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OPINION NO. 82-027 

Syllabus: 

l. 	 A township may not establish a reserve balance account with 
funds derived from a police or fire district levy. 

2. 	 A county treasurer is under no duty to invest funds held in a 
reserve balance account, other than to deposit such funds in a 
public depository pursuant to R.C. 135.40. 

3. 	 The depository interest earned on the moneys in a reserve 
balance account must be credited to the general fund of the 
county pursuant to R.C. 135.35l(A). If the county fails to 
distribute the reserve balance to the township on the date it is 
due, however, any interest subsequently earned must be paid to 
the township pursuant to R.C. 135.35l(C). 

To: James R. Unger, Stark County Prosecuting Attorney, Canton, Ohio 
By: Wiiiiam J. Brown, Attorney General, May 4, 1982 

I have before me your request for my opinion in response to the following two 
questions: 

1. 	 Can a board of township trustees establish a reserve balance 
account for the pui·chase of police equipment and fire 
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department equipment out of funds which are voted for that 
purpose under a fire district levy or a police district levy? 

2. 	 Where a reserve balance for police department or fire 
department equipment is included in the township budget and the 
county auditor retains this reserve balance, is the county 
treasurer required to invest the same and have the interest thus 
obtained added to the principal of the reserve balance? 

The creation of a reserve balance account by a board of township trustees is 
governed by R.C. 505.83(A), which reads as follows: 

A board of township trustees may adopt a resolution to establish 
a reserve balance account for the purpose of accumulating sufticient 
funds from the township general fund over a five-year period to 
enable the township to purchase fire department or police department 
equipment. A resolution to establish a reserve balance account shall 
be adopted by a unanimous vote of the board and shall specify the fire 
department or police department equipment needs for which the 
account is being created. Upon adoption of such a resolution, the 
clerk of the board of township trustees shall certify it to the county 
auditor. 

Thus, pursuant to R.C. 505.83(A), a reserve balance account may be created to ' 
accumulate money from the township's general fund for the purpose of purchasing 
police or fire department equipment. Funds derived from fire or police district 
levies must, however, be placed in a special fund outside the general fund. R,C, 
5705.09(0), R.C. 5705.10. Accordingly, R.C. 505.83(A) does not authorize the 
establishment of a reserve balance account to accumulate money from a special 
levy for the purpose of purchasing police or fire department equipment. 

In your request, however, you ask whether the power to accumulate funds 
derived from a special fire or police levy in a reserve balance account can be 
implied from R.C. 5705.29(F)(l). R.C. 5705.29(F)(l), which governs the inclusion of 
a reserve balance in e. township's budget, reads as follows: 

A board of township trustees may include in its budget an 
estimate of expenditures to be known as a reserve balance for police 
department or fire department equipment expenditures. This reserve 
balance shall not exceed ten per cent of the total estimated 
appropriations included in the township budget estimate. If, in 
accordance with division (A) of Section 505.83 of the Revised Code, 
the board of township trustees has unanimously adopted a resolution 
establishing the reserve balance account and specifying the reason for 
its creation and has certified the resolution to the county auditor, the 
full amount of the reserve balance, as allowed by the budget 
commission, shall be retained each year by the county auditor and 
county treasurer out of the second semiannual settlement of taxes 
until the date specified in the resolution, which shall not be later than 
five years from the date of the first such deposit in the account, or 
until the reserve amount has been reached, whichever occurs first. 
At that time, the reserve balance and the depository interest 
apportioned to it shall be credited to the appropriate fund or account, 
to be used for the purpose set forth in the resolution. The county 
budget commission shall not reduce the taxing authority of the board 
of township trustees as a result of the creation of a township reserve 
balance account. 

R.C. 5705.29 generally specifies the information which may be included in the 
budget of a political subdivision. In particular, R.C. 5705.29(F)(l) permits a board 
of township trustees to include a reserve balance account in the township's budget, 
if such an account has been validly created pursuant to R.C. 505.83. In addition, 
R.C. 5705.29(F)(l) limits the amount of money that may be reserved and addresses 
the duty of the county auditor and county treasurer with respect to reserve balance 
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accounts. It does not, however, act as a grant of authority to a township to create 
such accounts. Cf. 1982 Op. Att'y Gen. No. 82"013, (R,C. 5705.25 prescribes form 
to be used on tax levy ballot but does not authorize taxing authority to propose 
replacement levy for any specific purpose.) Thus, neither R.C. 505.83 nor R.C. 
5705.29(F)(l) permits a township to establish a reserve balance account to 
accumulate money from a fire or police district levy. 

Your second question asks whether a county treasurer who retains a reserve 
balance for police or fire department equipment is under a duty to invest that 
balance and credit any interest earned to the reserve balance account. A county 
treasurer is required to deposit the money held in a reserve balance account in a 
public depository. R.C. 135.40; R.C. 5705,29(F)(l), It is my understanding, however, 
that you are concerned, not with the county treasurer's duty to place funds in a 
public depository but, rather, with his duty to make investments, such as the 
purchase of bonds. 

There is no statute which imposes upon a county treasurer a duty to invest 
township funds which are held in a reserve balance account. It might be argued, 
however, that a county treasurer acts as a fiduciary with regard to the reserve 
balance account and, thus, is required to seek a return on those funds through 
investment. Even if a county treasurer could properly be found to be a fiduciary, 
however, it has been held that the deposit of funds in an interest"bearing account 
satisfies the investment requirement. See ~enerallm ~>°5et v. Hiestand, 35 Ohio L. 
Abs. 544, 42 N.E.2d 186 {Ct. App. Prehle ounty 4 , hus, the deposit by the 
county treasurer of funds from a reserve. balance account in a public depository 
would discharge the treasurer's responsibilities as a fiduciary. I must conclude, 
therefore, that a county treasurer has no duty to invest funds held in a reserve 
balance account other than to deposit such funds in a public depository. 

Your second question also asks about the allocation of interest to such 
reserve balance accounts. You note in your request an apparent conflict between 
R.C. 5705.29(F)(l) and R.C. 135.351, which was recently enacted as part of Am. 
Sub. H.B. 230, 114th Gen. A, (1981) (eff. March 15, 1982), R.C. 5705.29(F)(l) requires 
that when the time set in the resolution creating the reserve balance account has 
expired or when the reserve amount has been reached, "the reserve balance and the 
depository interest apportioned to it shall be credited fo the appropriate fund or 
account, to be used for the purpose set forth in the resolution." (Emphasis added.) 
However, .~.C. 135.351 provides that: 

(A) All interest earned on money included within the county 
treasury shall be credited to the general fund of the county, 

(B) Unless otherwise provided by law, with respect to moneys 
belonging to another political subdivision, taxing district, or special 
district that are deposited or invested by the county, the county shall, 
on or before the tenth day of the month following the month in which 
the county receives such moneys or on or before such later date 
authorized by the legislative authority or other governing body of the 
other political subdivision or district, pay and distribute all such 
moneys to the treasurer or other appropriate officer of the other 
political subdivision or district. A county shall pay and distribute any 
advance authorized by section 321.34 or 321.341 of the Revised Code 
within five business days after the request for the advance is 
delivered to the county auditor. 

(C) If the county fails to make any payment and distribution 
required by division (B) of this section within the time periods 
prescribed by that division, the county shall pay to the appropriate 
other political subdivision, taxing district, or special district any 
interest that the county has received or will receive on any moneys or 
advance described in that division which accrues after the date such 
moneys or advance should have been distributed, together with the 
principal amount of such moneys or advance. The county shall make 
this payment of principal and interest within five business days after 
the treasurer or other appropriate officer of such other political 
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subdivision or district files a written demand for payment with the 
county auditor. 

Thus, while R.C. 5705,29(F)(l) states that depository interest earned on money 
included in a reserve balance account shall be returned to the township as part of 
that account, R.C. 135,351 requires that the county return the interest earned on 
money included within the county treasury only if the county has failed to return 
the principal to the subdivision at the appropriate time. Thus, if a reserve balance 
account is part of the "county treasury" for purposes of R.C. 135.351, the amount of 
interest to be paid to the township would be limited to the amount accruing after 
the date the principal became due. Any interest earned prior to the date specified 
for the distribution of the reserve balance would be credited to the county's general 
fund,. pursuant to R.C. 135.35l(A). 

R.C. 5705.29(F)(l) does not expressly provide that the county treasurer is to 
keep a reserve balance account created pursuant to R.C. 505.83(A) in the c.ounty 
treasury. I note, however, that R.C. 321.05' states that "[t] he county treasurer shall 
keep his office at the county seat .••which shall constitute the county treasury. 
Except as otherwise provided by law, all publi<:? moneys and property in his 
possession shall be at all times kept in the county treasury." There is no provision 
which would require that the reserve balance account be kept other than in the 
county treasury. In addition, I note that pursuant to R.C. 319.14 all taxes collected 
by a county treasurer are to be paid into the county treasury to the credit of either 
the undivided inheritance tax fund or the undividtid general tax fund. As was 
previously discussed, R.C. 5705.29(F)(l) states that the county treasurer and county 
auditor are to retain the specified reserve balance amount from the second semi­
annual settlement of truces. Thus, the reserve balance remains in the possession of 
the county treasurer and, pursuant to R.C. 321.05, retains its status as a part of the 
county treasury. R.C. 135.351, therefore, mandates an allocation of the interest 
earned on a reserve balance account which differs from that set forth in R.C. 
5705.29(F)(l). 

The analysis of your question, however, cannot end with the determination 
that these two statutes appear to conflict. The General Assembly has set forth 
rules which are to be used in interpreting ambiguous or conflicting statutes. 
Pursuant to R.C. 1.51: 

If a general provision conflicts with a si;,ecial or local provision, 
they shall be construed, if possible, so that effect is given to both. If 
the conflict between the provisions is irreconcilable, the special or 
local provision prevails as an exception to the general provision, 
unless the general provision is the later adoption and the manifest 
intent is that the general provision prevail. 

In this instance, there is a conflict between R.C. 135.351, which deals generally with 
the allocation of interest earned on money included within a county treasury, and 
R.C. 5705.29(F)(l), which specifically concerns the distribution of interest earned 
on funds included within a reserve balance account. Under R.C. 1.51 the first step 
is to attempt to construe the statutes so as to give effect to both provisions. Such 
a construction is, however, impossible. As was discussed above, these statutes are 
in direct conflict with regard to the allocation of interest earned on a reserve 
balance account. Any effort to give effect to one statute would necessarily negate 
the application of the other. 

It follows from the conclusion that the conflict between R.C. 135.351 and R.C. 
5705.29(F)(l) is irreconcilable that one statute must be fo.und to be controlling. 
R.C. 1.51 states that a specific statute will prevail as an exception to a general 
statute unless the general was the later enactment and "the manifest intent is that 
the general provision prevail." R.C. 135.351 is the later enactment. See Am. Sub. 
H.B. 230, 114th Gen. A. (1981) (eff. March 15, 1982). Thus, the question becomes 
whether it was the manifest intent of the General Assembly that the general 
provision contained in R.C. 135.351 prevail. 

As I recently noted in 1982 Op. Att'y Gen. No. 82-026, R.C. 135.351 was 
intended to create a special system for counties which differs from the rule 
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generally applicable to the state and its political subdivisions that interest earned 
on money belonging to another subdivision is to be credited to the fund to which the 
principal belongs. See R.C. 135.21, R.C. 135.35l(A) clearly states that "all interest 
earned on money included within the county treasury shall be credited to me 
general fund of the county" (emphasis added), There are no express exemptio'ls 
from this provision. Thus, it cannot be argued that the reserve balance accou~t 
was inadvertantly excluded from a list of funds which were exempted from the 
interest alloce,tion prescribed in R.C. 135.351. Rather, it would appear that n.c. 
135.35l(A) wa1;1 intended to encompass the interest earned on all funds included 
within the county treasury including custodial funds. Op. No:-s2-026. I must 
conclude, therefore, that it was the manifest intent of the General Assembly that 
R,C, 135.351 prevail over R.C.5705.29(F)(l) with regard to the allocation of interest 
earned on a reserve balance account. Thus,· pursuant to R,C, 135.351, interest 
earned on money included within a reserve balance account prior to the date 
specified for the distribution of the reserve balance must be credited to the general 
fund of the county. If the county fails to distribute the reserve balance to the 
township on the date it is due, however, any interest subsequently earned must be 
paid to the township. 

Therefore, it is my opinion, and you are advised, that: 

1. 	 A township may not establish a reserve balance account with 
funds derived from a police or fire district levy. 

2. 	 A county treasurer is under no duty to invest funds held in a 
reserve balance account, other than to deposit such funds in a 
public depository pursuant to R.C. 135.40. 

3, 	 The depository interest earned on the moneys in a reserve 
balance account must be credited to the general fund of the 
county pursuant to R.C. 135.35l(A). If the county fails to 
distribute the reserve balance to the township on the date it is 
due, however, any interest subsequently earned must be paid to 
the township pursuant to R.C. 135.35l(C). 




