
ATTORNEY GENERAL 

1. SICK LEAVE BENEFITS-APPLY TO ALL FULL-TIME 
MUNICIPAL EMPLOYES-SECTION 486-17c G. C. 

2. SICK LEAVE BENEFITS MANDATORY-SHOULD BE AP­
PLIED UNIFORMLY TO ALL EMPLOYES COVERED­
COUNCIL OF MUNICIPALITY MAY NOT PROVIDE SICK 
LEAVE BENEFITS FOR MUNICIPAL EMPLOYES WHICH 
ARE NOT CONSISTENT WITH PROVISIONS OF SECTION 

486-17c G. C. OVERRULED BY OPINION 266, APRIL 25, 1951. 

SYLLABUS: 

1. The sick leave •benefits of Section 486-17c, General Code, as amended, apply 
to all full-time municipal employes. 

2. The sick leave benefits of Section 486-17c, General Code, as amended, are 
mandatory and should be applied uniformly to all employes covered thereby. The 
council of a municipality, therefore, may not provide sick leave benefits for municipal 
employes which are not consistent with the provisions of said section. 



232 OPINIONS. 

Columbus, Ohio, April 12, 1950 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices 

Columbus, Ohio 

Gentlemen: 

Your request for my opinion is as follows: 

''A question has arisen in connection with the examination 
of various Ohio cities by the Bureau of Inspection and Super­
vision of Public Offices over the correct interpretation of the pro­
visions of Section 486-17c, General Code, with reference to 'sick 
leave' for employes of municipal corporations. 

"From a reading of said Section 486-17c G. C., it seems 
obvious that all civil service employes shall be entitled to sick 
leave credit at the rate of one and one-quarter work days for 
each completed month of service. Also, that unused sick leave 
shall be cumulative up to ninety days. However, some doubt 
exists among municipal officers and their legal advisors as to 
whether or not the provisions of Section 486-r7c G. C. were 
intended to apply to municipal corporations, in view of the lan­
guage used in the last sentence of the first paragraph, to wit: 

'This act shall be uniformly administered as to em­
ployes in each agency of the State government.' 

"\Ve are enclosing copies of correspondence received from 
officials of two Ohio cities in regard to these questions, for your 
information. 

"Inasmuch as the correct interpretation of Section 486-17c 
G. C. as it pertains to municipal corporations, is of state-wide 
concern, we respectfully request that you give consideration to 
the following questions, and furnish us with your formal Opinion 
111 answer thereto : 

I. Do the provisions of Section 486-r7c G. C. apply to 
municipal corporations? 

2. If the answer to question number one is in the af­
firmative, are ALL MUNICIPAL EMPLOYES entitled to 
'sick leave' in accordance with the provisions of Section 
486-17c G. C., or are the provisions of said section limited 
to civil service employes only? 

3. Is the stipulation as to sick leave of one and one­
fourth work days for each completed month of service to be 
construed as the minimum amount of sick leave clue each 
employe, or is it intended to be a maximum of sick leave 
time which may be authorized? 
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4. Does the council of a municipal corporation have 
authority to fix by ordinance sick leave for municipal em­
ployes, the terms and provisions of which are different from 
that provided in Section 486-17c, General Code, when such 
action results in a more liberal allowance of sick leave time 
and cumulative sick leave credit to municipal employes ?" 

Section 486-17c, General Code, referred to in your request reads as 

follows: 

'"Each full-time employe, whose salary or wage is paid in 
whole or in part by the state of Ohio and each full-time employe 
in the various offices of the county service and municipal service, 
and each full-time employe of any board of education, shall be 
entitled for each completed month of service, to sick leave of one 
and one-fourth (1¾) work clays with pay. Employes may use 
sick leave, upon approval of the responsible administrative officer 
of the employing unit, for absence clue to illness, injury, exposure 
to contagious disease which could be communicated to other em­
ployes, and to illness or death in the employe's immediate family. 
L'nused sick leave shall be cumulative up to ninety (90) work 
clays unless more than ninety (90) clays are approved by the 
responsible administrative officer of the employing unit. The 
previously accumulated sick leave of an employe who has been 
separated from the public service may be placed to his credit upon 
his re-employment in the public service. An employe who trans­
fers from one public agency to another public agency shall be 
credited with the unused balance of his accumulated sick leave. 
Provisional appointees or those who render part-time, seasonal, 
intermittent, per diem, or hourly service shall be entitled to sick 
leave for the time actually worked at the same rate as that granted 
full-time employes herein. The responsible administrative officer 
of the employing unit may require the employe to furnish a satis­
factory affidavit to the effect that his absence was caused by illness 
clue to any of the foregoing causes. This act shall be uniformly 
administered as to employes in each agency of the state govern­
ment. 

"Nothing in this act shall be construed to interfere with 
existing unused sick leave credit in any agency of government 
where attendance records are maintained and credit has been 
given employes for unused sick leave.'' 

Your first question is whether the provisions of Section 486-17c, 

General Code, apply to municipal corporations. As you point out in your 

letter, there is an apparent conflict contained in Section 486-17c, in that 

the first part of the section contains the words, "each full-time employe in 

the various offices of the county and municipal service", and in the latter 
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part of the act the words ''this act shall be uniformly administered as to 

employes in each agency of the State government", appear. These words 

are new to Section 486-17c having been added by the 98th General As­

sembly. Other changes made in said section include, where "state service" 

appears "public service" has been substituted. 

It is readily apparent from the amendments made to Section 486-17c 

by the 98th General Assembly that the legislature intended the broadest 

coverage possible for the amended section. Persons specifically extended 

sick leave privileges are full-time employes under the jurisdiction of the 

legislature in any of the following categories : 

( 1) paid in whole or in part by the State of Ohio; 

(2) in the various offices of the county service; 

( 3) in the various offices of the municipal service; and 

(4) of any board of education. 

In view of the specific reference to employes of municipal corporations, 

I have difficulty seeing how a question could be raised concerning whether 

or not they are within the scope of the legislation. Further, I interpret the 

language used: "in the various offices of the * * * municipal service", to 

indicate a legislative intent not to omit any full-time municipal employe. 

Also, I fail to see how the concluding sentence of the first paragraph of 

said section, to which you refer, and repeated above, casts any doubt upon 

the application of the sick leave provisions to municipal employes. There 

is no language of exception or qualification in the sentence to which you 

refer. Its clear sense and intent is to emphasize one of the principal pur­

poses of the legislation, viz., to provide for uniform operation and admin­

istration of the sick leave privileges extended by the Act. 

The validity of the concluding observation in the preceding paragraph 

is seen by referring to the title of the Act in the 98th General Assembly 

(Am. H.B. No. rn9): 

"An Act to amend section 486-17c of the General Code 
relative to uniform operation of sicli leave in all governmental 
agencies." ( Emphasis supplied.) 

Thus, it is clear that the amendments to Section 486-r7c proposed 

and adopted by the 98th General Assembly were intended to insure a uni­

form system of sick leave throughout the governmental service in the State 
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of Ohio, and I so interpret the last sentence of the first paragraph of said 

section. 

I believe the preceding indicates the conclusions I have reached with 

respect to the questions you raise. However, before entering my conclu­

sions formally, I should like to discuss the language used to provide the 

1 ¾ clay per month sick leave. It is stated that each employe covered 

"shall be e11titled for each month of service, to sick leave of I¾ work clays 

with pay.., To me, this is mandatory language, setting a maximum and a 

mmnnum. The employe is entitled to so much, no more, no less. To 

interpret this in any other way, would ignore the provisions with respect 

to uniformity of application and the title of the Act, discussed above. 

In view of the preceding, I am of the opinion that : 

(1) The sick leave benefits of Section 486-17c, General Code, as 

amended, apply to all full-time municipal employes. 

(2) The sick leave benefits of Section 486-17c, General Code, as 

amended, are mandatory and should be applied uniformly to all employes 

covered thereby. The council of a municipality, therefore, may not provide 

sick leave benefits for municipal employes which are not consistent with 

the provisions of said section. 

Respectfully, 

HERBERT s. DUFFY, 

Attorney General. 




