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184 OPINIONS 

SYLLABUS: 

The office of township trustee is incompatible with the position of advisor 
to the county planning commission and may not be held concurrently by the 
same person. 

Columbus, Ohio, March 26, 1963 

Honorable John G. Peterson 
Prosecuting Attorney 
Greene County 
Xenia, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion which reads: 

"The County Commissioners of Greene County have 
sought my opinion as to the compatibility of the jobs of 
advisor to the County Planning Commission and that of 
township trustee. 

"The County Commissioners recently employed a 
township trustee of one of the townships in the county as 
an advisor to the Planning Commission and have set up a 
salary and expense allowance for the operation of his 
office." 

Your inquiry does not indicate the areas in which the township 
trustee will be required to render advice. It is presumed that such 
advice will relate to matters wherein the county planning commis­
sion is authorized to make recommendations. His responsibilities 
could include rendering advice as to the location of highways, 
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parks, civic centers and other improvements specified in Section 
713.23, Revised Code. 

Section 713.22, Revised Code, authorizes the board of county 
commissioners to establish a county planning commission which 
shall consist of eight citizens of the county, together with the 
members of the board. Its duties, as specified in Section 713.23, 
Revised Code, are as follows: 

"The regional or county planning comm1ss1on shall 
make plans and maps of the region or county respectively, 
showing the commission's recommendation for systems of 
transportation, highways, park and recreational facilities, 
the water supply, sewerage and sewage disposal, garbage 
disposal, civic centers, and other public improvements 
which affect the development of the region or county 
respectively, as a whole or as more than one political unit 
within the region or county, and which do not begin and 
terminate within the boundaries of any single municipal 
corporation." 

As provided by Section 713.25, Revised Code, the board of 
county commissioners may adopt such plan so far as it relates to 
nonmunicipal territory and thereafter no public building, roadway, 
bridge, viaduct, or other public improvement or utility, publicly or 
privately owned, whose construction or location would constitute 
a departure from the plan, shall be constructed or authorized by 
the board except by unanimous vote. 

Township trustees, on the other hand, are elected officials and 
as such are duty bound to act in the best interest of the township. 
The board of township trustees is empowered to improve roads 
pursuant to Section 5571.01, Revised Code, which provides as 
follows: 

"The board of township trustees may construct, re­
construct, resurface, or improve any public road or part 
thereof under its jurisdiction or any county road, inter­
county highway, or state highway within its township. 
In the case of a county road the plans and specifications 
for the proposed improvement shall first be submitted to 
the board of county commissioners of the county and re­
ceive its approval, and in the case of an intercounty or 
state highway, plans and specifications shall first be sub­
mitted to the director of highways and receive his ap­
proval. The board of township trustees may widen, 
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straighten, or change the .direction of any part of a road 
in connection with the proceedings for its improvement." 

The township trustees may, in accordance with Section 5571.07, 
Revised Code, be compelled by petition to exercise the power vested 
in them by Section 5571.01, Revised Code. 

A township trustee cannot, of course, abandon his responsi­
bilities to the township while acting in an advisory capacity to the 
county planning commission. As a township trustee he may be 
required to review matters relating to the location of highways, 
parks, civic centers and other improvements considered advantage­
ous to the township. He will be required to pass on the advisability 
of these improvements as a member of the board of township 
trustees. As an advisor to the county planning commission he may 
be required to render advice concerning these same matters. In 
such advisory capacity he could be in a position to influence 
recommendations either similar or opposed to those of the board 
of township trustees. 

In addition to the above, it should also be noted that as an 
advisor to the county planning commission, a township trustee 
could be in a position to influence recommendations as to county 
improvements directly affecting his township which will be sub­
mitted to the board of county com;missioners for approval. As a 
member of the board of township trustees he may be required 
subsequently to submit recommendations to the board of county 
commissioners which depart from those of the county planning 
commission. In such event, as provided by Section 713.25, Revised 
Code, the board of county commissioners could not, except by 
unanimous vote, approve the recommendations of the board of 
township trustees. Consequently, as advisor to the county planning 
commission, a township trustee could be in a position to influence 
recommendations which might subsequently interfere with the 
exercise of his duties as a township trustee. 

In instances where county and township interests do not co­
incide, it would not be possible for the township trustee to render 
impartial advice. The fact that the county planning commission 
need not accept the advice of the township trustee serving in such 
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advisory capacity is immaterial since a conflict of interest will 
result in an attempt by one person to discharge the duties of both. 

Therefore, it is my opinion and you are advised that the office 
of township trustee is incompatible with the position of advisor to 
the county planning commission and may not be held concurrently 
by the same person. 

Respectfully, 
WILLIAM B. SAXBE 

Attorney General 




