
ATTORNEY GENERAL 

TEACHERS' RETIREMENT SYSTEM-WHERE MEMBER 
REACHED AGE OF SEVENTY, CONSENT OF EMPLOYER TO 
RETIREMENT SECURED-DUTY OF RETIREMENT BOARD 
TO RETIRE HIM AS OF AUGUST 31, NEXT ENSUING. 

SYLLABUS: 

Wihen a member of the state teachers' retirement system has reached the age of 
seventy, and the consent of his employer to his retirement has been secured, it is the 
duty of the retirement board to retire him as of the 31st day of August next ensuing. 

Columbus, Ohio, August 22, 1946 

Mr. George M. Pogue, Secretary, The State Teachers Retirement 

System of Ohio 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request reading as follows: 

"Will you please provide us with your opinion as to whether 
or not the member of The State Teachers Retirement System 
of Ohio referred to below must be retired by the Retirement 
Board August 31, 1946, in accordance with the provisions of 
Section 7896-34 G. C. of Ohio? 



OPINIONS 

A teacher with four years of contributing service in three 
different districts was employed on a limited contract and served 
in a city school district for the school year 1945-46. This was 
the first year of employment in said city district. At the time of 
such employment the member had attained age seventy-one. He 
now has five years of service credit. 

The employing board of education did not give said teacher 
written notice on or' before March 31, 1946 of its intention not 
to reemploy him. Said teacher now contends that he was thereby 
reemployed for the school year 1946-47 in accordance with the 
provisions of Section 4842-8, G. C., paragraph 5. 

Section 7896-34, G. C., provides for the compulsory retire­
ment of members who have attained age seventy as follows: 

'* * * At the end of the school year in which 
they become members the retirement board shall retire 
all teachers who were over seventy years of age at the 
time they became members and shall retire all other 
members at the end of the school year in which the age 
of seventy is attained, provided in each case the consent 
of the employer is secured.' 

On May 16, 1946, the Secretary of the Retirement Board 
was advised by said employer that it did consent to the retire­
ment of said member. 

Shall the Retirement Board retire said member in accordance 
with the provisions of Section 7896-34, or are said provisions 
ineffective because of the provisions of Section 4842-8, G. C.? 

It should be further observed that paragraph 2 of Section 
4842-7, G. C., provides for the termination of continuing con­
tracts by the application of Section 7896-34, G. C., but such pro­
vision is not made with respect to the termination of a limited 
contract." 

The portion of Section 4842-8, General Code, to which you call 
attention reads as follows: 

"Any teacher employed under a limited contract shall at the 
expiration of such limited contract be deemed re-employed under 
the provisions of this act at the same salary plus any increment 
provided by the salary schedule unless the employing board shall 
give such teacher written notice on or before the thirty-first day 
of March of its intention not to re-employ him. Such teacher 
shall be presumed to have accepted such employment unless he 
shall notify the board of education in writing to the contrary on 
or before the first clay of June, and a contract for the succeeding 
school year shall be executed accordingly.'' 
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In the light of your statement that the teacher in question had been 

employed in a city district for the school year of 1945-46, and that the 

board of education did not on or before March 31, 1946, give him written 

notice of its intention not to re-employ him, those facts would, in the 

absence of any other qualifying circumstances, appear clearly to give the 

teacher the right to consider that he was re-employed for the following 

school year. It may be noted in this connection that the "school year" as 

that term is used in the school code is defined by Section 4838, General 

Code, as beginning on the first day of July of each calendar year and 

closing on the thirtieth day of June of the succeeding calendar year. These 

words appear to have a different meaning as used in the laws relating to 

the state teachers' retirement system. By the provision of Section 7896-1, 

General Code, it is said : 

"The year for the administration of this act shall begin 
September first and encl August thirty-first next following." 

The words "school year" are used a number of times in the statute 

relating to your system ( Sections 78¢-1 to 7896-63, General Code) and 

they appear both in the light of the definition above quoted and in the 

light of the context where used, to refer not to the school year defined 

by the school code but to the "year" as defined by the retirement law, 

to-wit, beginning September 1 and ending August 31 of the following 

year. 

Section 7896-34, General Code, provides as follows : 

"At the end of the school year in which they become mem­
bers the retirement board shall retire all teachers who were over 
seventy years of age at the time they became members and shall 
retire all other members at the end of the school year in which 
the age of seventy is attained, provided in each case the consent 
of the employer is secured." 

Section 7896-35, General Code, appears 111 part to restate the pro­

visions of the preceding section just quoted but to make it clear that the 

term "school year" is the year as defined in the first section of the retire­

ment act. Said Section 7896-35 reads in part as follows: 

"A member, except a new entrant with less than five years 
of service credit, who has attained sixty years of age or who has 
thirty-six years of service credit may apply for superannuation 
retirement. Upon superannuation retirement which shall be 
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effective as of the thirty-first day of August next following appli­
cation, a teacher shall be granted a retirement allowance consist­
ing of : * * *" 

That the end of the "school year" as referred to in the law relating 

to teachers' retirement is August 31st was expressly held in Poehls v. 

Young, 144 0. S., 604. 

It will be noted that the above quoted Section 7896-34 provides 

explicitly that at the end of the school year in which they become members 

of the system, the retirement board shall retire all teachers who were over 

seventy years of age at the time they became members, and furthermore 

that the retirement board shall retire all other members at the end of the 

school year in which the age of seventy is attained. This obligation which 

in its terms appears to be mandatory is however qualified by the provision 

that in each case the consent of the employer is· to be secured. In the 

case you present it appears clearly that the teacher in question is a member 

of the system, that he is over seventy years of age, and that the consent 

of his employer to his retirement was filed with the retirement board on 

May 17, 1946. The only possible complication would appear to be that 

at the ti_me the employing board gave its consent to the teacher's retire­

ment, it had by its failure to notify him of its intention not to re-employ 

him, in effect given him a contract of re-employment for the following 

school year, to-wit from July I, 1946. 

As between the teacher and the board by which he had been employed, 

there may be a serious question whether the board in attempting to give 

its consent to his retirement acted in violation of a contractual obligation 

to the teacher. On the other hand, it might be claimed that the teacher 

entered into his original contract with knowledge of the provisions of 

the law relating to compulsory retirement at the age of seventy, and that 

the statute in relation thereto was to be read into his contract. I do not 

consider it necessary at this time to determine the rights of the teacher 

and the board of education as between themselves. Nor do I consider 

that in complying with the law relative to compulsory retirement it is 

necessary for the retirement board to inquire into the exact contractual 

status of the teacher or pronounce judgment in case of a controversy. It 
is perfectly plain that whether the board of education did or did not 

obligate itself to continue the teacher in service for another year it was 

nevertheless his employer on May 16, 1946, the time when it gave its 
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consent to his retirement. That consent supplies the only element which 

you require to put into force your obligation to retire the teacher at the 

end of the "school year" as defined in the retirement act, to-wit, August 

31, 1946. 

I note from your Jetter that the teacher in question had reached the 

age of seventy-one when he was given the one year contract for 1945-

1946. Vvhile the statute fixes seventy as the age for compulsory retire­

ment, yet since it is subject to the consent of the employer, it seems 

obvious that when that consent is withheld until a later time, it is equally 

effective to cause the retirement board to take action, effective the foilow­

ing August 31st. 

SpecificaIIy answering your inquiry, it 1s my op11110n that when a 

member of the state teachers' retirement system has reached the age of 

seventy, and the consent of his employer to his retirement has been se­

cured, it is the duty of the retirement board to retire him as of the 31st 

day of August next ensuing. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS, 

Attorney General. 




