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OPINION NO. 83-022 

Syllabus: 

Since employees of the Transportation Research Board are paid with 
funds generated by the Board, rather than with state funds, they are 
not in the "civil service" or "state service," as those terms are 
defined in R.C. 124.01 and used in R.C. Chapter 124. 

To: George J. Arnold, Chairman, Transportation Research Board, East Liberty, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, Aprll 29, 1983 

I have before me your request for an opinion concerning the status of 
employees of the Transportation Research Board of Ohio. It is my understanding 
that your question is whether employment with the Transportation Research Board 
of Ohio constitutes "civil service" or "state service," as defined in R.C. 124.01, for 
purposes of R.C. Chapter 124, 

. The Transportation Research Center was created by R.C. 5507.01 "for the 
conduct of research in automative, vehicular, and related forms of transportation, 
and for the development of improved highway facilities for vehicular traffic." It is 
under the control of the Transportation Research Board of Ohio. R.C. 5507 .01. The 
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Board is a body corporate and politic, subject to the provisions of R,C, Chapter 
5507 and "to all provisions of law generally applicable to state agencies which do 
not conflict with" that chapter. R.C. 5507.01. My predecessor has described the 
Board as "a rather unique entity with an indisputable state-affiliated identity, but 
with a quasi-public character distinguishing it from most other state agencies." 
1977 Op. Att'y Gen. No. 77-023 at 2-80. See 1980 Op. Att'y Gen. No. 80-033. 

R.C. 124.01 includes the following definitions: 

As used in Chapter 124. of the Revised Code: 
(A) "Civil service" includes all offices and po.sitions of trust or 

employment in the service of the state and the counties, cities, city 
health districts, general health districts, and city school districts 
thereof. 

(B) "State service" includes all such offices and positions in the 
service of the state, the counties, and general health districts 
thereof, except the cities, city health districts, and city school 
districts. 

(C) "Classified service" means the competitive classified civil 
service of the state, the several counties, cities, city health districts, 
general health districts, city school districts thereof, and civil service 
townships. 

These definitions delineate the offices and positions which are subject to the 
various provisions of R.C. Chapter 124, It is clear that employment with the 
Transportation Research Board is not employment with a county, city, city health 
district, general health district, city school district, or civil service township. 
Therefore, employees of the Transportation Research Board come within these 
definitions and, thus, within related provisions of R.C. Chapter 124, only if they are 
in the service of the state, within the meaning of R.C. 124.01. 

The concept of employment in the service of the state under R.C. 124.01 was 
recently discussed by the Court of Appeals of Franklin County in connection with 
the question whether an employee of the State Teachers Retirement System of 
Ohio was subject to the civil service provisions of R.C. Chapter 124. In re Ford, 3 
Ohio App. 3d 416, 446 N.E.2d 214 (Franklin County 1982), motion to certify the 
record overruled, No. 82-1127 (Ohio Sup. Ct. Sept. 22, 1982). In that case, the court 
concluded that employees of the State Teachers Retirement System are not in the 
state ser11ice for purposes of R.C. 124.01 because they are paid solely from trust 
funds of the board and not from any state funds. The court stated: "In other 
words, employment in the service of the state under R.C. 124.01 has two requisites: 
(1) employment by a state agency, and (2) compensation being paid in whole or in 
part from state funds, whether general or special, regardless of the source of such 
state funds." Id. at 420, 446 N.E.2d at 218. The court used the term "state funds" 
to mean moneys "belonging to the state, whether from the ge_neral fund or some 
special fund," id. at 420, 446 N.E.2d at 218, and not to extend to trust funds of a 
state agency. ­

The rule set forth in the Ford case appears to be applicable to the question 
you have raised. As noted above, the Transportation Research Board is clearly 
affiliated with the state and may, in some sense, be considered a state agency. 
See, ~· R.C. 5507.01 (making Board subject to all provisions of law generally 
applicable to state agencies which do not conflict with R.C. Chapter 5507); Op. 
No. 77-023 at 2-80 (distinguishing the Board from "most other state agencies"). 
Whether the Board is a state agency as that term is used in the Ford case is, 
however, a determination which I need not make, since it is clear that employees of 
the Board are not paid from state funds. 

It is true that there is statutory authority for the Board to receive funds from 
the General Assembly and use them to pay its employees. R.C. 5507 .01 provides 
that "(a] 11 expenses incurred in carrying out [R.C. Chapter 5507] shall be payable 
solely from funds provided under (R.C. Chapter 5507], appropriated for such 
purpose by the general assembly, or provided by the emergency or controlling 
board." R.C. 5507 .03(I<) authorizes the Board to "(el rnploy managers, 
superintendents, and retain or contract with consulting engineers, financial 
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consultants, accounting experts, and architects" and, with approval of the Attorney 
General, to employ legal counsel. It specifies that such expenses "shall be payable 
solely from the proceeds of transportation research revenue bonds or notes issued 
under [R.C. Chapter 5507], from revenues, or from funds appropriated for such 
purpose by the general assembly or otherwise provided heretofore." See also R.C. 
5507 .03(E), 5507 .03(J), 5507.03(0). The statutory scheme would, therefore, permit 
the Board to pay its employees with state funds. 

You have, however, informed me that the Board "receives no appropriations 
and subsists upon its own generated income." This conclusion is consistent with 
that reached by my predecessor in Op. No. 77-023 at 2-82: "[The Transportation 
Research Board] is an autonomous public entity financially separated by law from 
the rest of the state." It is analogous to the conclusion reached in In re Ford. See 
R.C. 5507 .10 (moneys, funds, properties, and assets of the Board are held in trust). 
Further, it is my understanding that no appropriations for the payment of 
employees of the Board have in fact been made for the current biennium. See Op. 
No. 77-023. It appears, therefore, that, under the analysis adopted in Ford,funds 
used to pay employees of the Transportation Research Board are not state funds. 

With the understanding that the Transportation Research Board does not use 
funds appropriated by the General Assembly or, in fact, any funds other than those 
which it generates, to pay its employees, I conclude that employees of the Board 
are not paid from state funds and, under the rule set forth in Ford, are not in the 
service of the state for purposes of R.C. 124.01. They are, therefore, not in the 
"civil service" or "strte service," as those terms are defined in R.C. 124.01 and used 
in R.C. Chapter 124. 

The conclusion that employees of the Transportation Research Board are not 
in the service of the state under R.C. 124.01 is consistent with the distinctive 
nature of that Board, ~. ~· R.C. 5507 .03(0) (expressly authorizing the Board to 
provide coverage for its employees under R.C. Chapters 145 (Public Employees 
Re drement System), 4123 (workers' compensation) and 4141 (unemployment 
co1.1pensation), even though each of- those chapters covers state employees, see 
R.C. 145.01, 4123.01, 4141.01), and with prior opinions of this office, see,~· Op. No. 
77-023 (concluding that provisions of R.C. 141.15, which govern reimbursement of 
travel expenses for state officers and employees who are ~" :d from state funds, are 
not applicable to the Transportation Research Board); 1962 Op. Att'y Gen. No. 3334, 
p. 807 (concluding that employees of the Ohio Turnpike Commission, a legal entity 
which is separate and apart from the several counties, the cities, and the state and 
which pays its employees from the proceeds of turnpike revenues, are not 
employees in the classified state civil service for purposes of civil service laws); 
1939 Op. Att'y Gen. No. 182, vol. I, p. 213 (concluding that employee:; of bridge 
commissions, paid from bridge revenues, are not employees of the state, counties, 

I note that there is an uncodified statute which may affect the civil 
service rights of certain employees of the Transportation Research Board. 
1971-1972 O.l)io Laws, Part I, 1041 (Am. S.B. 508, eff. Oct. 19, 1972), which 
created the Transportation Research Board, provided that the Board was to 
be deemed to constitute the continuation of the Ohio Highway Research 
Board and that employees of the Ohio Highway Research Board would be 
employees of the Transportation Research Board. Division (A) of Section (3) 
(uncodified) of that act stated, at 1062: 

All personnel of the Ohio highway transportation research board 
shall be employees of the transportation research board of Ohio, 
and all such personnel who are in the classified service shall 
have the same civil service ri hts seniorit len th of service 
and compensation. Emphasis added. 

While it is not clear precisely what effect this provision has, it does appear 
that this provision should be considered in determining the civil service rights 
of any employees of the Transportation Research Board who were previously 
employed by the Ohio Highway Research Board. 
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cities, or city school districts and, therefore, are not subject to the civil service 
laws). ~ gen~rally S italeri v. Metro Re 'onal Transit Authorit , 67 Ohio.App. 
2d 57, 426 N.E.2d 183 umm1t County 1980 statute spec1 ymg t at employees of a 
regional transit authority are to be considered public employees within the meaning 
of R.C. Chapter 145 (Public Employees Retirement System) implies that they are 
not intended to be public employees for all purposes; they are not entitl~d by 
statute to the benefits of vacation leave, sick leave, state holidays or pay ranges); 
1965 Op. A tt'y Gen. No. 65-47 (concluding that employees of a regional airport 
authority are subject to PERS but not to civil service statutes). 

It is, therefore, my opinion, and you are hereby advised, that, since employees 
of the Transportation Research Board are paid with funds generated by the Board, 
rather than with state fonds, they are not in the "civil service" or "state service," 
as those terms are defined in R.C. 124.01 and used in R.C. Chapter 124. 




