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OPINION NO. 69-034 

Syllabus: 

The board of county commissioners is not authorized to ex­
pend public funds for the payment of premiums on a group hospital ­
ization plan for public officers, as provided in Section 305.171, 
Revised Code, which plan would begin after the commencement of 
the existing statutory terms of such officers, since such expendi­
tures would be in violation of Section 20, Article II, Ohio Con­
stitution. 

To: Lawrence S. Huffman, Allen County Pros. Atty., Lima, Ohio 
By: Paul W. Brown, Attorney General, March 20, 1969 

I have before me your request for my opinion of the follow­
ing question: 

"Does the Board of County Commissioners 

have the right, in light of the provisions of 

Article 2, Section 20 of the Ohio Constitution 

to expend public funds for the payment of pre­

miums on a group hospitalization plan for pub­

lic officers as provided in Section 305.171, 

R"'vised Code, which plan would begin after the 

commencement of the existing terms of said of­

ficers?" 


You inform me that the board of county commissioners of your 
county now has such a group hospitalization plan under considera­
tion for the employees and elected officials of the county and 
that the cost of the plan under consideration would be approxi­
mately $150.00 per person per year. 

Section 305.171, Revised Code, concerning which you inquire, 
reads as follows: 

"The board of county commissioners of any 

county may procure and pay all or part of the 

cost of group hospitalization, surgical, major 

medical, or sickness and accident insurance or 

a combination of any of the foregoing types of 

insurance or coverage for county officers and 

employees and their immediate dependents, 

whether issued by an insurance company or a 

hospital service association duly authorized 

to do business in this state." 


Secticn 20, Article II of the Ohio Constitution reads as 
follows: 

"The general assembly, in cases not pro­
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vided for in this constitution, shall fix the 
term of office and the compensation of all of­
ficers; but no change therein shall affect the 
salary of any officer during his existing term, 
unl-:;ss the office be abolished." 

This constitutional provision has been interpreted to apply 
only to those officers who serve for fixed statutory terms, and 
not to apply to those employees who serve at the pleasure of an 
appointing authority. Opinion No. 176, Opinions of the Attorney 
General for 1957. The provision clearly applies to a board of 
county commissioners, De Chant v. Kelser, 133 Ohio St. 429 (1938), 
although it does not apply to a county employee who serves at the 
pleasure of an appointing authority. 

Further, Section 305.171, supra, is not unconstitutional on 
its face, the right to use public funds for the payment of all 
or part of the insurance premiums for public officers or employ­
ees having been recognized, 16 A.L.R. 1089, supp. 27 A.L.R. 1267, 
as long a3 statutory authority exists for the payr:;ent of prtJmiums 
on the specific types of insurance coverage in question. See 
Opinion No. 5252, Opinions of the Attorney General for 1955. Such 
authority clearly exists in the instant case. 

Your letter of request for my opinion indicates that you are 
aware of the foregoing basic considerations, and that your spe­
cific concern is the legality of making the premium payments per­
mitted by Section 305.171, ~pra, for those county officers who 
have begun to serve their existing statutory terms at the time 
the proposed group hospitalization plan is to become effective. 
Where is has been permitted by law, as heretofore outlined, the 
payment of all or part of the insurance premiums on a group pol­
icy covering the officers and employees of a political subdivision 
of this state has been consistently regraded as part of the com­
pensat.Lon c,f such officers or employees. See Opinion Ho. l;.685, 
Opinions of the Attorney General for 1941. However, the precise 
question of whether such premium payments, if begun after an of­
ficer has entered upon an existing statutory term of office, are 
in violation of Section 20, Article II, supra, has not hereto­
fore be8n raised. The answer to the question hinges on whether 
or not the words "salary" and "compensation", as used in this 
constitutio~al provision, are synonymous and may be used inter­
changeably. This matter has been considered on several occasions 
by both the courts of this state and this office, and the de­
cisions on it have not been uniform. Opinion No. 978, Opinions 
of the Attorney General for 1951, page 827. The then Attorney 
General, in Opinion No. 387, Opinions of the Attorney General for 
1945, after an exhaustive analysis of the cases and opinions con­
struing this provision, concluded that the two words in question 
were ussd interchangeably. He concluded, as stated at page 478 
of the opinion, that "what the Constitution prohibits is not a 
change in salary, but any .action of the legislature either by 
changing the term or cq!'l!.Pen~~tion which would affect the salary." 

Later opinions issued by this office, notably Opinion No. 
978, Opinions of the Attorney General for 1951, have distin­
guished Opinion No. 387, supra, but have not overruled it. As 
stated by the then Attorney General at page 835 of Opinion No. 
978, supra: 

"In summarization, it definitely appears 

that the framers of the Constitution of 1851 did 

not intend the terms 'salary' and 'compensation' 
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t0 be used interchangeably or synonymously. 

Ho~ever, I do not believe that the 1945 opinion 

of this office ffipinion No. 387, ~ra7 should 

be overruled. My reasoning for such conclusion 

is based upon the ~act that in addition to the 

fees there involved, the county commissioners 

did receive a fixed salary. As heretofore 

pointed out in the cases of State ex rel. v. 

Raine £4.9 Ohio St. 580 (189217 and Lueders v. 

Beaman /I06 Ohio St. 650 (1922)7, the officers 

there involved were not limited in their com­

pensation to fees, but received, in addition 

thereto, such fixed salary. I conclude, how­

ever, that as to officers who do not receive 

any fixed salary, ***the provisions of 

Article II, Section 20 of the Constitution 

do not preclude the General Assembly from 

increasing or decreasing*** compensation 

dn.ring their terms of office." 


The county commissioners in the instant case receive a fixed 
salary, as presumably do all other county officers to whom the 
proposed hospitalization plans would apply. I agree with the con­
clusion reached in Opinion No. 978, supra, that at least as re­
gards an officer who receives a fixed salary, Opinion No. 387, 
supra, should not be overruled. Undoubtedly, the proposed premium 
payments on behalf of those county officers who come within the 
purview of Section 20, Article II, supra, would be an increase in 
their compensation, and would, in the words of Opinion No. 387, 
§Upra, "affect the salary" which they receive, in violation of 
this constitutional provision. 

Therefore, it is my opinion and you are hereby advised that 
the hoard of county commissioners is not authorized to expend 
public funds for the payment of premiums on a group hospitali ­
zation plan for public officers, as provided in Section 305.171, 
Revised Code, which plan would begin after the commencement of 
the existing statutory terms of such officers, since such expendi­
tures would be in violation of Section 20, Article II, Ohio Con­
sti t.ution. 




