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OPINION NO. 82-094 

Syllabus: 

1. 	 Pursuant to R,C, 135.181(8) a public depository may designate one 
or more trustees with whom securities in one pool may be 
deposited. 

2. 	 Pursuant to R.C. 135.181(1) upon request of a treasurer, no more 
often than four times a year, a trustee must report the total 
value, as determined by the depository, of the pool of securities 
deposited with him. A trustee must also provide an itemized list 
of the securities in the pool, which must include any information 
necessary to adequately describe each security. 

To: Gertrude W. Donahey, Treasurer of State, Columbus, Ohio 
By: Wllllam J. Brown, Attorney General, November 15, 1982 

I have before me your request for my opinion concerning recent amendments 
to the Uniform Depository Act. Your specific questions are as follows: 

(1) Section 135.181(8) provides that "a single pool of eligible 
securities" be created and [subsection (E) states] that "an institution 
designated as a public depository shall designate a qualified trustee 
and deposit with the trustee for safekeeping the eligible securities 
pledged pursuant to division [Bl of this section." May a public 
depository utilize multiple trustees and still be considered as having a 
single pool of pledged securities to secure all public fund accounts, or 
must the public depository maintain one pool of securities per trustee 
to secure specific public fund accounts? 

(2) Divisions (H) and (L) appear to be in conflict regarding the role 
of the trustee. Division (H) states: "· •.a trustee shall have no duty 
or obligation to determine the eligibility, market value, or face value 
of any securities deposited with the trustee by a public depository." 
However, under division (L), the trustee must report the total value 
of the pool of securities in addition to an itemized listing of the 
securities within the pool. In order for a trustee to determine the 
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pool value, the face value of each individual security must first be 
known. Likewise, the face value of the securities must be known in 
order for the trustee to provide an itemized listing of the securities 
within the pool (note: face value = par value, current principal, or 
exact principal). Does a trustee have the responsibility to provide a 
thorough securities-listing, including face value (or other investment 
terms as previously noted) and a pool value, in accordance with 
division (C), on a regular basis if requested by a treasurer? 

Your questions are limiteri to situations in which the pooling method of 
collateralizing public funds is used. Provision for this method was added to the 
Uniform Depository Law by Am. Sub. H.B.. 230, 114th Gen. A. (1981) (eff. March 15, 
1982). 

Your first question asks whether a public depository may use, in accordance 
with R.C. 135.181(8), multiple trustees for a single pool of securities. Although R.C. 
135.181(8) refers to a single trustee, as used in the Revised Code, "[t] he singular 
includes the plural, and the plural includes the singular." R.C. l.43(A). Therefore, 
pursuant tc; R.C. 135.181(8) a public depository may designate one or more trustees 
with whom securities in its pool rnay be deposited. 

Your second question asks whether there is a conflict in the duties of a 
trustee as set forth in R.C. 135.181(8) and (L). Subdivision (H) provides: 

Notwithstanding the fact that a public depository is required to 
pledge eligible securities in certain amounts to secure deposits of 
public moneys, a trustee shall have no duty or obligation to determine 
the eligiblity, market value, or face value of any securities deposited 
with the trustee by a public depository. This applies in all situations 
including, but not limited to, a substitution or exchange of securities, 
but excluding those situations effectuated by division (I) of this 
section in which the trustee is required to determine face and market 
value. 

This section c1early states that a trustee with whom securities have been deposited 
need not determine the eligibility, market value, or face value of such securities, 
unless such determinations are required in a situation effectuated by R.C. 135.181(1), 
which applies only if a public depository fails to pay over any part of the public 
deposits secured pursuant to R.C. 135.181(8). R.C. 135,181(1), however, requires a 
trustee to report the value of the pool based on the valuations prescribed in division 
(C), which are face values or percentages thereof, and to provide an itemized list 
of the securities in the pool. As you recognize in your question, a conflict arises if 
a trustee has no duty to determine value but does have a duty to report it. Statutes 
which appear to conflict must be harmonized if possible, to yield a reasonable 
result. Lucas Count Board of Commissioners v. Toledo, 28 Ohio St. 2d 214, 
277N.E.2d 193 1971; State ex rel. Adsmond v. Board of Education, 135 Ohio St. 383, 
21 N.E.2d 94 (1939). 

In order to harmonize R.C. 135.181(8) and (L) I have looked to the other 
provisions of the statute. See First Fed. Savin s & Loan Assn. of Warren v. Evatt, 
143 Ohio St. 243, 54 N.E.2d'795 1944 a statute must be construed as a whole. 
R.C. 135,181(8) permits a depository to choose to use the pooling method of 
collateralization and requires that when it exercises such option the depository 
must make an initial valuation pursuant to subsection (C). Once securities have 
been pledged initially, R.C. 135.18l(G) authorizes a public depository to exchange or 
release those securities. R.C. 135.18l(G) states: 

The public depository at any time may substitute, exchange, or 
release eligible securities deposited with a qualified trustee pursuant 
to this section, provided that such substitution, exchange, or release 
does not reduce the total value of the securities, based on the 
valuations prescribed in division (C) of this section, to an amount that 
is less than one hundred ten per cent of the total amount of public 
deposits as determined pursuant to division (B) of this section. 
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This section permits a depository to exchange or release securities as long as the 
change does not reduce the value of the remaining pool to an amount that is less 
than one hundred ten percent of the depository's public deposits. The duty to 
provide and maintain this percentage of collateralization is placed upon the 
depository. When the language of subsection (H) is read as it is placed, directly 
after subsection (G), it appears that the General Assembly intended merely to 
clarify the fact that the depository and not a trustee is responsible for insuring that 
the securities pledged are eligible and of adequate value to secure the public 
deposit. If such a construction of R,C,, 135.lSl(H) is used, the conflict with 
subsection (L) is avoided. A trustee must report the value of the pool as 
determined by the depository, but is not responsible for insuring that such value 
remains above one hundred ten percent of the amount of public deposits which the 
pool collateralizes. 

You have also asked what R.C. 135.lSl(L) means by "itemizeJ list of 
securities." R.C. 135.lSl(L) does not specify what information must be included in 
such list. It would appear, however, that the purpose of this requirement is to 
disclose to the treasurer the specific securities in the pool. Accordingly, the 
itemized list must include any information necessary to identify the securities. 
The question of whet information is necessary in order to sufficiently describe a 
security is, however, e question of feet, and the level of detail required may very 
for different securities. I can conclude, as e matter of law, only that when 
requested by a treasurer, no· more often than four times a year, a trustee must 
include in its itemized list of securities that information which is necessary to give 
en adequate description of each security. 

In specific answer to your questions, it is my opinion, end you ere her:.:~y 
advised, that: ·. 

1. 	 Pursuant to R.C. 135.181(8) a public depository may designate one 
or more trustees with whom securities in one pool may be 
deposited. 

2. 	 Pursuant to R.C. 135.lSl(L) upon request of a treasurer, no more 
often than four times a year, a trustee must report the total 
value, as determined by the depository, of the pool of securities 
deposited with him. A trustee must also provide an itemized list 
of the securities in the pool, which must include any information 
necessary to adequately describe each security. 




