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INCOMPATIBLE OFFICE- COUNTY AUDITOR, MEMBER 

COUNTY CHILD WELFARE BOARD-MAY NOT LEGALLY .BE 
HELD BY ONE PERSON AT SAME TIME. 

SYLLABUS: 

The positions or employments of deputy county auditor and mem­

ber of the county child welfare board are incompatible and may not legally 

be held by one person at the same time. 

Columbus, Ohio, April 5, 1941. 
Hon. Ray Bradford, Prosecuting Attorney, 

Batavia, Ohio. 

Dear Sir: 

I am in receipt of your letter requesting an opinion as to whether the 
position of deputy county auditor is incompatible with being a member of 

the child welfare board of the same county. 

Section 2565, General Code, reads as follows: 

"No judge or clerk of a court, county commissioner, county 
recorder, county surveyor, county treasurer or sheriff shall be 
eligible to the office of county auditor." 
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Section 3092, General Code, reads in part as follows: 

"* * * Provided that in each case such dependent or neglect­
ed children shall be duly ccmmitted to the aforesaid institution or 
association or placed in the care of a private family by the 
juvenile court as provided by law; or with the approval of the 
division of charities, department of public welfare, when in the 
judgment of the county commissioners the best interests of the 
dependent and neglected wards of the county will be subserved 
thereby, they may appoint a county child welfare board of five 
members to serve without compensation, such appointments to 
be subject, as far as applicable, to the provisions of sections 3081 
and 3082 of the General Code. Such board shall have the same 
powers and duties relative to dependent and neglected children 
as are now given to trustees of county children's homes, so far 
as applicable, particularly relating to the appointment of visitors· 
for the finding and supervision of family homes for such children. 
Such a county child welfare board shall appoint a suitable 
person to serve as executive officer of the work under its super­
vision and upon such terms of remuneration as available funds 
will warrant." 

Sections 3081 and 3082, General Code, referred to in Section 3092, 

supra, deal with the manner of appointment and removal and do not- con­

tain any requirements as to qualifications. From the foregoing sections 

it is apparent that there is no incompatibility by reason of statutory pro­

visions between being a member of a county child welfare board and a 

county auditor. 

The same qualifications with respect to compatibility and incom­

patibility of the officers apply to their deputies. 

"The disability of a city auditor to hold certain positions 
would pass to his deputy who has the right to act for and in the 
place of his principal as to his official duties." Annual Reports 
of the Attorney General for 1914, page 383. 

See also Opinions of the Attorney General for 1929, page 1984; Opinions 

of the Attorney General for 1931, page 1072. 

However, there is a well recognized common law rule of incompat­

ibility of public offices. This rule is stated in State ex rel v. Gebert, 12 

O.C.C. (N.S.) 274, 275, as follows: 

"Offices are incompatible when one is subordinate to or 
in any way a check upon the other, or when there is physical 
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impossibility for one person to discharge the duties of both." 

By the terms of Section 5625-19, General Code, the county auditor 

is made a member of the budget commission. In Opinions of the Attorney 

General for 1931, page 1419, it was held that the deputy county auditor 

may serve in place of his superior on the county budget commission. It 
is the duty of said commission to draw up the budget for the count)" and 

to apportion the income among the various functions of the county 

government entitled to share in the county funds. It was held in Opinions 

of the Attorney General for 1931, page 1417, that the position of city 

au~Htc;,r a11d deputy county auditor are incompatible because the city 

auditor is under a duty to make out the budget of the city for the ensuing 

year and to present the same to the county budget commission and the 

duty of the county budget commission members to apportion county 

funds among the organizations and subdivisions entitled to share therein. 

See also: 1931 Opinions. of the Attorney General, page 1072. 

Sections 3104 and 3105, General Code, provide as follows: 

Section 3104. 

"The board of trustees shall report annually to the com­
missioners of the county the condition of the home, and make out 
and deliver .to the commissioners a carefully prepared estimate, 
in writing, of the wa11ts of the home for the succeeding year. 
Such estimate shall specify separately the amounts required 
for each of the following purposes, to-wit: First maintenance. 
Second repairs. Third special improvements." 

Section 3105. 

"At their regular quarterly meeting at which such estimate 
is presented to them, the commissioners shall carefully examine 
the ..estimate, and if, in their judgment, it is reasonable and 
rateably within the assessment for the support of the home for 
the current year, or so much thereof as they deem reasonable and 
within such assessment, the board of commissioners shall allow 
and approve, and shall appropriate and set apart such amount for 
the use of the home. Upon the order of the trustees of the 
home, the county auditor shall draw his warrant upon the county 
treasurer, who shall pay such warrant from the fund so appro­
priated and set apart." 

Under the provisions of Section 3092, supra, the county child welfare 
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board has the same duties with respect to dependent and neglected chil­

dren as have the trustees. This would include a duty to submit to the 

county · commissioners a carefully prepared estimate of their financial 

wants for the ensuing year with respect to the cost of maintaining the 

children within their care in private homes or in children's homes of other 

counties. 

Section 5625-20, General Code, provides in part as follows: 

"On or before the 15th day of July in each year, the taxing 
authority of each sub-division or other taxing unit shall adopt a 
tax budget for the next succeeding fiscal year. To assist in its 
preparation, the head of each department, board or commission, 
and each district authority entitled to participate in any appro­
priation or revenue of a sub-division shall file with the taxing 
authority thereof, or in the case of a municipality with its chief 
executive officer, before the first of June in each year, an esti­
mate of contemplated revenue and expenditures for the ensuing 
fiscal year in such form as shall be prescribed by the taxing 
authority of the sub-division, or by the bureau. * * *" 

Section 5625-1, General Code, paragraph c, defines "taxing author­

ity" in the case of any county as the county commissioners. 

It is apparent that the annual report provided for in Section 3104, 

General Code, will comply with the requirements of Section 5625-20, 

General Code, as to the submission of annual reports to the "taxing 

authority" on or before the first of June for the purpose of making up 

the budget. In making out the county budget it is possible, if not probable, 

that some of the estimates will have to be adjusted to come within the 

amount of funds prospectively available for the county. Such being the 

case it is apparent that the deputy county auditor would be subject to 

two duties if he were also a member of the child welfare board of the 

county. 

In Opinions of the Attorney General for 1933, page 1819, it is held 

that a mere contingency which would create inconsistent interests is 

sufficient to cause offices to be declared incompatible. 

"The question might arise whether or not, when the incom­
patibility between offices or public employments would not 
exist except upon the happening of certain contingencies, the 
positions would be said to be incompatible before the contin­
gencies arise or only after the happening of the occurrences upon 
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which the contingency hinges. I do not find that this question 
has ever been considered by the courts or text writers. 

It would seem apparent to me, however, that when an offi­
cer was elected or appointed for a definite time, as are teachers, 
:principals and superintendents of the schools in local districts, 
if there be a possibility of the contingency arising during the term 
of office or during the time which the contract of employment 
covers, which would make a position incompatible, the rule of 
incompatibility would apply. 

In an early English case, Rex vs. Tizzard, 9 B & C 418, 
Judge Bailey in speaking of incompatibility of offices uses this 
language: 

'I think that the two offices are incompatible when the 
holder cannot in every instance discharge the duty of each'." 
Opinions of the Attorney General for 1927, page 2325, 2326. 

Since it is possible that the deputy county auditor might have to 

serve as a member of the budget commission and as a member of that 
commission pass upon the appropriation sought by the county child wel­

fare board, it is apparent that the positions or employments of deputy 
county auditor and member of the county child welfare board are incom­

patible and may not legally be held by one person at the same time. 

THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 




