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1. EDUCATION, CITY BOARD OF-SUPERINTENDENT OF 
SCHOOLS-AGREEMENT MAY BE MADE TO TERMINATE 

BY MUTUAL RESCISSION CONTRACT OF EMPLOYMENT 
OF SUPERINTENDENT-PRIOR TO EXPIRATION, TERM 

OF CONTRACT-NO LEGAL AUTHORITY FOR BOARD TO 

PAY SUM OF MONEY FROM PUBLIC FUNDS TO SECURE 
SUPERINTENDENT'S ASSENT TO RESCISSION OF CON­
TRACT. 

2. WHERE. PUBLIC FUNDS ILLEGALLY EXPENDED IN 

SUCH MANNER, FINDING AGAINST SEVERAL MEMBERS 
OF BOARD WHO ORDERED PAYMENT MAY BE MADE­
SECTION 286 G. C. 

SYLLABUS: 

1. A city board of education may agree with a superintendent of schools to 
terminate, by mutual rescission, a contract of employment of such superintendent 
prior to the expiration of the stated term of such contract; but such board is not 
authorized by law to pay a sum of money from public funds to such superintendent 
to secure his assent to such rescission. 

2. Where public funds have been so illegally expended, a finding against the 
several members of the board who participated in ordering such payment may properly 
be made under the provisions of Section 286, General Code. 

Columbus, Ohio, August 4, 1952 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices 
Columbus, Ohio 

Gentlemen: 

I have before me your request for my opinion, which reads as follows: 

"Under date of June 4, 1951, the Board of Education of W. 
City School District passed a resolution offering to terminate the 
contract of employment of its superintendent by paying to him 
the sum of $6428.50, which represents one year's salary payable 
to the superintendent under such contract, plus one month's salary 
minus deductions for such one month. On such date the superin­
tendent acknowledged receipt of such check and stated that he was 
considering his contract with the Board as being terminated. 
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"The records disdose that .the normal expiration date of 
the contract under which the superintendent was serving was 
June 30, 1953. 

"The facts· disclose that at the time such resolution was 
passed and the check received by the superintendent, such super­
intendent had been paid prior thereto all compensation due him 
for services rendered by him for the previous period of his con­
tract. During the previous period of such contract the superin­
tendent had been paid a monthly salary based on an annual 
compensation of $6ooo.oo. 

"It would appear that such Board offered to and did pay such 
superintendent a consideration in return for his termination of 
the contract of employment, and that such consideration was 
based on a figure equivalent to what his yearly salary was, plus 
one month's salary. 

"In the light of the foregoing, your opinion is respectfully 
requested as to whether or not such Board of Education had the 
lawful authority to expend public funds in order to obtain it:he 
superintendent's agreement to terminate his contract when, as a 
matter of fact, the Board had prior thereto paid such superintend­
ent all compensaition and salary due him by virtue of his contract 
at the time the resolution was passed, and the check received and 
cashed ,by such superintendent. If it is your opinion that such 
represents an unlawful expenditure, may findings for recovery 
legally be made against the Board members approving such ex-
penditure." · 

The authority of a city board of education to hire a superintendent 

is found in Section 4842, General Code. This section provides that where 

an individual is so employed on a continuing contract, the board of edu­

cation may designate that he is to continue in the position of superintend­

ent for a term not to exceed five years, during which term he may not 

be transferred to any other position. 

In the matter of the termination of a superintendent's contract, how­

ever, the board does .not have unlimited discretion under the statute. It is 

to be observed that a superintendent is included within the definition 

of "teacher" under the provisions of Section 4842-7, General Code. The 

termination of teachers' contracts is prnvided for in Section 4842-12, 

General Code, which reads as follows·: 

"The contract of a teacher may not be terminated except 
for gross inefficiency or immorality; for wilful and persistent 
violations of reasonable regulations of the board of education; 
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or for other good and just cause. Before terminating any con­
tract, the employing board of education shall furnish the teacher 
a written notice signed by its clerk of its intention to consider 
the termination of his contract with full specification of the ground 
or grounds for such consideration. Unless the teacher so noti­
fied shall, within ten days subsequent to the receipt of such notice, 
demand in writing an opportunity to appear before the board 
and offer reasons against such termination, the board may pro­
ceed with formal actioP. to terminate the contract. If, however, 
said teacher shall, within ten days after receipt of notice from the 
clerk of the board, demand in writing a hearing before said board, 
the board shall set a time for the hearing within thirty days from 
the· date of said written demand and the clerk of the board shall 
give the teacher at least fifteen days' notice in writing of the 
time and place of such hearing; provided, however, that no hear­
ing shall be held during the summer vacation without the teacher's 
consent. Such hearing shall be private unless the teacher requests 
a public hearing. The hearing shall be conducted by a majority 
of the members of the board and be confined to the aforesaid 
ground or grounds for such termination. _The board of education 
shall provide for a complete stenographic. record of the proceed­
ings, a copy of such record to be furnished to the teacher. The 
board of education may suspend a teacher pending final action to 
terminate his contract, if in its judgment, the character of the 
charges warrants such action. * * *" 

It is true that a superintendent is not deemed to be a "teacher" within 

the scope of Section 4842-8, General Code, so as to entitle him to a con­

tinuing contract status as superintendent beyond the express period of his 

contract. State, ex rel. Saltsman v. Burton, 154 Ohio St., 262, 270, 95 

N. E. (2d), 377. During the term of his contract, however, iit has been 

determined that a superintendent does have a teacher's status. State, 

ex rel. Frank v. Board of Education, 140 Ohio St., 381, 383, 44 N. E. 

(2d), 455-

It is the general rule that the enumeration in ·a teacher's tenure law 

of the causes for which a teacher's contract may be· terminated without 

his assent is exclusive of all other causes. 47 American Jurisprudence, 

396, §r39; 1IO A. L. R., 804. That this general rule is the law in Ohio is 

apparent from an examination of the first sentence above quoted in Sec­

tion 4842-12, General Code, which contains an express prohibition of the 

termination of such contract for cause in any manner other than therein 

designated. 
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While your inquiry does not indicate the reason for the unusual 

action of the board in this case, it can ,be assumed, I think, since the board 

was willing to pay a substantial amount of money in order to secure a 

termination of the contract by agreement, that the board was dissatisfied 

with the superintendent's services. If this assumption is correct, then it 

would clearly appear that the board, in order to terminate the contract 

against the wishes of the superintendent, would be restricted, by the 

provisions of Section 4842-12, General Code, to the proceedings therein 

authorized to effect his dismissal for cause. 

In this case, however, the board chose not to act under this section 

to effect a dismissal, but chose rather to secure the termination of the 

contract by mutual rescission and in order to secure this, they paid to the 

superintendent a substantial sum of money from public funds to secure his 

assent to such rescission. 

At this point it should be noted that there is nothing in the law, nor 

m the contract itself, so far as it appears here, which would prevent the 

board and the superintendent from reaching an amicable agreement to 

terminate the contract prior to its complete execution. If such were done, 

without the payment of any money consideration by either party to the 

other, the agreement to rescind would be entirely valid, the agreement 

of each party being deemed a sufficient consideration for the agreement 

of the other. 17 Corpus Juris Secundum, 883, §391. If we were con­

cerned with private parties, or with politicial entities having unlimited 

power to contract, we should encounter no difficulty with the payment 

made by one party to anoither to secure his assent to rescind, but such is 

not the case here where one of the parties is a city board of education. 

The question of the legality of this payment necessarily involves a 

consideration of the powers of the city board of education. The powers 

and duties of boards of education generally are stated in Section 4833, 

et seq., General Code. The corporate nature of the board and the extent 

of its general contracting powers are indicated by the provisions of Section 

4834, General Code, which reads as follows: 

"The board of education of each school district shall be a 
body politic and corporate, and, as such, capable of suing and 
being sued, contracting and being contracted with, acquiring, 
holding, possessing and disposing of real and personal property, 
and taking and holding in trust for the use and benefit of ·such 
district, any grant or devise of land and any donation or bequest 
of money or other personal property and of exercising such other 
powers and privileges as are conferred upon it ,by law." 
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The precise questions here involved are whether the board possesses 

unlimited power to contract and be contracted with as the case of general 

corporations, or whether such power is limited to that which is expressly 

or impliedly reposed in it by statute. In this connection it should be :borne 

in mind, of course, that the board is a creature of statute and would 

ordinarily be supposed to possess statutory powers only. A general 

statement relative to the nature and powers of boards of education is 

found in 16 McQuillin on Municipal Corporations, page 562, §46.03, as 

follows: 

"However, authorities in control of the public or common 
schools, under whatever name, are mere auxiliaries or agencies of 
the state for educational purposes only, created ,by the state as a 
means of exercising its political powers in an orderly manner, 
and as such, unless limited !by the constitution, are subject to the 
unrestricted control and direction of the legislature in matters of 
internal government and having only such powers as the legisla­
ture grants it. * * *" 

The status of a board of education, as a creature of the state, rather 

than an arm of the municipality concerned, is recognized in Cleveland v. 

Board of Education, II2 Ohio St., 607, 148 N.E., 350, where the following 

statement is found in the dissenting opinion of Marshall, C. J. (p. 617): 

"* * * Every member of this court recognizes the pertinent 
provisions of Sections 2 and 3, Article VI of the Constitution, 
requiring the General Assembly to pass laws making provision 
for a thorough and efficient system of common schools throughout 
the state, and every mem'ber of this court agrees that the thorough 
and efficient system which has been provided by legislative enact­
ment has application in every municipality of the state, and that 
no board of education in any municipality, and no legislative 
authority of any municipality, has any power to override or dis­
regard any of the constitutional legislative provisions pertaining 
thereto. * * *" 

We may refer again to 16 McQuillin on Municipal Corporations for 

a statement of the contract powers of boards of education, where the 

following language is found on page 576, §46.07 : 

"* * * Consequently, the prevailing rule is that such body 
can enter into such contracts only as it is empowered, expressly 
or impliedly to make and enforce. That is to say, school :boards 
or school districts cannot contract, ad libitum, as individuals may 
do, but only respecting objects in the mode and to the extent the 
law permits. * * *" 
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The question of the generality of the power of a board of education 

was considered at some length in Opinion No. 120, Opinions of the Attor­

ney General for 1917, page 286. It was held therein by one of my prede­

cessors that a board of education had authority to compromise claims for 

money due it, the specific question there involved ·being a compromise 

settlement by certain 1bank sureties of the loss of school funds deposited in a 

bank which had failed. 

The question here involved is a matter considerably different from 

the compromise of a claim in a case where the possibility of the collection 

of the amount in full is highly uncertain; and I can not see that the rule 

stated in the 1917 opinion is helpful in the instant case. 

The general powers of _'boards of education was considered by another 

of my predecessors in office in Opinion No. 189c, Opinions of the Attorney 

General for 1933, page 1780. In that opinion, page 1782, the following 

statement is found: 

"* * * From an examination of such Sections 4749 and 3244, 
General Code, and related sections, it becomes evident that neither 
boards of education nor boards of township trustees have all the 
attributes of a corporation, as such. Thus, they have no charter, 
they do not have perpetual existence, but exist only during the 
pleasure of the legislature, their powers are granted by the legis­
lature, and new powers or duties may be added.at any time at the 
will of the legislature. * * * As stated in Harris vs. School Dis­
tri•ct, 28 N. H. 58: 'A school district is a quasi-corporation of 
the most limited powers known to law.' " 

It is to be observed that Section 4749, General Code, mentioned in 

the quotation above, is the prior statutory provision analogous to present 

Section 4834, General Code, relative to the corporate powers of the board. 

In _view of the foregoing general rules as stated in the texts cited, 

and in view of the clear status of a city board of education as a creature 

of statute, I must conclude that the powers of a city board of education 

to contract are not general but are limited to those expressly or impliedly 

conferred by statute. I conclude further that, since the statute in the 

case at hand makes express and exclusive provisions for the termination 

of a teacher's contract by the board for cause and without the teacher's 

consent, any action by the board, based on unsatisfactory service on the 

teacher's part, to secure a mutual rescission of such con~ract by payment 

https://added.at
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of public funds to the teacher to secure his consent to such rescission, is not 

authorized by law; and such expenditure of ·fonds is, therefore, contrary 

to law. 

You will observe that the foregoing reasoning i·s based on the premise 

that the teacher's service was, in the judgment of the board, unsatisfactory 

and that the board was motivated by such :judgment in moving to secure 

a rescission of the contract. 

If, however, the contrary situation is assumed to be the case, we are 

compelled to reach precisely the same conclusion as to the legality of the 

expenditure, although ,by another line of reasoning. In such case, the 

payment to the teacher, being without any proper consideration in return, 

becomes a mere gift of public funds to him. On this point we must bear 

in mind that public officers, in the expenditure of public funds, are the 

trustees of such funds and are not philanthropists. Thus, in 67 Corpus 

Juris Secundum, 409, §n8b ( 1), it is said: 

"A public officer may pay out public funds only where the law 
requires or permits him to do so, and only in the manner provided 
by the statute, where the statute directs the manner and method 
of payment. A public- officer has no right to giye away public 
funds, and must deliver such funds or property to the public offi­
cial or function for whom or which they were intended. Any 
public officer who wrongfully withholds or misappropriates public 
funds, or who pays or authorizes the illegal payment of public 
funds, is personally liable for such misappropriation or illegal 
payment." 

The mere g1vmg away of public funds to private persons without 

such persons rendering any service or providing any sort of considera­

tion in return is clearly not the expenditure of public funds for a public 

purpose, but rather is the expenditure of public funds for a private pur­

pose has been judiciaHy reccgnized as illegal in Ohio. Miller v. Korns, 

107 Ohio St., 287, 3o6, 140 N. E. 773, 778; State, ex rel. Dickman v. 

Defenbacher, 151 Ohio St., 391, 396, 86 N. E. (2d) 5. 

It follows, therefore, that the payment here under scrutiny must be 

considered one which is not authorized by law, irrespecti_ve of the question 

of whether the superintendent's services were satisfactory or unsatisfac­

tory in the judgment of the board. 

Your second question as to the propriety of findings against the 

members of the board who approved such expenditure presents no par-
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ticular difficulty. . The general rule as to liability of public officers for 

illegal disbursements of public funds is stated in the passage in 67 Corpus 

Juris Secundum, quoted above. The general rule on this point is ex­

pressed in 43 American Jurisprudence, I I I, §3o6, in the following language: 

"Public officers who have charge of public funds and public 
moneys are charged with the duty, as trustees, to disburse and 
expend the money for the purposes and in the manner prescribed 
by law. They are liable if they divert the trust funds from the 
governmental purposes. for which they are collected. Mere good 
faith in making an improper payment of public funds is not 
recognized as any excuse whatever." 

That this rule is followed in Ohio is indicated by the following 

language in a per curiam opinion in Crane Township v. Secoy, et al., 103 

Ohio St., 258, 259, 132 N. E. 851: 

"It is pretty well settled under the American system of gov­
ernment that a public office is a public trust, and that public 
property and public money in the hands of or under the control 
of such officer or officers constitutes a trust fund, for which the 
official as trustee should be held responsible to the same degree 
as the trustee of a private trust fund. Surely the public rights 
ought to be as jealously safeguarded as the rights of any indi­
yidual made the beneficiary of a trust by the private party creating 
such trust." 

I must conclude, therefore, that where any public officer orders or 

participates in the ordering of the expenditure of public funds, which 

expenditure is not authorized by law, such officer is personally liable for 

the amount of the funds so expended. Section 286, General Code, author­

izes the Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices to report 

the illegal expenditure of any public money. From this it follows that a 

finding against the several members of the city school board who partici­

pated in ordering the illegal disbursement in this case is authorized by 

the provisions of Section 286, General Code. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 


