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OPINION NO. 66-155 

Syllabus: 

When a vacancy in the office of township trustee 
occurred on November 19, 1965 by reason of the death 
of an incumbent who had been re-elected at the November 
2, 1965 election for another term of office, and where 
such vacancy for the term ending December 31, 1965 was 
filled by appointment under the specific provisions of 
Section 503.24, Revised Code, there would be no vacancy
in the office for the full term commencing January 1, 
1966 and no new appointment is necessary, since the 



2-325 OPINIONS 1966 

person appointed to the unexpired term would continue 
in office in accordance with Section 3.01, Revised Code, 
for the entire unexpired term ending December 31, 1969. 

To: Thomas R. Spellerberg, Seneca County Pros. Atty., Tiffin, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, September 13, 1966 

Your request for my opinion reads as follows: 

"One Oscar M. Kistler, incumbent 
trustee, who had just been re-elected 
on the 2nd day of November, 1965, died 
on the 19th day of November, 1965, and 
an inquiry was made of this office as 
to (1) how to fill the vacancy, and (2)
how long the appointment would be valid. 

"My research indicated there was 
no question that Ohio Revised Code Sec­
tion 503.24 as to the method of filling
the appointment within the thirty day
period was the applicable one. However, 
the question that arose is as to the 
length of the time that the person who 
is appointed serves as trustee. 

"In this latter connection I had 
examined your 1958 Ohio Attorney General 
Opinion #1651 as appearing at page 56 of 
the bound volume and of the Ohio Township
Handbook published by the Bureau of 
Inspection and Supervision of Public 
Offices, Roger W. Tracy, Auditor of 
the State, 1964 Edition and I find some 
difficulty in reconciling or agreeing
with this opinion as to the length of 
the appointment. I believe that an ex­
amination of Ohio Revised Code Section 
3.01 which provides, 

111 A person holding an office of 
public trust shall continue therein 
until his successor is elected, ap­
pointed, or qualified ... ' 
has been interpreted to mean that if a 
vacancy were filled for the unexpired 
term and no vacancy with respect to the 
full term would occur because a person
appointed to the unexpired term would 
continue in office and authority for 
this proposition is correctly set forth 
in your Attorney General Opinion #1651 
referred to above, and also in State 
ex rel Sheets vs. Spindell, 62, Ohio 
State 156 and 44 Ohio Jurisprudence 2nd 
Section 186, page 688. However, Ohio 
Revised Code section 3.02 provides, 
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"'When an elective office becomes 
vacant and is filled by appointment,
such appointee shall hold the office 
until his ~uccessor is elected and quali­
fied; and such successor shall be elected 
for the unexpired term, at the first gen­
eral election for the office which is va­
cant, that occurs more than forty days
after the vacancy has occurred ... ' 

"I feel that the general election 
means the first general election at which 
the particular office in question routinely 
comes up, not the first general election in 
point of time and to keep the elective 
offices in proper rotation, the ap-
pointee would continue in office un-
til the person elected at the November 
7, 1967 election is given a certificate 
of election, furnishes bond, takes the 
oath of office, and generally qualifies
for the position, at which time the ap­
pointee would cease to hold office. 

"In order that there is no misunder­
standing as to the facts, the trustees 
made an appointment in December, 1965 
within thirty days of the date of death 
of the said Oscar M. Kistler, however, 
they did not re appoint this man or any
other person after January 1, 1966 which 
leaves open the question as to whether or 
not the municipal judge at this time could 
make an appointment for the term starting
January 1, 1966 and if so, this appointee 
would also serve until the person who is 
elected and qualified at the November 7, 
1967 general election takes office." 

The question presented in your letter involves an 
apparent conflict between two statutes controlling the same 
subject matter. I note that Section 3.02, Revised Code, is 
a general statute which covers all elective offices in this 
state and provides the means whereby vacancies in such of­
fices may be filled. This section reads in pertinent part 
as follows: 

"When an elective office becomes 
vacant and is filled by appointment,
such appointee shall hold the office 
until his successor is elected and 
qualified; and such successor shall 
be elected for the unexpired term, 
at the first general election for 
the office which is vacant that oc­
curs more than forty days after the 
vacancy has occurred; provided that 
when the unexpired term ends within 
one year immediately following the 
date of such general election, an 
election to fill such unexpired term 
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shall not be held and the appointment
shall be for such unexpired term. 

"* * * * * * * * *" 
The statute with which the above section is in 

conflict is Section 503.24, Revised Code. This statute is 
a specific statute designed solely for filling vacancies in 
township offices. It reads as follows: 

"If, by reason of the nonaccept­
ance, death, or removal of a person
chosen to an office in any township 
at the regular election, or if there 
is a vacancy from any other cause, 
the board of township trustees shall 
appoint a person having the qualifi­
cations of an elector to fill such 
vacancy for the unexpired term. 

"If a township is without a board 
or if no appointment is made within 
thirty days after the occurrence of a 
vacancy on the board, the county court 
of such county shall appoint suitable 
persons, having the qualifications of 
electors in the township, to fill such 
vacancies for the unexpired term. 

"Wherever, in any township, a muni­
cipal court replaces the county court 
and there is no board of township trustees, 
or if no appointment is made within thirty 
days after the occurrence of a vacancy on 
the board, the municipal jugge or the pre­
siding municipal judger,_; if there is 
more than one, may fill-vacancies on the 
board. In those townships wherein there 
are no judges of a county court or muni­
cipal judges and there is no board of 
township trustees, or if no appointment
is made within thirty days after the oc­
currence of a vacancy on the board, the 
probate judge may fill vacancies on such 
board." 

The general rule of statutory construction provides
that a special statute takes precedence over general statutes 
when both govern the same subject matter. This principle 
was set forth by the Supreme Court of Ohio in Fisher Bros. 
Co. v. Bowers, 166 Ohio St. 191 at 196, as follows: 

"We have held so many times that it 
has become axiomatic that a special statu­
tory provision which applies to a specific 
subject matter constitutes an exception to 
a general statutory provision covering
other subject matter as well as the speci­
fic subject matter. State, ex rel. Steller 
et al., Trustees v. Zangerle, Aud., 100 
Ohio St., 414, 126 N.E. 413; State, ex rel. 



Opin. 66-155 ATTORNEY GENERAL 2-328 

Elliot Co., v. Conner, Supt., 123 Ohio St. 
310, 175 N.E., 200 Acme Engineering Co., v. 
Jones, Admr., 150 Ohio St. 423, 83 N.E. (2d),
202; Johnson v. United Enterprises, Inc. ante, 
149. 11 

It is therefore my conclusion that vacancies occurring
in a township office are to be filled pursuant to the pro­
visions of Section 503.24, Revised Code, which operates as 
a special exception to the general provisions of Section 
3.02, Revised Code. 

According to the facts in this case, the board of town­
ship trustees made an appointment in December, 1965 under the 
authority of the first paragraph of Section 503.24, supra, 
to fill the unexpired term of office in which the deceased 
trustee was serving at the time of his death. In the case 
of State, ex rel. Sheets v. Speidel, 62 Ohio St,. 156, citing 
with approval, State ex rel. v. Dahl, 55 Ohio St. 195, it 
was held at page 160 that an appointee to an unexpired term 
had the "right to remain until his successor was elected and 
q,!!alified" and "there could be no vacancy then unless Walker 
Lthe appointey should die, resign, or be lawfully removed 
for cause." 

In State, ex rel. Hoyt v. Metcalfe, 80 Ohio St. 244, 
the court held that the rule set forth in the above paragraph 
was applicable in the case of a judicial office and that the 
attempt to make an appointment to an elective judicial office 
at the beginning of a new term by the Governor was void be­
cause the incumbent held over and there was no vacancy. 

Accordingly, it is my opinion and you are advised: 

Where a vacancy in the office of township trustee oc­
curred on November 19, 1965 by reason of the death of an 
incumbent who had been re-elected at the November 2, 1965 
election for another term of office, and where such vacancy
for the term ending December 31, 1965 was filled by appoint­
ment under the specific provisions of Section 503.24, Revised 
Code, there would be no vacancy in the office for the full 
term commencing January l, 1966 and no new appointment is 
necessary, since the person appointed to the unexpired term 
would continue in office in accordance with Section 3.01, 
Revised Code, for the entire unexpired term ending December 
31, 1969. 




