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SYLLABUS: 

1. Where a section of an act of the legislature adopts another sec­
tion of the same act by reference and such adopted section is subse­
quently amended, such subsequent amendment is from the time of its 
effective date to be considered as if adopted by the adopting section. 

2. The method of computing and paying tuition of a child who is 
an inmate of a private children's home or orphan asylum and attends 
school in a district where such home or asylum is located, and who 
previous to his admission to such home or asylum was a resident of an­
other school district of the state of Ohio, is governed and controlled by 
the provisions of Sections 7677 and 7678, General Code, as amended by 
the Ninety-fourth General Assembly. 

Columbus, Ohio, January 10, 1942. 

Hon. Kenneth C. Ray, Director of Education, 

Columbus, Ohio. 

Dear Sir: 

Your recent request for my opinion reads as follows: 

"House Bill No. 105, enacted by the 94th General Assembly, 
amended Sections 7677 and 7678 of the General Code which 
provide for the payment of tuition for children who are inmates 
of a county, semi-public, or district children's home. 

Section 7681 of the General Code, which section was not 
amended, provides for the payment of tuition for children who 
are inmates of a private children's home. 

We should like your opinion as to whether tuition arising 
under Section 7681 of the General Code should be paid in ac­
cordance with Sections 7677 and 7678 as amended, or whether 
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payment should be made in accordance with the provisions of 
these two sections prior to their amendment." 

Sections 7677 and 7678, General Code, had their origin in an act 

found in 75 0.L., 513, and Section 7681, General Code, had its origin in 

an act found in ·70 0.L., 195. In their original forms, these sections 

made no provision with respect to the matter about which you inquire, 

that is, Sections 7677 and 7678, General Code, as originally enacted, 

contained no provision for the payment of tuition for children who were 

inmates of county, semi-public or district children) homes, and Section 

7681, General Code, in its original form, likewise made no provision with 

respect to the payment of tuition for children who were inmates of private 

children's homes. Although these ·sections were amended several times, 

it was not until 1915 that any provision was made with respect to the 

payment of tuition of children who were inmates of children's homes. 

During that year, Section 7681, General Code, was amended so as to 

provide inter alia that the board of education in any district in which a 

public or private children's home or orphan asylum was located, when 

requested by the governing body thereof, should admit the children of 

school age of such home or asylum to the public schools of the school 

district. The amendment further provided that the county commissioners 

should pay the tuition of such pupils and that the distributive share of 

school funds from the state for the children of such home or asylum 

should then be paid to the county commissioners. See 106 O.L., 489. 

In 1917, Sections 7677, 7678 and 7681, General Code, were in the 

same act amended to read as follows: 

Section 7 6 77. 

"On or about the first day of February and of August the 
superintendent of the school district in which the inmates of a 
county, semi-public or district children's home is located shall 
furnish the county auditor a detailed report showing the aver­
age per capita cost, of conducting a school at such home, or the 
average per capita cost, except for improvement and repairs, of 
all the elementary schools in such district in case such inmates 
attend such a school, for the preceding six months. Such report 
shall also give the names and former residence of all inmates in 
attendance at school, the duration of attendance, and such other 
information as the county auditor may require to carry out the 
provisions of the next section." 
Section 7678. 

"A child who is an inmate of a county, semi-public or dis­
trict children's home and who was previously a resident of the 
school district in which such home is located shall be entitled 
to an education at the expense of such school district, but any 
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child who was not a resident of such school district shall be 
educated at the expense of the school district of its last resi­
dence. Any child who was not a resident of the school district 
within which such home is located prior to admission or com­
mitment to such home, shall be educated at the expense of the 
district of its last residence. The county auditor upon receipt 
of the above report from the board of education shall, before 
making a semi-annual distribution of taxes collected, estimate 
the amounts chargeable to the various school districts for tuition 
of inmates of such home, and shall transfer to the proper school 
funds such amounts. 

In case there are inmates from another county, the county 
auditor of the county in which the home is located shall certify 
the amount to the auditor of the county of such children's resi­
dence who shall forthwith issue his warrant on treasurer of the 
same county for such amount, and shall proceed to apportion 
the proper amounts to the various school districts of such county 
in the manner described above." 

Section 7 681. 

"The schools of each district shall be free to all youth be­
tween six and twenty-one years of age, who are children, wards 
or apprentices of actual residents of the district, but the time in 
the school year at which beginners may enter upon the first 
year's work of the elementary schools shall be subject to the 
rules and regulations of the local boards of education. Inmates 
of the proper age of county, semi-public and district children's 
homes shall be admitted after the manner described in section 
7676. The board of education may admit the inmates of a 
private children's home or orphan asylum located in the district, 
with or without the payment of tuition fees, as may be agreed 
upon; provided any child who is an inmate of such a home or 
asylum and previous to admission was a resident of the school 
district in which such home or asylum is located shall be entitled 
to free education; and provided, any such inmate who attends 
the public schools was prior to admission to such home or 
asylum a resident of another school district of the state of Ohio 
and a tuition fee is charged, the same method of reimbursement 
shall be followed as is provided in sections 7 6 7 7 and 7 6 7 8; and 
provided further, for any such inmate who attends the public 
schools and who prior to admission to such home or asylum was 
not a resident of the state of Ohio, such home or asylum shall 
pay from its own funds such tuition as may be agreed upon. 
But all youth of school age living apart from their parents or 
guardians and who work to support themselves by their own 
labor, shall be entitled to attend school free in the district in 
which they are employed." 

See 107 O.L., 60. It was not until such amendment that any provision 

was made in any of these sections for the payment of tuition for a child 

who was an inmate of a children's home or orphan asylum out of funds 

belonging to the school district of the last residence of such child. 

House Bill Xo. 105 of the Xinety-fourth General Assembly, re-
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ferred to in your letter, amended Sections 7677 and 7678, General Code, 

so as to read as follows: 

Section 7677. 

"The clerk of the school district in which a county, semi­
public or district children's home is located shall furnish the 
director of education a report of the names and former residence 
of all inmates of such homes in attendance in the schools of the 
district, the duration of such attendance, and such other infor­
mation as the director of education may require to carry out the 
provisions of the next section. 

Section 7678. 

"A child who is an inmate of a county, semi-public or dis­
trict children's home and who was previously a resident of the 
school district in which such home is located shall be entitled to 
an education at the expense of such school district, but any 
child who was not a resident of such school district shall be 
educated at the expense of the school district of his last resi­
dence. Any child who was not a resident of the school district 
within which such home is located prior to admission or com­
mitment to such home, shall be educated at the expense of the 
district of his last residence. The director of education upon 
receipt of the above report from the board of education shall ap­
prove and pay said expense of education for such non-resident 
pupils in the same manner as tuition is credited and paid for 
non-resident pupils as provided in sections 7595-lc and 7595-ld 
of the General Code." 

No amendment, however, was made to Section 7681, General Code, and 

it remains in the same form as I have heretofore quoted it. 

This brings me to a discussion of the question which you propound, 

that is, whether the tuition of an inmate of a private children's home 

or orphan asylum who attends the public schools in the district in 

which such home or asylum is located and who was a resident of an­

other school district of the state of Ohio prior to his admission to such 

home or asylum, shall be computed and paid pursuant to the provisions 

of Sections 7677 and 7678, General Code, as amended by the ~inety­

fourth General Assembly or as they read prior to such amendment. 

In 37 O.Jur., 767, it is said: 

"* * * an amendment operates the same as if the whole 
statute is re-enacted with the amendment; and therefore, an 
act amending one or more sections of a statute should be con­
sidered in connection with, and as if embodied in, the whole 
statute of which it has become a part. The amended sections 
are presumed to be made in contemplation of the provisions of 
the unamended sections of the original act." 

The leading case in Ohio in which this question is considered is 
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i\IcKi_bben v. Lester, 9 O.S., 627. In the per curiam opinion of the court 

in that case, it was said: 

"\Vhere one or more sections of a statute are amended by 
a new act, and the amendatory act contains the entire section 
or sections amended, and repeals the section or sections so 
amended, the section or sections as amended must be construed 
as though introduced into the place of the repealed section or 
sections in the original act, and, therefore, in view of the pro­
visions of the original act, as it stands after the amendatory 
sections are so introduced." 

This case was approved and followed in state, ex rel., v. Cincin­

nati, 52 O.S., 419, the first paragraph of the syllabus of which provides 

in part: 

"An amended section of a statute takes the place of the 
original section, and must be construed with reference to the 
other sections, and they with reference to it; the whole statute, 
after the amendment, has the same effect as if re-enacted with 
the amendment * * * " 

See also state, ex rel. Durr, v. Spiegel, 91 O.S., 13, and state, ex rel. 

Greenlund, v. Fulton, 99 O.S., 168. 

The term "statute" is used in the sense of "act" and not in the 

sense of any one particular section of the General Code. When the 

court used the expression "section of a statute," it meant "section of an 

act." This is obviously true because the individual sections of the Gen­

eral Code are not ordinarily at least further subdivided into sections, 

and therefore, when the expression "section of a statute" was used by 

the court, it must have meant "section of an act." The term often has 

this meaning. See 37 O.Jur., 299, Section 3, and Evans v. Lawyer, 123 

o.s., 62. 

Since Sections 7677, 7678 and 7681, General Code, in so far as 

they deal with the present question, were first enacted in the act found 

in 107 O.L., 60, and were all contained in such act, they must, for the 

purposes of this opinion, be regarded as "sections of a statute" within the 

meaning of such term as used by the Supreme Court in l\IcKibben v. 

Lester, supra, and state, ex rel., v. Cincinnati, supra. \Vhen the rule 

announced in these authorities is applied to the question which you pro­

pound, the answer is apparent that the provisions of Sections 7677 and 

7678, General Code, as amended by the Ninety-fourth General Assembly, 

control the method of computing and paying the tuition in question and 

the provisions of such sections prior to their amendment no longer 

govern. 

• 
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In the consideration of your question, I have not been unmindful 

of the rule announced by my predecessor in Opinion No. 4826 found in 

Vol. III of the Opinions of the Attorney General for 1932, at page 1403. 

In that opinion, it appears that Section 4647-2, General Code, provided 

that the board of trustees of a firemen's indemnity fund should be 

elected as provided in Sections 4601, 4602 and 4603, General Code. 

These sections were in existence at the time of the enactment of Section 

4647-2, General Code, and subsequent thereto were amended. My pred­

ecessor advised that Section 4647-2, General Code, adopted the pro­

visions of Sections 4601, 4602 and 4603, General Code, as they existed 

prior to their amendment and that their subsequent amendment had no 

effect upon the manner of electing the trustees of the firemen's indemnity 

fund. The first paragraph of the syllabus of such opinion reads as fol­

lows: 

"The adoption in an a.ct of the legislature of the whole or 
a portion of another act or statute by specific reference, adopts 
the law as existing· at the time of the adoption and does not in­
clude subsequent amendments of the statute or act so adopted 
unless by express or strongly implied intent." 

(Emphasis mine.) 

It will be noted that my predecessor limited the rule stated by him to 

those situations where an act of the legislature adopted all or a portion 

of another act or statute. He did not have before him a question which 

involved the rule applicabl~ to your question and, consequently, he gave 

no consideration to such rule. His conclusion, however, is, in my opinion, 

correct as applied to the specific question then before him. 

In consonance with the foregoing, you are advised, in specific answer 

to your question, that the method of computing and paying tuition of 

a child who is an inmate of a private children's home or orphan asylum 

and attends school in the district where such home or asylum is located, 

and who previous to his admission to such home or asylum was a resi­

dent of another school district of the state of Ohio, is governed and con­

trolled by the provisions of Sections 7677 and 7678, General Code, as 

amended by the Ninety-fourth General Assembly. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT 

Attorney General. 

" 


