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OPINION NO. 69-012 

Syllabus: 

A school board may not allow a private investor to erect 
a building on the school's property and to lease this building 
to the school board. 

To: Vincent E. Gilmartin, Mahoning County Pros. Atty., Youngstown, Ohio 
By: Paul W. Brown, Attorney General, February 5, 1969 

I have before me your predecessor's request for my opinion 
regarding whether it would be legally proper for the Boardman 
Local Board of Education to allow a private investor to erect a 
school-bus-storage-and-maintenance building upon school lands 
and for the Board then to enter into a lease of said building. 

At the outset of this opinion I must advise you that I can 
find no authority, statutory or otherwise, for the Board to enter 
into such a lease arrangement regarding a building on its own 
land. I recognize that school boards have the duty to provide 
transportation for certain students pursuant to Section 3327.01, 
et seq., Pevised Code. In order to provide such transportation, 
school boards may purchase school buses in the manner prescribed 
in Section 3327.08, Revised Code. I acknowledge that the main­
tenance of these school buses is one of the factors in the trans­
portation operating costs of the school districts. I am told 
that, with regard to the maintenance of the school buses, the 
school boards choose either a self-maintenance program or a con­
tract-maintenance prog~am with some outside garage, or a combina­
tion of these programs. 

It may well be that in a given situation it would be more 
economical for a school board to use a s~lf-n:fntenance program. 
It woulc t,e permissible for the school board to build its own 
bus-storage-and-maintenance building on its own land. This con­
clusion 1·1as reached 1.n Opinion No. 5977, Opinions o~ tr.e Attorney 
General for 1936, page 1263, the syllabus of which reads as fol­
lows: 

"A board of education which owns vehicles 

used for the transportation of school children, 

may lawfully expend public funds for the pur­

pose of erecting a garage for the housing of 

those vehicles." 


In Opinion No. 5977, supra, it was found that it was permis­
sible for the school boardtoouild ·such a bus garage on its own 
land oursvant to the terms of Section 7620, General Code. The 
prese~t version of Section 7620, General Code, is found in Sec­
tion 3313,37, Revised Code, which states as pertinent: 

"The board of education of any school dis­
trict, except a county school district, may 
build, enlarge, repair, and furnish the neces­
sary schoolhouses, purchase or lease sites there­
for, or rights of way thereto, or purchase or lease 
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real estate to be used as playgrounds for children 

or rent suitable school rooms, either within or 

without the district, and provide the necessary ap­

paratus and make all other necessary pro·1isions for 

the schools under its control. 


"The boards of education may acquire land by 
gift or devise, by purchase, or by appropriation. 
Lands purchased may be purchased for cash, by in­
stallment payments, with or without a mortgage, by 
entering into lease-purchase agreements, or by lease 
with an option to purchase, provided that if the pur­
chase price is to be paid over a period of time, such 
payments shall not extend for a period of more than 
five years, and a special tax levy shall be authorized 
by the voters of the school district in accordance with 
section 5705.21 of the Revised Code to provide a special 
fund to meet the future time payments. 

"* * * * * * * * *" 

The cost of erecting a building is a capital outlay. It is 
obvious that the cost of erecting a building for a self-main­
tenance program is not one of the transportation operating costs 
of a school district intended· to be covered by the operatirig 
funds provided to each school district under the School Founda­
tion Program. The "foundation money" or operating money pro­
vided to each school district pursuant to Chapter 3317, Revised 
Code, is not intended to be used for the purpose of erecting per­
manent improvements on school lands. Permanent buildings, such as 
a school bus garage, are the type of improvement that the legis­
lature intended to be purchased from a school board's building 
fund (and this would entail a special tax·levy, competitive bid­
ding, etc.). 

I recognize that in your request for my opinion the school 
board is not proposing to use its operating money to erect the 
bus garage. However, assuming that the school board could find 
a private investor who would be willing to finance the construc­
tion of the bus garage on school lands and then lease it to the 
school board, I am sure that the private investor would want to 
recoup at least his investment. Given the statutory restrictions 
on the"use of school lands for non-school purposes, this private 
investor would have no potential lessee other than the school 
board and would certainly insist on a long-term lease in order 
to cover his investment. Thus, indirectly, the school board would 
be paying for cost of erecting the building with operating money. 
It might be that, even if such a lease arrangement were permis­
sible, it would be an abuse of discretion for the school board 
to lease such a building for an extended period of time if, by 
doing so, the board ended up paying more money as rent than it 
would have cost to erect the building with school funds. However, 
as I stated at the outset, I can find no authority for a school 
board to enter into such a lease arrangement regarding a building 
on i tG o,rn land. 

Therefore, it is my opinion and you are hereby advised that 
a school board may not allow a private investor to erect a build­
ing on the school's property and to lease this building to the 
school board. 




