
       

 

 

 

 

   

 
 
 
 
 
 

Note from the Attorney General’s Office: 

1968 Op. Att’y Gen. No. 68-105 was modified by 
1978 Op. Att’y Gen. No. 78-064. 
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OPINION NO. 68-105 

Syllabus: 

The county board of education is not a "county office" 
within the meaning of Section 307.84, Revised Code, and is, 
therefore, free to make contracts for data processing service 
notwithstanding the establishment of a county data processing 
board which governs "county office" data processing contracts. 

To: John T. Corrigan, Cuyahoga County Pros. Atty., Cleveland, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, June 25, 1968 

I have before me your request for my opinion which reads as 
follows: 

"May a county board of education contract 
for the use of any automatic data processing 
equipment without the prior approval of the 
County Data Processing Board?" 

In your request you mention that the Board of County Commis­
sioners of Cuyahoga county did create the Cuyahoga County Data 
Processing Board pursuant to Sections 307.84 to 307.846, Revised 
Code, and that since the establishment of the Board, the County 
Board of Education has contracted for data processing service 
without the approval of the newly created board. 

The applicable code section is 307.84, Revised Code, and it 
reads as follows: 

"The board of county commissioners of any 
county may, by resolution, establish a county
automatic data processing board. The board 
shall consist of the county treasurer or his 
representative, a member or representative of 
the board of county commissioners chosen by 
the board, and the county auditor or his rep­
resentative who shall serve as secretary. 
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"After the initial meeting of the county 
automatic data processing board, no county 
office shall purchase, lease, operate, or con­
tract for the use of any automatic data proces­
sing equipment without prior approval of the 
board. 

"As used in sections 307.84 to 307,846 
r307.84.6J, inclusive, of the Revised Code, 
-•county office' means any officer, department, 
board, commission, agency, court or other of­
fice of the county." 

The obvious question is whether a county board of education 
is a "county office" within the meaning of Section 307.84, supra. 
Traditionally, county boards of education have been considered a 
separate entity apart from county government. When speaking 
about county school boards, the Supreme Court of Ohio in Cline v. 
Martin, 94 Ohio St. 420, stated in part at page 426: 

"Such boards are agencies of the state for 
the organization, administration and control of 
the public school system of the state, separate 
and apart from the usual political and govern­
mental functions of other subdivisions of the 
state. The fact that certain officers of other 
subdivisions may be delegated some duties or 
authority in relation thereto does not change 
the status or destroy the separate identity of 
the school district." 

Also in Opinion No. 1145, Opinions of the Attorney General 
for 1957, page 522, it is stated at page 524: 

"***It is recognized that a school dis­
trict is a governmental unit separate and dis­
tinct from a governmental unit such as a county, 
township, city, or village, * * *·" 

Therefore, since a county board of education is only re­
sponsible to the state board of education and the county commis­
sioners have no control over the activities of the county board 
of education, it is not a "county office" within the meaning of 
Section 307.84, supra. 

In conclusion, it is my opinion and you are hereby advised 
that the county board of education is not a "county office" within 
the meaning of Section 307.84, Revised Code, and is, therefore, 
free to make contracts for data processing service notwithstanding 
the establishment of a county data processing board which governs 
"county office" data processing contracts. 

https://r307.84.6J

	21516321_1.PDF
	68-105



