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OPINION NO. 92-059 

Syllabus: 

l. A committee on the burial of indigent veterans may provide 
assistance for the burial of a deceased veteran pursuant to R.C. 
5901.25-.33 only upon a finding that the family of the deceased 
veteran lacks the means to defray the expenses of the burial or 
that payment of such expenses by the family would result in the 
family's being deprived of means actually necessary for its 
immediate support. 

2. If a need for burial assistance exists, the fact that assistance is 
also being provided under another governmental program does not 
preclude a committee on the burial of indigent veterans from 
granting such assistance pursuant to R.C. 5901.25-.33. 

To: David E. Aldstadt, Governor's Office of Veterans' Affairs, Columbus, 
Ohio 

By: Lee Fisher, Attorney General, December 29, 1992 

You have requested an opinion concerning the authority of a county veterans 
service office to provide assistance for the burial of an indigent veteran if the 
family of the veteran is receiving burial assistance under another governmental 
program. Your question pertains particularly to instances in which assistance is 
received from the state, city, or county. 

The Authority of a Committee on the Burial of Indigent Veterans to 
Provide Burial Assistance 

R.C. Chapter 5901 authorizes each board of county commissioners to appoint 
a committee of "two suitable persons in each township and ward in the county, other 
than those prescribed for the care of paupers and the custody of criminals," to be 
known as the "committee on the burial of indigent veterans." R.C. 5901.25-.26.l 
The committee is authorized, with the approval of the family or friends of the 
deceased, to contract, at a fair and reasonable price, with the funeral director 
selected by the family or friends, for the burial of the body of any veteran, the 
parent, spouse, or surviving spouse of any veteran, or any army nurse who served in 
the army of the United States,2 "who dies without the means to defray the 

This opinion discusses the authority of a committee on the burial of 
indigent veterans to prcvide burial assistance. In certain circumstances, 
however, burial assistance may be provided without the existence of a 
committee. Pursuant to R.C. 5901.33, if, in any ward or township of a 
county, the board of county commissioners is unable to induce qualified 
citizens lo accept membership on a veterans burial committee, the board 
may appoint a person to investigate and ascertain the need and eligibility for 
burial assistance under R.C. 5901.25-.26. In cases where the written report 
of the investigator exhibits need and eligibility for relief, the board of 
county commissioners may approve the relief and allow and order paid the 
amount of funeral expenses, which may not exceed the amount fixed by R.C. 
5901.26. R.C. 5901.33. The analysis contained in this opinion is applicable 
also to assistance provided pursuant to R.C. 5901.33. 

2 You have inquired about assistance for the burial of an indigent 
veteran and this opinion addresses that question; however, the same analysis 
applies to assistanc,~ for the burial of the parent, spouse, or surviving spouse 
of any veteran, or any army nurse who <.:erved in the army of the United 
States. See R.C. 5901.25. 
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necessary funeral expenses." R.C. 5901.25. Burial may be made in any cemetery 
except one that is used exclusively for the burial of paupers and criminals. R.C. 
5901.25. 

The committee is required to use the forms of contracts provided by statute 
and to abide by other requirements established by statute. R.C. 5901.26. A contract 
for burial assistance under R.C. Chapter 5901 {Jrovides for a casket, a burial robe, a 
plain box for receiving the coffin inside the grave, preparing the body for burial 
when so requested, payment for digging and filling the grave, and furnishing a 
funeral car and two limousines. R.C. 5901.29. The committe':! is responsible for 
seeing that a funeral director who enters into a contract under R.C. 5901.25-.33 
furnishes all items specified, and for assuring that, "when the benefits of such 
sections (R.C. 5901.25-.33) are claimed the entire amount to be contributed by the 
county toward the cost of such funeral shall not exceed the sum of five hundred 
dollars, and that any remaining costs are paid by the family or friends of the 
deceased." R.C. 5901.26. When performance of the contract is complete, the 
funeral director presents an itemized bill to the county auditor for payment. R.C. 
5901.30. 

The prov1S1ons for burial assistance for veterans are included in R.C. 
Chapter 5901, which also creates the veterans service commission and authorizes the 
commission to employ county veterans service officers and to provide various kinds 
of benefits for veterans. See generally, e.g., R.C. 5901.02, .07, .14-.15. The 
determination to award burial assistance pursuant to R.C. Chapter 5901 is, however, 
made by the committee on the burial of indigent veterans, rather than by the 
veterans service commission. Your letter of request speaks of burial assistance 
obtained through a county veterans service office and references R.C. 5901. 25, 
thereby indicating that your question pertains to the benefits that may be provided 
by a committee on the burial of indigent veterans pursuant to R.C. 5901.25-.33. 
See note 1, supra. 

No Benefits May Be Provided Under R.C. 5901.25-.33 Unless the 
Family of the Deceased Is Indigent 

No benefits may be granted pursuant to R.C. 5901.25-.33 unless there is a 
need for the benefits. R.C. 5901.27 provides that, before assuming the charge and 
expense of any burial, the committee on the burial of indigent veterans must "satisfy 
itself, beyond a reasonable doubt, by careful inquiry, that the family of the deceased 
is unable, for want of means, to defray the expenses of the burial, or that the family 
may be deprived of means actually necessary for its immediate support." The 
committee's report to the county commissioners must "set forth that the committee 
found the family of the deceased person in indigent circumstances and unable to pay 
the expenses of burial." R.C. 5901.27. It is, therefore, clear that a committee on 
the burial of indigent veterans may provide assistance for the burial of a deceased 
veteran pursuant to R.C. 5901.25-.33 only upon a finding that the family of the 
deceased veteran lacks the means to defray the expenses of the burial or that 
payment of such expenses by the family would result in the family's being deprived 
of means actually necessary for its immediate support. 

Funeral Benefits May Be Granted under R.C. 5901.25-.33 1f a Need 
Exists, Even Though Some Benefits Are Available From Other Sources 

The issue of whether funeral benefits may be provided by a veterans burial 
committee when benefits are also available from the federal government was 
addressed in 1931 Op. Att'y Gen. No. 3279, vol. 11, p. 744, under statutes that closely 
parallel those currently in existence. 1931 Op. No. 3279 noted the obligation of the 
committee (then a "soldiers' burial committee") to determine, before it certified any 
expenditures to the county commissioners, whether funds from any other source 
were available to pay, in whole or in part, the expenses of burial. The opinion went 
on to conclude: "It cannot be said as a matter of law that the federal payment of 
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$100.00 for the expense of a soldier's burial, precludes a township or ward soldiers' 
burial committee frnm defraying expenses in connection with the burial of such 
soldier." 1931 Op. No. 3279, at 746. Although the provisions discussed in 1931 Op. 
No. 3279 have been amended since issuance of that opinion, their substantive 
provisions remain substantially the same. Therefore, a similar conclusion is 
applicahle in response to your question: the receipt of assistance from another 
governmental source does not necessarily preclude a committee on the burial of 
indigent veterans from defraying expenses in connection with the burial of a veteran 
pursuant tu the committee's statutory authority. This conclusion is applicable to 
assistance received from any governmental source, whether federal, state, or 
local.3 

The statutes governing funeral benefits under R.C. Chapter 5901 clearly do 
not permit a committee on the burial of indigent veterans to pay for goods or 
services that are being paid for by some other source. R.C. 5901.31 does, however, 
state: 

If a saving of money is effected by reason of the loan of 
automobiles, ownership of a cemetery lot, or other items mentioned in 
the bill of expenses under lR.C. 5901.30], the amount of such saving 
shall go to the family of the deceased or to those who may have cared 
for the deceased in life, or shall remain in the general fund of the 
county, at the discretion of the committee appointed under [R.C. 
5901.25]. If it appears that life insurance or any fraternity funds are 
coming to the family of the deceased, the committee shall withhold its 
signature to the contract until such matters are definitely settled. 

Thus, the committee has discretion to pay to the family of the deceased amounts 
that are not used for funeral expenses when certain needs are met by other sources. 
See generally, e.g., 1924 Op. A tt 'y Gen. No. 1955, vol. I, p. 624. 

Burial Assistance May Be Available from Sources Other Than R.C. 
5901.25-.33 

Ohio law provides that state funds may be used to defray the expenses of 
burial of certain eligible persons, including some individuals who have received aid 
under various welfare programs. R.C. 5101.52; 9 Ohio Admin. Code 5101:1-33-012. 
Such burial assistance from the state may not exceed seven hundred fifty dollars 
(five hundred dollars for a person under age eleven) and may be granted only to the 
extent of the difference between the resources of the deceased person and the 
permissible payment. R.C. 5101.52; 9 Ohio Admin. Code 5101:1-33-01 to -013. 
R.C. 5101.52 does not permit funeral, cremation, cemetery, and burial expense 
payments to be made "to the extent that the recipient, at the time of death, had 
funds available for such purposes," and does not permit payment to be made if the 
total cost of funeral, cremation, cemetery, c1rid burial expenses exceeds the amount 
designated by statute. The statute, however, permits "[c]ontributions, allowances, 
and grants up to a total amount not to exceed the maximum burial assistance 
payment under [R.C. 5101.52] and grave space" to be furnished by other sources 
"towards items uf cremation, cemetery, outside receptacle, incidental funeral and 
burial expenses, other than a standard sized casket and professional services of the 

3 R.C. 5901.26 provides that costs remaining after the county makes a 
contribution under R.C. 5901.25-.33 shall be paid ''by the family or friends of 
the deceased." Similar language appeared in G.C. 2951 when 1931 Op. Att'y 
Gen. No. 3279, vol. 11, p. 744, was issued. 1931 Op. No. 3279 thus indicates 
that the language authorizing funeral costs not met by the county to be paid 
by family and friends does not preclude the receipt of contributions from 
governmental sources. 
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funeral director." R.C. 5105.52. Such contributions shall not be considered as part of 
the total funernl, cremation, cemetery, and burial expenses of the deceased, and 
shall not be derfoded from the burial award payment. R.C. 5101.52; 9 Ohio Admin. 
Code 5101:1-33-014; see also 9 Ohio Admin. Code 5101:1-33-013. The county 
department of human services has authority to determine whether to recommend 
approval or denial of a burial award claim and to forward claims for which approval 
is recommended to the division of financial management of the Ohio Department of 
Human Services. 9 Ohio Admin. Code 5101:1-33-041. A burial award claim may be 
reduced or denied if contributions exceed the maximum allowable state burial 
award. 9 Ohio Admin. Code 5101:1-33-042. 

In addition to the burial assistance program outlined above, there may be 
other programs or authority under which public money is available to pay for burial 
and funeral expenses. An exhaustive review of such programs or authority is beyond 
the scope of this opinion. See generally, e.g., R.C. 5101.521 (certain instances in 
which the body of a dead person must be buried at the expense of a township, 
municipal corporation, or county); R.C. 5155.30 (upon request, board of county 
commissioners shall provide for funeral services over deceased residents of the 
county home); 9 Ohio Admin. Code 5101:1-33-05. It is, however, clear that, as a 
general matter, financial assistance for the burial of a deceased veteran may be 
granted under R.C. 5901.25-.33 whenever there is need, even if some benefits are 
also provided under another governmental program. In each case, it is prudent for 
the committee to determine, prior to granting assistance, whether such a grant will 
reduce the amount available to the family or friends from other sources. See, 
e.g., 9 Ohio Admin. Code 5101:1-33-013 to -014, -041 to -042. 

R.C. 5901.25-.33 Should Be Construed Liberally 

R.C. 5901.26 states expressly that, "when the benefits of such sections [R.C. 
5901.25-.33] are claimed the entire amount to be contributed by the county toward 
the cost of such funeral shall not exceed the sum of five hundred dollars." It might 
be argued from the use of the word "entire" that, if burial assistance from a county 
source other than R.C. 5901.25-.33 is provided to the family of a deceased veteran, 
the amount of that assistance must be included in the five hundred dollars that the 
county may contribute. To the extent that other county moneys may be available 
for burial assistance, however, the fact that R.C. 5901.26 speaks of the entire 
amount to be contributed by the county "toward the cost of such funeral" indicates 
that the five hundred dollar limitation applies to the benefits granted under R.C. 
5901.25-.33 for the funeral arranged under R.C. 5901.25-.33. Thus, R.C. 5901.26 
does not restrict the amount of benefits that a county may pay, for purposes other 
than a funeral contract under R.C. 5901.25-.33, when the family of a deceased 
veteran is in need. 

This reading of R.C. 5901.26 is consistent with the established practice of 
construing statutes for burial benefits for veterans liberally in favor of the 
veterans. As was stated in 1911-1912 Op. Att'y Gen. No. 485, vol. II, p. 1470 at 
1471, with reference to the predecessor sections to R.C. 5901.25-.33: "The statute 
certainly is one to be construed liberally in favor of the soldiers. It is the last 
tribute in the way of anything of financial value that the people of a grateful 
Republic can pay to its heroic defenders .... ,,4 

4 1911-1912 Op. Att'y Gen. No. 485, vol. II, p. 1470, concluded that the 
county commissioners could not restrict the expenditures of the committee 
for each funeral to less than the seventy-five dollars then authorized by 
statute. 1911-1912 Op. No. 485, at 1471, supported its conclusion with the 
following language: "when the legislature fixed the maximum at seventy-five 
dollars prices were much lower than they are now, and this sum seems to be 
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Conclusion 

It is, 	 therefore, my opinion, and you are advised, as follows: 

l. 	 A committee on the burial of indigent veterans may provide 
assistance for the burial of a deceased veteran pursuant to R.C. 
5901.25-.33 only upon a finding that the family of the deceased 
veteran lacks the means to defray the expenses of the burial or 
that payment of such expenses by the family would result in the 
family's being deprived of means actually necessary for its 
immediate support. 

2. 	 If a need for burial assistance exists, the fact that assistance is 
also being provided under another governmental program does not 
preclude a committee on the burial of indigent veterans from 
granting such assistance pursuant to R.C. 5901.25-.33. 

not only within the field of economy, but pretty well toward the center of 
boundary of stinginess." The current limit of five hundred dollars became 
effective in 1987. See 1987-1988 Ohio Laws, Part I, 298 (Am. S.B. 109, 
eff. Oct. 20, 1987). 
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