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1. INDUSTRIAL COMMISSION OF OHIO-NO AUTHORITY 
TO GRANT INJURED EMPLOYE OF SELF-INSURING 
EMPLOYER THE RIGHT TO SELECT MEDICAL, HOSPI­
TAL OR NURSING SERVICES OF OWN CHOICE-EXCEP­
TION-EMERGENCY-EMPLOYER UNABLE TO SELECT 
AND FURNISH SERVICES-OPINIONS ATTORNEY GEN­
ERAL, 1914, VOLUME II, PAGE 1556 APPROVED AND 
FOLLOWED. 

2. WHERE MEDICAL, HOSPITAL AND NURSING SERVICES 
FURNISHED BY SELF - INSURING EMPLOYER ARE 
CLEARLY INADEQUATE OR INCOMPETENT, NO RIGHT 
GIVEN TO INJURED EMPLOYE TO SUBSTITUTE SERV­
ICES OF OWN CHOICE SO AS TO HOLD EMPLOYER 
LIABLE, UNLESS EMPLOYE FIRST SECURED AUTHORI­
ZATION FROM INDUSTRIAL COMMISSION. 

SYLLABUS: 

The Industrial Commission of Ohio does not have authority to grant an injured 
employee of a self-insuring employer the right to select medical, hospital or nursing 
services of his own choice, except in an emergency where the employer is unable to 
~lect and furnish the services (Annual Report of Attorney General, 1914, Vol. II, 
1556, approved and followed). 

Furnishing medical, hospital and nursing services by a self-insuring employer 
that are clearly inadequate or incompetent does not give an injured employee the 
right to substitute services of his own choice so as to render the employer liable 
therefor, unless the employee has first secured authorization from the Industrial Com­
mission to engage said services. 

Columbus, Ohio, December 16, 1943. 

The Industrial Commission of Ohio, 
Columbus, Ohio. 

Gentlemen: 

This will acknowledge receipt of your request for my opinion which 
reads: 

"Certain questions have arisen before the Industrial Com­
mission of Ohio concerning the interpretation of General Code 
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Section 1465-69, paragraph 2, particularly the following: 

'* * * the furnishing of medical, surgical, nursing and hos­
pital attention and services and nieditines, and funeral expenses 
equal to or greater than is provided· for in sections 1465-78 to 
1465-89.' 

Claims have a,risen in which the claim has been allowed by 
the Industrial Commission and specific surgery authorized, for 
example,- . . ' 

'That the employer be directed to furnish claimant surgical 
treatment for correction of left inguinal hernia,' 

and the employer' in such a case is ready and willing to furnish 
the necessary surgeon who, it appears, is entir:ely adequate and 
competent to perform the surgery contemplated, but the claimant 
desires to have a physician of his own choice perform the sur­
gery and does not desire to accept the services of the surgeon 
or surgeons designated by the employer, although the claimant 
does not contend that the surgeons chosen by the einployer are 
incompetent. Such claimant requests authority to have the sur­
geon of his choice perform the herniotomy, and further requests 
that the Commission order the employer to pay such services in 
accordance with the Commission's established rates. · 

The Commission would be pleased to have your opinion as 
to whether or not they have authority in law to grant the claim­
ant's request, namely, to authorize the claimant's surgeon to 
perform the operation and to order the employer• to pay such 
services in accordance with the established rates. 

Would the situation be altered were it shown that the medi­
cal, hospital or nursing service furnished by employer was inade­
quate or incompetent? 

\i\Tould the situation be altered were it shown that the medi­
such services to be performed by parties of the claimant's choice, 
and further authority to order the employer to pay for the serv­
ices according to the scheduled rates? 

Further, should the above be prohibited by law, under what 
circumstances, if any, would it be permissible for the claimant to 
choose his own physician, surgeon, nurses or hospital, and have 
such services paid by the employer in accordance with the Indus­
trial Commission's established rates? 

The Commission has adopted the Rule which provides: 

'Except in emergencies or where the condition of the patient 
might be endangered by delay, consent from the Commission must 
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be obtained in advance where any surgery is contemplated. No 
bills for major surgery will be approved, even when authorized, 
until a copy of the hospital record of operation has been placed on 
file.' 

Assuming any of your answers to the foregoing would be in 
the affirmative, would the situation be altered where the surgery 
was performed by the physician chosen by the claimant prior to 
the authorization of such surgery by the Commission, assuming, 
of course, that there were no circumstances present that would 
constitute an emergency or endanger the claimant by delay;" 

A determination of the questions set forth in your request involves 
an interpretation of that portion of Section 1465-69, General Code, rela­
tive to self-insuring employers, which states: 

"* * * And provided further, that such employers who will 
abide by the rules of the industrial commission of Ohio and as 
may be of sufficient financial ability to render certain the payment 
of compensation to injured employes or the dependents of killed 
employes, and the furnishing of medical, surgical, nursing and 
hospital attention and services and mtdicines, and funeral ex­
penses equal to or greater than is provided for in sections 1465-78 
to 1465-89, General Code, and who do not desire to -insure the 
payment thereof or indemnify themselves against loss sustained 
by the direct payment thereof, may, upon a finding of such fact 
by the industrial commission of Ohio, elect to pay individually 
such compensation, and furnish such medical, surgical, nursing 
and hospital services and attention and funeral expenses directly 
to such injured or the dependents of such killed employes; * * *" 
( Emphasis mine.) 

The requirement in this section relative to medical, surgical, nursing 
and hospital attention for injured employes of self-insuring employers 
calls for an interpretation primarily of the words "furnish" and "furnish­
ing.'' Webster's New International Dictionary defines "furnish" as "To 
provide for; To provide what is necessary for; To fulfill or satisfy the 
needs of." 

In Annual Report of the Attorney General for 1914, Vol. II, at page 
1556, one of my predecessors had occasion to interpret Section 22 of the 
Workmen's Compensation Act (103 Ohio Laws, 72), pertaining to the 
furnishing of medical, hospital and nursing services, which section con­
tained, in so far as the present inquiry is concerned, the same language as 
that in Section 1465-69, above quoted. In that opinion it was held in the 
syllabus: 

"The industrial comm1ss1011 has authority to permit em­
ployers carrying their own insurance under section 22 of the 
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workmen's compensation act to require employes of such com­
pany to receive medical attendance and hospital and nursing 
services from the physicia,:is, surgeons, and hospitals maintained 
by such company. If the employe calls upon physicians other 
than those employed by such company, the employer is not liable 
for the expenditure so incurred by such employe. This is a gen­
eral rule and is subject to modification under exceptional circum­
stances, such as those which might arise when the company sur­
geons or physicians were unable by reason of absence or from 
some other cause to furnish the necessary medical attendance to 
the employe in case of emergency. This is especially true when 
the employe has ,first resorted to one of the company physicians 
and has later gone to another physician not in the employ of the 
company, for no valid reason." 

As no change has been made in the section since the rendition of the 
1914 opinion, I see no reason for amending or altering the rationale con­
tained therein. 

While it is my belief that said opinion answers your questions, inquiry 
1s made as to what authority the Industrial Commission would have to 
authorize medical, nursing and hospital services to ,be performed by parties 
of claimant's choice or to order a self-insuring employer to pay therefor 
according to the scheduled rates where it was definitely shown that such 
services furnished by the employer were inadequate or incompetent. 

Certainly, from the ordinary definition of the word "furnish" or 
"furnishing," if a. situation were to occur where the employer furnished 
inadequate or incompetent services, the Industrial Commission would not 
only have authority, ·but would have the duty to order the employer to pay 
for adequate services necessary for the treatment of an employe's patho­
logical condition. However, Rule 23 of the Industrial Commission (Im­
portant Resolutions, Rules, Motions and Instructions issued by the Indus­
trial Commission of Ohio-revised October 1, 1942) provides: 

"Surgery, Authority For. * * * 

Except in emergencies or where the condition of the patient 
might be endangered by delay, consent from the Commission must 
be obtained in advance where any surgery is contemplated. * * *" 
( Emphasis mine.) 

Under this rule the Industrial Commission, we believe, would have 
authority to substitute adequate services for inadequate services furnished 
by the employer, but an employe still could not select his own surgeon, 
nurse or hospital without first obtaining from the Industrial Commission, 
as provided by said rule, an authorization for such selection. Should the 
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claimant, even though inadequate service is furnished, on his own Yolition, 
secure his own services without complying with the above quoted rule, we 
believe the Industrial Commission would not have authority to order the 
employer to pay for such .services. 

As stated in the syllabus of the opinion hereinbefore quoted, the gen­
eral rule is subject to modification under exceptional circumstances; for 
example, in a situation in which an emergency arose and where the em­
ployer's physicians or surgeons were not then available, it is probable that 
the employer could be required to pay for the services performed even 
though the claimant had selected a physician of his own choice prior to an 
authorization by the Industrial Commission. However, if the employe's 
physical condition was such that an emergency, requiring immediate sur­
gical or medical attention, did not exist, then the claimant could not select 
the services of his own choice, and the Industrial Commission would not 
have authority to order the employer to pay for the services selected and 
used by the employee. 

It is therefore my opinion that the Industrial Commission of Ohio 
does not have authority to grant an injured employee of a self-insuring 
employer the right to select medical, hospital or nursing services of his 
own choice, except in an emergency where the employer is unable to select 
and furnish the services. 

Furnishing medical, hospital and nursing services by a self-insuring 
employer that are clearly inadequate or incompetent does not give an 
i11jured employee the right to substitute services of his own choice so as to 
render the employer liable therefor, unless the employee has first secured 
authorization from the Industrial Commission to engage said services. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 


