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OPINION NO. 68-069 

Syllabus: 

In any transfer presented prior to March 10, 1968, where it 
is indicated that the essential elements of execution and delivery 
have occurred in their entirety prior to January 1, 1968, said 
transfer was not made subject to the real property transfer fee 
imposed by Section 319,54, Revised Code. But transfers presented 
after March 10, 1968, are subject to the transfer fee, regardless 
of the time of execution and delivery of the instrwnent. 

To: Elmer Spencer, Adams County Pros. Atty., West Union, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, April 16, 1968 

I have your request for my opinion concerning the appli­
cability of Section 319.54, Revised Code, which imposes a real 
property transfer fee, to certain deeds which may or may not 
antedate the law. 

You cite a particular deed in question before you and advise 
it was made, delivered, transferred and recorded in November, 1967, 
in a county other than Adams with adequate federal documentary 
stamp affixed, but which deed also covered real property in Adams 
County and was presented there January 10, 1968, for transfer by 
the county auditor. 

The specific question is whether the county real property 
transfer fee is applicable to this deed. 

The final paragraph of Section 319,54, Revised Code, as 
amended by Amended Substitute House Bill No. 919, effective 
December 12, 1967, provides: 

"No real property transfer fee provided 
for in division (F) (3) of section 319,54 of 
the Revised Code shall be applicable with 
respect to the conveyance of real property 
unless such conveyance takes place on or after 
January 1 1 1968." 

(Emphasis added.) 

I think at the outset it may be accepted that a conveyance 
takes place on the date on which the deed becomes effective. 
Perhaps another way of expressing this would be to say that the 
conveyance takes place on the date title moves from the grantor 
to the grantee. 
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The requirements of a deed causing title to move from grantor 
to grantee are not in a general way controversial. I think a sum­
mary qt:.otatiQn from 17 O. Jur. (2nd), Deeds, Section 53, ma:, 
suffice. I quote, beginning at page 152: 

"It is well settled that in order to 
convey title by deed there must not only 
be a proper execution and acknowledgment 
of the deed, but also a delivery for the 
purpose of passing title. It is an ele­
mentary principle that a deed to be opera­
tive as a transfer of the ownership of 
real estate, must be delivered with in­
tention by the grantor to sever his 
right to control the instrument further 
c::1C: an intention by the grantee to assume 
control over it. Delivery gives the 
instrument force and effect." 

As counterpart of the foregoing, it may be observed that 
when execution, acknowledgment, and delivery of the deed has 
been made with the purpose of passing title, the deed has then 
become effective and the conveyance has .:taken placen to use 
the specific words of Section 319,54, supra. 

In the interim since your request, Section 319.54, Revised 
Code, has again been amended by the enactment of ~ubstitute 
Senate Bill No. 511, which was signed by the Governor as an 
emergency measure and became effective March 10, 1968. The last 
paragraph of said Section 319.54 now reads: 

"The real property transfer fee provided 
for in division (FJ (3) of this section shall 
be applicable to any conveyance of real prop­
erty presented to the county auditor on or 
after January 1, 1968, regardless of its time 
of execution or delivery. 11 

This amendment makes it quite clear that any instrument of 
transfer presented to the auditor after March 10, 1968, shall be 
subject to the transfer fee regardless of the time of execution 
or delivery. The only question which remains then relates to those 
instruments presented between January 1, 1968 and March 10, 1968. 

Construing all of the provisions of the most recent enact­
ment together with the related sections of the Revised Code in 
pari materia, the above quoted last paragraph of Section 319.54, 
supra, is at best ambiguous. But to construe the ne1v law as 
applying to instruments otherwise exempt, presented prior to 
its effective date, would make this statutory language apparently 
unconstitutional. The transfer fee is in effect an excise tax 
upon the transaction of transferring real property of record. It 
is in this respect like a sales tax, the latter being an excise 
tax on the transaction of making a sale. The Supreme Court of 
Ohio has held that Section 28, Article II, Ohio Constitution pro­
vides that the General Assembly shall have no power to pass retro­
active laws, and that a sales tax can operate prospectively only. 
See State ex rel. v. Ferguson, 133 Ohio St. 325. An attempt to 
tax transactions antedating the law is unconstitutional. See 
Safford y. Met:>:clpolitan Life Insurance Company, 31 Ohio Arp., 
aff'd, 119Qhio St. 332. 

It is an universally applied principle that an act will be 



2-82 ATTORNEY GENERALOpin. 68-070 

construed in such a way as to sustain its constitutionality if 
that is possible. Our Supreme Court in Co-op, Leg. Committee, et 
al. v. Public Utilities Commission, et al., 177 Ohio St. 101, held 
as follows in the second branch of the syllabus: 

"2. Where reasonably possible a statute 
should be given a construction which will 
avoid rather than a construction which will 
raise serious questions as to its 
constitutionality." 

It is my opinion that it is not only reasonably possible, 
but is the more persuasive construction when considering these 
related provisions in pari materia, to find here the legislative 
intent to apply the provisions of the new act only to transfers 
presented after the effective date of the act, March 10, 1968. 

I am, therefore, of the opinion that in any transfer pre­
sented prior to March 10, 1968, where it is indicated that the 
essential elements of execution and delivery have occurred in 
their entirety prior to January 1, 1968, said transfer was not 
made subject to the real property transfer fee imposed by Sec­
tion 319.54, Revised Code. But transfers presented after March 
10, 1968, are subject to the transfer fee, regardless of the 
time of execution and delivery of the instrument. 




