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COUNTY COMMISSIONERS MAY PURCHASE A BUILDING 
DEEMED NECESSARY TO PROVIDE PUBLIC SHELTER FOR 
POOR RELIEF-WHERE A COUNTY HAS AVAILABLE FUNDS 
FROM A GENERAL TAX LEVY SAID FUNDS MAY BE USED 
TO PURCHASE A BUILDING TO PROVIDE PUBLIC SHELTER 
FOR POOR RELIEF-A LEVY OVER 10 MILLS FOR THE 
ABOVE PURCHASE MUST HAVE THE PURPOSE OF THE 
LEVY STATED IN THE LEVY; HOWEVER, ANY POOR RE­
LIEF FUNDS MAY BE USED TO MAINTAIN THE BUILDING­
§§307.02, 5113.01, 5705.01, RC. OPINION 1909 OAG 1938, OPINION 
1573, OAG 1952, OPINION 1697 OAG 1960. 

SYLLABUS: 

1. Under Section 307.02, Revised Code, a board of county commissioners may 
purchase a building deemed necessary to provide the public shelter given poor relief 
recipients under authority of Section 5113.01, Revised Code. 

2. Where the county has available funds deriving from the general tax levy 
within the ten-mill limitation the county may under Section 307.02, Revised Code, 
use such funds for the purchase of a· building to be used to provide the public shelter 
given poor relief recipients under authority of Section 5113.01, Revised Code. 

3. Poor relief funds raised pursuant to a levy in excess of the ten-mill limitation 
under Section 5705.19, Revised Code, may be used to purchase a building to be used 
to provide public shelter to poor relief recipients only if the purpose of such purchase 
was specified in the resolution of necessity required by that section; however, any 
poor relief funds available may be used for the maintenance of such a building. 

Columbus, Ohio, April 27, 1962 

Hon. John T. Corrigan, Prosecuting Attorney 
Cuyahoga County, Criminal Courts Building, Cleveland, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads in part: 

"* * * * * * * * * 
"Your opinion is respectfully requested as to whether the 

Board of County Commissioners has any legal authority to pur­
chase a building to shelter persons who are eligible for poor relief 
and for whom the county is obligated to furnish shelter under 
Chapter 5113 of the Revised Code. 
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"If your answer is in the affirmative may the Board of County 
Commissioners purchase such a building and maintain it from 
poor relief funds?" 

Section 307.02, Revised Code, authorize a board of county com­
missioners to purchase or construct necessary buildings ; it reads in part : 

"The board of county commissioners of any couµty, in 
addition to its other powers, may purchase, for cash or by in­
stallment payments, enter into lease-purchase agreements, lease 
with option to purchase, lease, appropriate, construct, enlarge, 
improve, rebuild, equip, and furnish a. courthouse, county offices, 
jail, county home, juvenile court building, detention home, public 
market houses, county children's home, and other necessary build­
ings, public stadiums, public auditoriums, exhibition hall, zoologi­
kal park, and related parking facilities, and sites therefor,* * * 

"* * * * * * * * *" 
(Emphasis added) 

In Opinion No. 1909, Opinions of the Attorney General for 1938, 
page 299, the then attorney general stated at page 301 as follows: 

"I direct your attention to the language 'and other necessary 
buildings' and I am of the opinion that such language confers 
upon the county commissioners the right to construct and purchase 
whatever necessary buildings are needed to carry out and fulfill 
the duties imposed upon the county over which the county com­
missioners exercise a discretion and power.* * *" 

Poor relief is defined in Section 5113.01, Revised Code, reading m 

part: 

" 'Poor relief' means food, -clothing, public or private shelter, 
the services of a physician or surgeon, dental care, hospitalization, 
and other commodities and services necessary for the maintenance 
of health and decency. 

"* * ·* Poor relief may be given to per-sons living· in their 
own homes or other suitable quarters, but not to persons living 
in a county home, city infirmary, jail, or tuberculosis sanitorium 
or to children who are not living with their parents, guardians, 
or·other persons standing in place of parents." (Emphasis added) 

It should be noted that the phrase "public or private" was added by an 

amendment in 1959 (128 Ohio Laws, 1106), the sole purpose of the 

amendment being -to specifically include public shelter under poor relief. 



According to Section 5113.02, Revised Code, the county is the local 

relief area outside of the corporate limits of cities and I am unaware of 

any other public agency that could have power to provide public shelter 

for poor relief in such area. Thus, it follows that responsibility for pro­

viding public shelter is in the board of county commissioners, and under 

Section 307.02, supra, the board may purchase a building necessary for 
this purpose. 

Your second question is whether the board of county commissioners 
may purchase such a building and maintain it from poor relief funds. In 

this regard, paragraph 2 of Opinion No. 1573, Opinions of the Attorney 

General for 1952, page 487, reads: 

"County commissioners may construct a court house pursuant 
to Section 2433, General Code, out of any available funds, pro­
vided that if it is necessary to issue bonds for such purpose in an 
amount in excess of $25,000.00, the provisions of Section 2333 
must be followed." (Emphasis added) 

Section 2433., General Code, is now Section 307.02, Revised Code, 
supra. Though that opinion considered only the construction of a build­

ing, the section of law upon which it was based dealt with the purchase of 

buildings as well, and made no distinction between construction and pur­
chase. Consequently, it is my opinion that the board of county commis­

sioners may purchase a necessary building out of any available funds, 

provided, however, that the funds are derived from the general tax levy 

within the ten mill limitation. 

Funds that derive from a special levy beyond the ten mill limitation 

present a different question. Under Section 5705.19, Revised Code, when­

ever a board of county commissioners deems it necessary to raise more 

money for the needs of ithe county than can be raised within the ten mill 

limitation, and before the levy may be placed on the ballot, the board 

must vote a resolution declaring the necessity for the levy and specifying 

the specific purpose for which the proceeds of the levy must be used. As 

to the use of funds raised through such a special levy, I direct your at­

tention to Opinion No. 1697, Opinions of the Attorney General for 1960, 

page 617, paragraph 2 of the syllabus reading: 

"In order to use the proceeds of a levy in excess of the ten­
mill limitation under the provisions of Section 5705.19, Revised 
Code, for the purpose of constructing a permanent improvement, 

https://25,000.00
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such purpose must be specified in the resolution of necessity re­
quired by such section." 

It is !11Y opinion that there exists no distinction relevant to your question 
between the construction of a building and its purchase; each word merely 

symbolizes a different means for acquiring the same thing. 

A permanent improvement is defined in Section 5705.01 (E), Re­

vised Code, as follows : 

" 'Permanent improvement' or 'improvement' means any 
property, asset, or improvement with an estimated life of useful­
ness of five years or more, including land and interests therein, 
and reconstructions, enlargements, and extensions thereof having 
an estimated life or usefulness of five years or more." 

Accordingly, it is my opinion that where poor relief funds derive 
from a special levy in excess of the ten mill limitation, the funds may not 

be used to purchase a building in which poor relief recipients are to be 

housed unless that purpose was specified in the resolution of necessity 
required by Section 5705.19, supra. 

It should further be noted that this limitation does not apply to funds 
that are to be used purely for the mantenance of the building. Maintenance 

of the public building in which poor relief recipients are housed is a 
necessary poor relief expenditure; accordingly, all poor relief funds may 

be used for the maintenance of such a building. 

Finally, I direct your attention to Section 5113.09, Revised Code, 
reading in part : 

"The department of public welfare shall : 

"* * * * * * * * * 
" (D) Determine the kinds and amounts of obligations for 

poor relief and the administration thereof on which state reim­
bursement will be based; 

"* * * * * *" 
The above provision clearly gives the department of welfare authority 

to determine the kind and amount of poor relief upon which state reim­
bursement will be based. Public shelter is a kind of poor relief, and 

therefore, the department is authorized to refuse to base state reimburse­

ment upon expenses incurred in providing public shelter to poor relief 

recipients. 



Accordingly, it is my opinion and you are advised: 

1. Under Section 307.02, Revised Code, a board of county com­

missioners may purchase a building necessary to provide the public 

shelter given poor relief recipients under authority of Section 5113.01, 

Revised Code. 

2. Where the county has available funds deriving from the general 

tax levy within the ten-mill limitation the county may under Section 

307.02, Revised Code, use such funds for the purchase of a building to 

be used to provide the public sheltt;!r given poor relilef recipients under 

authority of Section 5113.01, Revised Code. 

3. Poor relief funds raised pursuant to a levy in excess of the ten­

mill limitation under Section 5705.19, Revised Code, may be used to pur­

chase a building to be used to provide public shelter to poor relief recipi­

ents only if the purpose of such purchase was specified in the resolution of 

necessity required by that section; however, any poor relief funds avail­

able may be used for the maintenance of such a building. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




