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EDUCATION, BOARD OF-MAY SE:ND EMPLOYES AND OF­
FICIAL REPRESENTATIVES TO ATTEND PROGRAM OF 
INSTRUCTION AT COLLEGE OR UNIVERSITY-MATTERiS 
PERTAINING TO CONDUCT AND MAN AGE MEN T OF 
SCHOOLS-EXPENSES MAY BE PAID, INCLUDING REGIS­
TRATION FEE, FROM "SERVICE FUND"-SECTION 4845-8 
G. C. 

SYLLABUS: 

A board of education may, if it deems it conducive to the welfare of the schools 
under its charge, send any of its employes as its official representatives to attend a 
program of instruction given by a college or university on matters pertaining to the 
conduct and management of the schools, and may pay the expense thereof, including 
a registration fee, from the "service fund" set aside pursuant to the provisions of 
Section 4845-8 of the General Code. 

Columbus, Ohio, February S, 1947 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices 
Columbus, Ohio 

Gentlemen: 

I have before me your request for my opinion reading as follows : 

"During the past year or so in several of the colleges of 
the State, 'Workshops' or programs for the education or instruc­
tion of the personnel of boards of education have been conducted. 
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In numerous school districts, superintendents, janitors, sec­
retaries, etc. have attended these 'Worlkshops' and have presented 
bills for expenses incurred in such attendance, which bills have 
,been allowed and paid by the boards from the service funds, 
established under the provisions of Section 4845-8, of the General 
Code. 

Included in such bills of expense is a charge for registration 
fee for the individual attending such 'Workshop'. 

May we respectfully request your opinion upon the following 
questions: 

Would such payments be legal expenditures from the service 
fund if attendance had been authorized by the board by resolution 
spread upon its minutes; and if so, would the registration fee so 
charged be a legal item for reimbursement? 

If the board of education has authority to authorize such 
attendance at the expense of the school district, but such author­
ization is not evidenced by a resolution adopted by the board and 
spread upon the minutes, and a superintendent or employee 
attends the 'Workshop', his expenses are approved and paid by 
the board, would the Bureau ibe authorized to determine such 
expenditure illegal, and hold same as a finding for recovery?" 

Section 4845-8 of the General Code, to which you refer, provides for 

what is known as the "service fund". This section reads as follows: 

"On the third Monday of every January or on the Monday 
preceding the close of school each year, the clerk of the board 
of education of any school district shall certify to the board of 
education of which he is clerk the number of pupils enrolled in 
the public schools of that district, whereupon the board of such 
school district may by resolution set aside from the general fund 
nr, in the case of a county board of education, from the county 
board of education fund, a sum not to exceed five cents for each 
child so enrolled, or $300.00, whichever is greater, except that in 
the case of a county board of education the fund shall not exceed 
$300.00, such sum of money to be known as the 'service fund,' 
to be used only in paying the expenses of such members actually 
incurred in the performance of their duties, or of their official 
representatives when sent out of the school district for the pur­
pose of promoting the welfare of the schools under their charge; 
such payments to be made only on statement of the several mem­
bers, or their official representatives, furnished at the next 
succeeding regular meeting of such board of education." 

(Emphasis added.) 
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The above section is the direct successor of and is quite similar to 

Section 7704, General Code, which was repealed in the enactment of the 

new school code in 1943. The old section which was limited in its scope 

to city boards of education, had been in force in substantially the same 

form for a considerable number of years. It had originally been limited 

to the payment of expenses of the members of the board only, but in 1921 

was amended so as to permit also the payment of the expenses of the 

efficial representatives of the board. The later enactment in the present 

form merely established limits on the amount that could be set aside for 

these purposes. 

It will be observed that the language used very clearly indicates that 

the purpose of the fund is primarily the payment of expenses of members 

of the board while engaged in the performance of their official duties, but 

that it has been enlarged so as to permit them, instead of going out of 

the district in the performance of such duties, to send their "official repre­

sentatives". Clearly, the purpose and only purpose of permitting the 

sending of these official representatives is to enable the iboard to carry out 

more efficiently its official duties. The general intention and scope of this 

provision is further indicated by the words, "promoting the welfare of the 

schools". Just what is included within these words may be difficult to 

determine. The general assembly did not see fit to specify and we are 

therefore justified in assuming that it was intended to leave the matter to 

the sound discretion of the board of education. Whatever useful informa­

tion the board members could acquire by a conference away from their 

district or by attendance at a convention, institute, or even a school, it 

might acquire by sending any of its employes as its "official representative." 

In an opinion reported in 1922 Opinions of the Attorney General, p. 

157, it was held that prior to the amendment of Section 7704, authorizing 

the payment of the expenses of the official representative of the board, it 

was not lawful to pay from the "service fund" the expenses of the chief 

architect of a board of education in attending the meetings of the National 

Educational Association, but that since the amendment of 1921, such 

expenses could legally be paid out of that fund. In the same opinion it 

was held that the board of education of the city of Cleveland could not 

pay out of that fund expenses incurred in entertaining the convention of 

the National Educational Association at its meeting in Oeveland. 
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In an opinion found in 1945 Opinions of the Attorney General, p. 36, 

I held: 

"Expenses incurred by the teachers of a local school district 
in attending a meeting of teachers called by the county board of 
education and held in a city school district or elsewhere, may not 
legally be paid by the local board of education from the service 
fund created under the provisions of Section 4845-8, General 
Code." 

In the course of that opinion it was said: 

"There is no authority under the statute to use the service 
fund in paying expenses incurred by teachers in attending 
teachers' meeting at the invitation or call of the county board of 
education, and held at a county seat located in a city school 
district or elsewhere, because, in my opinion, these teachers are 
employes, and cannot be classed as 'official representatives' of 
their respective boards when attending meetings in the capacity 
of teachers. Even were it possible to class these teachers as 
'official representatives' in any case, it would still be necessary 
that they be sent out of their districts by their own local boards 
of education to entitle them to have their expenses paid from 
the service fund. An attendance at the invitation or at the call 
of the county board of education would not be sufficient under 
the statute." (Emphasis added.) 

In an opinion found 111 1944 Opinions of the Attorney General, p. 

497, it was held: 

"Boards of education do not have authority to pay from 
public funds either the $10.00 incidental fee or the $5.00 labora­
tory fee charged by the Ohio State University for its services or 
expenses in connection with the 'field laboratory workshop' set 
up by the department of education of said university." 

The then Attorney General found no authority in any of the statutes 

relating to the management of the schools for the payment of the regis­

tration fees or laboratory fees charged by the state university to teachers 

engaged in the study of particular school problems in its so-called "work­

shops." The fact that no reference was made in that opinion to Section 

4845-8 supra, gives me the right, I believe, to assume that the service fund 

in question was not even considered as a possible source from which such 

i>.xpenses could be paid. 
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The opinion last referred to related as does the present discussion, to a 

::::L•-called "worshop" maintained by certain colleges, and it might appear to 

be decisive of the question you submit. It will be observed, however, upon 

reading that opinion that the "workshop" there involved was intended to 

lead the teachers entering, to certain collegiate credits and furthermore, the 

sessions were held at the home of the teachers and therefore did not 

involve the element of travel outside the district, which is of the essence 

of Section 4845-8 supra. There have been frequent opinions of this office 

to the effect that public monies can not ibe spent merely to educate public 

officers or employes. See 1938 Opinions of the Attorney General, p. 1783; 

1946 Opinions of the Attorney General No. 1016, and other opinions 

therein cited. Those holdings, however, were based on the construction 

of statutes conferring only general powers of management and operation of 

the several departments of government. 

The fact, however, that an expenditure of public funds incurred in 

sending an employe away for a course of instruction might result in his 

personal benefit, did not necessarily render such expenditure, illegal, if 

the main purpose was the accomplishment of some legitimate public pur­

pose. In this line, I note the opinion of my immediate predecessor found in 

1940 Opinions of the Attorney General, p. 1039, where it was held: 

"The governing body of a city may, by ordinance or resolu­
tion, provide for a local course of training or the police depart­
ment of the city and pursuant to such purpose the salary and 
expenses of a police officer may be paid while in attendance 
at a Federal Bureau of Investigation school to enable the officer 
to conduct such local course of training." 

I am not unmindful of the well recognized principle which has been 

established by many decisions, to the effect that the authority of boards 

of education, being derived solely from the statutes is limited strictly to 

such powers as are expressly granted or clearly implied. 

Your letter contains no information as to the character of the instruc­

tion or technical knowledge which a board member or employe of the 

board might obtain in attending the proposed "workshop" or program of 

instruction. It certainly would not be within my province to pass judg-

111ent on its value even if the facts were presented. That is a matter that 

is left solely to the discretion of the board. I do not consider that I am 
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doing violence to the general principle above referred to or to the opinions 

above cited, in holding that if the members of a board of education 

consider that it will be conducive to the "promotion of the welfare of the 

s.:hools under their charge" either to go in person or to send their super­

intendent, janitor, clerk or any other employe as their official representa­

tives out of the district to a "workshop" or program of instruction in a 

college or university, looking to better management of the schools, the 

board has the right to do so and to pay the expenses incurred, including 

the incidental registration fee, out of the "service fund" provided by 

Section 4845-8 of the General Code. 

As to your second question, it is my opinion that where the board of 

education has not by previous action formally authorized such attendance 

but has subsequently approved and paid the expense of attendance by one 

of its employes, such action would amount to a ratification and no recovery 

could be had by the board, and hence no finding for recovery should be 

made by your bureau. It appears to me that the principle underlying the 

case of State v. Fronizer, 77 0. S., 7, applies to such a situation. 

Respectfully, 

HUGI-I s. JENKINS, 

Attorney General. 




