
       

 

 

 

 

    Note from the Attorney General’s Office: 

1983 Op. Att’y Gen. No. 83-073 was qualified by 
1990 Op. Att’y Gen. No. 90-074. 
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OPINION NO. 83-073 

Syllabus: 

A county may pay a county employee for unused sick leave when such 
employee separates from employment, but does not retire, only if the 
board of county commissioners has adopted, pursuant to R.C. 
124.39(C), a policy for making such po.yment or if the employee's 
appointing authority has adopted a policy authorizing such payment. 

To: Peter R. Seibel, Defiance County Prosecuting Attorney, Defiance, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, December 2, 1983 

I have before me your request for my opinion as to the authority of a county 
to make reimbursement for unused sick leave to an employee who separates from 
employment, but does not retire, where the county ~as not adopted a policy for the 
payment of unused sick leave for such an employee. Specifically, you ask whether 
the employee is entitled to the amount provided by R.C. 124.384, or is entitled to 
no payment for unused sick leave. 

R.C. 124.384 states the following: 

Employees whose salary or wage are [sic] paid by warrant of the 
auditor of state and who have accumulated sick leave under the 
provisions of section 124.38 or 124.382 of the Revised Code, shall be 
paid for a percentage of their accumulated balances, upon separation 
for any reason including retirement, at their last base rate of pay at 
the rate of one hour of pay for every two hours of accumulated 
balances. 

In order to be eligible for the payment authorized by this section, 
an employee shall have at least one year of state service. (Emphasis 
added.) 

The above underscored language sets forth the coverage of R.C. 124,384. By its 
express terms, R.C. 124,384 applies only to "[el mployees whose salary or wage [isl 
paid by warrant of the auditor of state and who have accumulated sick leave under 
the provisions of [R,C. 124.38 or 124.382T" (emphasis added), In order to come 
within this language, an individual must both be paid by warrant of the Auditor of 

I note that a county appointing authority may establish a policy for 
making payments for unused sick leave to its employees, provided that 
such policy provides benefits at least as great as any benefits to which such 
employees may otherwise be entitled. See 1981 Op. Att'y Gen. No. 81-015. It 
is my understanding that your questionpertains to a situation in which no 
such policy has been adopted, 
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State and have accumulated sick leave under R.C. 124.382 or 124.382.3 It is true 
that county employees are included among the employees who accumulate sick 
leave under R.C. 124.38. This fact is not sufficient, however, to bring them within 
the language of R.C. 124.384 which limits its coverage to employees who are paid 
by warrant of the Auditor of State. Therefore, I conclude that R.C. 124.384 covers 
only those employees who, at the time of separation from employment, are both 
paid by warrant of the auditor of state and credited with unused sick leave under 
the provisions of R.C. 124.38 or R.C. 124.382. You have asi,:ed about county 
employees who are not paid by warrant of the Auditor of State. I conclude that 
such employees are not included within the coverage of R.C. 124.384. 

Since R.C. 124.384 does not apply to the employees about whom you have 
inquired, l now turn to other law relevant to the payment of unused sick leave to 
county employees. I begin with R.C. 124.39(8), which states the following: 

Except as provided in division (C) of this section, an employee of 
a political subdivision covered by section 124.38 or 3319.141 of the 
Revised Code may elect, at the time of 1·etirement from active 
service with the political subdivision, and with ten or more years of 
service with the state, any political subdiv1s1ons, or any combination 
thereof, to be paid in cash for one-fourth the value of his accrued but 
unused sick leave credit. The payment shall be based on the 
employee's rate of pay at the time of retirement and eliminates all 
sick leave credit accrued but unused by the employee at the time 
payment is made. An employee may receive one or more payments 
under this division, but the aggregate value of accrued but unused 
sick leave credit that is paid shall not exceed, for all payments, the 
value of thirty days of accrued but unused sick leave. (Emphasis 
added.) 

As noted above, a county employee is "an employee of a political subdivision 
covered by section 124.38." County employees are therefore entitled to be paid for 
unused sick leave pursuant to R.C. 124.39(B), provided that they meet all of the 
requirements of that division. One such requirement is that the election to receive 
payment be made at the time of retirement from the political subdivision. Thus 
R,C. 124.39(B) applies to a county employee only where such employee retires from 
county service, and not where the employment is terminated by means other than 
retirement. ~ 1980 Op. Att'y Gen. No. 80-057 at 2-224 to 2-225. 

I now turn to the exception mentioned in R.C. 124.39(8), to wit, R.C. 
124.39(C). It states: 

A political subdivision may adopt a policy allowing an employee 
to receive payment for more than one-fourth the value of his unused 
sick leave or for more than the aggregate value of thirty days of his 
unused sick leave, or allowing the number of years of service to be 
less than ten. The political subdivision may also adopt a golic~ 
permitting an employee to receive payment upon a termmahon o 
employment other than retirement or permitting more than one 
payment to any employee. 

2 R.C. 124.38 now establishes minimum levels of sick leave benefits only 
for "[e) ach employee in the various offices of the county, municipal, and civil 
service township service, each employee of any state college or university, 
and each employee of any board of education for whom sick leave is not 
provided by section 3319.141 of the Revised Code." See also Ebert v. Stark 
County Board of Mental Retardation, 63 Ohio St. 2d 31, 406 N.E.2d 1098 
(1980). Prior to its amendment by Am. Sub. H.B. 694, 114th Gen. A. (1981) (eff. 
Nov. 15 1981) R.C. 124.38 also applied to "[e) ach employee whose salary or 
wage is paid in whole or in part by by the state." 

3 R.C. 124.382 establishes amounts of sick leave credit and rates of sick 
leave compensation for "all employees whose salary or wage is paid directly 
by warrant of the auditor of state." ~ 124.382(8). 
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A political subdivision may adopt policies similar to the 
provisions contained In sections 124,382 to 124,386 of the Revised 
Code. (Emphasis added,) 

My predecessor determined that "political subdivision" as used in R,C, 124,39(C) 
refers only to those political subdivisions covered by R,C, 124,38 or R.C. 3319,141, 
1981 Op. Att'y Gen. No. 8Hll5 at 2-58, Since counties are covered by R,C, 124,38, 
counties are within the purview·ot R,C, 124,39(C). My predecessor also determined 
that R.C. 124.39(C) Is a constricting statute In that It defines the parameters 
applicable to a political subdivision seeking to pay out unused sick leave In a 
manner other than that set forth in R,C, 124,39(8), 1981 Op. Atty, Gen, No. 81-052 
at 2-204, Applying that conclusion to the question under consideration, I 'find that 
a county may modify the amount to which an employee Is entitled under R,C, 
124,39(8) only if such modification accords with R.C. 124,39(C), Under R.C. 
124,39(C), in order for a county to make payments for unused sick leave to Its 
employees upon termination of employment other than by retirement, it must adopt 
a policy for doing :1u. See Op, No. 80-057 at 2-225. Thus, I conclude that a county 
may make payments torunused sick leave to Its employees who separate from 
employment, but do not retire, if It has, pursuant to R.C. 124,39(C), adopted a 
policy for making such payments. The board of county commissioners Is the proper 
authority for promulgating such a policy. See 1978 Op, Att'y Gen. No. 78-057 at 2-
140, In addition, various county officers andboards have general authority to fix 
the compensation of their employees, See, ~, R,C, 325.19. As noted above, such 
authority allows the appointing officer or board to "adopt its own policy with 
regard to payment for unused sick leave for its employees, provided that [such) 
policy provides benefits at least as great as any benefits to which such employees 
may otherwise be entitled either by statute or by action of the county 
commissioners," Op. No. 81-015 at 2-59, 

Therefore, it is my opinion, and you are so advised, that a county may pay a 
county employee for unused sick leave when such employee separates from 
employment, but does not retire, only if the board of county commissioners has 
adopted, pursuant to R.C. 124.39(C), a policy for making such payment or if the 
employee's appointing authority has adopted a policy authorizing such payment. 
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