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OPINION NO. 960 

Syllabus: 

A sum transferred from the general fund of a county to the 
general drainage improvement fund, created under Section 6131.50, 
Revised Code, may not be transferred back to the general fund 
upon a finding, pursuant to Section 6131.31, Revised Code, that the 
contemplated improvement is not necessary and conducive to the pub­
lic welfare, except as authorized under Section 5705.15, Revised 
Code, and in the manner provided in Section 5705.16, Revised Code. 

To: Robert L. Balyeat, Allen County Pros. Atty., Lima, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, April 3, 1964 

I am in receipt of your request for my opinion which reads in 
material part as follows: 

"This office is addressing this letter to you on 
behalf of the County Commissioners of Allen County, 
Ohio who are desirous of obtaining a legal opinion as 
to the following matter. 
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"It is the desire of the Board of County commis­
sioners of Allen County to establish a sanitary sewer 
district within a portion of Allen County, but before 
so doing it is necessary that there be a preliminary 
plan prepared to first determine the feasibility of 
such a project. 

"The over all costs of such a plan would be ap­
proximately $27,000.00. The County Commissioners have 
established a rotary ditch fund which has a·present 
balance of approximately $50,000.00 and of which ap­
proximately 20¾ is presently encumbered for other 
projects. We are desirous of an opinion as to the 
following: 

1. May the County Commissioners by 
resolution transfer $27,000.00 from this 
fund to the general fund? 

2. May the County Commissioners by 
resolution pay out of the general fund 
the su.~ of $27,000.00 to finance such a 
sewer survey and preliminary planning? 

"The ditch fund would then be reimbursed said 
money out of proceeds derived from assessments and 
from revenue bonds which would finance the entire 
project at a later date.•· 

I am further informed that the fund referred to is the general 
drainage improvement fund established pursuant to Section 6131.50, 
Revised Code: that the unexpended balance in this fund represents 
a sum originally transferred by the board of county commissioners 
from the general fund to the general drainage improvement fund to 
defray preliminary expenses and in anticipation of the levying 0£ 
special assessments: and that on appeal to the court of common 
pleas, under Sections 6131.25 to 6131.36, inclusive, Revised Code, 
it was the judgment of the court that the improvement was not nec­
essary and was not conducive to the public welfare and, according­
ly, the assessments were not levied and the improvement was not 
constructed. 

Section 6131.50, Revised Code, provides: 

"The board of county commissioners of each 
county shall provide and establish the 'general 
drainage improvement fund,• which fund shall be 
used as a sinking fund for all bonds issued under 
sections 6131.01 to 6131.64, inclusive, of the 
Revised Code. Said funds shall consist of: 

"(A} Any taxes levied and collected for 
ditch and drainage purposes under county levies, 
not by law otherwise disposed of: 

"(B} The proceeds of all bonds issued and 
sold under sections 6131.01 to 6131.64, inclusive, 
of the Revised Code: 

"(C} The collections from all special assess­
ments for benefits to property as provided in such 
sections: 
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"(D) Such other funds as by law are pro­
vided to be paid therein." 

Payments from the general drainage improvement fund are au­
thorized under Section 6131.51, Revised Code, as follows: 

"All costs and expenses of improvements under 
sections 6131.01 to 6131.64, inclusive, of the 
Revised Code, including contract prices of con­
struction and the costs of locating the improve­
ment, shall be paid from the general drainage im­
provement fund. No warrants shall be drawn to be 
paid from such fund unless it contains a sufficient 
amount not otherwise specifically appropriated to 
pay the same. 

"The letting and approving of any contract for 
an improvement shall be deemed a specific appropria­
tion of the amount of such obligation, and such 
amount shall be set apart for the purpose of such 
payment and contingently charged against said fund. 
If at any time said fund contains the proceeds of 
bonds issued and sold under such sections, then 
said fund shall not be depleted below tne obliga­
tions incurred by such bond issue unless assess­
ments or levies have been made or ordered made in 
sufficient a~ount to redeem the bonds as they fall 
due. If at any time obligations legally incurred 
exceed the amount of said drainage improvement 
fund, an amount of the general revenue funds in 
t~e county treasury, unless otherwise appropriated, 
equal to tne deficiency, may by resolution of the­
b':>ard of c:ounty comznj_ssi.or.ers be t:ransferred to the 
general drai:nage improvement fund. 

"At any time after assessments collected for 
a drainage improvement have exceeded eight and 
one-half per cent of the engineer's preliminary 
estimate of cost of that improvement, the board 
of county commissioners may by resolution trans­
fer from the drainage improvement fund to the 
general revenue fund of the county an amount equal 
to such eight and one-half per cent, as reimburse­
ment of the sum previously transferred under the 
provisions of section 6131.12 or section 6131.30 
of the Revised Code." 

The transfer authorized by the last paragraph of this section from 
the drainage improvement fund to the general revenue fund of the 
county to reimburse the sum previously transferred from the gen­
eral revenue fund to the drainage improvement fund is not avail­
able here because no assessments have ever been collected. The 
question then is whether there is any other authority -- express 
or implied -- for transferring $27,000.00 from the drainage im­
provement fund to the general revenue fund of the county. 

Directing consideration first to the question of the implied
authority of the board of county commissioners to transfer funds 
from the drainage improvement fund to the general fund, I am of 
the opinion that a board of county commissioners lacks such au­
thority, even under the circumstances of this case. While in a 
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sense a transfer in this instance would appear to be no more than a 
return of funds to the county general revenue fund, in fact these 
funds are a part of the general drainage improvement fund and are 
withdrawable or expendable subject to the limitations and condi­
tions impressed by statute upon all moneys -- regardless of their 
sourse -- in this special fund. In arriving at this conclusion, I 
am not unaware of the conclusion of a predecessor in Opinion No. 
859, Opinions of the Attorney General for 1951, which, as dis­
closed by the syllabus, is as follows: 

"For the purpose of paying the preliminary 
costs and expenses involved in the establishment 
of a garbage disposal district and constructing
disposal plants as contemplated by Section 6600, 
General Code, funds may be advanced from the 
general fund of the county, and upon the sale of 
revenue bonds for such purpose as provided by 
Section 6600-6, General Code, a portion of the 
proceeds from such bonds may be used to reimburse 
the general fund for monies so advanced." 

The rationale of the then Attorney General was that the funds 
in that instance were advanced from the general fund for prelimin­
ary expenses and were not transferred. A conclusion which is not 
justified here because Section 6131.12, supra, provides for a 
transfer of funds "from the general revenue funds of the county, 
not otherwise appropriated, to the general drainage improvement 
fund" and, presumably, the funds in question were transferred pur­
suant to this authority. The fact that the particular improve­
ment contemplated was thwarted by court action does not change the 
character of the fund or reduce or remove the limitations on the 
use of moneys in such fund. The situation is the same as if the 
improvement had been completed and the sum in question was a remain­
ing balance. The general statutory authority for the transfer of 
funds within a subdivision must be examined. 

Section 5705.14, Revised Code, authorizes transfers from funds 
from special tax levies and for special bond issues, and specific 
permenent improvement funds and other designated funds, within a 
subdivision when, broadly speaking, the purpose for which a special
fund was created has terminated. It is not by its terms applicable 
to the general drainage improvement fund. However, Section 5705.15,
Revised Code, provides: 

"In addition to the transfers authorized 1n 
section 5705.14 of the Revised Code, the taxing
authority of any political subdivision may, in the 
manner provided in this section and section 5705.16 
of the Revised Code, transfer from one fund to a­
nother any public funds under its supervision, ex­
cept the proceeds or balances of loans, bond issues, 
special levies for the payment of loans or bond 
issues, the proceeds or balances of funds derived 
from any excise tax levied by law for a specified 
purpose, and the proceeds or balances of any li­
cense fees imposed by law for a specified purpose. ,r 

I am of the opinion that a transfer of funds from the general
drainage improvement fund to the general fund of a; CO'IJPD' may be 
made under the authority of this section. 
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Section 5705.16, Revised Code, provides in substance that the 
transfers authorized under Section 5705.15, supra, shall be with 
the approval of the board of tax appeals and upon petition to the 
court of common pleas of the county in which the funds are held. 

In specific answer to your question, therefore, it is my opin­
ion that a sum transferred from the general fund of a county to the 
general drainage improvement fund, created under Section 6131.50, 
Revised Code, may not be transferred back to the general fund upon 
a finding, pursuant to Section 6131.31, Revised Code, that the con­
templated improvement is not necessary and conducive to the pub­
lic welfare, except as authorized under Section 5705.15, Revised 
Code, and in the manner provided in Section 5705.16, Revised Code. 




