
       

 

 

 

 

   

 
 
 
 
 
 

Note from the Attorney General’s Office: 

1985 Op. Att’y Gen. No. 85-071 was overruled in part by 
2004 Op. Att’y Gen. No. 2004-032. 
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OPINION NO. 85-071 

Syllabus: 

1, A county prosecuting attorney is not, under R.C. 309.09, legal 
adviser to a joint fire district organized pursuant to R.C. 
505.37 and R.C. 505.371. 

2. A county prosecuting attorney has a duty to act as legal 
adviser to a township trustee who serves as a representative to 
a board of fire district trustees on matters relating to the 
activities of the joint fire district which arise from such 
individual's position as township trustee. 
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3. The board of fire district trustees of a joint fire district may 
employ such legal counsel as is necessary for the performance 
of its functions. 

To: Jeffrey M. Welbaum, Miami County Prosecuting Attorney, Troy, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, October 29, 1985 

You have requested an opinion on the question whether a county prosecuting 
attorney is, under R.C. 309.09, the legal adviser of a joint fire district organized 
under R.C. 505,37 and R.C. 505.371. 

R.C. 309.09 sets forth the duty of the county prosecuting attorney to act as 
legal adviser of various officers and boards. It states, in part: 

(A) The prosecuting attorney shall be the legal adviser of the 
board of county commissioners, board of elections, and all other 
county officers and boards, including all tax supported public 
libraries, and any of them may require written opinions or 
instructions from him in matters connected with their official duties. 
He shall prosecute and defend all suits and actions which any such 
officer or board directs or to which it is a party, and no county 
officer may employ any other counsel or attorney at the expense of 
the county, except as provided in section 305,14 of the Revised Code. 

Such rosecutin attorne shall be the le al adviser for all 
township officers. Emphasis added. 

Pursuant to R.C. 309.09, the prosecuting attorney is designated as legal adviser of 
county officers and boards and township officers. To answer your question, it is 
necessary to determine whether a joint fire district is a county board, and whether 
the members of the governing body of such a board are county or township officers, 
for purposes of R.C. 309.09. 

R.C. 505.371 authorizes townships and municipal corporations to establish 
joint fire districts, as follows: 

The boards of township trustees of one or more townships and 
the legislative authorities of any one or more municipal corporations 
within or adjoining such townships, or the boards of township trustees 
of two or more townships, may, by adoption of a joint resolution by a 
majority of the members of each board of township trustees and by a 
majority of the members of the legislative authority of each 
municipal corporation, create a joint fire district comprising the 
municipal corporations and all or any portions of the townships as are 
mutually agreed upon. A joint fire district so created shall be given a 
name different from the name of any participating township or 
municipal corporation. 

The governing body of the joint fire district shall be a board of 
fire district trustees, which shall include one representative from 
each board of township trustees and one representative from the 
legislative authority of each municipal corporation in the district. 
The board of fire district trustees may exercise the same powers as 
are granted to a board of township trustees in sections 505.37 to 
505.45, inclusive, of the Revised Code, including, but not limited to, 
the ower to lev a tax u on all taxable ro ert in the fire district, 
as provided in section 505.39 of the Revised Code. Emphasis added. 

R.C. 505.37 authorizes the board of fire district trustees of a fire district created 
under R.C. 505.371 to purchase equipment and to construct or purchase buildings, to 
issue notes covering deferred payment for such equipment and buildings, and to 
purchase liability insurance for its officers, employees, and appointees. 

It is clear that a joint fire district created pursuant to R.C. 505.371 
constitutes a legal entity, separate and distinct both from the bodies which join in 
its creation and from the county or counties within which it is located, See 1981 
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Op. Att'y Gen. No. 81-027. The joint fire district must, by statute, be given a name 
different from that of any participating township or municipal corporation. It is 
governed by a board of fire district trustees, which includes representatives from 
the participating bodies and which has the power to issue notes and to levy a tax. 
R.C. 505.37; R.C. 505.371; see R.C. 5705.0I(A), (C) (classifying a joint fire district 
as a "[s] ubdivision" and tlie board of fire district trustees as a " '[t] axing authority' 
or 'bond issuing authority'" for purposes of R.C. Chapter 5705). In re Termeer, 52 
Ohio Misc. 101, 103, 369 N.E,2d 819, 820 (C.P. Franklin County 1977), states 
expressly: "R.C. 505.371 provides for the board of trustees of the joint fire district 
to act as a separate legal entity." 

The term "county board," as used in R.C. 309.09, is generally considered to 
be "limited to boards which are essentially a subdivision of a county or a 
subordinate department of the county." 1981 Op. Att'y Gen. No. 81-059 at 2-237. 
See, ~' 1975 Op. Att'y Gen. No. 75-014; 1961 Op. Att'y Gen. No. 2383, !?• 366. A 
joint fire district, as a separate legal entity created by participating townships and 
municipalities, is neither a subdivision nor a subordinate department of a county. 
See Op. No. 81-027; 1979 Op. Att'y Gen. No. 79-039 at 2-128 (concluding that the 
board of trustees of a joint ambulance district, created under statutes largely 
analogous to those governing a joint fire district, is not a county board for purposes 
cf R.C. 309.09 on the basis that "[t] he county has absolutely no involvement in the 
organization, funding, or operation of the Uoint ambulance] district and the 
functions of the board of trustees do not relate to county matters"). It follows that 
the county prosecutor has no duty under R.C. 309.09 to act as legal adviser to a 
joint fire district. 

Even as a joint fire distric,t is not a county board, it is clear that members of 
a board of fire district trustees are not county officers for purposes of R.C. 
309.09. See Op. No. 81-059; Op. No. 79-039; There remains the question whether 
the members of a board of fire district trustees are township officers who are 
themselves entitled, under R.C. 309.09, to have the county prosecutor serve as 
their legal adviser. My predecessor considered .! similar question in Op. No. 79-
039, in connection with a joint ambulance district, and concluded that the 
prosecuting attorney had no duty to advise members of the governing board of that 
body. Op. No. 79-039 states, at 2-128: 

The status of the Uoint ambulance] district as a separate legal 
entity also indicates that its board members are not "township 
officers." The mere fact that some of its members are 
representatives from the townships involved is not a basis for 
classifying them as township officers . 

. • • The members [of the board of trustees of a joint ambulance 
district] are not township trustees but rather are appointed by the 
township trustees and municipal legislative [authorities], and, 
although they are appointed to represent the township or 
municipality, their duties are performed for the ambulance district. 
They are not township officers and are, therefore, not entitled to be 
represented by the county prosecutors. 

Both a joint ambulance district and a joint fire district are separate legal entities 
governed by a board consisting of representatives of participating political 
subdivisions. It may be stated as a general rule that any individual who represents 
a township on the governing board of such an entity is not, by virtue of holding such 
position, a township officer for purposes of R.C. 309.09. See Op. No. 81-059. See 
generally 1964 Op. Att'y Gen. No. 1297, p. 2-322. - -

Op. No. 79-039 did not, however, consider the situation in which an 
individual serves as a representative to the governing board of a joint district by 
virtue of the fact that he holds a particular office within the township. Pursuant to 
R.C. 505.371, the "governing body of the joint fire district shall be a board of fire 
district trustees, which shall include one representative from each board of 
township trustees and one representative from the legislative authority of each 
municipal corporation in the district." It has been concluded that this language 
requires that a board of fire district trustees include at least one township trustee 
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from each participating township. See 1979 Op. Att'y Gen. No. 79-082. Compare 
R.C. 505.371 (providing that the governing board of a joint fire district shall include 
one representative from each participating board of township trustees) with R.C. 
505.71 (considered in Op. No. 79-039 and providing that the governing body of a 
joint ambulance district shall include "one representative appointed by each board 
of township trustees"). A township trustee is clearly a township officer for 
purposes of R.C. 309.09, ~ generally R.C. Chapter 505, and a township trustee 
who serves as a r~i,)resentative to a board of fire district trustees will, as township 
trustee, be entitled to the legal advice and representation of the county prosecutor 
with respect to any township duties that he may have, including township duties 
that relate to the activities of the joint fire district. See generally 1983 Op. Att'y 
Gen. No. 83-064; Op. No. 81-027. The duty of the county prosecutor to serve as 
legal adviser of township trustees who serve on a board of fire district trustees 
extends, however, only to matters arising from their positions as township trustees, 
and not to all matters hfore the joint fire district. See generally Op. No. 81-059. 

I am aware that R.C. 505.371 permits the establishment of a joint fire 
district which is created only by boards of trustees of two or more townships and 
consists only of territory within those townships. See In re Termeer. If such a 
district is created, the board of fire district trustees shall include (and may consist 
solely of) trustees of those townships. See Op. No. 79-082. It might be argued 
that, under such c,rcumstances, the trustees, as township officers, would be 
entitled to the legal advice and representation of the prosecuting attorney in all 
matters involving the district. A conclusion adopting a similar argument was 
reached in 1960 Op. Att'y Gen. No. 1234, p. 205, with respect to a joint township 
district hospital board formed, pursuant to R.C. 513.07, of the trustees of any two 
or more contiguous townships in a county. I do not, however, believe that the 
conclusion reached in 1960 Op. No. 1234 may appropriately be reached in this 
instance because of the statutory differences between a joint township district 
hospital board and a board of fire district trustees. R.C. 513.07 provides that "[t] he 
boards of township trustees of any two or more contiguous 
townships•••may.••form themselves into a joint township district hospital board." 
In contrast, R.C. 505.371 permits the legislative authorities of municipal 
corporations to join with boards of township trustees in the creation of a joint fire 
district, and allows persons other than township trustees to serve on a board of fire 
district trustees. See Op. No. 79-082. Further, a joint township district hospital 
board has as one of its basic duties the formation of a boa.rd of hospital governors, 
including representatives from participating townships, to erect and equip a 
hospital and control hospital operations, see R.C. 513.16-.17; members of the board 
of governors are considered to serve thedistrict, rather than their respective 
townships, and are not entitled to legal representation of the county prosecuting 
attorney. See 1960 Op. No. 1234. §.~ generally Op. No. 79-039. Like a board of 
hospital governors, a board of fire district trustees provides service primarily to 
the district as an entity, rather than to the participating political subdivisions. I 
find, therefore, that the governing board of a joint fire district is distinguishable 
from a joint township hospital board, and that, even if a particular board of fire 
district trustees is composed entirely of township trustees, the board is not, as 
such, entitled to have the county prosecutor serve as its legal adviser. 

Apart from the limited involvement of the county prosecutor as legal 
adviser to township trustees who serve on a board of fire district trustees, in 
matters arising from their positions as township trustees, the Revised Code makes 
no express provision for a joint fire district to obtain legal advice. A board of fire 
district trustees is, however, vested with a number of powers which may, in their 
exercise, create a need for legal advice, as, for example, the power to own, lease, 
and maintain property, the power to employ firefighters, and the power to levy a 
tax. See R.C. 505.37; R.C. 505.371. It is a general rule that public officials have 
both such powers as are expressly conferred by statute and such powers as may be 
reasonably and necessarily inferred from the statutory powers. See State ex rel. 
finley v. Lodwich, 137 Ohio St. 329, 29 N.E.2d 959 (1940). It follows that when a 
board of fire district trustees is in need of legal advice in order to carry out its 
statutory functions, it may employ legal counsel to provide such advice. See Op. 
No. 83-064 (concluding that a joint board of county commissioners created for the 
purpose of constructing and maintaining a multicounty detention and treatment 
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facility for· the training and tl"eatment o:f juveniles has implied authority to employ 
legal counsel); 1979 Op. Att'y Gim. No. 79-019 at 2-69 to 2-70) ("[a) s the General 
Assembly has not: made provision for [legal representation for a multicounty 
felony) bureau, it must be presumed that such an organization is free to seek 
p1•ivate representation. Payment for such representation must be made from the 
Bureau's own funds•.••Since. there is no legal obligation upon the prosecuting 
attorney to represent the Bureau, it would not be improper for the county 
prosecutor or his assistants to undertake such representation cm a private basis, 
provided, of course·, that such repres,entation does not conflict with the duties 
imposed by statute upon the office of prosecuting attorney"); 1960 Op. No. 1234 at 
210 ("the authority of the board of [hospital) governors to employ legal counsel 
would be necessarily implied from the duties imposed on the board to erect, 
furnish, and equip necessary btJildings for a joint township general hospital, as the 
services of legal covnsel would appear to be necessarily incident to such duties"). 

It is, therefore, my opinion, and you are hereby advised, as follows: 

1, A county prosecuting attorney is not, under R.C. 309.09, legal 
adviser to a joint fire district organized pursuant to R.C, 
505.37 and R.C. 505.371. 

2. A county prosecuting attorney has a duty to act as legal 
adviser to a township trustee who serves as a representative to 
a board of fire district trustees on n,atters relating to the 
activities of the joint fire district which arise from such 
individual's position as township trustee, 

3. The board of fire district trustees of a joint fire district may 
employ such legal counsel as is necessary for the performance 
of its functions. 
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