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OPINION NO. 79-048 

Syllabus: 

County commissioners have no authority under R.C. Chapter 135 to 
invest interim funds in repurchase agreements with stock brokerage 
firms. 

To: Anthony G. Pizza, Lucas County Pros. Ally., Toledo, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, July 31, 1979 

I have before me your request for my opinion concerning the following 
question: 

Do county commissioners,· under the Uniform Depository Act (R.C. 
Chapter 135), have the authority to enter into a. repurchase agreement 
for the investment of interim funds with a stock brokerage firm? 

You indicated that these repurchase agreements would pertain to investments 
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in United States treasury notes identical to those currently obtained from local 
banks under repurchase agreements. Further, you state that the security offered 
by the brokerage firm would be the same as provided by banking institutions. 

The investment of interim moneys, as defined in R,C, 135.0l(F), is governed by 
R.C. 135.14, which states in pertinent part: 

The treasurer or governing board may invest or deposit any part or all 
of the interim moneys, provided that such investments will mature or 
are redeemable within two years from the date of purchase, except as 
otherwise limited in this section. The following classifications of 
obligations shall be eligible for such investment of deposit: 

(A) Bonds, notes, or other obligations of or guaranteed by the United 
States, or those for which the faith of the United States is pledged 
for the payment of principal and interest thereon; 
(B) Bonds, notes, debentures, or other obligations or securities issued 
by any federal government agency, or the export-import bank of 
Washington; 

The treasurer or governing board may also enter into a 
repurchase agreement for a period not to excetid thirty days with any 
eligible institution mentioned in section 135.03 of the ltev1sed Code, 
under the terms of which agreement the treasurer or governmg board 
:;;urchases, and such institution agrees unconditionally. to re~urchase 
any of the securities listed in division (A) or (B) of this section that 
will mature or are redeemable within five years from the date of 
purchase • , • (Emphasis added,) 

"Governing board," with respect to a county, means the board of county 
commissioners. R.C. 135.0l(D). Thus, under the express terms of R.C. 135.14, 
county commissioners may enter into repurchase agreements for the securities 
listed in divisions (A) and (B) of that section only with an "eligible institution 
mentioned in section 135.03 of the Revised Code." 

The institutions eligible for deposits listed in R.C. 135.03 are national banks 
located in this state, any bank as defined by R.C. 1101.01, and domestic building and 
loan associations as defined in R.C. ll51.0l. The question, therefore, is whether it is 
possible to c:onstrue R.C. 135.03 to include stock brokerage firms. 

Absent specific statutory authorization, public moneys cannot be loaned or 
invested by the officers in charge thereof. See, ~· State v. Suttles, 3 Ohio St. 
309 (1854) and Fidelity &: Casualty Co. v. Union Savings Bank Co., 119 Ohio St. 124 
(1928). As such, I stated in 1973 Op, Att'Y G~n. No. 73-lll that the authority to 
deposit public moneys under R.C. Chapter 135 is to be strictly construed. 
Accordingly, R,C, 135.03 must be read narrowly in determining whether a stock 
brokerage firm may come under the definition of a bank or a building and loan 
association. 

R.C. llOl.Ol(B) defines "bank" as follows: 

"Bank" means any corporation soliciting, rece1vmg, or accepting 
money or its equivalent on deposit as a business, whether such deposit 
is made subject to a check or is evidenced by a certificate of deposit, 
passbook, note, receipt, ledger card, or otherwise, and also includes 
commercial banks, savings banks, trust companies, and special plan 
banks, but does not include any building and loan association, credit 
union, or federal savings and loan association. 

A "building and loan association" is defined in R.C. ll51.0l(A) which states: 

"Building and loan association" means a corporation organized for the 
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purpose of raising money to be loaned to its members or to others; 
and "building and loan association" includes "savings association." 

Under the rule of strict construction, a stock brokerage firm does not come within 
either the definition of a bank, or of a savings and loan association. 

Moreover, the additional duties and limits imposed by R.C. Chapter 135 upon 
eligible institutions n.re fundamentally inapplicable to an entity other than a 
banking institution. If, for instance, stock brokerages were considered to be within 
the ambit of R.C. 135.03, the obligations of R.C. 135.031 (that eligible institutions 
participate in the guaranteed student loan program) could not be satisfied. 
Similarly, the limits imposed upon eligible institutions with respect to the ratio of 
public moneys to non-public moneys held by them could not be enforced. See R.C. 
135,03, R.C. 135.06, R.C. 135.08. An expansion of R.C. 135.03 to include stock 
brokerage firms would therefore violate the canon of statutory interpretation that 
all provisions of a code bearing upon a single subject matter are to be construed 
harmoniously and in a manner which effectuates, rather than frustrates, the 
legislative purpose. Cf., State v. Glass, 27 Ohio App. 2d 214 0971) and R.C. l.47(B). 

R.C. 135.03 specifically lists three institutions which are eligible to become 
depositories for public funds, and under the maxim ex ressio unius est exclusio 
alterius (the mention of one thing implies the exclusion of another it can be 
presiiined that the General Assembly did not intend to include stock brokerage 
firms within the purview of R.C. Chapter 135. Com are, State ex rel. Alden E. 
Stilson & Assoc., Ltd. v. Ferguson, 154 Ohio St. 1 9 1950). Furthermore, when a 
statute directs a thing to be done by a specified means or in a particular manner, it 
may not be done by other means or in a different manner. City of Cincinnati v. 
Roettin~er, 105 Ohio St. 145 0922); Akron Transportation Co. v. Glander, 155 Ohio 
St. 47l 1951). R.C. 135.14 directs that funds invested in repurchase agreements be· 
invested with an eligible institution mentioned in R.C. 135.03. An investment with 
a stock brokerage firm would be in a manner different than that set out in the 
statute and is therefore impermissible. See 1938 Op. Att'y Gen. No. 2390, p. 928. 
(Township officials can, under the UniformDepository Act, deposit money only in a 
public depository as defined by statute.) 

Accordingly, it is my opinion, and you are advised, that county commissioners 
have no authority under R.C. Chapter 135 to invest interim funds in repurchase 
agreements with stock brokerage firms. 
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