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1. CEMETERY LOTS-PURCHhSER DOES NOT HAVE RIGHT 
BY VIRTUE OF EASEMENT TO ERECT MONUMENT BE­
TWEEN HIS LOTS ON A PATH OR ANY PART OF PATH 
NOT INCLUDED IN DEED GRANTING LOTS. 

2. BOARD OF TRUSTEES MAY GRANT SUCH RIGHT IF RE­
SERVED IN ITS RUI.JES AND REGULATIONS GOVERNING 
CEMETERIES. 

1. A purchaser of cemetery lots does not have the right -by virtue of hls ease­
ment to erect a monument between his lots on a path, which path or any part thereof 
has not been included in the deed granting him the lots. 

2. A board of trustees may grant a purchaser of lots as described in paragraph 
1 of the syllabus such right if such board of trustees has reserved such right in its 
rules and regulations governing cemeteries. 

Columbus, Ohio, August 29, 1949 

Hon. Darrell R. Hottle, Prosecuting Attorney 

Highland County, Hillsboro, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads a,s follows: 

"A board of township trustees have asked that I ,secure an 
informal opinion from your office relating to the following 
situat-ion: 

"The township has a cemetery located in it, and the cemetery 
has been laid out in lots, avenues and paths and the lots have 
been numbered. A suitable plat was made and has been kept by 
the township clerk all in acoordance with Section 3447 of the 
Ohio General Code. Some years ago a purchaser of two lots 
was given the verbal right by one of the then trustees of setting 
his monument on a path between the two lots which he purchased. 
The lots are corner lots, one being bounded on the south by an 
avenue and both being bounded on the west by an avenue, the 
other lot being bounded on the north by a path and both being 
hounded on the east by a path. The purchaser wished to set a 
monument that would occupy the space in the center of the two 
lots, which space would be across the path between the two lots. 
The person, who was a trustee at the time the purchase was made 
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and who verbally told the purchaser that he would be able to place 
a monument at the spot desired, is no longer a trustee and the 
present board of trustees hesitate to grant him this privilege 
inasmuch as hi,s deeds which have been duly recorded as provided 
in Section 3448 of the Ohio General Code do not include any part 
of the path between the two lots. The question which the trustees 
have propounded and would like answered is this : 

"Has a township board of trustees the right to grant a 
purchaser of adjacent lots the privilege of setting a monu­
ment on a path between the lots, which path or any part 
thel'eof ha,s not been included in the deeds granting him the 
lots and which monument would block the entrance to 11:his 
path but only to the extent of the length of these two lots?" 

Section 3447, General Code, referred to in your request reads as 

follows: 

"The •trustees shall have such cemetery laid out in lots, av­
enues and paths, number the lots and have a suitable plat thereo•f 
made, which shall be carefully kept by the township clerk. They 
'Shall make and en force all needful rules and regula:tions for its 
division into lots, an<l the allotment thereof to families or indi­
viduals, and for the care, supervision and improvement thereof, 
and they shall require the grass and weeds to be cut and 
destmyed at least twice each year in all such cemeteries." 

Section 3448, General Code, reads .in part as follows: 

"* * * Upon complying with the terms of sale, purchasers 
of lots shall be entitled to receive a deed or deeds therefor which 
the trustees shall execute, and which shall be recorded by the 
<township clerk in a book for that purpose, the expense of record­
ing to be paid by the person receiving the deed. * * * " 

In 7 0. Jur. 31, it is stated that the purchaser of a cemetery lot 
receives an easement rather than title to a free hold. See also Fraser v. 

Lee, 8 0. A. 239, 136 A.L.R. 399, 174 A.L.R. 977. 

The purchaser's citle to a lot being an easement, its extent may ::ie 

restricted by the express ,terms of the instrument creating it, and restric­

tions upon an easement imposed by the instrument creating the easement 

are binding upon a transferee of the dominant tenement. See 15 0. Jur. 84. 

From the facts of the instant case it appears that the township trustees, 

the holder of the dominant tenement, granted to the purchaser herein two 

lots and the deed thereto was recorded with the township clerk. This deed, 

I assume recited by metes and bounds the purchaser's easement. The 



ATTORNEY GENERAL 

deed, therefore, would seem to place a restriction upon the use of said lots 

and this restriction is binding upon the purchaser. 

The verbal right given by a township trustee is of no effect since an 

easement cannot be created by parol. See 15 0. Jur. 24. 

Therefore, it is my opinion that a purchaser of cemetery lots does 

not have the right by virtue of his easement to erect a monument between 
his lots on a path, which path or any part thereof has not been included in 

the deeds granting him the lots. 

Your question as to whether the board of township trustees has the 
right to grant the purchaser this privilege depends on whether such board 

of trustees has reserved such night in its rules and regulations. 

Respectfully, 

HERBERT s. DUFFY, 

Attorney General. 




