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OPINION NO. 80-011 

Syllabus: 

R.C. 5705.19, R.C. 5705.191 and R.C. 5705.25 do not allow for variable 
rate tax levies. Levies proposed by counties pursuant to these 
sections must be fixed rate levies. The only sections in R.C. Chapter 
5705 that allow for variable rate levies are R.C. 5705.194, 5705.195, 
5705.196 and 5705.197, and these provisions are applicable only to 
school districts facing emergency requirements. 

To: John T. Corrigan, Cuyahoga County Pros. Atty., Cleveland, Ohio 

By: Wiiiiam J. Brown, Attorney General, March 17, 1980 


I have before me your request concerning the lawfulness of a variable rate 
tax levy. In connection with your question you have provided the following 
information: 

There is currently in effect in Cuyahoga County a Health and 
Human Services Levy which was p13.ced upon the ballot by the Board 
of County Commissioners pursuant to the authority granted in O.R.C. 
5705.191. The levy which is in the amount of 3.4 mills expires 
December 31, 1980. 

The Board of County Commissioners are interested in the 
legality of placing a variable rate levy upon the June primary ballot 
for renewal purposes. It is envisioned that the levy would be for six 
years and during 1981 the rate would remain 3.4 mills. Each year 
thereafter, the levy would be increased by .5 of a mill so that in 1986, 
the last year of the levy, the effective rate would be 5.9 mills, 

In light of the statutes cited herein, your opinion is hereby 
requested as to whether or not the Board of County Commissioners 
can place a variable rate levy of the nature described upon the ballot 
or whether the levy must be for a fixed rate throughout the entire 
period that it is in effect. 
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R.C. Chapter 5705 governs the ~1:;iosition of tax levies. Generally, Ohio 
1Const, art. xn, §2 and R.C. 5705.02 impose a tax limit of ten m;Ils on all 

property unless a greater tax is voted for by the electorate. R.C. 5705,19, R.C. 
5705.191 and R.C. 5705.25, among other sections in R.C. Chapter 5705, describe the 
procedures to be followed to establish additional tax levies beyond the ten-mill 
limitation. 

R.C. 5'705.191 provides in pertinent part: 

The taxing authority of any subdivision, other than the board of 
education of a school district, by a vote of two-thirds of all its 
members, may declare by resolution that the amount of taxes which 
may be raised within the ten-mill limitation by levies on the current 
tax duplicate will be insufficient to provide an adequate amount for 
the necessary requirements of the subdivision, and that it is necessary 
to levy a tax in excess of such limitation for any of the purposes in 
section 5705.19 of the Revised Code, or to supplement the general 
fund for the purpose of making appropriations for one or more of the 
following purposes: public assistance, social services, relief, welfare, 
hospitalization, health and support of general or tuberculosis 
hospitals, and that the question of such additional tax levy shall be 
submitted to the electors of the subdivision at a general, primary, or 
special election to be held at a time therein specified. . . . Such 
resolution shall conform to the re uirements of section 5705.19 oftiie 
Revised Code, except that a levy to suppli:iment the general und or 
the purposes of public assistance, social services, relief, welfare, 
hospitalization, health, or the support of general or tuberculosis 
hospitals may not be for a longer period than ten years. • , .Said 
resolution shall go into immediate effect upon its passage and no 
publication of the same is necessary other than th&t providt!r\ for in 
the notice of election. A copy of such resolution shall, immediately 
after its passage, be certified to the board of elections of the proper 
county or counties in the manner provided by section 5705.25 of the 
Revised Code, and such section shall govern the arrangements for the 
submission of such question and other matters with respect to such 
election, to which said section 5705.25 of the Revised Code refers, 
excepting that such election shall be held on the date specified in the 
resolution. . . . (Emphasis added.) 

1Art. XII, §2 provides in pertinent part: 

No property, taxed according to value, shall be so taxed in excess 
of one per cent of its true value in money for all state and local 
purposes, but laws may be passed authorizing additional taxes to be 
levied outside of such limitation, either when approved by at least a 
majority of the electors of the taxing district voting on such 
proposition, or when provided for by the charter of a municipal 
corporation. 

2R.C. 5705.02 provides: 

The aggregate amount of taxes that may be levied on any taxable 
property in an subdivision or other taxing unit shall not in any one 
year exceed ten mills on each dollar of tax valuation of such 
subdivision or other taxing unit, except for taxes specifically 
authorized to be levied in excess thereof. The limitation provided by 
this section shall be known as the "ten-mill limitation," and wherever 
said term is used in the Revised Code, it refers to and includes both 
the limitation imposed by this section and the limitation imposed by 
Section 2 of Article XII, Ohio Constitution. 
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Hence, it is necessary to review R.C. 5705.19 and R.C. 5705.25 to determine 
whether variable rate levies may be proposed for the purpose you have described. 

R.C. 5705.19 provides in pertinent part: 

Such resolution shall be confint1d to a single purpose, except as 
hereafter provided, shall specify thE· amount of the increase '.n rate 
which it is necessary to levy, the purpose thereof, and the number of 
years during which such increase shall be in effect, which may or may 
not include a levy upon the duplicate of the current year. (Emphasis 
added.) 

The language used indicates that the levy is to be for a fixed rate rather than a 
variable rate. The statute refers to "the amount of the increase in rate." All the 
words are in the singular form. - ­

R.C. 5705.25, which governs the form of the ballot for proposed levies, 
likewise indicates that proposed levies under R.C. 5705.19 are only for one fixed 
rate: 

A copy of any resolution adopted as provided in section 5705.19 
or 5705.192 of the Revised Code shall be certified by the taxing 
authority to the board of elections of the proper county not less than 
sixty days before the general election in any year, and said board 
shall submit the proposal to the electors of the subdivision at the 
succeeding November election. • • • Notice of the election shall be 
published in a newspaper of general circulation in the subdiv1s1on once 
a week for four consecutive weeks prior to the election, stating the 
purpose, the proposed increase in rate, expressed in dollars and cent.s 
for each one hundred dollars of valuation as well as in mills for each 
one dollar of valuation, the number of years during which such 
increase will be in effect, and the time and place of the election. 

The form of the ballots cast at such election shall be: 
"An additional tax for the benefit of (name of subciivision) ........ 


for the purpose of (purpose stated in the resolution) ....... at a rate 

not exceedin ....... mills for each one dollar of valuation which 

amounts to rate expressed in dollars and cents ....... for each one 

hundred dollars of valuation, for ....... (life of indebtedness or number 

of years the levy is to run)." (Emphasis added,) 


Once again the language used indicates that the levies are limited to fixed 
rate levies and not variable rate levies. The above quoted portion of R.C. 5705.25 
directs that notice of the election shall state "the proposed increase in rate" 
(emphasis added). This indicates just ~ rate. R.C. 5705.25 then goes on to 
provide the form of the ballot. That form is mandatory and again indicates that 
the levy is limited to a fixed rate-"at a rate not exceeding ....... mills, ••for ....... 
(number of years the levy is to run)." (Emphasis added.) 

Where the tax levy is for a renewal and an increase, as is the levy you have 
inquired about, R.C. 5705.25 provides that the above form be amended as follows: 

If the levy submitted is a proposal to renew, increase, or 
decrease an existing levy, the form of the ballot specified in this 
section may be changed by substituting for the words "An additional," 
at the beginning of the form, the words "A renewal of a," in case of 
proposal to renew an existing levy in the same amount, the words "A 
renewal of ....... mills and an increase of ....... mills to constitute a," 
in the case of an increase, or the words "A renewal of part of an 
existing levy, being a reduction of ....... mills, to constitute a" in the 
case of a decrease in the proposed levy. (Emphasis added.) 

This modification to the form also precludes putting a variable rate levy on the 
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ballot-"[a] renewal of •..•... mills and an increase of ....... mills to constitute a tax 
for the benefit of .........." (emphasis added), as this language assum<:?s jusf one 
rate. 

By the use of the word "shall" the General Assembly has made it clear that 
the above described form is mandatory. Without modification the form cannot 
accommodate a variable rate levy. Hence, the variable rate levy is a,pparently 
precluded by R.C. 5705.25. 

Further evidence that the General Assembly intended to only allow fixed rate 
levies pursuant to R.C. 5705.19, 5705.191 and 5705.25 is found in R.C. 5705.194, 
5705.195, 5705.196 and 5705.197. These are the only sections in R.C. Chapter 5705 
that provide for a mechanism for a taxing district to secure variable amounts of 
money each y~iar. R.C. 5705.194 provides in pertinent part: 

Tl1e board of election of any school district may at any time 
declaM by resolution that the revenue which will be raised by all tax 
levies which the district is authorized to impose, when combined with 
state nnd federal revenues, will be insufficient to provide for the 
emergE,ncy requirements of the school district or to prevent 
temporary or permanent closing of one or more schools within the 
district, and that it is therefore necessary to levy an additional tax in 
excess of the ten-mill limitation. Such resolution shall be confined to 
a single purpose and shall specify the purpose thereof, the amount of 
money it is necessar to raise for that ur ose for each fiscal ear 
the millage is to be imposed. • . . Emphasis added. 

This section recognizes that certain school districts may need varying amounts of 
money each year to meet emergency requirements. It allows the boards of 
education of these school districts to specify such varying amounts in their 
resolutions. R.C. 5705.194 goes on to provide that R.C. 5705.195 "shall govern the 
arrangements for submission of such question and other matters concerning such 
election." 

R.C. 5705.195 provides: 

Within five days after the resolution is certified to the county 
auditor as provided by section 5705.194 of the Revised Code, the 
auditor shall calculate and certify to the taxing authority the annual 
levy, expressed in dollars and cents for each one hundMd dollars of 
valuation as well as in mills for each one dollar of valuation, 
throughout the life of the levy which will be required to produce the 
annual amount set forth in the resolution assuming that the amount of 
the tax list of such subdivision remains throughout the life of the levy 
the same as the amount of the tax list for the current year, and if 
this is not determined, the estimated amount submitted by the 
auditor to the county budget commission. Thereupon, if the taxing 
authority desires to proceed with the submission of the question it 
shall, not less than sixty days before the day of such election, certify 
its resolution, together with the amount of the average tax levy, 
expressed in dollars and cents for each one hundred dollars of 
valuation as well as in mills for each one dollar of valuation, 
estimated by the auditor, and the number of years the levy is to run 
to the board of elections of the county which shall prepare the ballots 
and make other necessary arrangements for the submission of the 
question to the voters of the subdivision. (Emphasis added.) 

R.C. 5705.06 and R.C. 5705.07 then provide that it is this average tax levy that 
appears on the ballot. 

Hence, the General Assembly has provided a mechanism for raising such 
varying amounts for certain taxing districts for a particular purpose in R.C. 
5705.194, 5705.195, 5705.196 and 5705.197. By the terms of those sections that 
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mechanism is limited, however, to school districts experiencing severe shortages of 
funds. The fact that the General Assembly expressly provided for variable rate tax 
levies ,in R.C. 5705.194, 5705.195, 5705.196, and 5705.197 and did not so provide In 
R.C. 5705.19, 5705.191, and H705.25 evidences a clear intent on the part of the 
General Assembly that variable rate levies not be allowed pursuant to R.C. 
5705.19, 5705.191 and 5705.25. The mechanism for securing varying amounts of 
taxes described in R.C. 5705.194, 5705.195, 5705.196, and 5705.197 is limited to 
school districts and it is not available for the situation you have described. 

Finally, even if there were some ambiguity in R.C. 5705.19, 5705.191 and 
5705.25 as to whether variable rate levies were authorized, I would be required to 
construe such ambiguity against the authority to impose variable rate levies. It is 
well established that the taxing provisions allowing the imposition of levies beyond 
the constitutionally mandated limit are for the protection of the taxpayer, are 
mandatory, and must be strictly construed. Board of Education of Ashville School 
District v. Briggs, 114 Ohio St. 415, 151 N.E. 327 (1926). In the Ashville School 
District case the Ohio Supreme Cout held that, where the mandatory ballot form 
for a levy was not complied with, the approval of the levy by the electorate was 
null. In addition, taxing statutes may not be extended beyond the language used 
and their operation may not be enlarged so as to embrace subjects not specifically 
enumerated. Clark Restaurant v.: Evatt, 146 Ohio St. 86, '34 N.E. 2d 113 (1945). In 
the instant case variable rate levies have not been specificfllly provided for in R.C. 
5705.19, R.C. 5705.191, and R.C. 5705.25. Hence, such levies are not authorized by 
those sections and are, therefore, unavailable for the purpose you have inquired 
about. 

It is certainly conceivable that variable rate levies would make a great deal 
of economic sense by permitting counties to avoid extracting more tax dollars than 
they really need at a given point in time. Moreover, 1 am confident that voters 
could understand such levies. In short, if I had the power to make law I would 
authorize variable rate levies under appropriate circumstances and with 
appropriate safeguards. However, that power rests solely in the General Assembly 
and if variable rates are to be authorized, they must receive express legislative 
blessing. 

It is, therefore, my opinion, and you are advised, that R.C. 5705.19, R.C. 
5705.191 and R.C. 5705.25 do not allow for variable rate tax levies. Levies proposed 
by counties pursuant to these sections must be fixed rate levies. The only sections 
in R.C. Chapter 5705 that allow for variable rate levies are R.C. 5705.194, 
5705.195, 5705.196 and 5705.197, and these provisions are applicable only to school 
districts facing emergency requirements. 




