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OPINION NO. 81-028 

Syllabus: 

R.C. 3323.09 requires that the board of education of the school 
district of residence of a handicapped child under twenty-two years 
of age who has received special education from a county board of 
mental retardation and developmental disabilities make tuition 
payments for such child. 

To: Thomas S. Delay, Jackson County Pros. Atty., Jackson, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, May 8, 1981 

.Jun~ 1981 
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I have before me your request for an opinion concerning an interpretation of 
R.C. 3323.09. Specifically, your question is as follows: 

Does Section 3323.09 Revised Code require tuition payments by 
school districts for all handicapped children under the age of twenty­
two years or only those of compulsory school age, in special education 
programs operated by or under the direction of the Department of 
Mental Retardation? 

The statutory provision most directly applicable to your question is the 
second paragraph of R.C. 3323.09, which provides in pertinent part as follows: 

A county board of mental retardation and developmental 
disabilities that during the school year provided special education 
pursuant to this section for mentally handicapped children shall 
re are a statement for each mentall handica ed child uncier 

twenty-two years o age who has received such special education. 
The statement shall contain the child's name, the name of his school 
district of residence, the name of the county board providing the 
special education, and the number of months it was provided. Not 
later than the thirtieth day of June, the board shall forward a 
certified copy of such statement to the director of the department of 
mental retardation and developmental disabilities and to the 
treasurer of the board of education of the child's school district of 
residence or if the child is a resident of a private children's home, 
mst1tut1on, or other residential facility and is not a school resident of 
this state, to the private children's home, institution, or other 
residential facility. Within thirty days after the receipt of such 
statement the board of education or the home, institution, or facility 
shall pay to the county board submitting the statement an amount 
equal to the computed amount of tuition that would be due the 
district if a nonresident pupil attended the schools of the district for 
the same period of time that the mentally handicapped child received 
special education. (Emphasis added.) 

The statute appears both clear and authoritative in mandating that the 
"county board of mental retardation and developmental disabilities. , .shall 
prepare a statement for each mentally handicapped child under twenty ..two years 
of age who has received such special educftion,'' and that "the board of education 
of the child's school district of residence" shall make payment within thirty days 
after the receipt of such a statement. This statute, with its consistent use of the 
verb shall instead of the discretionary may, expresses the obvious legislative intent 
to establish procedures that are to be mandatory in scope with respect to the 
education of and the funding for Ohio's handicapped children. See Dorrian v. Scioto 
Conservancy District, 27 Ohio St. 2d 10 2, 271 N .E.2d 834 (1971).- ··· 

"Handicapped child," as defined by R.C. 3323.0l(A) for purposes of R.C. 
Chapters 3321 and 3323, "means a person under twenty-two years of age who is 
mentally retarded, hard of hearing, deaf, speech impaired, visually handicapped, 
seriously emotionally disturbed, orthopedically impaired, multiply impaired, or 
otherwise health impaired, or who has specific learning disabilities, and by reason 
thereof requires special education." Thus, the use of the term "handicapped child" 
in the above-quoted paragraph in itself indicates that all handicapped persons under 
twenty-two years of age are covered by its provisions. The express use of the 
words "for each mentally handicapped child under twenty-two years of age" 
emphasizes that the full age range of handicapped children is included. Therefore, 
it appears that the answer to your question is directly found within R.C. 3323.09 
itself. · 

1s~e 1980 Op. Att'y Gen. No, 80-095 (discussion of "district of school 
residence"). 
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I note, however, that although the foregoing supports the conclusion that R.C. 
3323.09 requires tuition payments by school districts for all handicapped children 
under twenty-two years of age who receive special education from a county board 
of mental retardation and developmental disabilities, an argument to the contrary 
may be raised. The portion of R.C. 3323.09 quoted above is limited to county 
boards of mental retardation and developmental disabilities "that during the school 
year provided special education pursuant to this section for mentally handicapped 
children" (emphasis added), and provides for payment only for "each mentally 
handicapped child ...who has received such special education" (emphasis added). 
The first paragraph of R.C. 3323.09 specifies the special education programs to 
which that section relates. It states: 

The director of the department of mental retardation and 
developmental disabilities, as authorized by the state board of 
education, shall establish special education programs for handicapped 
children to be operated and maintained by county boards of mental 
retardation and developmental disabilities in accordance with a plan 
submitted to and approved by the director. Such plan shall include a 
request for funding that will allow the county board to provide special 
education to all handicapped children who in accordance with section 
3323.04 of the Revised Code, have been placed in special education 
programs operated by the county board. The director shall compile 
the plans submitted by county boards and shall submit a 
comprehensive plan to the state board of education. (Emphasis 
added.) 

It is the reference in this paragraph to R.C. 3323.04 .which apparently 
provides the basis for your question. R.C. 3323.04 requires the State Board of 
Education, in consultation with the Department of Mental Health and the 
Department of Mental Retardation and Developmental Disabilities, to establish 
procedures and standards for the placement of handicapped children in appropriate 
educational programs; as discussed above, use of the term "handicapped children" 
indicates that persons through age twenty-one are included. With respect to the 
placement in special education programs to which R.C. 3323.09 refers, however, 
R.C. 3323.04 provides that the "state board shall require the board of education of 
each school district to place each handicapped child of compulsory school age 
residing within the district in an appropriate education program ••• , which may 
include instruction in regular classes, a special education program, or any 
combination thereof" (emphasis added). "Compulsory school age" is not defined for 
purposes of R.C. Chapter 3323. However, R.C. 3321.01 states: "A child between six 
and eighteen years of age is 'of compulsory school age' for the purpose of sections 
3321.01 to 3321.13 of the Revised Code." The use in R.C. Chapter 3323 of the terms 
"handicapped children of compulsory school age" and "handicapped children not of 
compulsory school age" suggests that the statutory definition of "compulsory school 
age" is also applicable to R.C. Chapter 3323. See, ~· R.C. 3323.02 ("[i] t is the 
purpose of this chapter to assure that all handicapped children of compulsory school 
age in this state shall be provided with an appropriate public education"); R.C. 
3323.06 ("[tl he state board of education shall develop. . .a state plan...for the 
placement and provision of special education and related services for all 
handicapped children of compulsory school age, and for the availability of 
educational placement and special education for handicapped children not of 
compulsory school age"); R.C. 3323.07. Hence, I conclude that, because R.C. 
3323.04 expressly applies to "handicapped children of compulsory school age," it 
provides for the required placement only of handicapped children between ages six 
and eighteen. 

Because R.C. 3323.04 provides for mandatory placement only of handicapped 
children between ages six and eighteen, the portion of R.C. 3323.09, quoted above, 
which requires that the plan for establishment of special education programs 
submitted pursuant to that section "shall include a request for funding that will 
allow the county board of mental retardation to provide special education to all 
handicapped children who, in accordance with section 3323.04 of the Revised Code, 
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have been placed in special education programs operated by the county board of 
mental retardation," applies only to the education of handicapped persons between 
the ages of six and eighteen. I do not find, however, that special education 
provided pursuant to R.C. 3323.09 is limited to persons of compulsory school age. 
The first sentence of R.C. 3323.09 specifically authorizes the establishment of 
special education programs for "handicapped children," a term which includes all 
handicapped persons under age twenty-two. The reference to R.C.., 3323.04 is 
inclusive, but not restrictive. The funding must cover all persons placiid pursuant 
to R.C. 3323.04; there is, however, no indication that the plan for special education 
may not also include other handicapped children. Although R.C. 3323.02 states 
that it is the purpose of R.C. Chapter 3323 "to assure that all handicapped children 
of compulsory school age in this state shall be provided with an appropriate public 
education," R.C. Chapter 3323 also clearly authorizes the provision of education to 
handicapped children who are not of compulsory school age. R.C. 3323.06, 3323.07. 
The Director of the Department of Mental Retardation and Developmental 
Disabilities obtains his authority to establish special education programs from the 
State Board of Education pursuant to R.C. 3323.07, which requires the State Board 
to authorize programs for the education of all handicapped children of compulsory 
school age and permits the State Board to authorize such programs for handicapped 
children who are not of compulsory school age. If the Director is authorized 
pursuant to R.C. 3323.07 to establish programs for handicapped children who are 
not of compulsory school age, such programs com2 within R.C. 3323.09 and are 
subject to the payment i;,rovisions contained therein. 

It is, therefore, my conclusion, and you are hereby advised, that R.C. 3323.09 
requires that the board of education of the school district of residence of a 
handicapped child under twenty-two years of age who has received special 
education from a county board of mental retardation and developmental disabilities 
make tuition payments for such child. 

21 note that Ohio's program of education for the handicapped is designed to 
comply with the Federal Education for All Handicapped Children Act of 1975, 
Public Law 94-142, 89 Stat. 773, 20 U.S.C. §1401 et~· The federal law is, 
however, of little guidance on the question considered herein, since it 
i;,rovides that, for a state to qualify for federal assistance, the state must 
have a plan which assures that: 

a free appropriate public education will be available for all 
handicapped children between the ages of three and eighteen 
within the State not later than September 1, 1978, and for all 
handicapped children between the ages of three and twenty-one 
within the State not later than September 1, 1980, except that, 
with respect to handicapi;,ed children aged three to five and aged 
eighteen to twenty-one, inclusive, the requirements of this clause 
shall not be applied in any State if the application of such 
requirements would be inconsistent with State law or practice, or 
the order of any court, respecting public education within such 
age groups in the State.... 

20 U .S.C. §1412(2)(8). A determination as to whether handicapped children 
aged three through five and eighteen through twenty-one are included in the 
education requirements of a state plan is, therefore, dependent upon state 
law. 




