
       

 

 

 

 

   

 
 
 
 
 
 

Note from the Attorney General’s Office: 

1985 Op. Att’y Gen. No. 85-035 was modified by 
1989 Op. Att’y Gen. No. 89-012. 
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OPINION NO. 85-035 

Syllabus: 

l. Pursuant to R.C. 325.19, a full-time county employee does not 
accrue vacation benefits during his first year of employment. 

2. Pursuant to R.C. 325.19, a full-time county employee who 
completes one year of county service, although such service is 
with more than one county, becomes entitled to eighty hours of 
vacation leave with full pay upon completion of the first year of 
service. Such vacation leave is to be paid entirely by the county 
in which the employee completes his first year of service. 

To: John A. Pfefferle, Erie County Prosecuting Attorney, Sandusky, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, July 11, 1985 

I have before me your request for my opinion in which you ask several 
questions about the vacation benefits to which an employee who transfers from 
service with one county to service with another county is entitled. Your letter 
provides the following background information: 

On May 16, 1984 a pe1•son began working full time for Huron 
County in the Prosecutor's Office. The last day of employment with 
Huron County was Friday, January ll, 1985, at which time 53.59 hours 
of vacatfon time had accrued. Starting Monday, January 14, 1985, this 
same person transferred to the Erie County Prosecutor's Office and 
began working full time. 

It is my further understanding that prior to May 16, 1984, the employee in question 
had never been employed by the state or any of its political subdivisions. Based 
upon these facts, you ask the following questions: 

l. Does accrued vacation credit transfer from Huron County to Erie 
County making the employee eligible for vacation on May 16, 
1985? 

2. Upon the county employee attaining a total of one full year of 
service time on May 16, 1985, how many hours of vacation leave 
with full pay will be earned by said employee? 

3. If accrued vacation credit transfers from Huron to Erie County, 
which county pays the [employee's] salary while he is on 
vacation, or is the cost apportioned between the two counties? 

The employee about whom you are asking is currently employed as an Erie 
County assistant prosecuting attorney. It is clear that the office of prosecuting 
attorney is a county office. See State ex rel. Finley v. Lodwich, 137 Ohio St. 329, 
29 N.E.2d 959 (1940). A person employed as an assistant prosecuting attorney is, 
therefore, ::t county employee. See 1971 Op. Att'y Gen. No. 71-050 at 2-172 ("it has 
long bee11 the accepted opinion 1nthis state that an assistant is, for all practical 
purp,Jses, the alter ego of the prosecuting attorney and is authorized to act in his 
place in almost ill matters"). §!_e generally R.C. 309.06 (concerning appointment 
of assistant prosecuting attorneys and payment of their compensation from the 
general fund of the county treasury). 

It is, therefore, necessary to examine R.C. 325.19 which concerns vacation 
benefits for county employees, and provides, in pertinent part, as follows: 

(A) Each full-time employee in the several offices and 
departments of the county service, including full-time hourly-rate 
employees, after service of one year with the county or any political 
subdivision of the state, shall have earned and will be due upon the 
attainment of the first year of employment, and annually thereafter, 
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eighty hours of vacation leave with full pay. One year of service 
shall be computed on the basis of twenty-six biweekly pay periods. A 
full-time county employee with eight or more years of service with 
the county or any political subdivision of the state shall have earned 
and is entitled to one hundred twenty hours of vacation leave with 
full pay. A full-time county employee with fifteen or more years of 
service with the county or any political subdivision of the state shall 
have earned and is entitled to one hundred sixty hours of vacation 
leave with full pay. A full-time county employee with twenty-five 
years of service with the county or any political subdivision of the 
state shall have earned and is entitled to two hundred hours of 
vacation leave with full pay. Such vacation leave shall accrue to the 
employee at the rate of three and one-tenth hours each biweekly 
period for those entitled to eighty hours per year; four and six-tenths 
hours each biweekly period for those entitled to one hundred twenty 
hours per year; six and two-tenths hours each biweekly period for 
those entitled to one hundred sixty hours per year; and seven and 
seven-tenths hours each biweekly period for those entitled to two 
hundred hours per year. 

(C) Days specified as holidays in section 124.19 of the Revised 
Code shall not be charged to an employee's vacation leave. Vacation 
leave shall be taken by the employee during the year in which it 
accrued and prior to the next recurrence of the anniversary date of 
his employment•...An employee is entitled to compensation, at his 
current rate of pay, for the pro-rated portion of any earned but 
unused vacation leave for the current year to his credit at time of 
separation, and in addition shall be compensated for any unused 
vacation leave accrued to his credit, with the permission of the 
appointing authority, for the three years immediately preceding the 
last anniversary date of employment. (Emphasis added.) 

Under R.C. 325.19, a full-time county employee, upon the attainment of the first 
year of employment, and annually thereafter, is entitled to eighty hours of vacation 
leave with full pay. Further, an employee receives increases in the amount of 
vacation leave to which he is entitled after eight years of service, fifteen years of 
service and twenty-five years of service. The amount of vacation leave to which a 
full-time county employee is entitled, pursuant to R.C. 325.19, depends upon the 
amount of service credit which he has accumulated with the county or any political 
subdivision of the state. See generally 1982 Op. Att'y Gen. No. 8~-093. In addition 
to the prior service credit authorized by R.C. 325.19, R.C. 9.44 allows a county 
employee earning vacation credits currently to include prior service with the state 
and any political subdivision of the state in calculating the amount of vacation 
benefits to which he is entitled. ~- gener@:£ 1981 Op. Att'y Gen. No. 81-066. 

Your first question concerns the transfer of "accrued vacation credit" when 
an employee transfers from one county to another. It is my understanding that you 
are referring_ to actual vacation benefits, rather than service credit. In answering 
your question, I note that the employee about whom you ask had less than one year 
of service credit upon his transfer from employment with Huron County to Erie 

R.C. 9.44 states: 

A person employed, other than as an elective 
officer, by the state or any political subdivision of the 
state, earning vacation credits currently, is entitled to 
have his prior service with any of these employers 
counted as service with the state or any political 
subdivision of the state, for the purpose of computing 
the amount of his vacation leave. The anniversary date 
of his employment for the purpose of computing the 
amount of his vacation leave, unless deferred pursuant 
to the appropriate law, ordinance, or regulation, is the 
anniversary date of such prior service. 
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County. Your letter further states that at the time your assistant left his 
employment in Huron County, he had accrued 53.9 hours of vacation leave. 
Pursuant to R.C. 325,19, however, a full-time employee is not entitled to receive 
any vacation benefits prior to completion of his first year of service. As concluded 
in 1982 Op. Att'y Gen. No. 82-064, at 2-180 to 2-181: "Because a full-time county 
employee does not become entitled to vacation leave under R.C. 325.19 until he has 
attained one year of service with the county or any other political subdivision of 
the state, such an employee does notzaccrue vacation benefits during his first year 
of employment." (Footnote omitted.) Although a county employee does not accrue 
vacation benefits during his first year of service, such year is clearly a year of 
service with the county. In transferring employment from one county to another, 
R.C. 325.19 and R.C. 9.44 entitle an employee to retain the service credit 
accumulated in his former county employment. See 1966 Op. Att'y Gen, No. 66-149 
(syllabus) ("[i] n determining length of service for vacation purposes of a county 
employee, under the provisions of [R.C. 325.19] , service with any county of the 
state should be counted"). In the situation you pose the employee had not accrued 
53.9 hours of vacation leave in his employment with Huron County; such employee 
is, however, entitled to retain service credit for that time spent in the employ of 
the Huron County Prosecutor. 

Your second question asks: "Upon the county employee attaining a total of 
one full year of service time on May 16, 1985, how many hours of vacation leave 
with full pay will be earned by said employee?" In the situation you pose, on May 
16, 1985, the employee completed one year of county service, but was, on that date, 
in the employ of his current appointing authority for less than one year. R.C. 
325.19(A) states, in pertinent part: 

Each full-time employee in the several offices and departments 
of the county service •.• after service of one year with the county or 
any political subdivision of the state, shall have earned and will be 
due upon the attainment of the first year of employment, and 
annually thereafter, eighty hours of vacation leave with full pay. 
(Emphasis added,) . 

In order to answer your question it is necessary to determine the meaning of the 
phrase "attainment of the first year of employment," the time at which a full-time 
county employee with one year of service is entitled to receive eighty hours of 
vacation leave. Because the legislature has used the phrase "service of one year" in 
the same sentence as the phrase "first year of employment," the question arises as 
to whether, in the situation you pose, completion of one year of service coincides 
with completion of the first year of employment. Pursuant to R.C. 325.l9(C), 
vacation leave is to be used during the year in which it accrues "and prior to the 
next recurrence of the anniversary date of his employment." R.C. 9.44, 
concerning the transfer of service credit for certain public employees for purposes 
of vacation leave, states, in part: ''The anniversary date of his employment for the 

2 1983 Op. Att'y Gen. No. 83-074 concluded in syllabus, paragraph two: 

Where an individual transfers from employment in 
one county to a position of employment in another 
county, such a change in employment constitutes a 
separation for purposes of R.C. 325.19. Pursuant to 
R.C. 325.19, an employee is entitled to payment by the 
county at the time of separation for vacation leave 
accumulated but unused during the period of 
employment with the county. The county to which such 
employee transfers has no obligation to credit the 
employee with such vacation benefits. (Emphasis 
added.) 

The conclusion reached in Op. No. 83-074 is not applicable to the situation 
you present because the employee about whom you ask did not accumulate 
any vacation benefits prior tr, his separation from employment in Huron 
County. 
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purpose of computing the amount of his vacation leave, unless deferred pursuant to 
the appropriate law, ordinance, or regulation, is the anniversary date o! such prior 
service." The statukcy scheme governing vacation benefits, thus, contemplates 
the accrual and use of vacation leave on an annual basis, such year being calculated 
with reference to the date on which the employee first became employed by the 
state or one of its ?olitical subdivisions. It is, therefore, apparent that, the 
employee about whom you ask completed his first year of employment at the same 
time he completed one year of service. Thus, on May 16, 1985, the employee about 
whom you ask became entitled to eighty hours of vacation leave with full pay. 

Your final question asks: ''If accrued vacation credit transfers from Huron to 
Erie County, which county pays the [employee's] salary while he is on vacation, or 
is the cost apportioned between the two counties?" Since, as stated in answer to 
your first question, a county employee does not accrue vacation benefits during his 
first year of service, but, instead becomes entitled to flighty hours of vacation 
leave with full pay upon attainment of his first year of employment, it appears that 
the legislature intended that the county employing a person at the time he 
completes his first year of employment is responsible for the entire cost of such 
vacation leave. 

Based upon the foregoing, it is my opinion, and you are advised that: 

I. Pursuant to R.C. 325.19, a full-time county employee does not 
accrue vacation benefits during his first year of employment. 

2. Pursuant to R.C. 325.19, a full-time county employee who 
completes one year of county service, although such service is 
with more than one county, becomes entitled to eighty hours of 
vacation leave with full pay upon completion of the first year of 
service. Such vacation leave is to be paid entirely by the county 
in which the employee completes his first year of service. 
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