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REAL ESTATE SOLD BY SHERIFF RESULTING FROM FORE­

CLOSURE BECAUSE OF DELINQUENT TAXES AND DEED 

rs PREPARED BY AN EMPLOYEE WHOSE SALARY rs PAID 

BY THE COUNTY, COSTS FOR MAKING SAID DEED SHOULD 

BE TAXED AS COSTS IN SAID FORECLOSURE PROCEED­

INGS-SAID COSTS NOT TO BE PAID FROM PROCEEDS OF 

SALE, BUT BY PURCHASER OVER AND ABOVE THE PUR­

CHASE PRICE-§311.17, R.C. 

SYLLABUS: 

When real estate is sold by the sheriff as a result of a foreclosure of the lien oi 
the state arising from delinquent taxes and the deed for said real estate is prepared 
and executed by an officer or employee whose salary or per diem compensation is paid 
by the county, the costs for making and executing said deed should, in accordance 
with Section 311.17, Revised Code, be taxed as costs in said foreclosure pro::eedings; 
however, said costs are not to be paid from the proceeds of such sale, but are payable 
by the purchaser over and above the amount of the purchase price. 

Columbus, Ohio, August 16, 1961 

Hon. Thomas A. Beil, Prosecuting Attorney 

Mahoning County, Youngstown, Ohio 

Dear Sir: 

I have your letter, signed by Assistant Prosecuting Attorney Elwyn 

V. Jenkins, requesting my opinion, and reading as follows: 

"Re :-Revised Code 311.17-Fees of Sheriff 

"The Delinquent Tax Department of this office, when selling 
land on execution for taxes unpaid have, under the above statute 
and Sub-section (6) thereof, made a charge of $5.00 for the 
making and executing of a Deed. 

"A situation has now arisen where the purchaser has refused 
to pay this charge and insists that under the second paragraph of 
Sub-section (6), this deed charge should be included with the 
costs of the case. \Ve have always interpreted this law to allow 
the collection of $5.00 to them as Court Costs and are anxious to 
know from your office whether or not, since there seems to be 
some ambiguity to this section, we are in error. 

https://PRICE-�311.17
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''Your analysis and op1111011 as to the procedures under this 
section will be appreciated." 

Section 311.17, Revised Code, reads in pertinent part as follows: 

"For the services specified in this section, the sheriff shall 
charge the following fees, which the court or clerk thereof shall 
tax in the bill of costs against the judgment debtor or those legally 
liable therefor : 

"* * * .,. .,. * * * *

"(B) In addition to the fee for service and return the 
sheriff may charge: 

"* * * .,. .,. * * * * 

"(6) Making and executing a deed of land sold on execu­
tion, decree, or order of the court, to be paid by the purchaser, 
five dollars. 

"\i\Then any of the foregoing services are rendered by an 
officer or employee, whose salary or per diem compensation 
is paid by the county the legal fees provided for such service 
in this section shall be taxed in the costs in the case, and when 
such fees are collected they shall be paid into the general fund 
of the county." 

It will be noted that the last paragraph of Section 311.17, supra, is not a 

part of subsection ( B) (6) of that section since the sentence which follows 

(6) ends with a period rather than a comma, or semicolon and the final 

sentence is directed to a "section" rather than a division of a statute. The 

final sentence of Section 311.17, snpra, must, therefore, be considered as 

being a condition placed upon all of the services set forth in Section 311.17, 

Revised Code. (This conclusion is further borne out by reading the 

predecessor to said Section 311.17, former Section 2845, General Code.) 

As said condition applies to the question raised in your letter, it is apparent 

that since the deed in question is prepared by the prosecutor's office for 

the sheriff's signature, the $5.00 fee should be taxed as court costs 

in the foreclosure action which gave rise to the sale involved. 

As to the payment of the court costs assessed in the foreclosure 

proceedings on liens of the state for taxes against real estate, Section 

5721.19, Revised Code, reads in pertinent part as follows: 

"From the proceeds of the sale, the cost shall be paid first; 
the amount found clue for taxes, assessments, penalties, interest, 
and charges shall be paid next; and the amount of any taxes 
and assessments accruing after the entry of the rfincling and before 
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sale shall be paid next. If the amount applicable to any taxes, 
assessments, penalties, interest and charges is deficient, such 
taxes, assessments, penalties, interest, and charges shall be deemed 
satisfied. The balance shall be distributed according to law." 

The above quoted provisions of Section 5721.19, Revised Code, would 

require the payment of all court costs to be made from the fund received 

from the sale of the property involved in the foreclosure action, Said 

provision is obviously a general provision of law dealing with the matter 

of payment of costs in this type of action. However, said general provision 

of law is inconsistent with the express provisions of Section 311.17 (B) 

(6), supra, which states in effect that the costs assessed for making and 

executing a deed in said case are to be paid by the purchaser. This pay­

ment is, of course, in addition to the amount which the purchaser must 

pay for the parcel involved in the sale since it is a distinct item of cost 

as against the general item, the purchase price. 

As to the effect to be given to a special statutory provision which 

limits or is otherwise in conflict with a general statutory provision, your 

attention is called to 37 Ohio Jurisprudence, Statutes, Section 150, page 

409, which reads as follows: 

"As a general rule, general statutory provisions do not 
control, or interfere with, specific provisions. To the contrary, 
to the extent of any irreconcilable conflict, the special provision 
generally operates as an exception to the general provision, which, 
accordingly, must yield to the former. The special provision has 
been declared to modify, qualify, limit, restrict, exclude, super­
sede, control, govern, and prevail over the general provision, 
although the words of the general act, standing alone, would be 
broad enough to include the subject to which the more particular 
provisions relate. The general enactment must be taken to affect 
only such cases within its general language as are not within 
the provisions of the particular enactment." 

In accordance with the above rule of law, it is apparent that the special 

provisions of Section 311.17 (B) (6), Revised Code, govern to the 

exclusion of the general provisions for the payment of costs as found in 

Section 5721.19, Revised Code. 

Accordingly, it is my opinion and you are advised that when real 

estate is sold by the sheriff as a result of a foreclosure of the lien of the 

state arising from delinquent taxes and the deed for said real estate is 

prepared and executed by an officer or employee whose salary or per dic111, 
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compensation is paid by the county, the costs for making and executing 

said deed should, in accordance with Section 311.17, Revised Code, be 

taxed as costs in said foreclosure proceedings; however, said costs are 

not to be paid from the proceeds of such sale, but are payable by the 

purchaser over and above the amount of the purchase price. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




