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TOWNSHIP ROAD-MAY BE VACATED WHEN-COUNTY COMMISSION­
ERS HAVE SUCH AUTHORITY-JOINT ACTION OF TWO ADJOINING 
COUNTIES NOT REQUIRED WHEN VACATED PORTION LIES EN­
TIRELY WITHIN ONE COUNTY. 

SYLLABUS: 
A board of county commissioners has authority to vacate a township road where the 

vacated portion will not lie outside the boundaries of their county, although such road ex­
tends therefrom into an adjoining county. 

COLUMBUS, OHIO, January 26, 1931. 

HoN. L. M. SoLIDAY, Prosecuting Attorney, Zanesville, Ohio. 

DEAR SIR:-In your recent communication you request my opinion upon the fol­
lowing statement of facts: 

"In the eastern part of our county there is a township road which crosses 
from Muskingum County into Guernsey County. It is desired by residents 
of Muskingum County living upon the Muskingum County portion of said road 
to vacate the Muskingum County end of said road up to the county line. 
The county commissioners of our county are of the opinion that it will be for the 
best interest of the county to have said portion of this road vacated. How­
ever in view of Section 6874 I am not certain as to the board of county commis­
sioners of M uskingum county acting alone to vacate this road. 

Is the board of county commissioners of Muskingum county, Ohio, 
authorized to act alone in proceeding to vacate the Muskingum county por­
tion of this road or will it be necessary for the action to be taken by the com­
missioners of both Muskingum and Guernsey Counties, acting jointly?" 

Section 6860 of the General Code authorizes the county commissioners to locate, 
establish, alter, widen, straighten, vacate or change the direction of roads. The power 
therein granted extends to all roads within the county except that when the roads are 
on the state highway system, the approval of the Director of Highways shall be had 
before any action may be taken. Other related sections following Section 6860 set 
forth in detail the method of procedure with reference to the exercise of the power 
hereinbefore referred to. Section 6874, to which you refer and which is a part of the 
same group of sections, provides: 

"When the proposed improvement is along or upon a county line or crosses 
such county line, or extends as a continuous road from one county into or 
through one or more adjoining counties, the boards of county commissioners 
of the counties interested shall sit as a joint board." 

In analyzing the section last above quoted, it will be observed that it expressly 
states, among other things, that when the improvement is on a road which crosses a 
county line or extends as a continuous road from one county into or through an ad­
joining county, boards of county commissioners of the counties interested shall sit as 
a joint board. 

Section 6875, General Code, prescribes the method of procedure by the joint board 
of county commissioners. An examination of this section clearly discloses that the va­
cation of a road is intended to be included within the provisions of section 
6874, supra, for the reason that said Section 6875 expressly uses, among others~ 
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the term "vacated" in connection with the method of procedure. In other 
words, while Section 6874 relates to improvement, an examination of the sections fol­
lowing, which describe the method of procedure in connection with an improvement, 
conclusively establishes that the legislature intended that the vacation of a road was 
to be regarded as an improvement. 

You will observe the necessity for action by a joint board is predicated upon the 
fact that the "proposed improvement" crosses the county line. This does not mean 
that, wherever a road crosses from one county into another, any improvement of that 
road, wherever located, must be by joint action. I take it that the word "improve­
ment," when used as descriptive of a vacation proceding, refers specifically to the por­
tion of the road to be vacated. Unless this portion lies in both counties, no joint ac-

. tion is necessary. 

This conclusion becomes clear when this word is used in connection with the other 
types of improvements described in Section 6860, General Code, to which reference 
has heretofore been made. Thus it would be clear that county commissioners might 
properly widen a highway wholly within their own jurisdiction without the necessity 
of consulting the commissioners of an adjoining county even though the road might 
eventually run into that county. Similarly no joint action would be necessary in order 
to straighten a portion of a road wholly within one county. In the last analysis, the 
word "improvement" must be construed as only contemplating that portion of the 
road which is directly affected by the proposed proceedings. This would only include 
the portions actually vacated and, hence, unless the vacated portion of the road, after 
official steps have been taken, will lie in two counties, no joint action is necessary. 

I am accordingly of the opinion that a board of county commissioners has authority 
to vacate a township road where the vacated portion will not lie outside the boundaries 
of their county, although such road extends therefrom into an adjoining county. 
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Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney· General. 

APPROVAL, FINAL PLANS FOR ERECTION OF MONUMENT AT PORTLAND 
MEIGS COUNTY, OHIO 

CoLUMBUS, OHIO, January 26, 1931. 

Ohio State_ Archaeological and Historical Society, Columbus, Ohio. 

GENTLEMEN:-This is to acknowledge the receipt of your recent communication 
submitting for my examination and approval the final plans for the monument to be 
erected by your society at Portland, Meigs County, Ohio, in honor of the Union sol­
diers who turned back the Morgan Raiders on July 20, 1863. 

By the terms of Section 2 of the act (H. B. 273, 88th General Assembly, 113 0. L. 
622) authorizing your society to receive by gift a site and erect a monument thereon, 
it is provided "that said site and the plans for said monument shall be approved by 
the Governor and the Attorney General of the State before they are accepted." 

I have already approved the quit-claim deed by which Norma C. Peoples and 
C. E. Peoples, her husband, conveyed a parcel of real estate in Lebanon Township, 
Meigs County, Ohio, as a site for this monument. See Opinion No. 2855, rendered 
January 23, 1931. 


