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1. INMATE OF COUNTY HOME-FUNDS RECEIVED FROM 
DIVISION OF AID FOR THE AGED-WHEN TURNED 
OVER TO COUNTY ,MUST BE DEPOSITED WITH 
COUNTY TREASURER TO CREDIT OF INMATE AND 
DISBURSED UNDER SECTION 2549 G. C. 

2. NO AUTHORITY IN LAW FOR DIVISION OF AID FOR 
THE AGED, DEPARTMENT OF PUBLIC WELFARE OR 
OTHER AUTHORITY TO RESTRICT USE OF MONEYS 
AWARDED TO INMATE OF COUNTY HOME. 



OPINIONS 

SYLLABUS: 

1. Funds received by an inmate of a county home from the Division of Aid 
for the Aged, when turned over to the county, must be deposited with the county 
treasurer to the c-redit of such inmate and disbursed in accordance with the provisions 
of Section 2549, General Code. 

2. There is no authority in law whereby the Division of Aid for the Aged, 
the Department of Public Welfare, or other authority, may restrict the use of 
moneys awarded to an inmate of a county home. 

Columbus, Ohio, July 31, 1947 

Hon Russell C. Price, Prosecuting Attorney, Wyandot County 

Upper Sandusky, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads : 

"Here in ·wyandot County we have 11 or 12 inmates of the 
Wyandot County Home who are eligible for and have received 
old age pensions. The first monthly payment was made, I be­
lieve, the last of May, 1947. 

It is my understanding that this award is made to the in­
mates of the Wyandot County Home eligible for old age pensions 
by the Division of Aid for the Aged under rules and regulations 
which they have set up and that such award is made with the 
understanding that such amounts be used by the county to im­
prove living conditions and the comfort of the inmates of the 
home. Also, it is made with the further understanding that the 
amount of money now being appropriated by the county for the 
maintenance of the Wyandot County Home should not be re­
duced by reason of the receipt of the money from the State 
through the Division of Aid for the Aged. In other words, such 
award is not to be used by the county in order to reduce its op­
erating expenses at the home, but for the purpose of providing 
additional benefits to the inmates of the home. 

The ·wyandot County Commissioners would like your opin­
ion as to the following matters : 

First, when the award made to an inmate of a county home 
by the Division of Aid for the Aged is received by the inmates 
and by tihem turned over to the county, for their support, in 
what fund or to the credit of what fund should such money be 
placed? 

Second, can it be left to accumulate over a period of time, 
for the purpose of making permanent improvements, such as for 
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one thing perhaps improving of present buildings or for con­
structing of additional buildings for use as an infirn1ary, or 
other purpose beneficial to the health and well-being of the in­
mates? 

Third, are such funds when paid by the inmates to the 
county under the exclusive control of the county commissioners, 
and treated as other county funds, or is the use of such funds 
restricted to rules and regulations which may be set up by the 
Division of Aid for the Aged, or the Department of Public Wel­
fare, or other authority?" 

Your question relates to the proper disposition of moneys received 

by inmates of the county home from the Division of Aid for the Aged. 

Any moneys received by an inmate, from whatever source, are the per­

sonal property of such inmate, and the mere fact that such funds are re­

ceived from the Division of Aid for the Aged does not alter such owner­

ship. 

The aid furnished is to an individual and is not a grant from the 

state to the county. That being so, it seems to me that thereafter the dis­

position of such moneys is a matter of agreement between the inmates and 

the county commissioners. They may agree upon a fixed amount as the 

<·ost of maintenance of the inmate in the county home and the inmate 

would be obliged to pay such amount to the county commissioners. If 

such maintenance cost did not equal the entire amount of the award, the 

inmate would have the right to retain such balance for his personal needs. 

The inmate might agree to turn over the entire sum to the county 

commissioners under an agreement to deduct the cost of maintenance 

therefrom, and the balance, if any, to be held in trust for him, subject 

to his order, with the further provision that any balance in the trust fund 

would be paid to him if and when he left the home, or to his estate at 

his death. 

Since the moneys received are the personal property of the inmate, 

what right do the county commissioners have to charge and collect for 

maintenance? This question is considered in Opinion No. 1370, Opin­

ions of Attorney General for 1946. At page 763 it was said: 

"As to the obligation of an inmate of a county home to 
pay the county for his maintenance, the law is not so clear. 
There is no statute expressly authorizing the county commission­
ers to charge him for such maintenance. The only provision 
bearing on the subject is found in Section 2548, General Code, 
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which authorizes the commissioners, when an inmate of the home 
is found to have property real or personal, to subject it to a 
judicial sale and reimburse the county for the cost of keeping 
him. This statute was held in 1927 Opinions of Attorney Gen­
eral, page 2141, to include money on deposit to the credit of the 
inmate. But the allowances due a person from the fund for aid 
for the aged, are by the provisions of Section 1359-26, General 
Code, inalienable and exempt from judicial process. However, 
I am of the opinion that while the commissioners cannot en­
force collection against an inmate of the county home by a re­
sort to his allowance from the division of a,jd for the aged, and 
could not compel him to make a payment so as to bring him 
within the eligible class for such aid, yet if he voluntarily makes 
such payment, he does, as a matter of law, make himself eligible 
for aid. Obviously, the commissioners have it within their power 
to induce him to make a payment and if possible procure an al­
lowance of such aid and turn it over to the institution, under pen­
alty of being refused admission or being turned out." 

Nor is the amount of the allowance necessarily the same as the cost 

of maintenance. The fifth paragraph of the syllabus of the above opinion 

reads as follows : 

"The division of aid for the aged, in determining whether 
an award shall be made to an inmate of a public institution, or 
the amount of such award, is not bound by the sum which the 
institution seeks to charge, but should determine, under all the 
facts, what amount is necessary to give the applicant reason­
able subsistence compatible with health and well being." 

Section 2548, General Code, referred to in the above opinion, reads 

as follows: 

"When a person becomes a county charge or an inmate of 
a city infirmary, and is possessed of or is the owner of prop­
erty, real or personal, or has an interest in remainder, or in any 
manner legally entitled to a gift, legacy or bequest, whatever, 
the county commissioners or the proper officers of the city in­
firmary shall seek to secure possession of such property by filing 
a petition in the probate court of the county in which such prop­
erty is located, and the proceedings therefor, sale, confirmation 
of sale and execution of deed by such county commissioners or 
officer of the city infirmary shall in all respects be conducted as · 
for the sale of real estate by guardians. The net proceeds thereof 
shall be applied in whole or in part, under the special direction 
of the county commissioners or the proper city officer as is 
deemed best, to the maintenance of such person, so long as he 
remains a county charge or an inmate of a city infirmary." 
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It will be noted that all moneys taken possession of under the pro­

visions of the above section are to be applied in whole or in part to the 

maintenance of the inmate, so long as he remains a county charge. Since 

it was pointed out in the aforementioned opinion that old age benefits 

paid to an inmate of a county home could not be seized under authority 

of the above section because of the provisions of Section 1359-26, General 

Code, it would seem that the provisions of said section, directing the de­

posit of moneys received thereunder, would not necessarily govern the 

deposit of money voluntarily paid over to the county commissioners by a 

recipient of aid for the aged who is an inmate of a county home. How­

ever, since the General Assembly has indicated that moneys belonging to 

an inmate should be used for his maintenance and support, it would seem 

to me to make no difference whether such moneys were recovered by 

legal process or received as a voluntary contribution. Regardless of how 

the money in question comes into the hands of the county commissioners, 

the fact remains that it is in either case money of the inmate and should 

therefore be used for his benefit. 

Section 2549, General Code, reads as follows: 

"The net proceeds arising from the sale of such property 
shall be paid to the county or city treasurer, and by him placed 
to the credit of such person to be paid out on the warrant of the 
county auditor, upon the order of the county commissioners, 
or by the city auditor upon the order of the proper officer of the 
infirmary. The superintendent shall open an account with the 
person and charge him with board at a reasonable rate and items 
furnished for his exclusive use, which account shall be approved 
by the county commissioners or by the proper city officer at the 
close of each month." 

This section contains explicit directions as to how such funds shall 

be handled. It provides for the deposit of the moneys with the county 

treasurer and directs how proper charges may be made against the same. 

Section 2550, General Code, is as follows: 

"Upon the death of such person or when he lawfully ceases 
to be a county charge or is lawfully discharged from the city in­
firmary, whose property or effects have been so disposed of, and 
the avails thereof so applied, any balance due and in favor of 
such person on the books of the institution shall be paid by the 
superintendent of the infirmary to him, or in case of death to 
his legal representative. \i\Then any such fund has become ex-
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hausted or any balance paid in manner described above, the super­
intendent shall file with the proper probate court a complete 
statement showing receipts, itemized expenditures and balance, 
if any, and such court shall file such report with the records 
relating to the original order of sale of such person." 

This section provides for the distribution of the balance of any such 

funds upon the death of an inmate or upon his discharge from the insti­

tution. T:he balance of said funds remaining after maintenance costs are 

in the nature of trust funds and as such must be strictly accounted for. 

In view of my opinion with reference to your first question, an an­

swer to your second question is not required. 

We have discussed above the control and distribution of funds re­

ceived by inmates of county homes and the rights and duties of county 

commissioners with reference thereto. Your third question, therefore, 

resolves itself into what restrictions or rules and regulations with ref er­

ence to such funds may be set up by the Division of Aid for the Aged, 

the Department of Public Welfare, or other authority. 

It is a well settled rule of law that public officers have only such 

powers as are given to them by statute or are necessarily implied there­

from. I am unable to find any authority in law which would enable the 

Division of Aid for the Aged, the Department of Public Welfare, or other 

authority, to promulgate rules or regulations which would restrict the 

use of such funds. I am informed that neither the Department of Public 

Welfare nor the Division of Aid for the Aged have set up any rules or 

regulations with reference to the expenditure of such funds. It follows, 

therefore, that the Division of Aid for the Aged, the Department of Pub­

lic Welfare, or any other authority, have no authority to make rules or 

regulations which restrict the use of funds which are paid to inmates as 

a grant from the Division of Aid for the Aged. 

It is my opinion, and you are advised: 

I. Funds received by an inmate of a county home from the Division 

of Aid for the Aged, when turned over to the county, must be deposited 

with the county treasurer to the credit of such inmate and disbursed m 

accordance with the provisions of Section 2549, General Code. 

2. There is no authority in law whereby the Division of Aid for the 
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Aged, the Department of Public Welfare, or other authority, may re­

strict the use of moneys awarded to an inmate of a county home. 

Respectfully, 

HUGI-I S. JENKINS, 

Attorney General. 




