Under the proposed plan, the policyholder board of education agrees 
to pay employee health and medical claim cost2 up to a 
predetermined maximum amount, which amount is calculated by 
reference to the "monthly attachment factor." In any given year, 
then, the board of education pays cumulative claim costs equal to the 
predetermined annual maximum amount and the insurance company 
pays those claim costs which exceed the maximum amount. All 
claims are processed by the insurance company. The insurance 
company, under the minimum premium plan, also guarantees the 
payment of all benefits described in the policy. The board of 
education pays the insurance company a monthly "minimum" premium 
payment for each employee for the administrative services of the 
insurance company and for coverage by the insurance company of 
those claim costs in excess of the predetermined maximum level. 

Id. at 2-178. It was conchded that R.C. 9.90 and R.C. 3313.202 authorize a board of 
education "to provide health and medical insurance to its employees pursuant to an 
insurance plan which obligates the board to pay claim costs up to a predetermined 
definite level and under which the insurance company assumes the indeterminable 
risks inherent in the employee coverage." (Syllabus.) From your letter of request 
it is my understanding that you are concerned with the provision of administrative 
services ru,sociated with the type of insurance plan addressed in Op. No. 81-045. 
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Under the insurance plan considered in Op. No. 81-045, the insurance company 
providing coverage also provided all administrative services. All claims, including 
those up to the predetermined maximum amount for which the board would be 
responsible, as well as those claims exceeding the maximum amount paid by the 
insurance company, were processed by the insurance company. The board of 
education compensated the insurance company for these services. Although not 
expressly stated, R.C. 9.90 ·and R.C. 3313.202 were wnstrued in Op. No. 81-045 as 
authorizir;ig a board of education to contract with an insurance company for the 
processing of all claims and for other administrative services connected with the 
type of insurance plan described in that opinion, at least where the company 
providing these services wp:,, the same insurance company providing the specified 
coverage pursuant to contract with the board, Your question is broader, however, 
in that you wish to know whether a board of education may contract with any 
person or private organization to provide administrative services in connection with 
the above-described insurance plan, whether or not such entity is providing 
insurance coverage for the board, or indeed, whether or not the entity is an 
insurance company or hospital service association. 

I note first that a board of education has the implied power to provide 
administrative services in connection with insurance coverage provided board 
employees pursuant to R.C. 9.90 or R.C. 3313.202. The processing of claims and 
the provision of other administrative services are essential to the actual provision 
of insurance coverage. An insurance program could not be operated without the 
accompaniment of such services. Thus, the board's power to provide administrative 
services in connection with an insurance plan may be implied from the board's 
express statutory authority to provide insurance. See Op. No. 81-045 (a board of 
education may contract with the company providing health insurance coverage to 
board employees to administer the insurance plan). See generally State ex rel. 
Hunt v. Hildebrant, 93 Ohio St. I, ll2 N.E. 138 (1915) (a public official may do what is 
reasonably necessary to perform his statutory duties). 

Since a board of education has authority to provide administrative services in 
connection with an insurance plan, it may hire employees to perform those 
functions necessary to the execution of these services. See R.C. 3319.02; R.C. 
3319.03; R.C. 3319.081. See also 1981 Op. Att'y Gen. No. 8Hi36(the duty to operate 
and maintain programs necessarily requires the employment of persons to staff the 
programs). In addition, to the extent that a board pf education does not intend to 
thwart the purposes of the civil service system, it may c~ntract to have an 
independent contractor perform these administrative services. See State ex rel. 
Si all v. Aetna Cleanin Contractors of Cleveland Inc., 45 Ohio&. 2d 308, 345 
N .E.2d 61 (1976 . See also Savine v. Teater, 47 Ohio App. 2d 2S4, 353 N .E.2d 880 
(Franklin County 1976); 1983 Op. Att'y Gen. No. 83-038 at 2-146 ("[t] he argument 
that R.C. 309.10 operates to authorize a board of education to employ counsel other 
than the city law director or prosecuting attorney applies equally to contracts with 
outside firms and to employment of 'in-house' counsel"); 1970 Op. Att'y Gen. No. 70­
084; 1964 Op. Att'y Gen. No. 64-1066. R.C. 9.90 and R.C. 3313.202 limit the types 
of organizations with which a board of education may contract for insurance 
coverage. R.C. 9.90(A)(I) empowers a board of education to contract for various 

Only city school districts are under the civil service system, ~ 
R.C. 124.0l(A), R.C. 124.ll, and thus subject to this limitation on their power 
to GOntract with independent contractors. 

2 To the extent that a board of education is expressly prohibited from 
contracting out certain duties, or where it is apparent that the board must 
perform certain responsibilities itself or through its employees, it may not 
contract with an independent contractor to perform such duties. See State ex 
rel. Sigall v. Aetna Cleaning Contractors of Cleveland, Inc., 45<'.ffiio St. 2d 
308, 345 N.E.2d 61 (1976); 1983 Op. Att'y Gen. No. 83-027; 1981 Op. Att'y Gen. 
No. 81-002. I am unaware of any express or implied prohibition against a 
board of education contracting out the performance of administrative 
services in connection with an insurance plan. 
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types of health insurance with "an insurer or insurers licensed to do business by the 
state of Ohio." R.C. 3313.202 authorizes a board of education to procure types of 
health insurance "whether issued by an insurance company or a hospital service 
association duly licensed by this state." A contract for the administration of an 
insurance plan, however, does not in itself constitute a contract of insurance. See 
State ex rel. Duff v. Western Auto Su 1 Co., 134 Ohio St. 163, 168, 16 N.E.2d 256, 
258 1938 an insurance contract is "a contract by which one party, for a 
compensation called the premium, assumes particular risks of the other party and 
promises to pay to him or his nominee a certain or ascertainable sum of money on a 
specified contingency"). Thus, the restrictions of R.C. 9.90 and R.C. 3313.202 as to 
the types of organizations with which a board of education may contract do not 
apply to contracts for the administratior, of an insurance program. I am unaware of 
any other restrictions which would apply to limit the types of organizations with 
which a board of education may contract for administrative services in connection 
with an insurance program. There is no requirement that those administrative 
services must be provided by the insurance company with which the board has 
contracted for insurance coverage. Thus, I conclude that a board of education may 
contract with a person or organization, whether or not an insurance company or 
hospital service association, to process all claims and perform other administrative 
services associated with a health insurance program for the board's employees, 
even though such entity is not providing the insurance coverage. 

In your letter of request, you have stated that 1983 Op. Att'y Gen. No. 83-076 
construed the authority of a board of education to expend funds for consultant 
services pursuant to R.C. 3313.171. This statute states: "A board of education may 
expend funds for consultant servicP.s for any purpose related to the business 
administration of the school district, and this authority is in addition to any power, 
expressed or implied, granted to a board of education by statute or otherwise prior 
to September 24, 1963." In Op. No. 83-076, I concluded that R.C. 3313.171 
empowered a board of education to contract with a consultant to audit the cost of 
workers' compensation claims and insurance charged to the school district. The 
purpose of this contract was to enable the board to fulfill its duties imposed under 
R.C. Chapter 4123 with respect to the provision of workers' compensation. A 
consultant is "an expert who is called on for professional or technical advice or 
opinions." 1980 Op. Att'y Gen. No. 80-06'7 at 2-267 (citing Webster's New World 
Dictionary 305 (2d colle;,;e ed. 1978). See 1981 Op. Att'y Gen. No. 81-040. A 
consultant may be called upon to render his expert advice or opinion on a certain 
responsibility or task, but, in the process of consulting, he does not actually 
perform the duty or task himself. ~ 1983 Op. Att'y Gen. No. 83-013. I believe 
that R.C. 3313.171 would empower a board of education to contract with a 
consultant to advise the board as to administrative services associated with an 
insurance program, since the provision of a health insurance program for board 
employees is properly part of the board's responsibilities, and services related to 
the maintenance and provision of a health insurance program may be classified as 
part of the business administration of the school district, see 1977 Op. Att'y Gen. 
No. 77-098. I do not believe, however, that R.C. 3313.17lempowers a board to 
contract with an individual or organization to ac!•1ally perform the administrative 
services associated with an insurance program. 

In conclusion, it is my opinion, and you are advised, that a board of education 
may contract with a person or organization, whether or not an insurance company 
or hospital service association, to process all claims and perform other 
administrative services associated with a health insurance program for the board's 
employees, even though such entity is not providing the insurance coverage. 




