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OPINION NO. 91-048 

Syllabus: 

I. 	 Where the board of county comm1ss1oners has employed a 
consultant in accordance with R.C. 307.86(F) to assist the board 
in selecting the insurance coverage to be procured for county 
personnel under R.C. 305.171, the hoard may, in the exercise of a 
reasonable discretion, reject the consultant's recommendation as 
to the best and lowest bidder. 

2. 	 Where the board of county commissioners has established a 
self-insurance program providing health care benefits for county 
personnel up to a fixed amount, it may not contract with a third 
party to procure, on behalf of the county, insurance coverage 
beyond that provided under the self-insurance plan for county 
personnel. 

To: James A. Philomena, Mahoning County Prosecuting Attorney, Youngstown, 
Ohio 

By: Lee Fisher, Attorney General, November 13, 19:J1 

I have before me your opinion request concerning the county's procurement 
of health insurance for its employees. You specifically ask: 

I. 	 When the county has employed a professional consultant, under 
Ohio Revised Code Section 307 .86(F), to evaluate proposals for 
insurance, do the county commissioners have the ability to reject 
the consultant's determination as to the lowest and best proposal 
and select alternative coverage without violating the competitive 
bidding requirements of Ohio Revised Code Section 307.86? 

2. 	 Secondly, may the county commissioners employ a third party 
payer lo procure insurance coverages for excess coverages in a 
self-funded plan without complying with the formal competitive 
bidding requirements of Ohio Revised Code Section 307.86? 

The authority of the board of county commissioners to procure insurance 
coverage for county personnel derives from R.C. 305.171, which reads in part as 
follows: 

(A) The board of county commissioners of any county may 
contract, purchase, or otherwise procure and pay all or any part of the 
cost of group insurance policies that may provide benefits ... for county 
officers and employees and their immediate dependents from the funds 
or budgets from which the officers or employees are compensated for 
services, issued by an insurance company, a medical care corporation 
organized under Chapter 1737. of the Revised Code, or a dental care 
corporation organi1.ed under Chapter 1740. of the Revised Code. 

(B) The board also may negotiate and contract for any plan or 
plans of group insurance or health care services with health care 
corporations organized under Chapter 1738. of the Revised Code and 
health maintenance organizations organized under Chapter 1742. of the 
Revised Code .... 

(E) The board of county commissioners may provide the benefits 
described in this section through an individual self-insurance program 
or a joint self-insurance program as provided in section 9.833 of the 
Revised Code. 

Pursuant to R.C. 30?.86, anything to be purchased by or on behalf of the 
county or contracting authority! at a cost in excess of ten thousand dollars must, 

R.C. 307.92 defines the term "contracting authority," as used in R.C. 
307 .86-.91, as meaning "any board, department, commission, authority, 
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with certain exceptions, be obtained through competitive bidding. See generally 
Senti11el Security Systems v. Medkeff, 36 Ohio App. 3d 86, 521 N.E.2d 7 (Summit 
County 1987) (applicability of R.C. 307.86 to all county contracting authorities). 
Specifically concerning the purchase of insurance, however, R.C. 307.86 states: 

[C]ompetitive bidding is not required when: 

(F) The purchase consists of any form of an insurance policy or 
contract authorized to be issued under Title XXXIX of the Revised 
Code or any form of health care contract or plan authorized to be 
issued under Chapter 1736., 1737., 1740., or 1742. of the Revised Code, 
or any combination of such policies, contracts, or plans that the 
contracting authority is authorized to purchase, and the contracting 
autlrority does all of the followi11g: 

(1) Determines that compliance with the requirements of this 
section would increase, rather than decrease, the cost of such purchase; 

(2) Employs a competent consultant to assist the contracting 
authority in procuring appropriate coverages at the best and lowest 
prices; 

(3) Requests issuers of such policies, contracts, or plans to submit 
proposals to the contracting authority, in a form prescribed by the 
contracting authority, setting forth the coverage and cost of such 
policies, contracts, or plans as the contracting authority desires to 
purchase; 

(4) Negotiates with such issuers for the purpose of purchasing 
such policies, contracts, or plans at the best and lowest price 
reasonably possible. (Emphasis added.) 

Thus, where the board of county commissioners intends to purchase insurance in 
accordance with R.C. 305.171, the board need not make such purchase through 
competitive bidding, so long as it follows each of the requirements set forth in R.C. 
307.86(F)(l)-(4). 

Rejection of Consultant's Recommendation 

Particularly relevant to your inquiry is R.C. 307.86(F)(2) which requires the 
board to employ "a competent consultant to assist the contracting authority in 
procuring appropriate coverages at the best and lowest prices." Concerning the 
functions of a consultant, my predecessor stated in 1984 Op. Att'y Gen. No. 84-030 
at 2-88: "A consultant may be called upon to render his expert advice or opinion on a 
certain responsibility or task, but, in the process of consulting, he does not actually 
perform the duty or task himself." The task with which you are concerned is the 
determination of the best and lowest bidder for the insurance plan to be obtained 
under R.C. 305.171. The selection of the best and lowest bidder calls for the board 
to exercise a certain discretion. State ex rel. Executone of Northwest Ohio, Inc. v. 
Comm'rs of Lucas County, 12 Ohio St. Jd 60, 465 N.E.2d 416 (1984). Since the duty 
about which you ask involves the board's exercise of discretion, such duty may be 
delegated to another entity only if there exists express statutory authority to so 
delegate. See 1979 Op. Att'y Gen. No. 79-067 at 2-223 (discussing the power of 
governmental entities to delegate their statutory duties). R.C. 305.171, quoted in 
pertinent part above, contains no language authorizing the board of county 
commissioners to delegate to another entity the power conferred upon it under that 
section to contract, purchase, or otherwise procure insurance benefits for county 
personnel. Thus, the duty to determine the lowest and best bidder for the insurance 
coverage to be obtained for the county remains with the board of county 
commissioners. Pursuant to R.C. 307.86(F)(2), the consultant's function is merely to 
"assist" the board in making this decision.2 

trustee, official, administrator, agent, or individual which has authority to 
contract for or on behalf of the county or any agency, department, 
authority, commission, office, or board thereof." Thus, the board of county 
commissioners clearly qualifies as a contracting authority, subject to R.C. 
307.86. 

2 I caution, however, that the board's exercise of discretion in selecting 
the lowest and best bidder remains subject to judicial review for abuse of 
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Accordingly, the board of county comm1ss10ners may, in the exercise of a 
reasonable discretion, reject the consultant's recommendation as lo the best and 
lowest bidder fm a contract of insurance to be purchased pursuant to R.C. 305.171. 

Procurement of Insurance by Third Party Payer 

Your second question asks whether a third party payer employed by the 
county to administer the county's self-funded insurance plan may, on behalf of the 
county, procure insurance for coverage in excess of that provided under the 
self-funded plan, without going through the competitive bidding procedures 
established by R.C. 307.86. The problem with this proposal again lies in the fact 
that only the board of county commissioners may "contract, purchase, or otherwise 
procure and pay all or any part of the cost" of the types of insurance policies listed 
in R.C. 305.171 for county personnel. R.C. 305.171 neither expressly nor impliedly 
authorizes the board of county commissioners to employ another entity to act in 
their stead in carrying out the provisions of that section. 

As discussed in 1984 Op. Att'y Gen. No. 84-066 at 2-214: "[A] board of 
county commissioners has the express authority to provide insurance, from which 
may be implied the power to provide administrative services in connection with the 
insurance coverage provided." This conclusion was based on the following language 
set forth in Op. No. 84-030 at 2-87, concerning the authority of a board of education 
to contract for similar services, stating: "The processing of claims and the provision 
of other administrative services are essential to the actual provision of insurance 
coverage. An insurance program could not be operated without the accompaniment 
of such services." In this regard. however, I note that the implied authority to 
contract for the provision of administrative services in conjunction with a county 
insurance program provided under R. C. 305.171 does not include the implied 
authority to contract for a third party to actually procure insurance coverage for the 
county. As discussed above, the selection of insurance coverage involves a certain 
amount of discretion, which has been expressly vested by statute in the board of 
county commissioners. In the absence of express statutory authority, the board of 
county commissioners may not delegate to another entity the authority to make such 
selection. 

Since the proposal outlined in your second question involves an insurance 
plan which is, in part, self-funded, it is also necessary to examine R.C. 9.833 which 
authorizes political subdivisions, including counties, to establish self-insurance 
programs or joint programs with other subdivisions to provide health care benefits 
for their officers and employees. R.C. 9.833 states in part: 

(C) Except as otherwise provided in division (D) of this section, 
the following apply to individual or joint self-insurance programs 
established pursuant to this section: 

(1) Such funds shall be reserved as are necessary, in the exercise 
of sound and prudent actuarial judgment, to cover potential cost of 
health care benefits for the officers and employees of the political 
subdivision .... 

(3) A contract may be awarded, without the necessity of 
competitive bidding, to any person, political subdivision, nonprofit 
corporation organized under [R.C. Chapter 1702], or regional council of 
governments created under [R.C. Chapter 167] for purposes of 
administration of an individual or joint self-insurance program. 

In the situation you describe, the county contemplates creating a health care 
insurance plan to be self-funded up to a fixed amount. Under the proposal, the 
county would contract with a "third party payer" to administer the plan. · Pursuant to 

such discretion. See ge11erally State ex rel. Executo11e of Northwest Ohio, 
Inc., 12 Ohio St. 3d 60, 61, 465 N.E.2d 416, 417 (1984) ("[r]egarding the term 
'abuse of discretion' by a public authority in the letting of a contract 
subsequent to the taking of bids, this court has recognized that such an abuse 
includes the utilization of unannounced criteria in selecting a bidder, as well 
as fraudulent conduct or bad faith" (citations omitted)). 
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R.C. 9.833(C)(3), the county may, without competitive bidding, award a contract for 
the administration of the self-insurance plan to a person or to any entity specified in 
R.C. 9.833(C)(3). See generally 1991 Op. Att'y Gen. No. 91-044 (syllabus) ("[t]he 
board of county commissioners may contract with an entity other than those 
enumerated in R.C. 9.833(C)(3) for the administration of a self-insured health care 
benefit plan for county personnel, so long as it complies with the competitive bidding 
requirements of R.C. 307.86"). Although the county has authority to contract for 
the administration of its self-insurance plan, the procurement of insurance coverage 
beyond the limits of the self-insurance plan is outside the scope of "administration 
of" the self-insurance plan. The county's awarding of contracts for anything other 
than the administration of self-insurance programs is not addressed in R.C. 9.833. 
Thus, as is true of R.C. 305.171, R.C. 9.833 does not authorize the board of county 
commis~ioners to delegate to a third party hired by the county to 
administer the county's self-insurance program the authority to procure health care 
coverage beyond the limits of the county's self-funded insurance plan for county 
persormel. 

Having concluded that the board of county commissioners may not delegate 
to another entity its authority to procure the insurance coverages authorized to be 
obtained for county personnel under R.C. 305.171, I need not address that portion of 
your question concerning the competitive bidding requirements of R.C. 307.86. 

Based on the foregoing, it is my opinion, and you are hereby advised, that: 

1. 	 Where the board of county commissioners has employed a 
consultant in accordance with R.C. 307.86(F) to assist the board 
in selecting the insurance coverage to be procured for county 
personnel under R.C . .305.171, the board may, in the exercise of a 
reasonable discretion, reject the consultant's recommendation as 
to the best and lowest bidder. 

2. 	 Where the board of county commissioners has established a 
self-insurance program providing health care beuefits for county 
personnel up to a fixed amount, it may not contract with a third 
party to procure, on behalf of the county, insurance coverage 
beyond that provided under the self-insurance plan for county 
personnel. 
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