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1. HOSPITAL CARE-DOES NOT INCLUDE CARE IN REST 
HOMES OR NURSING HOMES-SECTION 3391 G. C. 

2. COUNTY OF RESIDENCE-OBLIGATION-TO PAY FOR 
CARE AND TREATMENT OF PERMANENTLY DISABLED 
INDIGENT PERSONS IN REST OR NURSING HOMES­
PAYMENT MAY NOT BE MADE FROM POOR RELIEF 
FUNDS. 

3. COST OF CARE AND TREATMENT-TEMPORARILY DIS­
ABLED INDIGENT PERSONS IN REST OR NURSING 
HOMES-MAY NOT BE PAID FROM POOR RELIEF FUNDS 
IF PATIENTS ARE NOT HOMELESS. 

4. INDIGENT HOMELESS PERSONS-TEMPORARILY DIS­
ABLED-COST AND CARE, TREATMENT IN REST OR 
NURSING HOMES MAY BE PAID FROM POOR RELIEF 

FUNDS. 

SYLLABUS: 

I. "Hospital care," as the same is defined in Section :~:3!)1, General Code, does 
not include care in rest homes or nursing homes. 

2. Payment for the care and treatment of permanently disabled indigent persons 
in rest or nursing homes is the obligation of the county of residence of such persons 
and may not be made from poor relief funds. 

~t The cost of the care and treatment given to temporarily disabled indigent per­
sons in rest or nursing homes may not be paid from poor relief funds if such persons 
are not homeless. 

4. The cost of care and treatment furnished in rest or nursing homes to indigent 
homeless persons who are temporarily disabled may be paid from poor relief funds. 

Columbus, Ohio, June 29, 1948 

Hon Frank T. Cullitan, Prosecuting Attorney 

Cuyahoga County, Cleveland, Ohio 

Dear Sir: 

I am in receipt of your communication requesting my opinion which 
reads: 

"Local relief authorities are frequently confronted with the 
fact that an indigent person receiving poor relief, or eligible 
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therefor, is temporarily or permanently not able to care for him­
self or herself because of illness, such as chronic heart ailment, 
cancer, epilepsy, arthritis, physical infirmity because of age, or 
because of convalescence from illness, injury or an operation. 
Many such cases require constant and continuing nursing or bed 
care. 

"The question has been raised as to the right of the poor 
relief authorities of the respective local relief areas, including 
the county and the cities therein, to provide such care by placing 
such cases in so-called rest or nursing homes and to expend poor 
relief funds therefor. It has been suggested on the one hand 
that such care constitutes hospitalization and that, therefore, such 
cases may not be provided for over a period of three months, as 
limited by General Code Section 339r. It has been suggested 
also that the authority to provide food, clothing and services in 
suitable quarters, that is to say, in so-called rest or nursing homes, 
is to be found in the first paragraph of General Code Section 
3391. 

"I request your opinion upon the questions presented above 
for the reason that they are important in determining the func­
tions and responsibilities of the respeotive local relief a1·eas." 

To deal adequately with the situation presented in your request for 

my opinion, it will be necessary to consider the different questions sepa­

rately. It appears to me that three questions are presented in your request: 

First, can local relief authorities expend relief funds to place permanently 

disabled indigents in rest homes; second, is care in a rest home, "hospital 

care," as the same is defined in the "poor relief law," Section 3391 et seq., 

General Code; third, is care in a rest home included in the definition of 

"poor relief" as the same is found in Section 3391, General Code? 

It is generally to be noted that in common law there is no responsi­

bility for a state to furnish poor relief. This responsibility is purely 

statutory and the scope and extent of such aid rests entirely upon statutory 

interpretation. 41 Am. Jur. 707, states: 

"There is no obligation at common law upon the state or 
any of the instrumentalities of government to furnish relief to 
the poor; accordingly, such obligation, if any, must rest upon 
statute. And statutes have been enacted universally throughout 
the union charging the public, through some designated instru­
mentality of government, with the duty of supporting the poor 
who are unable to support themselves. * * * Thus, to what 
extent, under what circumstances, at what place, and by what 
agencies poor persons shall be relieved at the expense of thr 
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public are all purely legislative questions, and the courts cannot 
go further than the legislative will has been expressed." 

(Emphasis added.) 

This rule of law is firmly established in the state of Ohio. The same 

statement of law as quoted above can be found in 31 0. Jur. 43, Sec. 2, 

and was recently reaffirmed by the Supreme Court of Ohio. In State, ex 

rel. Ranz v. City of Youngstown, 140 0. S. 477, the first branch of the 

syllabus states : 

"There is no common-law obligation on the part of anv 
public authority to grant poor reiief." 

In view of this uncontroverted statement of the law, in order for local 

relief areas to provide care in rest homes, there must be statutory 

authority. 

The first question which is presented is whether poor relief authorities 

can expend relief funds to place permanently disabled indigents in rest 

homes. The "poor relief" sections of the General Code, Section 3391 et 

seq., General Code, were passed many years subsequent to the original 

provisions for relief found in Section 3476 et seq., General Code. It 

is clear by the provisions of the ·'poor relief" sections and judicial inter­

pretation that these two provisions must be read in pari materia. Section 

3391-2, subsection 8, General Code, provides: 

"Except as modified by the provisions of this act, Section 
3476 and other sections of the General Code of like purport shall 
remain in full force and effect and nothing in this act shall be 
construed as altering, amending, or repealing the provisions of 
Section 3476 of the General Code, relative to the obligation of 
the county to provide or grarnt relief to those persons who do not 
have the necessary residence requirements and to those who are 
permane11tly disabled or ha_ve become paupers and to such other 
persons whose peculiar condition is such that they cannot be sat­
isfactorily cared for except at the county infirmary or under 
county control." (Emphasis added.) 

Tt is to be noted that by express mandate of the General Assembly four 

classes of indigents remain the responsibility of the county as a political 

subdivision, reference specifically being made to the provisions of Section 

3476 et seq., General Code. These four classes are: "Persons who do 

not have the necessary residence requirements"; "those who are perma­

nently disabled"; "paupers"; and "such other persons whose peculiar 
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condition is such that they cannot be satisfactorily cared for except at the 

county infirmary or under county control". The class of permanently 

disabled persons is specifically enumerated in this section. In Section 

3476, General Code, referred to in Section 3391-2, subparagraph 8, General 

Code, it is in part provided : 

"* * * It is the intent of this act ( General Code Section 
3476 et seq.) that townships and cities shall furnish relief in their 
homes to all persons needing temporary or partial relief who are 
residents of the state, county and township or city as described 
in sections 3477 and 3479. Relief to be granted by the co1mty 
shall be given to those persons who do not have the necessary 
residence requirements, and to those who are pernw~iently dis­
abled or have become paupers and to such other persons whose 
peculiar condition is such they can not be satisfactorily cared for 
except at the county infirmary or under county control. * * *" 

(Emphasis added.) 

The identical classifications are made in this section of the General 

Code. The General Assembly has manifested its intent in both provisions 

for relief enacted at widely separated times, that permanently disabled 

persons are a responsibility of the county without aid from the local relief 

authorities. It is clear that the responsibility for permanently disabled 

indigents rests on the county. I have reached substantially this same con­

clusion as to these four enumerated groups in opinions rendered by me 

June 7, 1946, and April 9, 1948, viz., Opinion No. 996, Opinions of the 

Attorney General for 1946, page 395, and Opinion No. 3021, Opinions of 

the Attorney General for 1948. 

The General Assembly has made ample provisions to allow counties 

to provide hospitalization for indigent sick persons. These provisions 

allow the counties to contract for hospital care with private institutions in 

addition to other types of hospitalization. Section 3138-1, General Code, 

provides: 

"That the board of county commissioners of any county may 
enter an agreement with one or more corporations or associations 
organized for charitable purposes, or with one or more corpora­
tions or associations organized for the purpose of maintaining 
and operating a hospital in any county where such hospital has 
been established, for the care of the indigent sick and disabled, 
excepting persons afflicted with pulmonary tuberculosis, upon 
such terms and conditions as may be agreed upon between said 
commissioners, and such corporations or associations, and said 
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comm1ss1oners, shall provide for the payment of the amount 
agreed upon, either in one payment, or installments, or so much 
from year to year as the parties stipulate. Nothing herein shall 
authorize the payment of public funds to a sectarian institution. 
County commissioners shall have authority to employ the neces­
sary and properly qualified employes to assist them in carry­
ing out all responsibilities devolving upon them by reason of 
any agreement, or agreements entered into in accordance with 
the provisions of this section." 

Summarizing the statements made heretofore, it is clear that the 

General Assembly did not intend to include the class of "permanently 

disabled persons" in the provisions of the ''poor relief law," Section 3391 

et seq., General Code. 

The second question which I find in your request is whether care in 

a rest home is "hospital care," as the same is defined in Section 3391, 

General Code. The provisions for hospital care were added to the "poor 

relief law" by the 97th General Assembly, to become effective September 

30, I 947. ( T22 0. L. I 78). The definition of "hospital care" as found 

111 Section 3391, General Code, is: 

"* * * 'Hospital care' means the customary accomodations, 
facilities, medicines and supplies furnished by a hospital at public 
expense, for a period not to exceed three months in any calendar 
year for one imliYidual. * * *" 

It cannot be said that "customary accommodations, facilities, medi­

cines, and supplies" which are furnished in hospitals are available in 

rest homes. These homes do not have any of the facilities that are usually 

found in hospitals. ln fact you state in your request for my opinion that 

the accommodations that are offered here will not be of this type. I 

cannot see how this can be construed in any way to be the services and 

accommodations that are commonly offered in a hospital. 

The third question which is presented in your request for my opin­

ion is whether or not this type of care could be included in the general 

definition of "poor relief" as the same is found in Section 3391, General 

Code. The pertinent portion of Section 3391, General Code. provides: 

" 'Poor relief' means food, clothing, shelter, and other com­
modities and services necessary for subsistence, or the means of 
securing such commodities and services, f11r11islzcd at public e.r-
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pense to persons in their homes, in the case of homeless persons, 
in lodging houses or other suitable quarters or in hospitals. * * *" 

( Emphasis added.) 

This section of the Gentral Code than goes on to provide for the 

different forms of relief and the amount of rent that can be paid. It is 

clear that if these persons have a home they could not be placed in a rest 

home to receive convalescent care of a temporary nature. By con­

struction of the first sentence quoted, supra, the commodities and services 

stated shall .be given to persons in their homes. On the basis of the rest 

of the pro,visions in this section of the General Code, it is clear that the 

care as is given in rest homes was not intended to be a part of the aid that 

was to be given indigents who are temporarily disabled. 

The provision made for homeless persons in the section quoted, 

supra, is sufficient statutory authority to expend relief funds for the care 

of homeless persons in rest homes. The term "other suitable quarters" 

certainly is broad enough when used in conjunction with "in lodging 

houses" to include rest homes and the type of commodities and services 

enumerated in your request for my opinion. 

Therefore, it is my opinion and you are informed: 

I. "Hospital care," as the same is defined in Section 3391, General 

Code, does not include care in rest homes or nursing homes. 

2. Payment for the care and treatment of permanently disabled 

indigent persons in rest or nursing homes is the obligation of the county 

of residence of such persons and may not be made from poor relief funds. 

3. The cost of the care and treatment given to temporarily disabled 

indigent persons in rest or nursing homes may not be paid from poor 

relief funds if such persons are not homeless. 

4. The cost of care and treatment furnished in rest or nursing homes 

to indigent homeless persons who are temporarily disabled may be paid 

from poor relief funds. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS, 

Attorney General. 


