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EMPLOYMENT-DEPARTMENT OF PUBLIC WELFARE­

MAY USE ITS REGULAR EMPLOYES OR EMPLOY LABOR 

DIRECT ON NEW CONSTRUCTION OF PROJECTS BY FORCE 

ACCOUNT FOR ANY AMOUNT-CONDITION, PLANS, SPECI­

FICATIONS, BILLS OF MATERIAL AND ESTIMATES OF 

COST ARE APPROVED BY STATE ARCHITECT AND ENGI­

NEER-MUST BE APPROVED BY CONTROLLING BOARD 

AND FILED WITH CONTROLLING BOARD AND AUDITOR OF 

STATE. 

SYLLABUS: 

The Department of Public Welfare may use its regular employees or employ 
labor direct to do new construction of projects by force account for any amount on 
condition that the plans, specifications, bills of material and estimates of cost of any 
such project are approved by the state architect and engineer, and filed with the 
controlling board and with the auditor of state, and approved by said controlling 
board. 

Columbus, Ohio, February 13, 1950 

Hon. ]. M. Lamneck, Director, Department of Public vVelfare 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I am m receipt of your communication requesting my opinion, as 

follows: 

"Under House Bill 655, there appears several hundred small 
items of appropriations for capital improvements at state insti­
tutions in the Department of Public Welfare. 

"For several years it has been the practice of the Department 
to make capital improvements of a minor nature at state insti­
tutions by force account with the consent and approval of the 
Controlling Board if the aggregate cost of the improvement 
exceeded $r ,ooo. Materials necessary would be purchased by 
the State Purchasing Department, and regular employees of the 
institution where such new construction would be done would 
perform the labor if sufficient. If insufficient, the Department 
would employ other labor direct to supplement its regular forces 
for the particular project and would pay the prevailing rate of 
wages as provided by Sections 17-1 to 17-6, inclusive, of the 
General Code. 



93 ATTORNEY GENERAL 

"A question has now arisen as to the legality of this pro­
cedure. I therefore desire your opinion relating to the foregoing 
m the following particulars : 

'' 1. May the Department use its regular employees or 
employ labor direct to do new construction of projects by force 
account where the aggregate cost for labor and materials does 
not exceed $1000; and if so under what conditions and require­
ments? 

'·2. May the Department use its regular employees or em­
ploy labor direct to do new construction of projects by force ac­
count where the aggregate cost for labor and materials exceeds 
$1000; and if so, under what conditions and requirements? 

"3. If the Department of Public Welfare may not use its 
regular employees or employ labor direct to do new construction 
of projects by force account, may the Director of Public Works 
do so, and if so under what conditions and requirements? 

"Your attention is particularly directed to Sections 17-1 to 
I 7-6, inclusive, Section 154-40; Sections 2314 to 2330, inclusive, 
of the General Code; and Section 8 of House Bill 654 and 
Section 5 of House Bill 655 of the 98th General Assembly." 

Before proceeding to discuss the questions presented by your com­

munication, it should be noted that "force account" lacks authoritive 

definition as used in the statutes and imports a variety of meanings in 

the various state departments. I will therefore assume that your use of 

the term "force account" refers to the employment of labor and the pur­

chase of materials in the open market. 

It may also be well to mention, since you have referred to the state 

purchasing department in your communication, that this department was 

abolished as such, and all powers and duties relative to purchasing are now 

under the jurisdiction of the department of finance. 

Your attention is thus invited to Section 5 of Amended House Bill 

No. 655, passed by the 98th General Assembly, to make appropriations 

for equipment, repairs and rehabilitation, and for capital expenditures. 
This section reads as follows : 

"If any order or invoice drawn against any appropriation, 
reappropriation or rotary fund herein made is for labor and 
materials furnished, the aggregate cost of which exceeds one 
thousand dollars ($r ,000.00) or for commodities purchased, at a 
cost in excess of one thousand dollars ($1,000.00), it shall show 

https://1,000.00
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that the same was furnished or purchased pursuant to competi­
tive bidding and that the lowest or best bidder was awarded the 
contract unless the contrnlling board shall have authorized the 
furnishing of such labor or material or the purchase of such 
commodities without competitive bidding, provided, however, 
that the controlling board shall authorize the furnishing of such 
labor or material or the purchase of such commodities without 
competitive bidding only after it has been determined that an 
emergency exists requiring such action. 

"Whenever in the judgment of the responsible officers of 
the department, board, commission, or other agency, it seems 
desirable and in the interests of economy to construct or repair 
any building or make any other improvement herein provided by 
force account, plans, specifications, bill of material and estimate 
of cost, approved by the state architect and engineer, shall be 
filed with the controlling board and with the auditor of state. 
If the controlling board consents to the making of such improve­
ment by force account and certifies such consent in writing to the 
auditor of state, and to the director of finance, sections 2314 and 
2330, inclusive, of the General Code shall be deemed not to apply 
to that part of such work to be done by force account. The con­
trolling board may upon similar application in cases of emer­
gency or when the interests of the state require, permit the ad­
vertisement for bids to be published once, not more than ten days 
nor less than eight days preceding the day of the opening of the 
bids. Such consent shall be certified to the auditor of state and 
the director of finance and the provisions of section 2318 of the 
General Code shall be deemed not to apply to that portion of the 
improvement for which such method of advertising is author­
ized." 

The provisions of this section are substantially the same as the pro­

visions of Section 8 of the general appropriation act, Amended House 

Bill No. 654, passed by the 98th General Assembly. 

The first paragraph of Section 5 provides for labor and material 

costs exceeding one thousand dollars. It provides that orders or invoices 

for amounts above one thousand dollars shall be pursuant to competitive 

bidding, and permits the controlling board to sway from this provision 

only if an emergency exists. 

The second paragraph makes the only provision in the statutes appli­

cable to your question relative to "force account." This paragraph does 

not revert to the first paragraph for its meaning and does not specify any 

particular amount over or under a thousand dollars for its interpretation. 
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The language "herein provided," as used in this paragraph does not 

refer to the section of which it is a part, but refers to the entire act. 

The conditions and requirements which must be complied with to 

justify construction or repair by "force account'' are also set out in the 

statute, as follows : 

"\,Vhenever * * * it seems desirable and in the interests of 
economy to construct or repair any building or make any other 
improvement herein provided by force account, plans, specifica­
tions, bills of material and estimate of cost, approved by the state 
architect and engineer, shall be filed with the controlling board 
and with the auditor of state. If the controlling board consents 
to the making of such improvement by force account and certifies 
such consent in writing to the auditor of state, and to the director 
of finance, Sections 2314 and 2330, inclusive, of the General Code 
shall be deemed not to apply to that part of such work to be done 
by force account. * * *" 

If this provision was interpreted to revert to the preceding paragraph 

of Section 5, and apply only to amounts exceeding one thousand dollars, 

there would be no provision for expenditures under one thousand dollars 

by force account, and it seems highly improbable that such was the intent 

of the legislature. And to hold that the specific provisions for amounts 

over one thousand dollars could be extended by implication to say that 

amounts under one thousand dollars could be expended by force account 

without any restrictions or conditions would be contrary to the many cases 

which hold that public funds can be disbursed only by clear authority of 

law. See State ex rel. Bentley & Sons Co. v. Pierce, Auditor, g6 0. S. 44, 

where the third branch of the syllabus recites: 

"In case of doubt as to the right of any administrative board 
to expend public moneys under a legislative grant, such doubt 
must be resolved in favor of the public and against the grant of 
power." 

Therefore, the only reasonable conclusion is that any amount expended 

by force account pursuant to the stipulations of your letter of request must 

be subject to the conditions and requirements of Section 5 of House Bill 

655, to which you refer in your communication. 

Relative to your question as to whether regular employees may be 

used to make repairs and improvements on institutions under the control 
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of the department of public welfare, attention 1s invited to Section 1835, 
General Code, which says in part: 

"The director of public welfare shall appoint such employees 
as may be deemed necessary for the efficient conduct of the de­
partment, prescribe their titles and duties, except as otherwise 
provided by law. The department of public welfare shall have 
full power to maintain, operate, manage and govern all state 
institutions. * * *" 

I believe that the general grant of power afforded by this statute would 

permit the use of regular employees to make necessary repairs and im­

provements to state institutions under the control of the department of 

public welfare, as well as the construction of new projects where such 

construction is necessary for the efficient conduct of the department. How­

ever, such construction by a public authority with its own forces would be 

subject to the provisions of Section 17-4 et seq., General Code. 

Therefore, in specific answer to questions one and two of your com­
munication, I am of the opinion that the Department of Public Welfare 

may use its regular employees or employ labor direct to do new construc­

tion of projects by force account for any amount on condition that the 

plans, specifications, bills of material and estimates of cost of any such 

project are approved by the state architect and engineer, and filed with 
the controlling board and with the auditor of state, and approved by said 
controlling board. 

Respectfully, 

HERBERT S. DUFFY, 

Attorney General. 


