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WHERE A TAX LEVY IS APPROVED BY THE VOTERS OF A 
TAXING DISTRICT IN NOVEMBER AND THE TAXING AU­
THORITY RESOLVES TO PLACE THE ADDITIONAL TAX 
ON THE TAX LIST FOR THE CURRENT YEAR, THE COUNTY 
AUDITOR IS REQUIRED TO EXTEND SUCH TAX ON THE 
TAX LIST PROVIDED THE BOARD OF COUNTY COMMIS­
SONERS AND THE DEPARTMENT OF TAXATION MAY EX­
TEND THE TIME OF PAYMENT OF TAXES BEYOND THE 
DECEMBER COLLECTION DATE-§323.17, R.C. OPINION NO. 
1009 OAG 1949 §5705.191, R.C. 

SYLLABUS: 

1. \1/here a tax levy is approved by the voters of a taxing district at the 
November general election pursuant to Section 5705.25, Revised Code, and the taxing 
authority resolves to place the additional tax on the tax list for the current year 
pursuant to that section, the county auditor is required to extend such tax on the 
tax list and duplicate for the current year, provided, however, that in such a case 
the board of county commissioners and the department of taxation, pursuant to Section 
323.17, Revised Code, may extend the time of payment of taxes beyond the December 
collection date. (Opinion No. 1009, Opinions of the Attorney General for 1949, page 
650, modified). 

2. Where a tax levy is approved by the voters of a taxing district at a special 
election held in December pursuant to Section 5705.191, Revised Code, the county 
auditor is not required to extend such tax levy on the tax list and duplicate for the 
current year. 

Columbus, Ohio, April 24, 1961 

Hon. Lynn B. Griffith, Jr., Prosecuting Attorney 
Trumbull County, Warren, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"The Auditor and the Treasurer of Trumbull County have 
found it impossible to make timely collections of real estate taxes 
because of the necessary procedures required by statute for certi­
fication from the Board of Election and approval from the Board 
of Tax Appeals. 

https://DATE-�323.17


200 OPINIONS 

"I am aware of 1949 O.A.G. 1009 which opined that it was 
incumbent upon the Auditor and Treasurer to collect by December, 
1949, a levy approved by the voters in November, 1949. I realize 
that a situation such as this would not occur if taxing authorities 
exercised sufficient foresight to obviate this dilemma. Our 
Auditor has not been successful in his many vain attempts to 
instill this knowledge with the various taxing authorities in the 
county. 

"O.R.C. 5705.25 provides that when a levy is passed in the 
general election to be placed upon the tax list of the current year' 
... the result of the election shall be certified immediately after 
the canvass by the Board of Elections to the taxing authority, 
who shall forthwith make the necessary levy and certify it on 
the tax list for collection.' 

"The statute and the opinion are quite clear and we do not 
intend to burden your office with repetitious opinions, but we 
have been assured by our Auditor that the demands made herein 
are physical ( and fiscal) impossibilities. 

"Do you feel that a change in this opinion is justified in view 
of the statutory calendar required? 

"The Auditor is also concerned and seeks your opinion with 
respect to special elections held in December for purposes of 
levying taxes." 

The syllabus in Opinion No. 1009, Opinions of the Attorney General 

for 1949, page 650, reads as follows: 

"If a School District votes an additional tax levy in the 
November, 1949 election, pursuant to Section 5625-15, General 
Code, and the Board of Education resolves to place the tax on the 
books for the current year, pursuant to Section 5625-17a, General 
Code, the county auditor is required to certify and the county 
treasurer to collect said tax in December, 1949, despite the pro­
visions of Section 2584, General Code." 

The rationale of Opinion No. 1009, supra, is found in the following language 

appearing at page 654 of the opinion: 

"From the above cited authorities it ts clear that if two 
statutes are in irreconcilable conflict, the later enactment in point 
of time must control. 

"Are the statutes with which we are herein concerned in 
irreconcilable conflict? It is my opinion that they are. Under 
Section 2584, supra, page 3 of this opinion, the county auditor 
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is directed in mandatory language to complete the general tax 
list 'on or before the third Monday in August.' 

"Section 5625-17a, supra, page 2 of this opinion, provides 
in mandatory language that the county auditor 'shall extend' 
on the tax list any tax levy which has been voted upon at an 
election and been certified to the county auditor in the manner 
provided for in Section 5625-17a. 

"It is obvious that many elections involving the tax levy 
mentioned in Section 5625-17a, General Code, could be held in 
November of a given year and under Section 5625-17a, the 
county auditor must place it on the tax list when properly certi­
fied even though requested to do so at a date subsequent to the 
elate provided in Section 2584, supra. Therefore, it is my opinion 
that the statutes are in irreconcilable conflict and that the later 
enactment, namely Section 5625-17a, General Code, must govern." 

The pertinent language in Section 5625-17a, General Code, which 

was in effect at the time Opinion No. 1009, supra, was written, 1s now 

found in Section 5705.25, Revised Code, reading as follows: 

"* * * If such additional tax is to be placed upon the tax 
list of the current year, as specified in the resolution providing 
for its submission, the result of the election shall be certified 
immediately after the canvass by the board of elections to the 
taxing authority, who shall forthwith make the necessary levy and 
certify it to the county auditor, who shall extend it on the tax 
list for collection. * * *" 

• You will observe that there 1s no requirement 111 Section 5705.25, 

snpra, that the auditor certify and the treasurer collect such additional tax 

levy in December. Section 5705.25, supra, merely provides that the auditor 

''shall extend it on the tax list ( for the current year) for collection." You 

will also observe that the rationale of Opinion No. 1009, supra,· '!11erely 

finds that there is a conflict in the statutes and that Section 5625-17a, 

supra, must, therefore, govern. There is no authority cited in Opinion No. 

1009, supra, to support the proposition in the syllabus that the auditor is 

required to certify and the treasurer to collect such additional tax levy in 

December of the current year. 

The proposition stated in the syllabus apparently is based on the 

authority of Sections 323.12 and 5719.17, Revised Code, which provide, 

in effect, that one half the taxes for the current year must be paid on or 

before the twentieth day of December of such year. Since the treasurer 

must have the duplicate in order to collect the taxes, it follows that the 
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auditor must certify the duplicate to the treasurer in time for the treasurer 

to collect such taxes in December. As you point out in this case, however, 

"the demands made herein are physical ( and fiscal) impossibilities." 

Fortunately, the legislature recognized that such cases might arise 

from time to time and provided for them in Section 323.17, Revised Code.. 

as follows: 

"The board of county comm1ss1oners, by resolution spread 
upon its journal, may extend the time of payment of taxes for 
not more than thirty days after the time fixed by Sections 323.10, 
323.12, and 323.16 of the Revised Code. The department of tax­
ation may further extend the time of payment of taxes in any 
county in case of an emergency unavoidably delaying the delivery 
of dupl-icates for the collection of taxes. Such extension shall be 
for such cime as the department fixes in its order. In all cases 
where an installment of taxes, other than taxes and assessments 
charged on real estate, has not been paid on the last day prescribed 
by such sections or within the time so prescribed as extended 
pursuant to this section, a penalty of ten per cent of the amount 
due and unpaid shall be added by the county auditor and the 
taxes and penalty collected by the county treasurer." 

( Emphasis added) 

Opinion No. 1009, supra, makes no mention, however, of the provisions 

111 Section 323.17, supra. 

If it were not for the provisions of Section 5705.25, supra, then the 

auditor, under the provisions of Section 319.28, Revised Code, would be 

required to deliver the duplicate of real property to the treasurer on the 
first day of October (note: Opinion No. 1009, supra, dealt with the dupli­

cate of personal property which must be delivered on or before the third 

Monday of August pursuant to Section 319.29, Revised Code). 

Thus it can be seen that in the ordinary case the treasurer will have 

the duplicate more than two and one half months prior to the time when 

the first half taxes for the current year must be paid. In the instant case, 

however, the auditor cannot even begin to extend the tax levy approved 

by the voters in the November election upon the tax list and duplicate 

until the board of election makes its canvass and certifies the result of the 

election to the taxing authority, who then must make the necessary levy 

and certify it to the auditor. Obviously, it is next to impossible for the 

auditor to deliver the duplicate to the treasurer prior to the twentieth day 

of December following the November election. 
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Furthermore, even assuming that the auditor could deliver the dupli­

cate to the treasurer sometime before the twentieth day of December, the 

treasurer would have to complete the tax bills and mail them prior to that 

day. In other words, the treasurer would have to do in a few days what 

he ordinarily has more than two and one half months to do, namely, 

complete the tax bills and mail them. It is obvious, therefore, that if the 

auditor must extend the November levy on the tax list for the current 

year as Opinion No. 1009, supra, so holds, then he will be unavoidably 

delayed in delivering the tax duplicate to the treasurer. 

It is my opinion, therefore, that Opinion No. 1009, siipra_. should be 

modified insofar as it holds, without reservation, that the auditor is re­

quired to certify and the treasurer to collect in December, a levy approved 

by the voters in the preceding November. 

In regard to your question concerning special elections held 111 

December for purposes of levying taxes your attention is directed to 

Section 5705.25, supra, providing in part as follows: 

"A copy of any resolution adopted as provided in Sections 
5705.19 or 5705.192 (5705.19.2) of the Revised Code shall be 
certified by the taxing authority to the board of elections of the 
proper county prior to the fifteenth day of September in any 
year, and said board shall submit the proposal to the electors of 
the subdivision at the succeeding N oveniber election. Such board 
shall make the necessary arrangements for the submission of 
such questions to the electors of such subdivision, and the election 
shall be conducted, canvassed, and certified in the same manner 
as regular elections in such subdivision for the election of county 
officers. * * *" (Emphasis added) 

It is apparent from the foregoing language that a special election for 

the purpose of levying taxes cannot be held in December under the pro­

visions of Section 5705.25, supra. Such a special election could be held in 

December, however, pursuant to Section 5705.191, Revised Code, but the 

result of such election is not required by this section to be certified im­

mediately and the taxes extended on the duplicate for the current year as 

provided for in Section 5705.25, supra-. On the contrary, Section 5705.191, 

supra, specifically provides that, "Such tax levy shall be included in the 

next annual tax budget that is certified to the county budget commission." 

It is my opinion, therefore, that where a tax levy is approved by the 

voters of a taxing district at a special election held in December pursuant 
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to Section 5705.191, supra, the county auditor 1s not required to extend 

such tax on the tax list and duplicate for the current year. 

Accordingly, it is my opinion and you are advised: 

1. \Vhere a tax levy is approved by the voters of a taxing district 

at the November general election pursuant to Section 5705.25, Revised 

Code, and the taxing authority resolves to place the additional tax on the 

tax list for the current year pursuant, to that section, the county auditor 

is required to extend such tax on the tax list and duplicate for the current 

year, provided, however, that in such a case the board of county commis­

sioners and the department of taxation, pursuant to Section 323.17, 

Revised Code, may extend the time of payment of taxes beyond the 

December collection date. (Opinion No. 1009, Opinions of the Attorney 

General for 1949, page 650, modified). 

2. \Vhere a tax levy is approved by the voters of a taxing district 

at a special election held in December pursuant to Section 5705.191, Revised 

Code, the county auditor is not required to extend such tax levy on the 

list and duplicate for the current year. 

Respectfully, 

MARK MCELROY 

Attorney General 


