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FORFEITURE OF OFFICE-COUNTY SHERIF_F-ELECTED TO 

OFFICE TO RUN FROM JANUARY, 1945 TO JANUARY. 1949-
FORFEITED OFFICE-CONVICTED .OF VIOLATION OF SEC­

DON J2935 G. C.-NOT INELIGIBLE FOR NOMINATION AND 
ELECTION TO OFFICE OF SHERIFF IN 1952 ELECTION. 

SYLLABUS: 

A county sheriff who was elected to the office of sheriff in 1944 for a term to 
run from January, 1945 to January, 1949, and who, during such term, forfeited 
his office by virtue of being convicted of violating the terms of Section 12935, 
General Code, is not thereby rendered ineligible for nomination and election to 
the office of sheriff in the 1952 election. 

Columbus, Ohio, June IO, 1952 

Hon. \V. C. Pyers, Prosecuting Attorney 
Holmes County, Millersburg, Ohio 

Dear Sir: 

This will acknowledge receipt of your letter in which you reques: 

my opinion as to the right of a former sheriff of Holmes County who, in 

1946 forfeited his office by virtue of being convicted of violations of Section 

I ::935, General Code,. now to run for the office of -sheriff. 
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It appears from your letter that ,this man was elected sheriff in 

November, 1944 and assumed office on the first Monday of January, 1945 

for a term to expire on the first Monday of Jan:u~ry·; _1949.- ·In 1946 he 

was indicted for ,violating Section 12935, General Code! a_nd plead guilty. 

In compliance with the provisions of this section, which provide that in 

case of conviction the county officer so convicted shall "for.feit his office," 

the journal entry in such criminal case so provided. 

It now appears that this man was a candidate for nomination for 

sheriff in the .May, 1952 primary and received a majority of the votes 

cast by his party. Your specific question is whether his name may legally 

be placed on the ballot in November and whether, if elected, he could hold 

such office. 

Section 12935, General Code, reads as follows : 

"vVhoever, being a county officer receives or is paid any 
part of the compensation of a deputy, assistant, clerk, bookkeeper 
or other employe, or a fee or reward for appointing him to such 
position, shall be fined not more than fi_ve hundred dollars or im­
prisoned not more than one year, or both, and forfeit his office." 

(Emphasis added.) 

The general rule of law on this subject ma.tter appears to be well 

stated in 42 American Jurisprudence, page 925, as follows: 

"* * * It is apparent, then, that in some instances ineligibility 
of a particular person to hold office may be predicated upon the 
same cause that occasioned his suspension or removal. But the 
question here is whether the suspension or removal of itself oper­
ates to disqualify one from holding the same. or another office. 
Undoubtedly the framers of the law can attach such ineligibility 
to suspension or removal from office. Ent· where they have not 
-done so, where there is no constitutional or statutory declaration 
of ineligibility for such cause, the courts may not impose the 
disability. * * *" 

I find no sections of the Ohio Consti,tution or the Ohio statutes 

providing generally that all forfeitures of office for cause shall render the 

official so removed ineligible for future election to the same office. Like­

wise, I find no provisions rendering ineligible for future: election a person 

who forfeits.his ·office by reason of conviction of· violating Section 12935, 

General £ode. As indicative of the fact that had the framers of the Con-
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stitution and the members of the Legislature intended such a result, they 

could and would ha_ve so provided, reference might be made to a few 

provisions of the Constitution and the statutes by way of contrast. 

Article II, Section 23 of the Ohio Constitution, authorizing the im­

peachment of state officers and judges, provides that the penalty may 

include not only removal from office, but "disqualification to hold any 

office, under the authority of this State." 

Under the provisions of Section 12824, General Code, a person "con­

victed under the next preceding section is disqualified from holding any 

public office or appointment under this state." Section 12917, General 

Code, provides that "A person convicted under the next preceding section 

shall be incapable of holding an office of honor, profit or trust for seven 

years thereafter." 

Section 13458-1, General Code, prohibits a person convicted of a 

felony in this state from holding an office of honor, trust or profit. Since 

the maximum penalty for violating Section 12935, General Code, is 

imprisonment for not more than one year, it is apparent, under the pro­

visions of Sections 12370 and 12372, General Code that the violation of 

Section 12935 is a misdemeanor and is not a felony. The prohibition 

contained in Section 13458~1, therefore, has no application to the facts in 

this matter. 

From an examination of the Election Laws of Ohio, I find no pro­

vision which would prohibit the person in question from being nomi­

nated for the office of sheriff in the May, 1952 primary, or prohibit him 

from serving as sheriff if elected at the November, 1952 election. The 

only reference in the election laws to a prohibition from occupying the 

office to which elected is contained in Section 4785-189, General Code, 
which provides in part as follows: 

"* * * A candidate nominated or elected to an office whose 
nomination or election thereto has been annulled and set aside 
by reason of any offense specified in this act shall not, during the 
period fixed by law occupy or perform the duties of such office 
or be appointed to fill any vacancy in such office. * * *" 

Even here it will be noted that the prohibition is only against the 

occupancy of the office during the period fixed by law, which, of course, 

would be the term of office to which elected. This statute does not pro-
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hibit a person from ,being elected at a future election for a separate and 

distinct term of office. 

The specific statutory prohibition contained in Section 4785-189, 

General Code, appears to be in accord with the general rule prohibitir:g 

the filling of an unexpired term resulting from a forfeiture of the office 

for cause with the person so removed from office. This general rule is 

stated in 42 American Jurisprudence, page 925, as follows : 

"* * * The cases, with some exceptions, hold that a removal 
from office bars the removed officer from an election or appoint­
ment to fill the vacancy for the unexpired term, but that it does 
not disqualify him to take some other office or to be elected or 
appointed to a new term of the same office. * * *" 

While there do not appear to be any Ohio cases squarely m point 

on the facts here involved, the Supreme Court, in the case of State, ex rel. 

Voga v. Donahey, 108 Ohio St., 440, held that the right conferred by 

statute to remove officers for cause must be for a cause which arcse 

during his term and subsequent to the exercise of the power to elect vested 

in the electors. This same principle was re-affirmed by the Supreme Court 

in the case of McMillen v. Diehl, 128 Ohio St., 212. 

Based upon this same line of reasoning, it would seem to follow that 

a man elected to the office of sheriff in November, 1952 could not be 

removed therefrom by virtue of actions which he had taken in 1946. 

In specific answer to your question, it is my opinion that a county 

sheriff who was elected to the office of sheriff in 1944 for a term to run 

from January, 1945 to January, 1949, and who, during such term, fo!·­

feited his office by ,virtue of being convicted of violating the terms of 

Section 12935, General Code, is not thereby rendered ineligible for nomi­

nation and election to the office of sheriff in the 1952 election. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




